MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Odinstalowywanie dodatkow

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Odinstalowywanie dodatkow

Postautor: Domel_z_gazelli » 27 marca 2004, 19:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8 (gazella)

Czy ktos moglby podac liste _wszystkich_ plikow gdzie moglby zamieszac dodatek. Bo wyskoczyl mi blad po instalacji dodatku w MozilliPL - slynne cxzerwone literki ;) Do tej pory mi sie udawalo ale teraz trafilem na niesforny dodatek :(
Domel_z_gazelli

Postautor: lenrock » 27 marca 2004, 19:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

tu jest standartowy tutorial jaki pewnie juz znalazłeś chociaż by na extensionroom . ale może w czymś Ci pomoże.
A co to za dodatek ?
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: Domel_z_gazelli » 27 marca 2004, 20:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8 (gazella)

lenrock pisze:A co to za dodatek ?

No wlasnie nawet nie pamietam, co na "a" bylo i wersja 0.1 i nie mylo z *.mozdev.org tylko tyle pamietam :)
No OK, teraz rozlozylem juz zupelnie Mozille. Plan mam taki: wyczyscic katalog z programem (chwilowo usunac profil, ktory raczej nie zawiera bledow). Zainstalowac na nowo wszystko i przeniesc takie rzeczy jak maile i zakladki, tylko pytanie jak pogodzic nowa Mozille ze starym profilem (ona oczekuje profilu o konfiguracji mocno ubozszej niz ta ktora znajduje sie w starym profilu). Efektem takiej podmianki, mam calkowity zwis Mozili i i schemat nie wyglada dobrze ;)
Jakies pomysly...?
Domel_z_gazelli

Postautor: lenrock » 27 marca 2004, 20:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Zrób kopie Mozilla Backup , wykasuj mozille zainstaluj jeszcze raz a potem przywróć , jezeli ten feralny dodatek zainstalował sie do profilu to Backup tego i tak nie zachowa.
lenrock
Moderator

Postautor: Domel_z_gazelli » 27 marca 2004, 21:03

lenrock pisze:Zrób kopie Mozilla Backup , wykasuj mozille zainstaluj jeszcze raz a potem przywróć , jezeli ten feralny dodatek zainstalował sie do profilu to Backup tego i tak nie zachowa.

Nie, nie i jeszcze raz nie :) Po pierwsze juz za pozno na Mozilla Backup i feralny dodatek jak napisalem wczesniej na 95% jest w katalogu programu a nie profilu. Dlatego prosze co cos co moglbym z palca zrobic, bo zaden dodatek/ptogram w tej sytuacji mi nie pomozel
Domel_z_gazelli

Postautor: lenrock » 27 marca 2004, 22:25

skoro dodatek tkwi w programie to najlepiej jak byś miał xpi tego dodatku to można by łatwo ustalic co on zrobił dzięki install.js. skoro go nie ma to w chrome/installed-chrome.txt trzeba zobaczyć co on zarejestrował , i jakimś programem co potrafi przeszukiwać także archiwa (np Total commander) wyszukać wszystkie składniki jakie się zainstalowały.
lenrock
Moderator

Postautor: Domel_z_gazelli » 28 marca 2004, 13:05

lenrock pisze:skoro dodatek tkwi w programie to najlepiej jak byś miał xpi tego dodatku to można by łatwo ustalic co on zrobił dzięki install.js. skoro go nie ma to w chrome/installed-chrome.txt trzeba zobaczyć co on zarejestrował , i jakimś programem co potrafi przeszukiwać także archiwa (np Total commander) wyszukać wszystkie składniki jakie się zainstalowały.

Lenrock, juz za pozno!!! Przeciez mowie ze juz sam zamotalem i zamiast naprawic rozwalilem. Wiec nie mow i o dodatku to juz bylo minelo, powiedz lepiej jak przeniesc stary profil na nowa Mozille, tak aby to wszystko zadzialalo. (Bo jak napisalem wyzej nie dziala). Jeszcze raz powtarzam chodzi mi o minimum czyli zakladki i maile (akurat zakladki to jasna sprawa bo plik bookmarks.html trzeba zastapic o tyle maile maja jakies wpisy i nie wiem dokladnie gdzie, a przyznam ze eksperymentowanie juz mi sie nudzi...).
Domel_z_gazelli

Postautor: Domel_z_gazelli » 28 marca 2004, 13:07

I jeszcze dodam, ze o ile wczesniej mialem standardowy blad parsera XUL. O tyle teraz przegladarka wisi odrazu - wlasciwie sie nie uruchamia.
Domel_z_gazelli

Postautor: wariat » 28 marca 2004, 13:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113

CZekaj ... chcesz przeniesc po prostu poczte do nowego profilu? Przeciez to generalnei polega na przekopiowaniu plikow z poczta ...
Schemat jest taki:
- zakladasz nowy profil
- zakladasz konta pocztowe ale NIE ODBIERASZ poczty
- zamykasz mozi i kopiujesz pliki z poczta
- kasujesz pliki z indeksami od tej poczty
- sprawdzasz czy widac poczte, ewentualeni porzadkujesz foldery
- jesli dziala odbierasz poczte

Robie to raz na jakis czas, czasami u siebie, czsciej u znajomych ktorym pomagam doprowadzac komputer do stanu uzywalnosci po rozbych eksperymentach ;-)

Jedno co mi nie pasuje to to, ze powyzsze napewno wiesz wiec pewnie problem mezy gdzie indziej tylko sie nie rozumiemy
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: lenrock » 28 marca 2004, 13:45

NA nowym profilu ustaw konta , wszystki połączenia i tak dalej , a potem przenieś zawartość poszczególnych podkatalogów "MAil" ze starego profilu do tych samych podkatalogów w nowym profilu oraz zaopiekuj się plikiem abook.mab . Tak samo możesz od razu zrobić przesiadke na Thunderbirda , co też polecam .
lenrock
Moderator

Postautor: Domel_z_gazelli » 28 marca 2004, 14:04

OK, juz wczesniej robilek tak jak Wy pisaliscie. Jednak nie wychodzi: moj typ to to ze mam mocno rzbudowana konfiguracje Kuriera (kilka kont, do kazdego z nich diamertralnie roznie ustawienia). Dlatego prosze o wszystkie pliki gdzie zostawiane sa konfiguracje Kuriera, wtedy "sam z palca" uzupelnie, przynajmniej bede mial pewnosc ze zadziala, bo narazie z minuty na minute jest coraz gozej (wczesniej zawieszal sie jak pojawial sie Splash a teraz juz nawet tego nie ma :) )
Domel_z_gazelli

Postautor: wariat » 28 marca 2004, 14:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

Domel ale to jak bardzo nie mialbys tego rozbudowanego to musi sie dac przeniesc ... sama poczta ... jesli skasujesz mozille, uwalisz stary profil (zmienisz u nazwe) zainstaluejsz czysta i poprostu przeniesiesz poczte to:
1. stracisz ustawienia kont, bo ta\e sa w prefs.js (i byc moze gdzies jescze)
2. stracisz grupy dyskusyjne (znaczniki przeczytanych wiadomosci) kiedys udalo mi sie je przeniesc, ale pozniej i tak grupy dzialy dziwnie wiec od tego czasu w razie przesiadki to olewam
3. poczta sie przeniesie ... nie ma innego wyjscia

Jesli cos nie idzie to zrob tak:
- Zaloz nowe konto
- utworz folder w inbox na przyklad inbox/OLD
- zamknij mozi
- W profiles\nazwa profilu\krzacki\<ail\nazwa konta\Inbox.sbd\ przekopiuj pliki ze stara poczta, ale bez plikow *.msf
- odpal Mozi i zobacz czy widzisz te foldery powinienes miec cos w stylu:
Kod: Zaznacz cały
  Inbox\
         OLD\
             Inbox\
             Inne foldery strej poczty\

Jesli zadziala mozesz (juz mozilla) przeniesc stara poczte do nowych folderow, albo zostawic ja gdzie jest.

TO MUSI DZIALAC! Robilem tak dziesiatki razy ... nigdy w zyciu nie uzylem zadnego Mozilla Backup ... Backup profilu robie za pomoca 7Zipa, a kiedys RAR'a i nigdy nie stracilem nawet jednego listu a mam ich ciugewa kilka tysiecy w profilu

P.S. <joke mode=on> Jesli si enie uda zaloguj sie jako Domel na forum bo przestane wierzyc ze Ty to Ty i zaczne podejzewac ze ktos sie podszywa ;-) </joke mode>
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: Domel » 28 marca 2004, 14:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Dobra poradzilem sobie - troche inaczej zrobilem diff wszystkch starych i nowych i z palca troche popisalem i jakos wyszlo, dodatki tylko niektore nie dzialaja ale to juz drobnostka.

wariat pisze:P.S. <joke mode=on> Jesli si enie uda zaloguj sie jako Domel na forum bo przestane wierzyc ze Ty to Ty i zaczne podejzewac ze ktos sie podszywa ;-) </joke mode>

Mowisz masz :)

PS. Dzieki wszystkim.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Wróć do Rozszerzenia dla pakietów SeaMonkey i Mozilla Suite