MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Nabór do Osiołków

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

Nabór do Osiołków

Postautor: Ludwik » 07 kwietnia 2004, 20:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8 (gazella)

Serwis "Osiołki Polskiego Internetu" szuka kandydatów na stanowisko członka zespołu testującego. Serwis postawiły sobie za cel zmianę Sieci na przyjazną dla wszystkich przeglądarek (więcej). Szukamy ludzi posiadających wiedzę o nowoczesnych sposobach tworzenia stron sieci Web, ze znajomością standardów internetowych i chęcią do dzielenia się tą wiedzą z innymi.
Obowiązkiem członka zespołu testującego jest obsługa napływających raportów o źle napisanych stronach. Każdy osiołek zanim pojawi się na stronach serwisu jest poddawany specjalnej procedurze. Przede wszystkim do webmastera wysyłany jest grzeczny list z dokładnym opisem problemu na stronie i konkretnym sposobem rozwiązania. Webmaster ma czas na poprawienie strony zanim ta zdąży pojawić się na naszej czarnej liście. Członek zespołu osiołków musi pamiętać, że jest "akwizytorem standardów", więc swoją korespondencję musi prowadzić w sposób grzeczny, bez względu na okoliczności.
Swoje kandydatury można zgłaszać na pw lub przez formularz kontaktowy serwisu osiolki.net.
Szczególnie mile widziane osoby z polskich środowisk alternatywnych przeglądarek.
Ostatnio zmieniony 05 listopada 2004, 18:36 przez Ludwik, łącznie zmieniany 1 raz
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: lolo » 08 kwietnia 2004, 10:16

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98)

Hmmm... Ale osiolki.net to Norweska Opera (193.69.113.92). Trudno o obiektywizm, jeœli miejsce na serwerze daje i op³aca koncern Opery. Jeœli chc¹ siê reklamowaæ to niech za reklamê wybul¹. A nie pos³uguj¹ siê naiwnymi!!!
lolo

Postautor: Ludwik » 08 kwietnia 2004, 10:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8 (gazella)

lolo pisze:Hmmm... Ale osiolki.net to Norweska Opera (193.69.113.92). Trudno o obiektywizm, jeœli miejsce na serwerze daje i op³aca koncern Opery. Jeœli chc¹ siê reklamowaæ to niech za reklamê wybul¹. A nie pos³uguj¹ siê naiwnymi!!!

Osiołki promują pisanie stron zgodne ze standardami, a nie konkretne przeglądarki. Jeśli strona nie działa pod którąś z przeglądarek, bo została źle napisana - podpada pod osiołki. Jeśli nie działa, ale z winy przeglądarki - nie podopada. Żadna z przeglądarek nie jest tu faworyzowana.

To, że środowisko związane z Operą wymyśliło tę inicjatywę i wprowadziło w życie - można im tylko dziękować. Możesz się przekonać, że na stronie wszystkie przeglądarki mają równe prawa. Jak sam widzisz, również członkowie zespołu poszukiwani są w róznych środowiskach.
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: quiris » 08 kwietnia 2004, 11:16

Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.0; U) [en]

lolo pisze:Hmmm... Ale osiolki.net to Norweska Opera (193.69.113.92).

http://osiolki.net/faq/disclaimer

Pomysł strony Osiołków zrodził się na polskim forum użytkowników Opery. Stąd też podstawowy skład osiołkowych adminów stanowią użytkownicy tej przeglądarki, autorzy operapl.net. Hosting mamy zapewniony dzięki uprzejmości Opera Software. Niewątpliwie jesteśmy ściśle związani z Operą, ale przypominamy, że:

Serwis Osiołki.net jest niekomercyjny. Ani autorzy, ani Opera Software nie czerpią zysków z prowadzenia serwisu.

Nie jesteśmy związani żadną umową z Opera Software. Firma ta nie ma wpływu na treść serwisu i również nie bierze za niego odpowiedzialności.
Serwis nie powstał dla promowania żadnej konkretnej przeglądarki, a dla promowania otwartych standardów W3C obowiązujących je wszystkie. Zaprosiliśmy do współpracy i są w naszym zespole także osoby nie związane z Operą. Nie umieszczamy na liście stron, które są zgodne ze standardami, a ich niepoprawne działanie wynika z błędu w przeglądarce.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Domel » 08 kwietnia 2004, 12:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

quiris pisze:http://osiolki.net/faq/disclaimer

I ja sie z tym zgadzam, powiem wiecej: nawet popreram. Ale sproboj zrozumiec Lolo, bo jednak to ze prowadza to ludzie zwiazani z jaka przegladarka moze powodowac kontrowersje. Ja bynajmniej tak nie uwazm, tam czegos negatywnego nie widze ale przyznasz, ze lepiej zeby tym zajela sie grupa ludzi niezaleznych - niezwiazana z zadna przegldarka (czy to z Mozilla czy to z Opera) czyli cos na wzor W3C. Poprostu dajecie powod ludziom, ktorzy moga zarzucic Wam nieobiektywizm, a jak byli byscie ludzmi niezaleznymi w zadem sposob nikt do Was by sie nie mogl przyczepic.

