pobieranie poczty
Moderator: Pomocy?!
pobieranie poczty
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8
- koniu
- Z nami od: 25 stycznia 2004, 18:05
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8
Do jednoczesnego pobrania wiadomości z wszystkich kont, trzeba zainsalować dodatek "Get All Mail Button" z http://texturizer.net/thunderbird/extensions/#getall lub "Get All Messages" (rozwijane menu w przycisku Get Mail) z
http://texturizer.net/thunderbird/extensions/#getmess
Po zainstalowaniu wystarczy dodać przycisk do paska narzędzi i gotowe! Już można pobierać malie z wszystich kont naraz.
Pozdrawiam, MusK
- MusK
- Z nami od: 13 lutego 2004, 01:08
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Anonymous pisze:MusK pisze:Po naciśnięciu przycisku "pobierz/get mail" Thunderbird pobiera pocztę dla konta, które jest aktualnie zaznaczone.
Czy będzie to poprawione?
Był na forum niedawno wątek o tym, ale nie mogę znaleźć, więc postaram się streścić. Chodzi o to, że twórcy Thunderbirda starają się zrobić z niego program maksymalnie prosty i łatwy w obsłudze, więc nie dodają do niego opcji, które będą używane tylko przez niewielką część użytkowników. Pobieranie wiadomości z wszystkich kont na raz zostało uznane za taką "niszową" opcję. Ci, którym jej brakuje, mogą sobie doinstalować odpowiedni dodatek.
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8
Olhado/256 pisze:Anonymous pisze:MusK pisze:Po naciśnięciu przycisku "pobierz/get mail" Thunderbird pobiera pocztę dla konta, które jest aktualnie zaznaczone.
Czy będzie to poprawione?
Chodzi o to, że twórcy Thunderbirda starają się zrobić z niego program maksymalnie prosty i łatwy w obsłudze, więc nie dodają do niego opcji, które będą używane tylko przez niewielką część użytkowników. Pobieranie wiadomości z wszystkich kont na raz zostało uznane za taką "niszową" opcję.
Rozumiem, że dyskusja na ten temat na pewno nie raz się odbyła, ale przecież taka 'opcja' nie byłaby 'opcją dodatkową' tylko tzw. normalnym zachowaniem...
W tej chwili zachowanie thunderbirda jest całkowicie nienaturalne... tzw Zwykłym Użytkownikom musiałem tłumaczyć i obiecywać, że jest to błąd, który w następnej wersji będzie poprawiony (nie wiedziałem o rozszerzeniach dodających tą naturalną funkcjonalność).
btw - są ludzie, którzy posiadają TYLKO JEDNO konto pocztowe?
Pozdrawiam.
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Anonymous pisze:W tej chwili zachowanie thunderbirda jest całkowicie nienaturalne... tzw Zwykłym Użytkownikom musiałem tłumaczyć i obiecywać, że jest to błąd, który w następnej wersji będzie poprawiony
Zamiast zainstalować im dodatek?
Anonymous pisze:btw - są ludzie, którzy posiadają TYLKO JEDNO konto pocztowe?
W Hameryce pewnie tak... A to Hamerykanie podjęli w/w decyzję
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040412 Powerpanda/0.8.0+ (Firefox/0.8.0+ polymorph)
Anonymous pisze:btw - są ludzie, którzy posiadają TYLKO JEDNO konto pocztowe?I uznają tych, którzy posiadają np. dwa za grupę niszową? Zaskoczenie porównywalne do twierdzenia, że woda zamarza w temp. 100stopni, a wże w temp. 0 stopni....
Pozdrawiam.
Myślę, że tak. To my, Polacy, mamy ze względu na pewne zaszłości historyczne niektóre rzeczy zupełnie pokręcone.
Na przykład:
1. przekonanie, że do każdego konta jest osobny serwer SMTP (przez "działalność TPSA") albo właśnie
2. że się ma po kilka kont pocztowych -- także przez działalność TPSA, którego "klienci" zmuszeni są do zakładania kont na darmowych serwerach -- w cywilizowanych krajach konta pocztowe dostaje się od providera Internetu, a że takie konta są z reguły wystarczająco dobre i nie ma potrzeby zakładać iluś tam takich kont.
- przepla
- Z nami od: 26 kwietnia 2003, 22:32
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Kiedyś wyczytałem na Forum (w streszczeniu "mapy drogowej"), że Suite "przez jakiś czas" nie będzie rozwijana, na korzyść Foksów i Birdów, a potem one mają utworzyć nową Suite. To ja dziękuję za takie plany.Olhado/256 pisze:... Chodzi o to, że twórcy Thunderbirda starają się zrobić z niego program maksymalnie prosty i łatwy w obsłudze, więc nie dodają do niego opcji, które będą używane tylko przez niewielką część użytkowników...
A moi znajomi w Niemczech mają średnio po 2 - 3 konta.przepla pisze:...w cywilizowanych krajach ... nie ma potrzeby zakładać iluś tam takich kont...
- Wojciech
- Moderator
- Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040412 Powerpanda/0.8.0+ (Firefox/0.8.0+ polymorph)
Wojciech pisze:Kiedyś wyczytałem na Forum (w streszczeniu "mapy drogowej"), że Suite "przez jakiś czas" nie będzie rozwijana, na korzyść Foksów i Birdów, a potem one mają utworzyć nową Suite. To ja dziękuję za takie plany.Olhado/256 pisze:... Chodzi o to, że twórcy Thunderbirda starają się zrobić z niego program maksymalnie prosty i łatwy w obsłudze, więc nie dodają do niego opcji, które będą używane tylko przez niewielką część użytkowników...
Eee tam. Firefox z około 20 extensionami to to samo co suite, a nawet lepsze
- przepla
- Z nami od: 26 kwietnia 2003, 22:32
Jeśli chcesz mieć szybką limuzynę terenową, to nie kupujesz Porsche, żeby potem dokładać wygodną, obszerną budę, zawieszenie terenowe i opony 18". Nie uwierzę, żeby te 20 dodatków nie namieszało w programie, wzgl. żeby się nie gryzło ze sobą.przepla pisze:Firefox z około 20 extensionami to to samo co suite, a nawet lepsze...
- Wojciech
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8
E2rd pisze:Anonymous pisze:W tej chwili zachowanie thunderbirda jest całkowicie nienaturalne... tzw Zwykłym Użytkownikom musiałem tłumaczyć i obiecywać, że jest to błąd, który w następnej wersji będzie poprawiony
Zamiast zainstalować im dodatek?
Przecież napisałem, że wtedy nie wiedziałem o istnieniu zbawiennych dodatków
I nadal nie mogę zrozumieć autorów - jest obsługa kilku kont pocztowych, a nie ma możliwości jednoczesnego ściągania z nich poczty... Rozumiem, że
E2rd pisze:W Hameryce pewnie tak... A to Hamerykanie podjęli w/w decyzję
ale jeżeli już jest możliwość korzystania z dwóch kont, to dlaczego trzeba z nich oddzielnie ściągać pocztę?? To jest naprawdę nielogiczne i bez senu... Może jakieś lobby mogłoby w tej sprawie zadziałać?
btw - skoro jest już gotowy dodatek, to nie mogą go 'włączyć' do oficjalnego wydania? (ewentualnie dodawać go w spolszczonym wydaniu) Przy instalowaniu Thunderbirda dla siebie nie ma problemu z jego doinstalowaniem - ale instalując go na 50 - 100+ komputerach to można stracić na to dużo czasu (co i tak już ma miejsce w przypadku FlashPlayera)...
Wojciech pisze:Kiedyś wyczytałem na Forum (w streszczeniu "mapy drogowej"), że Suite "przez jakiś czas" nie będzie rozwijana, na korzyść Foksów i Birdów, a potem one mają utworzyć nową Suite.
Żebym nie wyszedł tylko na krytykanta to powiem, że już dawno przestałem używać Mozilli i przerzuciłem się na Firefoxa/Thunderbirda - są po prostu lepsze
- Gość
Anonymous pisze: btw - skoro jest już gotowy dodatek, to nie mogą go 'włączyć' do oficjalnego wydania?
Samego dodatku ZTCW nie mogą, natomiast taką opcję w samym programie z pewnością mogą dodać, tylko, jak już pisałem - nie chcą, bo uważają, że to opcja niepotrzebna większości userów.
BTW - poprzedni temat o tym: http://mozillapl.org/forum/about-6187-0.html
Tam masz napisane o lobbowaniu.
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8a) Gecko/20040416 Firefox/0.8.0+
Olhado/256 pisze:W tej chwili zachowanie thunderbirda jest całkowicie nienaturalne...
w obecnej postaci wiele rzeczy w Thunderbird jest nienaturalne. wedlug mnie ten klient jest ciagle w powijakach.
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (compatible; Konqueror/3.2; Linux 2.4.26; X11) (KHTML, like Gecko)
Anonymous pisze:Olhado/256 pisze:W tej chwili zachowanie thunderbirda jest całkowicie nienaturalne...
w obecnej postaci wiele rzeczy w Thunderbird jest nienaturalne. wedlug mnie ten klient jest ciagle w powijakach.
Bez przesady... Jest jeszcze parę większych niedociągnięć, ale spokojnie można już go używać. Według mnie jest znacznie lepszy, niż (min.) Outlook Express. Nie można również porównywać Thunderbirda do The Bat!'a, ponieważ są to troszku inne koncepcje programów pocztowych (podobie jak Office Outlook). Tb ma być "czystym", prostym i wygodnym programem do obsługi poczty... i taki własnie jest!
Natomiast część obecnych "niedociągnięć" można w łatwy sposób naprawić po przez dodatki (min. Get All Mail).
Pozdrawiam, MusK
- MusK@nopiks
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8a) Gecko/20040416 Firefox/0.8.0+
MusK@nopiks pisze:Bez przesady... Jest jeszcze parę większych niedociągnięć, ale spokojnie można już go używać. Według mnie jest znacznie lepszy, niż (min.) Outlook Express. Nie można również porównywać Thunderbirda do The Bat!'a, ponieważ są to troszku inne koncepcje programów pocztowych (podobie jak Office Outlook). Tb ma być "czystym", prostym i wygodnym programem do obsługi poczty... i taki własnie jest!
Natomiast część obecnych "niedociągnięć" można w łatwy sposób naprawić po przez dodatki (min. Get All Mail).
Pozdrawiam, MusK
zgadzam sie sie z Toba.
sam uwazam, ze The Bat jest troszke "przyciezkawy", ale np. brak pobierania poczty z wszystkich kont naraz w Thunderbird to jest przesada, bo to oznacza brak podstawowej funkcji. rowniez wkurzajacy jest brak szczegolowych informacji o stanie sesji pobierania/wysylania tak jak to jest w The Bat. czasami nie wiadomo czy ta poczta jest pobierana czy zawiesil sie program. dopiero jak wyskoczy Ci pop-up to wiesz co jest grane. kilka takich "bzdurek" moglbym jeszcze wymienic np. brak funkcji nadawania uprawnien do kont czyli logujesz sie w programie i widzisz te konta, ktore sa Twoje z odpowiednimi uprawnieniami - to byloby przydatne, bo co jakis czas ludzie pytaja sie co zrobic, aby ktos nie czytal moje poczty; wiem, ze mozna to obejsc, ale co za problem zabronic dostep do folderow z poczta przez ich zaszyforwanie za pomoca zewnetrznego programu. wiem, ze sa profile w Thunderbird, ale to nie dziala tak samo i tak naprawde w zaden sposob nie spelnia jakiejs pozytecznej roli.
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8
Jest coś takiego jak "Roadmap" na stronach Mozilli. Jednal bywa tak, iż czasem pisze się jedno, a w życiu wychodzi co inego...
Narazie najlepszym sposobem na zmianę czegokolwiek jest (chyba) Bugzilla i zostawianie tam głosów.
Z drugiej strony, to niegłupi pomysł, bo program był zupełnie "czysty" i każdy sam sobie wybierał co chce doinstalować (jakie przyciski, dodatkowe opcje itp.)...
Pozdrawiam, MusK
- MusK
- Z nami od: 13 lutego 2004, 01:08
Zgoda, najlepiej byłoby, gdybyśmy mieli do wyboru wersję "light" - dla początkujących i dla tych, którzy lubią sami sobie tworzyć własny zestaw, oraz wersję "full-wypas", dla osób, które chcą mieć od razu duże możliwości a nie bawi ich szperanie w Internecie i instalowanie dodatków. To byłby też niezły argument dla propagowania programów z grupy Mozilli: chcesz program łatwy i prosty, a może cały kombajn - proszę bardzo, masz do wyboru.MusK pisze:... to niegłupi pomysł, bo program był zupełnie "czysty" i każdy sam sobie wybierał co chce doinstalować (jakie przyciski, dodatkowe opcje itp.)...
- Wojciech
- Moderator
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; .NET CLR 1.1.4322)
Olhado/256 pisze:Zgłosiłem to jako Bug 243289.
Czy jeszcze kilka osób mogłoby dopisać wyrazy poparcia?
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040429 Firefox/0.8.0+ (Pitreck)
- Pitreck
- Moderator
- Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17
Wróć do Klient poczty Thunderbird