Czytam sobie teraz fora, na których największe dyskusje są o nowym IE w tym service packu. I większość ludzi narzeka, że zamiast rarów, czy wmv widzą krzaki, że standardowo popup blocker jest włączony itd. , wygląda na to, że admini serwerów zostaną wreszcie zmuszeni do poprawnego ustawiania typów plików na serwerach oraz jest szansa, że zmniejszy się liczba popupów na necie, gdyż przy standardowo włączonym blokerze nie mają one sensu
Win XP SP2 RC1
Moderator: Pomocy?!
Win XP SP2 RC1
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 MultiZilla/1.6.3.0b
Czytam sobie teraz fora, na których największe dyskusje są o nowym IE w tym service packu. I większość ludzi narzeka, że zamiast rarów, czy wmv widzą krzaki, że standardowo popup blocker jest włączony itd. , wygląda na to, że admini serwerów zostaną wreszcie zmuszeni do poprawnego ustawiania typów plików na serwerach oraz jest szansa, że zmniejszy się liczba popupów na necie, gdyż przy standardowo włączonym blokerze nie mają one sensu
- Adrianer
- Moderator
- Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Re: Win XP SP2 RC1
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Adrianer pisze:Czytam sobie teraz fora, na których największe dyskusje są o nowym IE w tym service packu. I większość ludzi narzeka, że zamiast rarów, czy wmv widzą krzaki
No, to się teraz na Firefoksa przerzucą!
Marne to nowe IE, że rarów nie potrafi poprawnie zinterpretować. M$ sobie w kulki leci i utrudnia życie userom. Powinni się uczyć od nas...
p.s. nie mogłem się powstrzymać
- Archer
- Z nami od: 21 maja 2003, 23:41
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040318 Firefox/0.8.0+ (marcoos)
Adrianer pisze:jest szansa, że zmniejszy się liczba popupów na necie, gdyż przy standardowo włączonym blokerze nie mają one sensu
Tym gorzej dla wszystkich internautów.
Jeśli "wiodąca przeglądarka" będzie blokować pop-up windows, to włebmasterzy będą robić "pop-up layers", których nie będzie nawet jak blokować...
- marcoos
- Moderator
- Z nami od: 12 października 2002, 10:25
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 MultiZilla/1.6.3.0b
marcoos pisze: to włebmasterzy będą robić "pop-up layers", których nie będzie nawet jak blokować...
co to "pop-up layers" i dlaczego nie da ich się blokować??
- Adrianer
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040318 Firefox/0.8.0+ (marcoos)
When will end users see pop-up windows while Pop-up Manager is enabled?
Customers will still see pop-ups windows opened in the following cases:
[...]
* The pop-up is opened by ActiveX controls that are instantiated from a website.
ROTFL.
- marcoos
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040318 Firefox/0.8.0+
- Gandalf
- Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040210 Firefox/0.8 (Pitreck)
- Pitreck
- Moderator
- Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Ale trzeba przyznać, że o ile domyślne blokowanie pop-upów zapewne zadziała na naszą niekorzyść, to już rozpoznawanie plików po MIME jest zdecydowanie dobrą wiadomością
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Gandalf pisze:czy ktos ma zainstalowanego tego Service Packa...
Jest tylko dla angielskiej i niemieckiej wersji win xp... ja mam niemiecką, ale zastanawiam się czy to instalować, bo jednak czytam, że jest w miarę dużo błędów po instalacji tego związanych z działaniem systemu...
- Adrianer
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040210 Firefox/0.8 (Pitreck)
Adrianer pisze:Jest tylko dla angielskiej i niemieckiej wersji win xp... ja mam niemiecką, ale zastanawiam się czy to instalować, bo jednak czytam, że jest w miarę dużo błędów po instalacji tego związanych z działaniem systemu...
Instaluj 8)
[OT] Wiecie jakie jest micro$oftowe tlumaczenie Junk-mail? Wiadomości-śmieci
- Pitreck
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Pitreck pisze:[OT] Wiecie jakie jest micro$oftowe tlumaczenie Junk-mail? Wiadomości-śmieci
LOL
Widzę, że duet IE/OE coraz bardziej się podabnia do Mozila Suite... znaczy Pakietu Aplikacji Mozilla
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Gandalf pisze: Czy on w jakikolwiek sposob zmienia dzialanie silnika IE? Lepsza obsluga CSS,DOM, cokolwiek?
Nie, jest identycznie, przynajmniej na niczego nie zauwazylem, po za tym nawet oni pisza ze nic sie nie zmienilo (wczle sie nie dziwie bo jakby to zmienili to by odrazu roztrabili ze wychodzi IE 7.0 a nie 6.05 czy jak mu tam
PS Jeszcze tylko zlikwiduja document.all (a jest do dosyc realnie, skad inant wiem ze bardzo powaznie bierze sie taka ewentualnosc) i wtedy najmniej zgodnymi przegladarkami beda Opera i Konq., zaraz po nich Firefox. Dalej IE a potem dlugo, dlugo nic i Mozilla
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Domel pisze:zgodnymi przegladarkami beda Opera i Konq., zaraz po nich Firefox. Dalej IE
?!
- marcoos
- Moderator
Domel pisze: (wcale sie nie dziwie bo jakby to zmienili to by odrazu roztrabili ze wychodzi IE 7.0 a nie 6.05 czy jak mu tam)
Szczerze watpie, aby odrazu wladowali wszystkie nowosci i zrobili szum. Nimi kieruje marketing, a nie dobro ogolne. W ten sposob by tylko stracili, bo nagle nieswiadomi niczego uzytkownicy zaczeli by sie rzucac, ze nowy IE jest kiczowany, bo zle strony wyswietla. Nie wazne, ze przyspieszylo by to rozwoj internetu i popularyzacje standardow, wazne ze ich wizerunek u ZU by na tym stracil. Zmiany beda wprowadzane stopniowo, po 2-3 nowosci z zakresu obslugi standardow na SP. A pelna zgodnosc IE uzyska tylko wtedy, gdy jej brak bedzie negatywnie wplywal na jego pozycje na rynku.
Dlaczego M$ nie zaimplementowal blokady POP-UPow 2 lata temu, w SP1, gdy plaga reklam zblizala sie do zenitu? Wtedy nie bylo takiej potrzeby (wg MS), a teraz, gdy IE zaczyna tracic na popularnosci, a coraz wiecej ludzi instaluje nakladki, MS musi ratowac reputacje(czy raczej jej resztki) i przez takie zabiegi lekko spowolnic migracje ludzi na inne browsery (bo zatrzymac sie juz tego nie da).
- Pitreck
- Moderator
Pitreck pisze:Domel pisze: (wcale sie nie dziwie bo jakby to zmienili to by odrazu roztrabili ze wychodzi IE 7.0 a nie 6.05 czy jak mu tam)
Szczerze watpie, aby odrazu wladowali wszystkie nowosci i zrobili szum. Nimi kieruje marketing, a nie dobro ogolne. W ten sposob by tylko stracili, bo nagle nieswiadomi niczego uzytkownicy zaczeli by sie rzucac, ze nowy IE jest kiczowany, bo zle strony wyswietla.
chyba nie ten fragment skomentowales
Domyslam sie ze chodzi Ci o document.all. (Domyslam sie ze Marcoos piszac jakze wymowny post o
Pitreck pisze:Dlaczego M$ nie zaimplementowal blokady POP-UPow 2 lata temu, w SP1, gdy plaga reklam zblizala sie do zenitu? Wtedy nie bylo takiej potrzeby (wg MS), a teraz, gdy IE zaczyna tracic na popularnosci, a coraz wiecej ludzi instaluje nakladki, MS musi ratowac reputacje(czy raczej jej resztki) i przez takie zabiegi lekko spowolnic migracje ludzi na inne browsery (bo zatrzymac sie juz tego nie da).
No ja bym mogl sie polowicznie zgodzic. Bo przede wszystkim ja przyjmuje oficjalne tlumaczenie MS o tym dlaczego tego nie zrobila w SP1 (odrazu sprostowanie 2 lata to mocno przesadzony termin, jeden rok myslze ze jest blizsze prawdy) bo SP1 tylko latal dziury, a SP2 nie tylko lata ale mocno ingeruje w caly OS dodajac do niego nowe funckje (miedzy innymi dla IE blokowanie popup-ow). I to modyfikacje do tego stopnie ze niektore programy (dzialajace pod SP1 i na czystym) niedzialaja pod SP2.
Co do tego ze zrobliki to bo ludzie instalowali nakladki w stylu MyIE2. Sorry ale statyskyki dla MyIE2 + CrazyBrowser + Awant (czy jako stak, nie moge sobie przypomniec) to jeszcze mniej niz Mozilla. Wiec taki tok rozumownia jest delikanie mowiac bledny, bo powstaje pytanie dlaczego IE widzac ze ludzie instaluja inne przegladarki (np Mozille) nie poprawilo obslugi standardow.
- Domel
Domel pisze:chyba nie ten fragment skomentowales
Ten, ten
Ty stwierdziles, ze gdyby MS uczynil IE zgodnego (czy tez zgodniejszego niz teraz
Domel pisze:Powyzszy fragment dotyczyl tego ze w implementacji standardow a tam nic sie nie zmienilo...
Nie wiem, SP2 RC1 nie instalowalem. Ale na poczatku watku chyba bylo cos o interpretacji mime type
Domel pisze:Domyslam sie ze chodzi Ci o document.all.
Nie. Moje wywody nie byly nakierowane na zadna konkretna rzecz z kwestii obslugi standardow. Moim celem byle jedynie udowodnienie, ze MS nie czyni zmian wtedy, gdy jest taka mozliwosc/potrzeba, tylko wtedy, gdy zagraza to jego pozycji na rynku.
Domel pisze:SP1 tylko latal dziury, a SP2 nie tylko lata ale mocno ingeruje w caly OS dodajac do niego nowe funckje (miedzy innymi dla IE blokowanie popup-ow).
Polemizowal bym. SP1 tez troche zmian wprowadzil, m.in. lekkie modyfikacje w IE, ostrzegajace przed pobraniem pliku o niebezpieczenstwie zainfekowania sie wirusem. SP1 tez wywolal kilka konfikow, kilka gier przestalo dzialac. No ale porownujac to z SP2, to faktycznie SP1 byl niczym.
Domel pisze:Co do tego ze zrobliki to bo ludzie instalowali nakladki w stylu MyIE2. Sorry ale statyskyki dla MyIE2 + CrazyBrowser + Awant (czy jako stak, nie moge sobie przypomniec) to jeszcze mniej niz Mozilla.
Statystyki... Wiesz, statystycznie kazdy czlowiek ma jedna piers i jedno jadro
A tak na serio, jakos trudno mi sie pogodzic z takimi statystykami, jak widze, ze malo kto z mego otoczenia czy tez z z forum PCLab.pl uzywa czystego IE. Jesli IE to z nakladka, przewarza tu Avant Browser. No ale nie dyskutuje, nie mam dowodow na poparcie mych slow.
Domel pisze:powstaje pytanie dlaczego IE widzac ze ludzie instaluja inne przegladarki (np Mozille) nie poprawilo obslugi standardow.
Odp. Bo wiekszosc ZU zostaje przy IE uznajac, iz inne przegladarki zle wyswietlaja strony. O standardach to oni (ZU) nic nie wiedza, a jesli cos im sie o uszy obilo to i tak sobie nic z tego nie robia. Dla nich liczy sie jak strona wyglada, a nie jaki ma kod. Gdy swiadomosc spoleczenstwa internetowego wzrosnie, a brak zgodnosci ze standardami bedzie uznawany za wade, to MS by nie stracic pozycji poprawi swoj produkt.
Takie jest moje zdanie. Jesli masz jakies argumenty podwazajace ma teorie to chetnie poslucham
- Pitreck
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040316
marcoos pisze:Adrianer pisze:jest szansa, że zmniejszy się liczba popupów na necie, gdyż przy standardowo włączonym blokerze nie mają one sensu
Tym gorzej dla wszystkich internautów.
Jeśli "wiodąca przeglądarka" będzie blokować pop-up windows, to włebmasterzy będą robić "pop-up layers", których nie będzie nawet jak blokować...
Albo pojawią się upierdliwe layery z reklamami, wykonane we Flash...
At124
- At124
- Z nami od: 22 września 2002, 21:31
Pitreck pisze:Ja przedstawilem swe wywody, dlaczego IMO zmiany w kwestii obslugi standardow przez IE nie beda nagle i szumne.
Czyli jakie wedlug Ciebie bedzie IE7? Nic nie zmienia w standardach i dodadza jaka opcje jedna czy dwie typu menadzer ciasteczek?
Pitreck pisze:Nie wiem, SP2 RC1 nie instalowalem. Ale na poczatku watku chyba bylo cos o interpretacji mime type![]()
![]()
Tak... ale chodzilo mi o W3C a nie o IETF.
Pitreck pisze:Domel pisze:SP1 tylko latal dziury, a SP2 nie tylko lata ale mocno ingeruje w caly OS dodajac do niego nowe funckje (miedzy innymi dla IE blokowanie popup-ow).
Polemizowal bym.
No to masz probmem bo po jednej stronie jestes Ty sam a po drugiej tysiace deweloperow Microsoftu
Pitreck pisze:SP1 tez troche zmian wprowadzil, m.in. lekkie modyfikacje w IE, ostrzegajace przed pobraniem pliku o niebezpieczenstwie zainfekowania sie wirusem. SP1 tez wywolal kilka konfikow, kilka gier przestalo dzialac. No ale porownujac to z SP2, to faktycznie SP1 byl niczym.
Doklandnie, zmiany SP2 sa porownywalne do jak miedzy Windows 98 a ME (moze lekko przsadzam, chodziaz niekoniecznie...) a jednak dalej mamy doczynienia z XP.
Pitreck pisze:A tak na serio, jakos trudno mi sie pogodzic z takimi statystykami, jak widze, ze malo kto z mego otoczenia czy tez z z forum PCLab.pl uzywa czystego IE. Jesli IE to z nakladka, przewarza tu Avant Browser. No ale nie dyskutuje, nie mam dowodow na poparcie mych slow.
Zgadzam sie z Toba (zreszta wyjscia innego nie mam
Pitreck pisze:Dla nich liczy sie jak strona wyglada, a nie jaki ma kod.
Zgadza sie i wlasnie w Mozilli wyglada lepiej (chodzi o strony wykorzystujace nowe standardy). Kod i wyglad to nie sa rozne rzeczy, one zaleza od siebie bardzo mocno.
- Domel
Domel pisze:Czyli jakie wedlug Ciebie bedzie IE7? Nic nie zmienia w standardach i dodadza jaka opcje jedna czy dwie typu menadzer ciasteczek?
Heh, wrozenie z fusow. Ciezko mi sie domyslac, co moze oferowac przegladarka, ktora pojawi sie z nowym systemem na przelomie 2006/2007. Kto wie, jak wtedy bedzie internet wygladal...
Zapewne XHTML 2.0 + CSS 3.0, jesli do tego czasu zyskaja one status rekomendacji. Do tego panele i co tam jeszcze zostanie wymyslone. Ale nie do tego bije. Moim zdaniem to nie bedzie tak, ze w IE6 w XP nic sie nie zmieni, az tu nagle bum! IE7 i wszelkie te nowinki. Zmiany beda nastepowaly powoli. Najpierw kilka dobnych, na pierwszy rzut oka nie zauwazalnych zmian. Potem obsluga position: fixed w SP3, w SP4 jeszcze cos innego. Paczek servisowych bedzie 6 lub 7, w kazdej cos zapewne zostanie zmienione w kwestii standardow.To nie bedzie raptowny skok z nicosci do pelnej zgodnosci, tylko plynne przejscie.
Domel pisze:Tak... ale chodzilo mi o W3C a nie o IETF.
Whatever. IETF, W3C, it all makes the same
(to zart oczywiscie)
Domel pisze:Zgadzam sie z Toba (zreszta wyjscia innego nie mam) tylko zwroc uwage ze jednak na PCLab.pl nie wchodzi ktos, kto potrafi wlaczyc edytor tekstu i napisac prosty tekst (bez tabel i formatowania) a raczej ktos kto wie co to jest tak naprawde przegladarka (czyli wie o istnieniu jakis alternatyw i korzysta z nich).
Fakt...
Domel pisze:Zgadza sie i wlasnie w Mozilli wyglada lepiej (chodzi o strony wykorzystujace nowe standardy). Kod i wyglad to nie sa rozne rzeczy, one zaleza od siebie bardzo mocno.
Tak, tylko ile jest stron wykorzystujacych nowe standardy, a ile napisanych przez lepmajstrow lub, co gorsza Jasiow z 5b, co to na Frontpejczu testuja umiejetnosci zdobyte na lekcji informatyki (chyba znowu przesadzam, nie wiem czy teraz jest w podstawowce informa)?
Internet wygladal by i funkcjonowal o niebo lepiej, gdyby wiekszosc stron byla zgodna ze standardami. Ale jest jak jest, nie chce byc inaczej (chociaz widac, ze "cos" drgnelo).
[EDIT-22:26]
A tak jeszcze w kwestii stron wykorzystujacych nowe standardy. Ciekawym jest, iz moja strona inaczej prezentuje sie na IE oraz Operze (znaczy podobnie), a inaczej na Firefoksie/Mozilli. Chodzi tu o interpretacje wartosci top i margin-top, wyrazonych w pikselach. Mozesz mi to wytlumaczyc, bo to ni jak ma sie do stwierdzenia best view in any browser.
Testowano na:
-Opera 7.50 preview 2
-Firefox 0.8 Final
-IE 6.0 pre SP2
- Pitreck
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040318 Firefox/0.8.0+
Dodadza ten swoje odpowednik XULa, JS zupgreaduja do 1.5 i _mozliwe_ ze usprawnia CSS1 (juz nie sadze aby CSS2 i DOM2 robili...)
Obawiam sie, ze sie okopia i beda zatrzymywac siec jak dlugo to mozliwe, bo umieja przewidziec przyszlosc. Jak pojda w standardy to pokaza swiatu, ze standardy sa wazne, a wiedza, ze nie dadza rady wydawac tak czesto nowych wersji jak Mozilla, Safari czy Opera. Polegna. Wiec sie okopia.
Obym sie mylil
- Gandalf
- Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37