Ale, zeby Quiris i inni Operowcy znowu nie powiedzieli, ze jestem nastawiony do nich niegatywnie, to podoby stosunek mam do mozilla.org jesli chodzi o specyfikacje JS 2.0. Ale to tylko takie wtracenie, bo nie o tym jest ten topic.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: marcoos » 08 kwietnia 2004, 12:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040405 Firefox/0.8.0+ (marcoos)

Domel pisze:ale przyznasz, ze lepiej zeby tym zajela sie grupa ludzi niezaleznych - niezwiazana z zadna przegldarka (czy to z Mozilla czy to z Opera) czyli cos na wzor W3C.

Czyli kto?!

Bzdura. Tym muszą się zajmować ludzie, którzy wiedzą, co umie, a czego nie umie dana przeglądarka, a nie znać na pamięć to, co jest w specyfikacji.

Poprostu dajecie powod ludziom, ktorzy moga zarzucic Wam nieobiektywizm, a jak byli byscie ludzmi niezaleznymi w zadem sposob nikt do Was by sie nie mogl przyczepic.

Domel, ale na Osiolki.net są zarówno operowcy (pięciu), jak i mozillowcy (trzech). Na samej stronie są linki do Opery i Mozilli, ponadto ikonki Safari, Konquerora i IE.

A że hosting zapewnia Opera Software... Zaoferujesz lepszy?
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: marcoos » 08 kwietnia 2004, 12:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040405 Firefox/0.8.0+ (marcoos)

Domel pisze: to podoby stosunek mam do mozilla.org jesli chodzi o specyfikacje JS 2.0. Ale to tylko takie wtracenie, bo nie o tym jest ten topic.

To załóż nowy topic i pogadamy, bo nie wiem, czemu się czepiasz projektu specyfikacji JS 2.0... :P
marcoos
Moderator

Postautor: Domel » 08 kwietnia 2004, 13:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

marcoos pisze:Czyli kto?!

Nie lubie sie powtarzac ale chyba przydalo by sie gdyby byli oni zniezalezni.

marcoos pisze:Bzdura. Tym muszą się zajmować ludzie, którzy wiedzą, co umie, a czego nie umie dana przeglądarka

Tak, czyli znasz sie na IE. Gratulacje. Marcoos, nie rob z siebie posmiewiska, bo w innym kraju niz Polska, delikatnie mowiac bys zostal zgladzony. Tylko w Polsce ktos moze uwazac, ze w sadach lekarskich (ktore sadza lekarzy) powinni zasiadac (tylko) lekarze.

marcoos pisze: a nie znać na pamięć to, co jest w specyfikacji.

Ale o co w tym momencie Ci chodzi? Czy ja cos mowie na temat uczenia sie na pamiec przegladarki.

marcoos pisze:Domel, ale na Osiolki.net są zarówno operowcy (pięciu), jak i mozillowcy (trzech).

Zaraz, zaraz czyzby nikogo nie bylo od IE i Konquerora...

marcoos pisze:Na samej stronie są linki do Opery i Mozilli, ponadto ikonki Safari, Konquerora i IE.

Ty chyba nie rozumiesz, co ja napisalem, szkoda, bo zrobilem to pogrubiona czcionka, myslalem, ze bedzie widoczne, jednak okazalo sie, ze nie zauwazyles. Dlatego jeszcze raz tym razem na czerewono: nie uwazam, ze Osiolki wykonuja niezetelnie lub nieobiektywnie jednak taki system daje podstawy to czepiania sie. Dlatego proponuje, zebys przekonal Lolo a nie mnie. Po jesli o mnie chodzi to chyba nie ma sensu zebym czytal dokladnie to samo co sam przed chwila napisalem.

marcoos pisze:A że hosting zapewnia Opera Software... Zaoferujesz lepszy?

Lepszy czyli jaki? Dla mnie (i przede wszystkim dla Lolo) w "organizacji", ktora sie nieidentyfikuje z zadna przegladarka, lepszy to taki ktory jest niezalezny.

PS co do JS2.0 nowy watek http://mozillapl.org/forum/post-37075.html#37075
Domel

Postautor: marcoos » 08 kwietnia 2004, 13:29

Domel pisze:
marcoos pisze:Czyli kto?!

Nie lubie sie powtarzac ale chyba przydalo by sie gdyby byli oni zniezalezni.

Czyli Twoim zdaniem do poprawienia stron tak, żeby działały w Gecko, Operze i KHTML, powinni przekonywać ludzie nie związani z Gecko/Operą/KHTML...

marcoos pisze:Bzdura. Tym muszą się zajmować ludzie, którzy wiedzą, co umie, a czego nie umie dana przeglądarka

Tak, czyli znasz sie na IE. Gratulacje. Marcoos, nie rob z siebie posmiewiska, bo w innym kraju niz Polska, delikatnie mowiac bys zostal zgladzony.

[1] Tak, każdy w Osiołkach powinien przynajmniej w podstawowym zakresie znać się na IE, żeby wiedzieć, jak taki IE-only kod poprawić. Co w tym jest śmieszne - nie wiem, być może nie mam aż tak wielkiego poczucia humoru jak Ty. :P

marcoos pisze: a nie znać na pamięć to, co jest w specyfikacji.

Ale o co w tym momencie Ci chodzi? Czy ja cos mowie na temat uczenia sie na pamiec przegladarki.

Wprost przeciwnie. Twierdzisz, że powinni się tym zajmować wyłącznie ludzie od W3C. Czyli ludzie od specyfikacji.

A swoją drogą - kto _personalnie_ z Polski spełniałby Twoje wymagania?! Bo wydaje mi się, że nikt.

Zaraz, zaraz czyzby nikogo nie bylo od IE i Konquerora...

IE wszyscy znają, bo [1]. Konquerorami zajmują się póki co operowcy i mozillowcy spod Linuksa, bo żaden miłośnik KHTML się do nas jeszcze nie zgłosił.

Poza tym KHTML jest na tyle podobny do Opery (dobra obsługa XHTML/CSS + kawałki IE DOMu), że Konqueror nie jest wielkim problemem na Osiolki.net.

marcoos pisze:A że hosting zapewnia Opera Software... Zaoferujesz lepszy?

Lepszy czyli jaki? Dla mnie (i przede wszystkim dla Lolo) w "organizacji", ktora sie nieidentyfikuje z zadna przegladarka, lepszy to taki ktory jest niezalezny.

Lepszy to jest taki, który jest: szybki i ma maksymalnie duży limit transferu, oferuje dostęp do baz danych i php.
marcoos
Moderator

Postautor: Domel » 08 kwietnia 2004, 13:35

marcoos pisze:Czyli Twoim zdaniem do poprawienia stron tak, żeby działały w Gecko, Operze i KHTML, powinni przekonywać ludzie nie związani z Gecko/Operą/KHTML...

Dokladnie.

marcoos pisze:Wprost przeciwnie. Twierdzisz, że powinni się tym zajmować wyłącznie ludzie od W3C. Czyli ludzie od specyfikacji.

Nieprawda. To klamstwo niczego takiego nie pisalem.

marcoos pisze:Bo wydaje mi się, że nikt.

A mi sie wydaje ze bardzo wiele osob.

marcoos pisze:Poza tym KHTML jest na tyle podobny do Opery (dobra obsługa XHTML/CSS + kawałki IE DOMu), że Konqueror nie jest wielkim problemem na Osiolki.net.

NIe komentuje, zostawie zwolennikom Konquerora :D

marcoos pisze:Lepszy to jest taki, który jest: szybki i ma maksymalnie duży limit transferu, oferuje dostęp do baz danych i php.

No czyli wyznajesz inna definicje.
Domel

Postautor: marcoos » 08 kwietnia 2004, 13:52

Domel pisze:
marcoos pisze:Czyli Twoim zdaniem do poprawienia stron tak, żeby działały w Gecko, Operze i KHTML, powinni przekonywać ludzie nie związani z Gecko/Operą/KHTML...

Dokladnie.

To jest bez sensu.

marcoos pisze:Bo wydaje mi się, że nikt.

A mi sie wydaje ze bardzo wiele osob.

Ponownie: Czyli kto?... Nazwiska, nicki...

marcoos pisze:Poza tym KHTML jest na tyle podobny do Opery (dobra obsługa XHTML/CSS + kawałki IE DOMu), że Konqueror nie jest wielkim problemem na Osiolki.net.

Konqueror nie jest problemem, bo wszyscy linuksowcy z Osiołków mają do niego dostęp. Jeśli widzisz tu coś złego, nagannego, to pokaż. A nie "NIe komentuje"...

marcoos pisze:Lepszy to jest taki, który jest: szybki i ma maksymalnie duży limit transferu, oferuje dostęp do baz danych i php.

No czyli wyznajesz inna definicje.

Wyznaję sensowną definicję. Poza tym, nigdzie nie jest napisane, że to jest "powered by Opera". Tylko bardzo dociekliwi ludzie zapuszczają traceroute'a, a potem jako anonimowi użytkownicy Internet Explorera trollują na MozillaPL.org, że Osiołki == Opera i kill'em all.

Gdyby taki hosting zapewniała Osiołkom Netscape, Mozilla albo KDE.org - byłoby równie dobrze.
marcoos
Moderator

Postautor: quiris » 08 kwietnia 2004, 14:20

Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.0; U) [en]

Domel pisze:Ale sproboj zrozumiec Lolo, bo jednak to ze prowadza to ludzie zwiazani z jaka przegladarka moze powodowac kontrowersje.

Zadajmy sobie pytanie. Dlaczego powstał taki serwis jak osiolki.net? Czy dlatego, że paru gościom się nudziło i nie mieli co począć z wolnym czasem? Otóż nie. Osiołki zrodziły się z potrzeby chwili. Użytkownicy Opery narzekali, że ta, siamta i owamta strona nie wyświetla się prawidłowo w Operze. Kontaktowanie się indywidualnych osób z webmasteram okazywało się mało skuteczne i dlatego powstał pomysł publicznego piętnowania stron nie działających w Operze. Oczywiście pomysł ewoluował, krystalizowała się idea oparcia działań na standardach W3C, a nie na konkretnej przeglądarce. Niemniej jednak przez pryzmat standardów prześwituje konkretna korzyść: zmuszenie opieszałych autorów do poprawienia stron, aby poprawnie działały w alernatywnych przeglądarkach zgodnych ze standardami. Dlatego naturalne jest, że członkowie zespołu Osiołki wywodzą się ze środowisk związanych z przeglądarkami alternatywnymi. To, że są tam w tej chwili członkowie związani z dwoma, dowodzi tylko siły tych dwóch środowisk.

Domel, Ty to krytykować tylko potrafisz :P. Wziąłbyś się w garść i przyłączył do zespołu, zajął się paroma czarnymi owcami i od razu zarzut o stronniczość by osłabł, bo mielibyśmy w szeregach przedstawiciela środowiska powiązanego z W3C (no i oczywiście z Mozillą też) :)
quiris

Postautor: Domel » 08 kwietnia 2004, 14:36

marcoos pisze:To jest bez sensu.

Wolalbym jakbys napisal "IMHO to jest bez sensu". Bo ja jednak uwazam odwrotnie i nie chcem zebys tutaj ocenial moich pogladow.

marcoos pisze:Ponownie: Czyli kto?... Nazwiska, nicki...

No tak okolo 75% z pl.comp.www

marcoos pisze:Jeśli widzisz tu coś złego, nagannego, to pokaż. A nie "NIe komentuje"...

No nie, bez przesady, nie rozkazuj mi co mam robic, szczegolnie, ze Ty rowniez nie skomentowales kilka moich zdan, a na tym (co chyba oczywiscie) zalezalo mi.

marcoos pisze:Wyznaję sensowną definicję.

To zupelnie tak jak ja.
Domel

Postautor: Domel » 08 kwietnia 2004, 14:37

quiris pisze: Osiołki zrodziły się z potrzeby chwili. (...)

Pelna zgoda. Absolutnie nie ma tu konfliktu. Stoje po tej samej stronie barykady.
Domel

Postautor: lolo » 08 kwietnia 2004, 18:50

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98)

Ale mnie przygasiles, ja troll???. Traceroute potrafi obslugiwac nawet 10-cio letni przyglup (centralops.net).
Jesli jestem przebiegly to znaczy, cala reszta to przyglupy????????????????????????.
I ty, i ty i ty tez????????????????????
I dlaczego osiolki skrzetnie ukrywaly przed opinia swoj hosting. Zapomnialo sie (Jakubowska...)? Mi to smierdzi szmalem a nie bezstronnymi opiniami. Na koniec, jesli wejde na forum czyms innym (ale nie ie), to juz nie bede troll, panie marcoos
lolo

Postautor: quiris » 08 kwietnia 2004, 19:17

Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.2; U) [en]

lolo pisze:I dlaczego osiolki skrzetnie ukrywaly przed opinia swoj hosting.

Czytałeś mój cytat z FAQ? Ten zapis był tam obecny od samej premiery nowych Osiołków.
quiris

Postautor: marcoos » 08 kwietnia 2004, 22:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X; pl-pl) AppleWebKit/85.7 (KHTML, like Gecko) Safari/85.7

Domel pisze:
marcoos pisze:To jest bez sensu.

Wolalbym jakbys napisal "IMHO to jest bez sensu". Bo ja jednak uwazam odwrotnie i nie chcem zebys tutaj ocenial moich pogladow.

Ale to jest także bez sensu obiektywnie. A nie tylko IMHO. :)

marcoos pisze:Ponownie: Czyli kto?... Nazwiska, nicki...

No tak okolo 75% z pl.comp.www

pl.comp.www wie o istnieniu osiolki.net. Ale myślisz, że wspomniane 75% tej grupy nie ma nic innego do roboty?

marcoos pisze:Wyznaję sensowną definicję.

To zupelnie tak jak ja.

Nie, sensowne nie jest "niech do działania stron w Mozilli przekonują ludzie nie związani z Mozillą", tak samo jak nie jest sensowne "niech do głosowania na partię ABCDEFGH przekonują ludzie kompletnie nie związani z ABCDEFGH".

:)
marcoos
Moderator

Postautor: Domel » 08 kwietnia 2004, 22:40

marcoos pisze:pl.comp.www wie o istnieniu osiolki.net. Ale myślisz, że wspomniane 75% tej grupy nie ma nic innego do roboty?

No w tym momencie zaciemniasz calkowicie sprawe. Ty piszesz wysnuwajac wniosek, ze w Polsce nie jest tego godny i chcesz zebym powiedzial kto mialby do tego kwalifikacje, ja odpowiadam ze pl.comp.www, Ty dalej oni nie maja nic innego do roboty. Przyznasz, ze to troche zbliza sie do absurdu. I raczej nadawalo by sie na scenariusz komedii a nie ma powazna dyskusje. :) Dlatego dla mnie EOT.
Domel

Postautor: marcoos » 08 kwietnia 2004, 22:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X; pl-pl) AppleWebKit/85.7 (KHTML, like Gecko) Safari/85.7

Domel pisze:
marcoos pisze:pl.comp.www wie o istnieniu osiolki.net. Ale myślisz, że wspomniane 75% tej grupy nie ma nic innego do roboty?

No w tym momencie zaciemniasz calkowicie sprawe. Ty piszesz wysnuwajac wniosek, ze w Polsce nie jest tego godny

Nie rozumiem, co tu napisałeś (zbyt nieskładne, żebym ja, prosty człowiek, to zrozumiał ;)), ale nie uważam, żeby ktokolwiek "nie był godny".

i chcesz zebym powiedzial kto mialby do tego kwalifikacje, ja odpowiadam ze pl.comp.www, Ty dalej oni nie maja nic innego do roboty.

Na pl.comp.www są osoby, które z pewnością mają kwalifikacje. Także do osiołków. Wiedzą o istnieniu tego serwisu i są tam jak najmilej widziani. Natomiast nie jestem w stanie kogokolwiek _zmusić_ (bo tego najwyrażniej oczekujesz - żeby zmienić stronniczych mozillowo-operowych eksperów na "niezależnych" ekspertów) do konkretnej pracy nad osiołkami... :)

Przyznasz, ze to troche zbliza sie do absurdu.

Więcej, to co Ty piszesz (Mozillowcy i Operowcy won z osiołków, niech tam pracują tylko i wyłącznie niezależni z 75% pl.comp.www), jest tak nieprawdopodobne, że właśnie absurdalne. :)

I raczej nadawalo by sie na scenariusz komedii a nie ma powazna dyskusje. :)

Exactly. :)

Dlatego dla mnie EOT.

Ok. :)
marcoos
Moderator

Postautor: Domel » 08 kwietnia 2004, 23:12

marcoos pisze:Na pl.comp.www są osoby, które z pewnością mają kwalifikacje.

Dziekuje, dziekuje. Wygralem :D nareszcie przyznales nie to ja mialem racje piszac ze sa tacy ludzie a nie Ty piszac ze ich nie ma.

Przepraszam, mialem juz nic nie mowic ale nie czesto sie zdarza zeby tak jasno i klarownie Marcoos zmienil zdanie pod wplywem moich wypowiedzi. Nie moglem sie powstrzymac... :D
Domel

Następna

Wróć do Inne