MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

dziwne (?) przerwy miedzy wierszami w tabeli

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

dziwne (?) przerwy miedzy wierszami w tabeli

Postautor: major » 29 sierpnia 2002, 14:51

Przeglądarka: -

Witam :)

Taki problem: strona (adres ponizej) poprawnie dzialajaca pod Mozilla 1.0 jest blednie wyswietlana przez wersje 1.1 i pozniejsze NB. W gornej czesci pojawiaja sie przerwy miedzy wierszami tabeli (widac to szczegolnie na zdjeciu notebooka).

http://www.vertus.pl/pol/oferta.php

Czy wina lezy w kodzie strony, czy to Mozilla sobie nie radzi?

pozdr,
MaJor
major

Z nami od: 21 kwietnia 2002, 16:06

Re: dziwne (?) przerwy miedzy wierszami w tabeli

Postautor: quiris » 01 września 2002, 00:19

major pisze:Czy wina lezy w kodzie strony, czy to Mozilla sobie nie radzi?

Wydaje mi się, że jest to wina Mozilli, a raczej nieodpowiedniej współpracy wtyczki Flasha z Mozillą. Dodam, że kontrolnie sprawdziłem wygląd strony w Operze i jest ok.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Gość » 08 września 2002, 21:06

Mam podobne problem z rozstępującą się tabelą. Kod HTMl jest zuepłnie poprawny, ale w Mozilli jest 2 pixelowy odstęp. Dzieje się to w zaglębionej tabeli. Nie wiem czemu ...
Gość

Postautor: GmbH » 08 września 2002, 23:06

Zamień
Kod: Zaznacz cały
menu="false">

</object>

na
menu="false"></object>
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: quiris » 09 września 2002, 09:31

GmbH pisze:

Zamień
menu="false">

</object>

na
menu="false"></object>

He,he... niedługo dojdzie do tego, że trzeba będzie wszytkie tagi pisać w jednym wierszu, bo Mozilla nie bardzo radzi sobie ze znakami końca wiersza ;-)
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Konrad » 09 września 2002, 10:20

quiris pisze:He,he... niedługo dojdzie do tego, że trzeba będzie wszytkie tagi pisać w jednym wierszu, bo Mozilla nie bardzo radzi sobie ze znakami końca wiersza ;-)

Nie boj sie :) Czuje ze te drobne odchylenia szybko znikna.

p.s. czy mi sie wydaje czy Mozia zaczela obslugiwac <marquee> ? wczesniej tego chyba nie robila. czyli widac ze Mozia nie tylko stara sie byc zgodna ale i elastyczna. zatem slucha swych userow
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: GmbH » 09 września 2002, 11:22

quiris pisze:He,he... niedługo dojdzie do tego, że trzeba będzie wszytkie tagi pisać w jednym wierszu, bo Mozilla nie bardzo radzi sobie ze znakami końca wiersza ;-)

IMHO takie zachowanie jest prawidłowe, nie wiem czy dokładnie w tym przypadku (Gandalf, Domel może wiesz coś więcej?) ale wyświetlanie białych znaków jest prawidłowe, zresztą NN4 też to robi. Trzeba by dokładnie poczytać specyfikację.
GmbH

Postautor: GmbH » 09 września 2002, 11:30

Konrad pisze:p.s. czy mi sie wydaje czy Mozia zaczela obslugiwac <marquee> ? wczesniej tego chyba nie robila. czyli widac ze Mozia nie tylko stara sie byc zgodna ale i elastyczna. zatem slucha swych userow

Nie martw się, w następnej wersji MozillaPL <marquee> będzie wyłączony :lol:

A dlaczego to zrobili? Bo gdzieś tam w Chinach 90% witryn ma <marquee> na stronach - paranoja :evil:
GmbH

Postautor: Domel » 09 września 2002, 11:36

GmbH pisze:IMHO takie zachowanie jest prawidłowe, nie wiem czy dokładnie w tym przypadku (Gandalf, Domel może wiesz coś więcej?) ale wyświetlanie białych znaków jest prawidłowe, zresztą NN4 też to robi. Trzeba by dokładnie poczytać specyfikację.

Tak GmbH ma racje. W przypadku kazdego tagu jest tak samo. Objawiasie glownie w kombinacji tagow a i img. Jednym slowem zachowanie sie Mozilli jest prawidlowe. Latwiej enter = spacja.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Konrad » 09 września 2002, 15:53

GmbH pisze:Nie martw się, w następnej wersji MozillaPL <marquee> będzie wyłączony :lol:

No to zle!!! Samym dbaniem o standardy Mozilla rynku nie zdobedzie. Nigdy nie przekonasz tego przyslowiowego ZU(tm) aby wybral Mozille zamiast IE, jezeli nie bedzie bardziej elastyczna :((
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: Gandalf » 09 września 2002, 16:34

Konrad. Spokojnie, pokonasz. Powiedz mi. Ile znasz stron na ktorych tag marquee wnosi cokolwiek i jak czesto, uzywajac Mozilli, odczuwasz dyskomfort z powodu nizszej jakosci ogladania strony poniewaz nie jezdzi Ci zaden durny napis?

Nie przesadzajmy, Marquee to durny pomysl i moze sluzyc tylko do tego do czego w Mozilli bedziemy miec Blinquee ;]

+if (NS_USERNOTANNOYEDYET(user->getAnnoyedState()))
+ myGoat->startBlinkingScrollingText(PR_FALSE);

Marquee bedzie wlaczany po zaznaczeniu opcji "use non-standard behaviours" - albo jakos podobnie ;]

Co do problemu ze spacjami. Nie, nie jest to wina Mozilli. Standardy w3c jasno mowia, ze przy pracy z bialymi znakami przegladarka ma interpretowac wylacznie pojedyncza spacje (nic wiecej - \n ani \r ani tab).
Pojdeyncza spacja zas oznacza, ze jesli istnieje przerwa miedzy zamknieciem jednego taga a drugiego, to browser ma po pierwszym tagu zrobic spacje (w przypadku braku miejsca nowa linie) i dopiero zamknac.
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Konrad » 09 września 2002, 17:35

Gandalf pisze:Konrad. Spokojnie, pokonasz. Powiedz mi. Ile znasz stron na ktorych tag marquee wnosi cokolwiek i jak czesto, uzywajac Mozilli, odczuwasz dyskomfort z powodu nizszej jakosci ogladania strony poniewaz nie jezdzi Ci zaden durny napis?

Heh, marquee, co do ktorego mam podobna opinie jak i Ty bylo dla mnie tylko pierwsza jaskolka wiekszej elastycznosci. A ze byla to jaskolka kulawa... ;)

W kazdym badz razie:
1. Mozilli potrzeba elastycznosci
2. moj kumpel sie bardzo ucieszyl, ze pojawilo sie marquee :) podobnie pewnie zareagowali i inni ZU

Gandalf pisze:Nie przesadzajmy, Marquee to durny pomysl i moze sluzyc tylko do tego do czego w Mozilli bedziemy miec Blinquee ;]

A widzialem, widzialem :) Mam nadzieje, ze wjedzie do standardow :lol: ;)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: Domel » 10 września 2002, 13:11

Gandalf pisze:Ile znasz stron na ktorych tag marquee wnosi cokolwiek i jak czesto, uzywajac Mozilli, odczuwasz dyskomfort z powodu nizszej jakosci ogladania strony poniewaz nie jezdzi Ci zaden durny napis?

Dokladnie. Nawet jak trafisz na strone z marquee to i tak zobaczysz tekst tylko ze nie bedzie latal. Ale chyba tresc jest najwazniejsza. Poza tym w Polsce nie ma wielu stron z marquee. W duzych serwisach to chyba nigdy nie widzialem.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony