proponuje zmiane funkcjonowania klawisza Pobierz w kurierze
Moderator: Pomocy?!
proponuje zmiane funkcjonowania klawisza Pobierz w kurierze
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
bo dwa powyzesze sa zbyt skomplikowane ( przerost formy nad trescia ) uzytkownik ginie w ilosci opcji z ktorych 70 % nie jest mu potrzebne a kurier poczty ma wszystko co potrzebne i nic wiecej i wyglada duzo lepiej
Mam propozycje zmiany funkcjonowania klawisza pobierz w kurirerze poczty
w taki sposób aby domyślną akcją było pobierz ze wszystkich kont, a nie pobierz z konta w ktorego folderze jestesmy. Jak sprawdzam poczte to najczesciej na wszystkich kontach, ( i myśle że nie tylko ja mam takie przyzwyczajenie ) , a tu trzeba rozwijac menu :-/. ( co ciekawe skrótu klawiszowego tez nie znalazlem ). Proponuje zmiane tego faktu poprzez zmiane domyslnej akcji dla tego klawisza na pobierz ze wszystkich, albo
dodanie takiej wlaściwosci do klawiszy z podmenu : naciskamy prawym a ty wyskakuje menu zatytulowane wybierz domyslna akcje klikamy na to co chcemy i od tej pory jest to domyslna akcja dla tego klawisza (od strony programistycznej polegać to będzie prawdopodobnie tylko na dodaniu odpowiedniej funkcji skladowej do klasy takiego klawisza)
A wiec jak komus przeszkadza ten fakt to prosze o wpisanie sie pod ten temat , zobaczymy iilu nas jest a jak bedzie duzo to moze to zmienia.
- boogie
Re: proponuje zmiane funkcjonowania klawisza Pobierz w kurie
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113
boogie pisze:Mam propozycje zmiany funkcjonowania klawisza pobierz w kurirerze poczty w taki sposób aby domyślną akcją było pobierz ze wszystkich kont, a nie pobierz z konta w ktorego folderze jestesmy. Jak sprawdzam poczte to najczesciej na wszystkich kontach, ( i myśle że nie tylko ja mam takie przyzwyczajenie ) , a tu trzeba rozwijac menu :-/.
A ja sprawdzam pocztę na wybranych kontach - czyli wprost przeciwnie.
- gsowa
- Z nami od: 07 lutego 2004, 12:56
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
boogie pisze:A wiec jak komus przeszkadza ten fakt to prosze o wpisanie sie pod ten temat , zobaczymy iilu nas jest a jak bedzie duzo to moze to zmienia.
Choćby się nas tu wpisało sześć miliardów - nic to nie da, bo twórcy programu zwyczajnie o tym nie wiedzą. Do zgłaszania tego typu spraw służy Bugzilla (o ile w miarę dobrze znasz angielski oczywiście).
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
boogie pisze:Jak sprawdzam poczte to najczesciej na wszystkich kontach, a tu trzeba rozwijac menu :-/. ( co ciekawe skrótu klawiszowego tez nie znalazlem ).
Hmmm... W menu [Plik -> Pobierz z -> Pobierz wszystkie nowe] jest jak byk napisane: Ctrl+Shift+T 8)
A MSZ pomysł nie ma szans u najważniejszej osoby od ThB - skoro "Get all new" zostało z Thunderbirda wyrzucone (trzeba mieć dodatek)...
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
E2rd pisze:A MSZ pomysł nie ma szans u najważniejszej osoby od ThB - skoro "Get all new" zostało z Thunderbirda wyrzucone (trzeba mieć dodatek)...
A jakie było uzasadnienie tego? Bo przyznam, że zupełnie nie rozumiem w czym ta opcja przeszkadzała...
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
Olhado/256 pisze:A jakie było uzasadnienie tego?
Prawdę mówiąc nie wiem. Tak sobie MScott wymyślił.
Podejrzewam, że było to na fali "upraszczania" Thunderbirda - wyrzucania rzadziej używanych rzeczy. Ale czemu zostało to uznane za "rzadziej używane"?
A może nie chciał "strzałeczki w dół" przy żadnym przycisku?
- E2rd
- Moderator
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
Olhado/256 pisze:Zawsze można to wrzucić do Bugzilli, zebrać pewną ilość głosów i mocno lobbować za przywróceniem tego.
Tylko po co, skoro jest odpowiedni dodatek? 8)
To taka ogólna zasada w ThB i FFx: Podstawowa wersja ma krótkie i proste menu, najpotrzebniejsze funkcje - żeby nie odrzucić nowych userów przeładowaniem. A jeśli zaczniesz się wgryzać w program, to za pomocą dodatków zrobisz z nim prawie wszystko. Menu już nie będą krótkie - ale przecież sam tego chciałeś (nikt Ci tego gąszczu opcji nie wmuszał).
- E2rd
- Moderator
Anonymous pisze:Olhado/256 pisze:Zawsze można to wrzucić do Bugzilli, zebrać pewną ilość głosów i mocno lobbować za przywróceniem tego.
Możesz to zrobić i podać id, żeby zainteresowani mogli to poprzeć?
Mogę, ale muszę na to znaleźć chwilkę wolnego czasu, bo jestem na 80% pewien, że taki bug już został zgłoszony, trzeba go tylko znaleźć, co czasami bywa niełatwe. Ale postaram się dzisiaj tym zająć.
Edit:
Szukałem i nie znalazłem, więc zgłosiłem to: Bug 243289. Jeśli się nie mylę, będzie można na niego głosować dopiero kiedy zostanie potwierdzony. Zgłosiłem go jako enhancement request dla Thunderbirda (ten wątek: http://mozillapl.org/forum/about-6351-0.html), ale jest tam o tym, że kliknięcie na przycisk "get mail" powinno pobierać pocztę z wszystkich kont, więc poniekąd pasuje i do tego tematu.
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite