MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mozilla 1.2 alpha już jest...

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Mozilla 1.2 alpha już jest...

Postautor: Roman Sąsiada » 12 września 2002, 09:33

Przeglądarka: -

... a zatem do testów !
Roman Sąsiada

Postautor: Lisek » 12 września 2002, 16:51

Kurcze nie chce mi sie :-) NIech ktoś powie czy są jakieś ciekawe nowe funkcje i ile rzeczy przestało działać w stosunku do 1.1 Final :P
Lisek

Z nami od: 07 kwietnia 2002, 09:19

Postautor: Konrad » 12 września 2002, 20:42

Lisek pisze:Kurcze nie chce mi sie :-) NIech ktoś powie czy są jakieś ciekawe nowe funkcje i ile rzeczy przestało działać w stosunku do 1.1 Final :P

Zmiany masz tutaj: http://mozilla.org/releases/mozilla1.2a/

Ja tez chyba nie podejme sie testow 1.2alpha. mam przykre doswiadczenia zwazane z lafami :)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: MiMaS » 13 września 2002, 08:40

Niemiły efekt po zainstalowaniu Mozilli 1.2a na WinNT 4.0 (sp6) - okno mail & newsgroups nie otwiera się w ogóle :( chociaż proces mozilla.exe się odpala i pozostaje po zamknięciu innych okien.. Wyglada na to, że mail & newsgroups się uruchamia tylko ma problemy z ujawnieniem swojej obecności :-?
Oprócz oficjalnej 1.2a (BuildID 2002091014) próbowałem jeszcze na nightly builds 2002091214 i 2002091108 - efekt ten sam, więc dalsze testowanie mi się znudziło.. Przywrócenie oficjalnej wersji 1.1 oczywiście rozwiązało problem..

W sumie szkoda :cry: , bo pomysł Type Ahead Find bardzo mi się spodobał...
MiMaS

Z nami od: 12 września 2002, 10:50

Postautor: Konrad » 13 września 2002, 09:58

MiMaS pisze:W sumie szkoda :cry: , bo pomysł Type Ahead Find bardzo mi się spodobał...

mozesz opisac co to jest? bo czytalem sobie na stronie Mozi ale srednio to zrozumialem
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Type Ahead Find

Postautor: MiMaS » 13 września 2002, 13:14

Konrad pisze:
MiMaS pisze:W sumie szkoda :cry: , bo pomysł Type Ahead Find bardzo mi się spodobał...

mozesz opisac co to jest? bo czytalem sobie na stronie Mozi ale srednio to zrozumialem

zaczynasz pisać dowolny tekst a Mozilla wyłapuje to i podświetla w tekstach linków idąc od góry strony.. czyli jeśli np. tutaj zaczniesz pisać F to wylądujesz od razu na linku FAQ na górze z podświetlonym F.. jak piszesz dalej o to znajdziesz się na linku Forum MozillaPL Strona Główna trochę poniżej z podświetlonym Fo.. każdy znaleziony link jest oczywiście aktywny, więc tylko Enter i już tam jesteś :)

dla fanatyków klawiatury (jak ja) to jest raj na ziemi :D
MiMaS

Re: Type Ahead Find

Postautor: Konrad » 13 września 2002, 14:46

MiMaS pisze:dla fanatyków klawiatury (jak ja) to jest raj na ziemi :D

Chyba sie z toba zgadzam, tez nie lubie myszek :) zatem czekam az 1.2 bedzie powyzej alfy
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Kurier się nie odpala

Postautor: E2rd » 13 września 2002, 19:40

MiMaS pisze:Niemiły efekt po zainstalowaniu Mozilli 1.2a na WinNT 4.0 (sp6) - okno mail & newsgroups nie otwiera się w ogóle :(

Zdaje się, że za czasów 1.0RCx był podobny efekt gdy używało się niestandardowego schematu (skin-a). Chłopaki z mozilla.org grzebali coś przy tzw. fakeAccount.css w skórkach - i jeśli niestandardowa skórka tych zmian nie uwzględniła... klops! - poczta się nie odpala. Słyszałem, że teraz znów coś się działo z fakeAccount - może więc historia się powtarza?
MiMaS, odmieniałeś wygląd swej Mozilli?
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Re: Kurier się nie odpala

Postautor: MiMaS » 14 września 2002, 08:29

E2rd pisze:odmieniałeś wygląd swej Mozilli?

ależ skąd, mam cały czas wygląd normalny i podstawowy czyli .... GrayModern :wink:
ale przed chwilą zrobiłem jeszcze jeden test i z radością stwierdzam, że masz rację -- działa na Classic Theme :D

tylko pozostaje dylemat - Type Ahead Find czy GrayModern Theme....

i jeszcze poprawka poprzedniej mojej wypowiedzi - to nie działa od góry strony, tylko od aktualnego miejsca w dół, czyli naciskając w tej chwili F znajduję link Forum MozillaPL Strona Główna na dole.. ale jakbym był przeskrolowany na samą górę to byłoby oczywiście tak jak napisałem poprzednio.. sorry, my mistake..
MiMaS

Postautor: Konrad » 14 września 2002, 09:10

MiMaS pisze:tylko pozostaje dylemat - Type Ahead Find czy GrayModern Theme....

mysle ze dylemat powinien polegac ma tym czy zglosic to na mantis czy na bugzille ;)

MiMaS pisze:i jeszcze poprawka poprzedniej mojej wypowiedzi - to nie działa od góry strony, tylko od aktualnego miejsca w dół, czyli naciskając w tej chwili F znajduję link Forum MozillaPL Strona Główna na dole.. ale jakbym był przeskrolowany na samą górę to byłoby oczywiście tak jak napisałem poprzednio.. sorry, my mistake..

wydaje sie ze tak jest nawet logiczniej. cholera, szkoda ze mam zwyczaj unikania alf, bo coraz bardziej mi sie podoba to co opisujesz :)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: E2rd » 14 września 2002, 09:30

Konrad pisze:
MiMaS pisze:tylko pozostaje dylemat - Type Ahead Find czy GrayModern Theme....
mysle ze dylemat powinien polegac ma tym czy zglosic to na mantis czy na bugzille ;)

I na mantis, i na bugzilli błędy w "cudzych" skórkach są oznaczane WONTFIX lub INVALID - czyli ogólnie "nie mój problem".
Rozwiązaniem jest ściągnięcie świeżej wersji tematu z deskmod.com - o ile autor już przygotował taką dla 1.2a...
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Konrad » 14 września 2002, 09:37

E2rd pisze:I na mantis, i na bugzilli błędy w "cudzych" skórkach są oznaczane WONTFIX lub INVALID - czyli ogólnie "nie mój problem".
Rozwiązaniem jest ściągnięcie świeżej wersji tematu z deskmod.com - o ile autor już przygotował taką dla 1.2a...

racja, moja wina. nie zauwazylem, ze pisze on o GrayModern a nie Modern :)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: MiMaS » 14 września 2002, 10:13

tak BTW - na Modern też działa ok..
na kilku innych "cudzych" skórkach (np. Orbit, KZilla) tak samo źle jak na GrayModern.. :-?
MiMaS

Re: Mozilla 1.2 alpha już jest...

Postautor: Dawid » 16 września 2002, 21:36

Roman Sąsiada pisze:... a zatem do testów !

Używam jej od kilku dni i oto lista problemów, jakie z nią napotkałem:
- raz, po zamknięciu systemu (Win XP) z włączoną przeglądarką wcięło mi plik prefs.js (tzn. Mozilla utworzyła sobie nowiutki plik), dzięki czemu jakiś czas czułem się jak przy pierwszym uruchomieniu Mozilli, chyba prawie rok temu - czyli wszystkie ustawienia poczty i wiele z przeglądarki wyparowało...
- mam problemy z porządkowaniem zakładek, tzn. czasem nie dają się niektóre przesunąć, ale to akurat czasem miałem i w innych wersjach...
- w kurierze, gdy przenoszzę wiadomość z górnego okna do okna z lewej strony, z listą katalogów na emalie, która jest niestety dłuższa niż mój monitor :wink: , to niestety nie chce się ona przesunąć w dół. Zauważyłem też, że jeśli upuszczę wiadomość na dole tego 'lewego' :wink: okna (tzn. na ostatni katalog, który akurat widać, nad którym ikonka zamienia się w przekreślone kółeczko), to lista katalogów przesuwa się automatycznie na sam dół i nawet jeśli się przesunie suwak w górę, to i tak zjedzie sam w dół - przyciąganie ziemskie, czy co? :)
Czy ktoś jeszcze spotkał się z podobnymi problemami?
Pozdrowionka!
Dawid

Z nami od: 16 września 2002, 21:16

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite