MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

podkreslanie podlinkowanego tekstu

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

podkreslanie podlinkowanego tekstu

Postautor: tompac » 08 kwietnia 2004, 10:50

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1) Opera 7.23 [pl]

Witam!
Mamy taki problem razem z kumplem, ja zajmuje się projektowaniem strony klubowej w html-u, jeden z kolegów uzywa takiej przegladarki
Mozilla Firebird 0.7
Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; PL; rv 1.5)
Gecko/20031007 Firebird/0.7

Dostałem od niego zj.... że na stronie głównej jest podkreślony tekst, ze zdziwieniem zajrzałem do siebie (Opera) a tam tekst czysty bez podkresleń.
Zajrzałem do kodów a tam jak wół w znaczniku <font> jest :

text-decoration: none

skąd w mozilli to podkreslenie? IE oraz Opera widzą to prawidłowo (none) a co z M?
pozdr
tompac

Postautor: Ludwik » 08 kwietnia 2004, 11:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8 (gazella)

Z tego co rozumiem chcesz nadać brak podkreslenia znacznikowi <a>, więc dlaczego robisz to wewnątrz <font>?
Dodaj te style do <a>. Bezpośrednio, albo jeśli robisz to przez arkusz to możesz zrobić coś w stylu
.id_znacznika_font a { text-decoration: none }
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Gość » 08 kwietnia 2004, 11:37

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1) Opera 7.23 [pl]

Niby poprawiłem według sugestii ale nie moge wysłać na serwer bo jakoś łącza ostatnim tygodniem znacznie podupadły.
Mam nadzieję że pomoże, ale skąd ta różnica w interpretacji kodu między różnymi przeglądarkami?
W ramach tego samego znacznika <a> mam pare znaczników <font> z różnymi czcionkami i wielkością, a co bedzie jak bede chciał wsród nich zrobić częśc tekstu podkreśloną?
Wiem musze założyć nowy znacznik <a> ale w imię czego?
Tylko dlatego ze mozilla tak to widzi?
pozdr
Gość

Postautor: Domel » 08 kwietnia 2004, 12:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Anonymous pisze:Tylko dlatego ze mozilla tak to widzi?
pozdr

Jesli chcesz uzyskac, (jakiekolwiek) informacje podaj adres do strony, wtedy mozna bedzie szykko podac rozwiazanie i wyjasnic po co, na co i dlaczego... Chodzbys pisal trzynastozgloskowcem to trudno zgadnac jaki dokladnie jest kod dlatego adres do strony to podstawa. Wewentualnie jesli nie mozesz podac adresu podaj kod i screeny jak to wyglada i jak ma wygladac. A od siebie moge dodac, ze jest gdzies blad w kodzie HTML lub CSS (nawet bardzo maly) stad napewno Mozilla reaguje jak reaguje.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: tompac » 08 kwietnia 2004, 17:12

już się poprawiam
strona to http://www.ckf.pl
tekst zaproszenia, juz jest zmienione według rady Ludwika i podkreslenie znikło, nie zmienia to faktu ze raczej mozilla powinna sie zachowywac jak inne przeglądarki.

Okazało się znowu że są problemy ze znacznikiem kursora:
http://www.ckf.pl/wydarzenia/3wystawa/wppz2004.html
na samym dole są trzy odsyłacze, wszystkie nad każdym powinien zmienić się kursor na łapkę i co? i na tych które powiązane są z javą nie pokazuje się łapka a na ostatnim pokazuje.
Domniemam ze chodzi tu o jave, ale jesli IE i Op to widzi po ludzku to co się dzieje z Mo?

Przejrzyjcie żródła tych stron, niedługo mi łapy opadną jeśli bedę musiał składać wszystko ekstra pod Mozille, w tej chwili I problem dało się "obejść" a nie załatwić, kombinowałem z II i narazie leży to poza moimi mozliwościami
tompac

Postautor: Domel » 08 kwietnia 2004, 18:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

tompac pisze:już się poprawiam
tekst zaproszenia, juz jest zmienione według rady Ludwika i podkreslenie znikło, nie zmienia to faktu ze raczej mozilla powinna sie zachowywac jak inne przeglądarki.

Nie, sadze. Niestety link akurat sie nie bardzo przydal, bo znowu nie ma tego kodu, o ktory prosisz o komentarz. Moze wiec wklej ten stary - niezmieniany kod a ja sie ustosunkuje do tego.

tompac pisze:Okazało się znowu że są problemy ze znacznikiem kursora:
http://www.ckf.pl/wydarzenia/3wystawa/wppz2004.html
na samym dole są trzy odsyłacze, wszystkie nad każdym powinien zmienić się kursor na łapkę i co? i na tych które powiązane są z javą nie pokazuje się łapka a na ostatnim pokazuje.
Domniemam ze chodzi tu o jave, ale jesli IE i Op to widzi po ludzku to co się dzieje z Mo?

No i ekstra jest link do strony i masz rowiazanie:
Kod: Zaznacz cały
style="cursor: pointer;"

Oczywiscie Mozilla zachwuje sie poprawie (a co za tym idzie inne wymienione przez Ciebie nie). Poprostu nie ma takiej wartosci jak hand jest tylko pointer. Jesli chcesz wiecej zajzuj do specyfikacji http://www.w3.org/TR/CSS2/ui.html#propdef-cursor
Domel

Postautor: przepla » 08 kwietnia 2004, 19:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040407 Firetuna/0.8.0+ (Firefox/0.8.0+ rebrand)

tompac pisze:już się poprawiam
[...]
Przejrzyjcie żródła tych stron, niedługo mi łapy opadną jeśli bedę musiał składać wszystko ekstra pod Mozille, w tej chwili I problem dało się "obejść" a nie załatwić, kombinowałem z II i narazie leży to poza moimi mozliwościami

Ja tylko dodam, to czego nie napisał a pomoże w rozwianiu ewentualnych wniosków na temat jakości Mozilli. Otóż kiedy strona jest dziwnie napisana przeglądarki próbują "zgadnąć" jak ma ta strona wyglądać. IE zgaduje w sposób dość dziwny, a Opera stara się udawać IE. Mozilla z kolei, zgaduje tak jak napisano w dokumentacji -- czego przykład masz przy okazji pointer. Skoro nie ma czegoś takiego jak "hand", to należy wyświetlać kursor domyślny (czyli strzałkę).
Inaczej: różnice w wyświetlaniu wynikają z różnic w interpretacji htmla, kiedy ten html można rozumieć w więcej niż jeden sposób.
Sama Mozilla jest de facto referencyjną przeglądarką dla standardów W3C, więc nie jest w żaden sposób wadliwa w tym względzie.

Problemy ze stronami wynikają z tego, że IE i Mozilla w inny sposób interpretują nie-jednoznaczny kod, i często w niepełnej implementacji standardów przez IE.
<i>When in doubt, go to the library.</i> - Ron Weasley (Harry Potter and the Chamber of Secrets)
przepla

Z nami od: 26 kwietnia 2003, 22:32

Postautor: Gość » 08 kwietnia 2004, 20:36

Domel pisze:No i ekstra jest link do strony i masz rowiazanie:
style="cursor: pointer;"

skąd wytrzasnołeś ten styl w znaczniku pozostaje do tej pory dla mnie czarną magią, zarówno Opera jak Mozilla w swoich źrodłach pokazały
<a TITLE="fullscreen" onclick=open2() STYLE="cursor: hand">

jest łapka? jest a w Mozilli jej nie widać.

Panowie nie oczekuję aby ktoryś z Was powiedział (albo dał powiedzieć) złego o ulubionym dziecku :lol:
Strony edytuje w Pajączku 2000 nie sądze aby można było z góry założyć że generuje on htmla chaotycznie.

Domel pisze:Nie, sadze. Niestety link akurat sie nie bardzo przydal, bo znowu nie ma tego kodu, o ktory prosisz o komentarz. Moze wiec wklej ten stary - niezmieniany kod a ja sie ustosunkuje do tego.

Sądziłem ze wrocisz ewentualnie uwagę na to co napisał Ludwik, bo kod jest tylko wzbogacony o ...... to co wytłuszczone
<A HREF="wydarzenia/3wystawa/wppz2004.html" STYLE="text-decoration: none; cursor: hand"><br>
<FONT COLOR="#FFFFFF" STYLE="font-family: MaszynaAEG; font-size: 30px; text-align: center; text-decoration: none">ZAPROSZENIE</font><br>
<FONT COLOR="#FFFFFF" STYLE="font-family: monospace; font-size: 18px; text-align: center; text-decoration: none">CKF</FONT>
<FONT COLOR="#D9D9D9" STYLE="font-family: monospace; font-size: 13px; text-align: center; text-decoration: none"><br>zapraszaja serdecznie na otwarcie wystawy poplenerowej<br><br>"ZDYNIA - zima 2004"<br><br>

Jak widać pomogło dopiero pojawienie sie "braku dekoracji" w znaczniku <a> jakoś ten sam prikaz w znaczniku <font> nie zrobił na Mozilli zadnego wrażenia. A co gdybym jedną z sekcji <font> chciał zrobić podkresloną? Pewnie musze zaczynać nowy znacznik <a> tylko w imię czego mam sobie ulatwiac tak życie?

