W32.Sasser
Moderator: Pomocy?!
W32.Sasser
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Nie bede sie rozwodzil nad samym wirusem, po prostu polecam Winupdate oraz backup profili moz ASAP - bo wirus wlasnie zdaje sie mieszac w profilu (podstawa twierdzenia: "u mnie padlo").
Info od MS: http://www.microsoft.com/technet/securi ... 4-011.mspx
Info od Symantec: http://securityresponse.symantec.com/av ... .worm.html
===
moderacja:
zmiana tytułu wątku
- onn_gosc
Re: W32.Sasser a Mozilla - wazne!
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113
www.artkow.prv.pl (kontakt tamże)
- artkow
- Z nami od: 14 listopada 2002, 09:49
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98)
- Unimod
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98)
Może ktoś mądrzejszy powie mi jak się tego pozbyć w najsuptelniejszy sposób???????????????????????
Bo jakoś format C: nie zabardzo mi się uśmiecha.
- blaz0
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)
- V
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040501 MultiZilla/1.6.3.0e
2. Ty masz Win98, więc nie możesz mieć tego wirusa, bo om atakuje tylko Win2000 i WinXP
3. (zakładając, że masz jednak XP): Podczas odliczania czasu do restartu warto wpisać polecenie 'shutdown -a' , a horror się zakończy
4. Windowsa trzeba trzymać na aktualnym poprzez WindowsUpdate bądź ręczne ściąganie i aktualizowanie updatów. Gdybyś tak jak ja odrazu zaktualizował system, nie dowiedziałbyś się, że takowy wirus istnieje.
Dlatego ściągnij i zainstaluj aktualizacje WinXP z pierwszej połowy kwietnia.
5. Trzymaj antywirusa na najnowszym stanie!
Coś naprawdę nie potrafię zrozumieć ludzi używających windowsów, a nie aktualizujących systemu ani antywirusa. To jest tak jakby wynająć zabójcę na siebie samego oraz setki innych ofiar
- Adrianer
- Moderator
- Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Adrianer pisze:To jest tak jakby wynająć zabójcę na siebie samego oraz setki innych ofiar
Dobrze powiedziane. Ja nie mam nic przeciwko temu, żeby ludzie sobie infekowali komputery wirusami, ale przez to i innym się obrywa. Od dłuższego czasu dostaję codziennie po kilka-kilkanaście robaków mailem, dlatego, że jakiś palant z dziurawym Windows miał mnie w książce adresowej
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040503 MultiZilla/1.6.3.0e
mnie też jeszcze nigdy nie zaatakował żaden wirus (...no może z wyjątkiem Blastera - akurat w tamtych dniach siedziałem na modemie i nic nie ściągałem, i byłem na tyle naiwny, że sądziłem, że updaty windowsa zrobię, gdy będę miał znowu stałkę...) choć korzystam (jeszcze... ale już chyba nie długo) z windowsa. Podtsawą jest dbania o system. Jakbym zainstalował sobie np. Red Hata 7.0 i go nie zaktualizował, to prawdopodobieństwo zaatakowania byłoby chyba nie wiele mniejsze niż na windowsie. Ale niestety nie znam ANI JEDNEJ osoby używającej windowsa która trzymała by system i antywira na aktualnym stanie. Większość nawet SP1 nie ma zainstalowanego, jedynie to patch przeciwko Blastera, bo bez niego nicOBenY pisze:No ja w tym miejscu powiem tyle, ze najlepiej uzywac nieco bezpiecznejszego systemu jakim jest chocby jakis darmowy Uniks(ja nie pamietam faktu posiadania wirusa od jakichs 4 lat)
- Adrianer
- Moderator
sasser
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
blaz0 pisze:Wlaśnie się dowiedzialem o obiawach posiadania sassera i muszę stwierdzić że go posiadam na kompie, komputer wlacza się i pojawia się komunikat że system zostanie wyłączony za....
Może ktoś mądrzejszy powie mi jak się tego pozbyć w najsuptelniejszy sposób???????????????????????
Micro.
mozna go usunac za pomoca skanera trend micro albo mks
- MISKA
Re: sasser
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8a) Gecko/20040416 Firefox/0.8.0+
MISKA pisze:blaz0 pisze:Wlaśnie się dowiedzialem o obiawach posiadania sassera i muszę stwierdzić że go posiadam na kompie, komputer wlacza się i pojawia się komunikat że system zostanie wyłączony za....
Micro.![]()
mozna go usunac za pomoca skanera trend micro albo mks
Albo jeszcze lepiej zaistnalować avast!, który jest darmowy, sam pobiera aktualizacje i można go skonfigurować tak, by działał z programem pocztowym Mozilli.
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; Neostrada Plus 5.6)
- Domino
Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.0; U) [en]
Anonymous pisze:Bylbym wdzieczny gdyby ktos podal mi linka do Van Helsinga!!
http://www.vanhelsing.net/
- quiris
- Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040504 MultiZilla/1.6.3.0e
quiris pisze:Anonymous pisze:Bylbym wdzieczny gdyby ktos podal mi linka do Van Helsinga!!
ludzie! Co to ma z tematami poruszanymi na tym forum wspólnego??
- Adrianer
- Moderator
Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.0; U) [en]
A co ma Sasser do Mozilli? Śmiem twierdzić, że nicAdrianer pisze:quiris pisze:Anonymous pisze:Bylbym wdzieczny gdyby ktos podal mi linka do Van Helsinga!!
ludzie! Co to ma z tematami poruszanymi na tym forum wspólnego??
- quiris
- Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53