MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Licencjat - zagadnienia

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

Licencjat - zagadnienia

Postautor: Yano » 11 marca 2004, 16:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Villi pisze licencjat. Dostała listę zagadnień i od tygodnia chodzi i mnie męczy, żebym jej pomógł coś wybrać. Z całej listy chce coś z:
- dostępność Internetu,
- kreowanie stron internetowych,
- wyszukiwarki internetowe,
- strategie docierania do informacji w Internecie.

Zaproponowałem jej 2 temat. Ja tam widzę nie tyle kurs (X)HTMLa, ale zwrócenie uwagi na konieczność dostosowania się do standardów, dostępność stron dla osób niepełnosprawnych, odpowiednie rozmieszczenie elementów strony a także prawa autorskie etc. Ponieważ są to studia dziennikarskie, więc trzeba by iść w tym kierunku. Ale skąd brać źródła?
Wiem, że mnóstwo materiałów znajdę w sieci, ale przydałyby się też źródła tradycyjne. Niestety z tym jest ciężko, bo wszelkie książki jakie są na rynku polskim raczej o standardach nie traktują (albo ja o nich nie wiem). Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł jak to ugryźć? Poza tym większość materiałów w sieci jest w języku angielskim, choć i w naszym ojczystym by się coś znalazło.

Gdybyście mogli podzielić się swoimi spostrzeżeniami byłbym wdzięczny (a zwłaszcza Villi ;)). Takoż wszelakie linki czy info o publikacjach bardzo by pomogły. Chyba, że radzicie wybrać co innego.

I sprawa najważniejsza - w sobotę rano trzeba dać temat pracy, bo to co tu wymieniłem to tylko zagadnienia. Wszelkie sugestie bardzo mile widziane...
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Re: Licencjat - zagadnienia

Postautor: Domel » 11 marca 2004, 16:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Yano pisze:Gdybyście mogli podzielić się swoimi spostrzeżeniami byłbym wdzięczny (a zwłaszcza Villi ;)).

Tez bym wybral "kreowanie stron internetowych", wbrew pozorom nie jest to temat oklepany.
Ja chetnie pomoge, jesli cos bedzie trzeba macie na minie namiary ;)
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Domel » 11 marca 2004, 16:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Yano pisze:Takoż wszelakie linki czy info o publikacjach bardzo by pomogły.

Handlowe korzyści stosowania standardów sieciowych
Standardy: po co, dlaczego i jak
Wdrożenie standardów sieciowch
Web Accessibility Initiative po polsku (Tu - u Staszyny ;) znajdziesz wiele framnentow nietechnicznych np to.)
Domel

Postautor: Yano » 11 marca 2004, 16:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Domel - właśnie Ciebie głównie miałem na myśli, kiedy mi wpadł ten pomysł do głowy :D. Wstępnie przejrzałem google i już mam kilka ciekawych artykułów, niektóre nawet po polsku. Jednak brak mi literatury papierowej, którą by można potem w bibliografii umieścić (tacy są profesorzy, niestety).

Oczywiście sam też będę czegoś szukał, ale jest bardzo prawdopodobne, że ktoś coś ma na ten temat. Jeśli chodzi o Internet, to na pewno na pl.comp.www coś wyszukam. Google także ma swoje zdanie. Ale jak ktoś by miał coś w bookmarkach i nie uważa tego za tajemnicę... ;)

Grr.. właśnie się dowiedziałem, że mamy poważną awarię sieci i niestety przez kilka dni jestem odcięty w domu od świata :(.

-- update
Ubiegłeś mnie ;). Dzięki za linki.
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Domel » 11 marca 2004, 16:57

Warto by powiedziec jak to jest w UE i USA.

Z ksiazek to moze "Projektowanie serwisów WWW. Standardy sieciowe". Co prawda jest jeszcze nie wydana, wiec trudno powiedziec czy bedzie dobra czy nie ale mozna miec nadzieje poniewaz autorem jest czlowiek ktory sie na tym zna (miejmu nadzieje ze tlumaczenie nie wplynie negatywnie na tresc).
Domel

Postautor: gb » 22 marca 2004, 19:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

a moze zna ktos ciekawe linki do obszerniejszych informacji dotyczacych technik biometrycznych? bo jakos nie moge wygooglac nic konkretnego. :cry:
gb

Postautor: Konrad » 22 marca 2004, 20:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

może jeszcze to http://mimas.ceti.pl/dia/
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: Braun » 22 marca 2004, 21:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040320 Firefox/0.8.0+

Bardzo polecam tę książkę i inne prace tego pana.
Podchodzi do kwestii opracowywania stron w sposób analityczny, choć jego wnioski są czasem bardzo kontrowersyjne.

Poza tym poszperaj na Sitepoincie.

Z ksiazek to moze "Projektowanie serwisów WWW. Standardy sieciowe". Co prawda jest jeszcze nie wydana, wiec trudno powiedziec czy bedzie dobra czy nie ale mozna miec nadzieje poniewaz autorem jest czlowiek ktory sie na tym zna (miejmu nadzieje ze tlumaczenie nie wplynie negatywnie na tresc).

Wow! Dla mnie wiadomość dnia, Zeldman to mój idol :).
Braun

Z nami od: 16 grudnia 2002, 15:37

Postautor: piecu » 22 marca 2004, 23:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Yano pisze:Wiem, że mnóstwo materiałów znajdę w sieci, ale przydałyby się też źródła tradycyjne. Niestety z tym jest ciężko, bo wszelkie książki jakie są na rynku polskim raczej o standardach nie traktują (albo ja o nich nie wiem). Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł jak to ugryźć?

A http://helion.pl/ksiazki/wimmer.htm? Wydaje mi się, że Wimmer powinien pisać zgodnie ze standardami... Ale poprawcie mnie jak się mylę.
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45

Postautor: Konrad » 22 marca 2004, 23:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

niestety nie zawsze (przynajmniej kursy online; ksiazek nie czytalem)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Wróć do Inne