Gdy zainstalowałem Mozille znalazłem kolejna checę, w stronach ze zdjęciami wokół fotki jest niebieska ramka, naorałem sie na wszystkie możliwe sposoby aby zmienic ja na czarną i lipa nie udało się, albo jest niebieska albo nie ma wcale.
Oczywiście w IE i Opezre jest czarna tak jak chciałem.
pozdr
Gość

Postautor: Domel » 08 kwietnia 2004, 20:51

Anonymous pisze:skąd wytrzasnołeś ten styl w znaczniku pozostaje do tej pory dla mnie czarną magią

Ale o co chodzi? Ja juz sie gubie. Jeszcze raz powtarzam zamien slowo "hand" na "pointer" i zacznie dzialac.

Anonymous pisze:zarówno Opera jak Mozilla w swoich źrodłach pokazały
<a TITLE="fullscreen" onclick=open2() STYLE="cursor: hand">

jest łapka? jest a w Mozilli jej nie widać.

Jeszcze raz powtarzam nie ma czegos takiego w CSS jak cursor: hand jest tylko cursor: pointer. Zmien wiec (juz trzeci raz pisze):
<a TITLE="fullscreen" onclick=open2() STYLE="cursor: hand"> na <a TITLE="fullscreen" onclick=open2() STYLE="cursor: pointer"> i bedzie dzialac.
Jeszcze raz powtarzam to ze widac lapke w Operze i w IE to jest blad tych przegladarek, powinien pojawic sie domyslny kursor czyli w Operze strzalka a w IE kursor podkreslenia a nie lapka. Tak jest w specyfikacji, do ktorej podalem Ci link. Naprawde nie rozumiem po co sie rzuczasz skoro to Ty nie znasz CSS.

Anonymous pisze:Strony edytuje w Pajączku 2000 nie sądze aby można było z góry założyć że generuje on htmla chaotycznie.

Po pierwsze Pajaczek nie generuje strony bo nie jest edytorem graficznym i tylko i wylacznie od Ciebie zalezy co w kodzie sie znajdize. Po drugie kod strony jest tak zagmatwany i nie spojny, ze az dziw ze cokoliwk na tej stronie sie wyswietla.

Anonymous pisze: kod jest tylko wzbogacony o ...... to co wytłuszczone

Kod powyszysz to jakas sieczka, w zycu nie widzialem czegos podobnego. Naprawde nie chcem Ci jakos docinac ale musze Ci pogratulowac, bo to co zobaczylem nigdy bym nie wpadl, ze mozna cos takiego zrobic. Naprawde szczerze mowie. Prosze naucz sie HTML-a bo to co jest nie jest absolunie do niego podone i lamie wszystkie zasady panujace w nim. Nawet trudno mi zaczac tlumaczyc co jest zle bo poprostu wszystko jest zle. Nawet zadna literna sie nie zgadza... :(
Domel

Postautor: zwierz » 08 kwietnia 2004, 21:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

Dość dziwnym pomysłem jest używanie tagu FONT i stylów razem.
<FONT COLOR="#FFFFFF" STYLE="font-family: MaszynaAEG; font-size: 30px; text-align: center; text-decoration: none">

Pierwszy raz widzę coś takiego.

A tak BTW:
http://www.w3.org/TR/xhtml1/
(warto zmierzać w tym kierunku)
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: przepla » 08 kwietnia 2004, 21:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040407 Firetuna/0.8.0+ (Firefox/0.8.0+ rebrand)

zwierz pisze:Dość dziwnym pomysłem jest używanie tagu FONT i stylów razem.
<FONT COLOR="#FFFFFF" STYLE="font-family: MaszynaAEG; font-size: 30px; text-align: center; text-decoration: none">

Pierwszy raz widzę coś takiego.

A tak BTW:
http://www.w3.org/TR/xhtml1/
(warto zmierzać w tym kierunku)

Podpowiem, że tag, który służy praktycznie wyłącznie do wstawiania styli to <span>, tak więc powyższy przykład wyglądałby:
<span style="color:black; font-family: MaszynaAEG; font-size: 30px; text-align: center; text-decoration: none"></span>
<i>When in doubt, go to the library.</i> - Ron Weasley (Harry Potter and the Chamber of Secrets)
przepla

Z nami od: 26 kwietnia 2003, 22:32

Postautor: Domel » 08 kwietnia 2004, 21:34

Skoro bawimy sie w doradztwo to do tego samego wiersza dodaje kolejne bledy:
(pierwszy i drugi zostal podany przez Przeple i Zwierza)
3. Znacznik wewnatrzwierszowy (inline) nie moze zawierac wlasnosci text-align bo ona jest zarezerwoowana dla blokow.
4. MaszynaAEG nie jest czcionka predefinowana ani powszechnie uzywana. Na 99,99% procent nikt jej nie odczyta (blad dlatego ze w CSS-ach nie ma zdefiniowanej rodziny tej czcionki - bo nie ma nawet sekcji stylow).
5. Znacznik font nie jest i przznacznony do dublowania/uzywania stylow z definicji.
I widac piec bledow w jednym wierszu. Mam wymieniac dalej?
Domel

Postautor: tompac » 08 kwietnia 2004, 21:42

Domel pisze: Zmien wiec (juz trzeci raz pisze):
<a TITLE="fullscreen" onclick=open2() STYLE="cursor: hand"> na <a TITLE="fullscreen" onclick=open2() STYLE="cursor: pointer"> i bedzie dzialac.

Cały widz polega na tym że własnie nie napisałeś zamień napisałes tak jakby u Cibie pojawił się pointer i to było przyczyną błedu.
Może to przypadek ale próba otwarcia podanego przez Ciebie linka skutkowała resetem kompa.

Domel pisze:Jeszcze raz powtarzam to ze widac lapke w Operze i w IE to jest blad tych przegladarek, powinien pojawic sie domyslny kursor czyli w Operze strzalka a w IE kursor podkreslenia a nie lapka. Tak jest w specyfikacji, do ktorej podalem Ci link. Naprawde nie rozumiem po co sie rzuczasz skoro to Ty nie znasz CSS.

Od razu rzucasz, tak?? A lapka pochodzi z Pajączka.

Domel pisze:Po pierwsze Pajaczek nie generuje strony bo nie jest edytorem graficznym i tylko i wylacznie od Ciebie zalezy co w kodzie sie znajdize. Po drugie kod strony jest tak zagmatwany i nie spojny, ze az dziw ze cokoliwk na tej stronie sie wyswietla.

No właśnie cały pic polega na tym że jest edytorem bo to ja wybieram opcje w "tabelkach" a Pajączekodpowiednio do tego generuje kod.

Domel pisze:Kod powyszysz to jakas sieczka, w zycu nie widzialem czegos podobnego. Naprawde nie chcem Ci jakos docinac ale musze Ci pogratulowac, bo to co zobaczylem nigdy bym nie wpadl, ze mozna cos takiego zrobic. Naprawde szczerze mowie. Prosze naucz sie HTML-a bo to co jest nie jest absolunie do niego podone i lamie wszystkie zasady panujace w nim. Nawet trudno mi zaczac tlumaczyc co jest zle bo poprostu wszystko jest zle. Nawet zadna literna sie nie zgadza... :(

To chyba jednak uwagi do twórcy Pajączka, ode mnie to tylko zalezy złamanie lini oraz głebokośc wcięcia.
Czyli chyba jednak chciałes mi dociąć :wink: :wink: :wink:
tompac

Postautor: Domel » 08 kwietnia 2004, 21:50

tompac pisze:Cały widz polega na tym że własnie nie napisałeś zamień napisałes tak jakby u Cibie pojawił się pointer i to było przyczyną błedu.

Napisalem masz rowiazanie: style="cursor: pointer;" ale nie sprzeczajny sie :)

tompac pisze:Może to przypadek ale próba otwarcia podanego przez Ciebie linka skutkowała resetem kompa.

No raczej przypadek. ;)

tompac pisze:To chyba jednak uwagi do twórcy Pajączka, ode mnie to tylko zalezy złamanie lini oraz głebokośc wcięcia.

Znam dosyc dobrze Rafala :) i uwagi mu przekazalem. Ale poprostu piszac o tym ze Pajaczek jest edytorem tekstowym mialem dokladnie na mysli, ze mozesz pisac wszystko "z palca" czyli nie korzystac z rozniego rodzaju kreakorow i wizardow.
Domel

Postautor: Gość » 08 kwietnia 2004, 21:53

Widze kolejne poprawki, ale Panowie po to używam edytora bo nie mam czasu na nauke html'a tak jak Pascala na studiach, kwiatki które widzicie to w znacznej mierze mozliwości Pajączka.
Redagując znacznik <font> mam możliwośc nadania mu takiego wygladu jak już zauważyliście.

Uzywam Pajączka od paru lat i dopiero trafiając na Mozille mam jakies problemy. Nie wiem czy nowa wersja Pajączka (bodaj 5) pozbawiona jest takich krzaczków - nawet jeśli - to i tak jej nie zakupie.

Podejrzewam równiez ze z używaniem html'a jest tak samo jak z charakterem pisma każdy ma inne, każdy ma własne przyzwyczajenia i sposoby. Jeżeli wygenerowany kod działa u 95% internautów to uważam go za sprawny, nie mnie oceniac czy jest doskonały czy nie.
pozdr
Gość

Postautor: Gość » 08 kwietnia 2004, 21:57

Panowie jestem za stary na naukę stukania html'a z palca, jest wiele innych przyjemniejszych sposobów spedzania wolnego czasy :lol:

Jutro moze poddesle screeny z edycji znaczników w Pajaczku.
pozdr
Gość

Postautor: zwierz » 08 kwietnia 2004, 21:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

tompac pisze:Cały widz polega na tym że własnie nie napisałeś zamień napisałes tak jakby u Cibie pojawił się pointer i to było przyczyną błedu.
Może to przypadek ale próba otwarcia podanego przez Ciebie linka skutkowała resetem kompa.

ciekawe...
tompac pisze:Od razu rzucasz, tak?? A lapka pochodzi z Pajączka.

Wśród stron całkowicie zepsutych (tych, na które się natknąłem) najwięcej z nich było zrobionych w Pajączku. To nie zbyt dobrze o nim świadczy...
tompac pisze:To chyba jednak uwagi do twórcy Pajączka, ode mnie to tylko zalezy złamanie lini oraz głebokośc wcięcia.

Używanie Pajączka nie zwalnia Cię ze znajomości HTML-a
zwierz
Moderator

Postautor: zwierz » 08 kwietnia 2004, 22:00

Anonymous pisze:nie mnie oceniac czy jest doskonały czy nie.
pozdr

Możesz użyć do tego automatów:
http://validator.w3.org/
http://bobby.watchfire.com/bobby/html/en/index.jsp
zwierz
Moderator

Postautor: tompac » 09 kwietnia 2004, 11:17

Drogi zwierzu mnie interesuje skutecznośc tzn. jak namniejszym nakładem sił i środków osiagnąć żadany efekt i Pajączek mi to daje !!!!
Skoro strony dzialają na innych przeglądarka to dla mnie znaczy ze jest to skuteczny środek do osiągnięcia celu!!!

W myśl zasady "to co nie jest zabronione jest dozwolone" tłumacze że pomimo tylu "błędów" efekty z Pajączka działają.
Nie wiem jak wygląda ta sprawa z nowsza wersją a nad starą już szkoda się rozwodzić, jest jaka jest i koniec.

Zapytałem Was dlaczego coś działa w IE a w Mozilii nie, odpowiedzieliście że to wina IE, dobrze macie prawo do takiego zdania, nie jestem naukowcem aby wypowiadac się w kwesti który lepszy, mogę powiedzieć który jest dla mnie i moich przywyczajen wygodniejszy.

Zwierzu co to takiego całkowicie "zepsuta strona"?
Nie intersuje mnie wirtuozeria i mistrzostwo w biegłości HTML'a a efekt końcowy jaki da. Nie jestem purystą językowym nie bede również ortodoksem html'owym :wink:

Nie będę urzywał nowych wynalazków z paru powodów, po pierwsze jestem za stary aby uczyć się nowych programów,
po drugie jakoś nie sprawia mi problemów praca z Pajączkiem,
po trzecie zpłaciłem za niego a i siła sentymentu jest dośc duża,
po czwarte moja znajomśc inastrannych jazykow jest dośc ograniczona (a Pajączek jest po polskiemu ;)))
pozdr
tompac

Postautor: At124 » 09 kwietnia 2004, 14:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040316

tompac pisze:...mnie interesuje skutecznośc tzn. jak namniejszym nakładem sił i środków osiagnąć żadany efekt i Pajączek mi to daje !!!!
Skoro strony dzialają na innych przeglądarka to dla mnie znaczy ze jest to skuteczny środek do osiągnięcia celu!!!

Niestety nie mogę nazwać tego skutecznością. Jeśli strona nie działa jak powinna z powodu błędnego kodu html, to nie można powiedzieć że coś zakończyło się sukcesem. Pajączek jest miłym narzędziem, ale niestety na końcu trzeba siąść i zerknąć w kod. Poza tym pajączek też się zminia. Wersja 2000 jest trochę stara. Teraz nieco bardziej trzymają się specyfikacji. Jeśli tak lubisz Pajączka, to może warto wykupić upgrade do najnowszej wersji?
Pozdrawiam,
At124
At124

Z nami od: 22 września 2002, 21:31

Następna

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony