Witam wszystkich po raz pierwszy.
Właściwie to zapisałem się tutaj w jednym celu: od ponad roku nie mogę zmusić mojej Mozilli (oczywiście pod Linuxem) aby potrafiła poprawnie wprowadzić polskie czcionki.
Mam X serwer tak skonfigurowany, że każda aplikacja radzi sobie z polskimi fontami (StarOffice, OpenOffice, Netscape, nedit, xterm itd....) - jedynym wyjątkiem jest moja Mozilla.
Co prawda mogę zmusić Mozillę do współpracy jeżeli nie będę ładował pliku Xmodmap, ale wtedy poza Mozillą w żadnym innym programie nie będę mógł wprowadzić ogonka (bo niby jak, skoro X serwer nic o tym nie wie)
Mogę też oszukać Mozillę: ustawić jako kodowanie ISO-8859-1 i wtedy Mozilla dobrze wprowadzi znaki 8-bitowe, czyli np. "ą", ale oczywiście nie mogę wysłać takiego listu ze złym content-type.
Wyjątkiem jest literka "ó" i "Ó" które poprawnie się wyświetlają/kodują.
Bardzo proszę o jakąś informację co z tym zrobić; może mam zły Xmodmap?
Używam Slackware-8.0 i X-serwer jest uruchamiany w środowisku, gdzie LC_ALL=pl_PL
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
ogonki pod Linuxem
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
ogonki pod Linuxem
Przeglądarka: -
- maciek kanski
- Z nami od: 08 września 2002, 18:21
Re: ogonki pod Linuxem
prosze przeszukac nasze forum w poszukiwaniu tego samego problemu. Z tego co pamietam istnieje osoba uzywajaca Slackware, u ktorej dzialalo wprowadzanie plliterek w Mozilli i wszytkich innych programach. Zglaszalo sie tez sporo osob u ktorych dzialalo to dokladnie w takiej formie jak u Ciebie.
Zdaje sie, ze nie zostalo podane rozwiazanie. W innych dystrybucjach (Debian, RedHat, Mandrake) wszystko dziala poprawnie po wyciagnieciu z pudelka.
Jesli ktos zna rozwiazanie problemu dla Slackware prosze o przeslanie - umiescimy je na stronie.
Zdaje sie, ze nie zostalo podane rozwiazanie. W innych dystrybucjach (Debian, RedHat, Mandrake) wszystko dziala poprawnie po wyciagnieciu z pudelka.
Jesli ktos zna rozwiazanie problemu dla Slackware prosze o przeslanie - umiescimy je na stronie.
- pbartecki
- Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31
Re: ogonki pod Linuxem
To był Adam88 -> http://mozillapl.org/forum/viewtopic.ph ... kware#1482
--
mplf slackware Twoim Przyjacielem.. (w MozilliPL)
--
mplf slackware Twoim Przyjacielem.. (w MozilliPL)
- pbartecki
- Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31
nie uzywam zadnych plikow typu Xmodmap itp. jedyne, co zrobilem, to uruchomilem xf86config, odowiedzialem na zadane pytania. nie mam jak na razie problemow z ogonkami ani w mozilli, ani w OO, SO, xterm, (g)vim, w zadnym programie. oto fragment mojego /etc/X11/XF86Config:
Option "XkbRules" "xfree86"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
Option "XkbLayout" "pl"
- adam88
- Z nami od: 07 czerwca 2002, 19:26
adam88 pisze:nie uzywam zadnych plikow typu Xmodmap itp. jedyne, co zrobilem, to uruchomilem xf86config, odowiedzialem na zadane pytania. nie mam jak na razie problemow z ogonkami ani w mozilli, ani w OO, SO, xterm, (g)vim, w zadnym programie. oto fragment mojego /etc/X11/XF86Config:
Option "XkbLayout" "pl"
Zgadza się; nie można używać pliku Xmodmap z PSO - po prostu wystarczy:
- Kod: Zaznacz cały
gomez:~$ cat ~/.xinitrc
export LC_ALL=pl_PL
exec gnome-session
i załatwione
Podziękowania dla Adama.
P.S. PSO chyba nie jest za często aktualizowana....
- maciek kanski
- Z nami od: 08 września 2002, 18:21
Mozilla to straszny badziew. Stary dobry netscape zachowuje sie poprawnie, jesli tylko ustawi sie xmodmapem odpowiednie kodowanie polskich liter. Niestety mozilli to nie wystarcza.
Jeśli zaś ustawię:
Option "XkbLayout" "pl"
to z wyjątkiem mozilli w żadnym innym programie fontów polskich już nie ma.
Moja propozycja, to używać netscape 4.x.
Z wyjątkiem tabów mozilla tak naprawdę nie ma zupełnie nic do zaoferowania z wyjątkiem gówien w stylu sajdbary i inne szajsy, które tylko zawadzają.
Jeśli zaś ustawię:
Option "XkbLayout" "pl"
Z wyjątkiem tabów mozilla tak naprawdę nie ma zupełnie nic do zaoferowania z wyjątkiem gówien w stylu sajdbary i inne szajsy, które tylko zawadzają.
- Gość
Nakarmię trolla, bo mam kiepski humor. Czekają mnie dwa miesiące bez stałego łącza.
I am to lame to configure XFree86 on my GNU/Linux system properly, and I don't know how to use the 'search' feature on this forum po polsku to nie:
tylko:
Jestem klonem Giskarda i nie potrafię skonfigurować iksów na moim GNU/Linuksie, a po kiego grzyba jest 'Szukaj' na tym forum, to ja nie mam pojęcia.
OK, to używaj sobie nawet ie2.0 pod wine i "opuść ten czatróm", jak mawiają na apcoh
Człowieku, odpuść sobie. Naprawdę nie myśl sobie, że kogokolwiek zainteresują twoje bzdurne i wulgarne wypowiedzi.
EOT.
I am to lame to configure XFree86 on my GNU/Linux system properly, and I don't know how to use the 'search' feature on this forum po polsku to nie:
Anonymous pisze:Mozilla to straszny badziew.
tylko:
Jestem klonem Giskarda i nie potrafię skonfigurować iksów na moim GNU/Linuksie, a po kiego grzyba jest 'Szukaj' na tym forum, to ja nie mam pojęcia.
OK, to używaj sobie nawet ie2.0 pod wine i "opuść ten czatróm", jak mawiają na apcoh
Człowieku, odpuść sobie. Naprawdę nie myśl sobie, że kogokolwiek zainteresują twoje bzdurne i wulgarne wypowiedzi.
EOT.
- marcoos
- Moderator
- Z nami od: 12 października 2002, 10:25
Anonymous pisze:Mozilla to straszny badziew. Stary dobry netscape zachowuje sie poprawnie, jesli tylko ustawi sie xmodmapem odpowiednie kodowanie polskich liter. Niestety mozilli to nie wystarcza.
Jeśli zaś ustawię:
Option "XkbLayout" "pl"
Ciekawe - u mnie jest wpis ktory podałeś i wszystko działa poprawnie. Chciałbym powtórzyć - WSZYTSKO. Wydaje mi się więc, że pleciesz
Może mógłbym Ci jakoś pomuc wyleczyć Cię z kompleksów okołomozillowych?
A jeśli nie używasz tabów, gestów, czy prefbara... to może faktycznie lepiej być używał netscape
Poza tym... jeśli masz problem to go wyłuszcz - najlepiej najpierw poszukaj w archiwum, a jeśli nie znajdziesz to zadaj pytanie.
- mm
- Z nami od: 23 października 2002, 19:23
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite