Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040429 Firefox/0.8.0+ (Pitreck)
->pies_Diogenesa
Mimo twoich zaswiadczen o szacunku/lubunku open source, o lubunku mozilli, jakos nie potrafie sie wyzbyc wrazenia stronniczosci twej wypowiedzi. Pierwszego posta piszesz spod IE, pozatym uzywajac mozilli lub firefoksa przez chocby 30 minut raczej nie pomylilbys rozszerzen/dodatkow z pluginami... Ale wracajac do obalania mitow. Abysmy mieli wogole o czym rozmawiac zainstalowalem najnowsza wersje Avant browser (9.02 build 031) i pobawilem sie nia parenascie minut, czyli pewnie nie wiecej niz ty Mozilla.
-Szybkosc ladowania. Tu na dobra sprawe nie ma o czym dyskutowac. Masz po prostu racje, w porowaniu do konkurencji na slabszym sprzecie z mala iloscia ramu czas ladowania jest dlugi. Najwiecej zgloszen o wolnym uruchamianiu mamy od uzytkownikow win9x/Me i na pewno jest to jakis znak dla Mozilla.org, by popracowac nad dzialaniem jej produktow na starszych oknach. Problem jest znany nie od dzis, szybkosc ladawania zawsze byla jednym z mankamentow Mozilli, ale z wydania na wydanie sytuacja ta ulega zmianie na lepsze. U mnie, na WinXP z 512MB ram szybkosc startu Firefoksa oraz Avanta jest porownywalna.
-Bezpieczenstwo. Owszem, masz racje, ze niski procentowy udzial na rynku przegladarek ma tu znaczenie, ale twierdzenie ze IE z nakladka jest na rowni bezpieczne z Mozilla jest chybione. Avant na pewno jest bezpieczniejszy od golego IE, chocby dla tego, ze umozliwia jednym (gora dwoma) kliknieciem wylaczenie skryptow, ActiveX, Apletow Javy. Ale nadal chodzi na tym samym, dziurawym silniku IE, ktorego MS nie spieszy sie latac. Jest tez podatny na te same triki co IE, jak np. obrazek JPG otwierajacy tacke napedu CD/DVD. I tez nie do konca wiem na jakiej zasadzie dziala te blokowanie skryptow, co konkretnie blokuje.
<!---edit
Juz wiem co ta opcja robi: wogole wylacza obsluge Javascript, lol!
--->
W Firefoksie moge sobie wybrac, by blokowal podmiane obrazkow, zmiane napisu paska stanu, chowanie paska stanu, zmiane polozenia lub wielkosci okien. Niektorzy webmasterzy moga wprowadzic na strone skrypt blokujacy wyswietlanie podrecznego menu (po kliknieciu prawym przyciskiem na obszarze strony nic sie nie dzieje)- i przed tym moge sie chronic. Moge sie chronic przed wszystkim z w/w wymienionych, lub tylko wybranymi z nich. Widzisz, na pierwszy rzut oka Firefox oraz Avant wydaja sie oferowac podobny stopien bezpieczenstwa, bo maja podobne opcje ochrony przed roznymi "zlosliwosciami ludzkimi". Ale fakt faktem, ze silnik Mozilli jak i domyslna konfiguracja przegladarki sa sporo bezpieczniejsze od IE, a trudna integracja czegokolwiek z przegladarka jak i dobrze zbudowany system zarzadzania doinstalowanymi rzeczami uniemozliwia zrobienie zametu. Mozilla poprostu nie pozostawia zbyt duzego pola do popisu dla roznych "spryciazy". Pozatym krytyczne bledy sa dosc szybko latane przez deweloperow Mozilli.
-Wyglad. Mozilla i fx malo atrakcyjne?!? Polemizowal bym, moze nie powalaja na kolana i nie maja zadnych blyskotek, ale tez nie odstraszaja. Sa poprostu przyjemne dla oka. Jesli wyglad odgrywa znaczacza role w decyzji o przesiadce, to Modern Mozilli oraz Qute Firefoksa na pewno spelniaja pokladane w nich nadzieje. W opinii mojej, jak i wielu innych osob Qute jest b. dobrym schematem dla osob przesiadajacych sie z IE. Dzieki podobientwu Qute z wygladem IE (6.o pod XP) uzytkownik szybko sie oswaja z nowym srodowiskiem. Zobaczymy jak to bedzie z winstripe, ale nie uprzedzajmy faktow
Skolei skorka modern byla glownym powodem mojego zainteresowania sie Mozilla.
Ty wymieniles problemy, jakie twoim zdaniem utrudniaja ekspansje Mozilli. Ja wymienie swoje:
-Brak narzedzi do latwego, wizualnego tworzenia i edycji schematow. Zamiast wklepywac wszystko recznie w plikach .css, wystarczylo by wybrac odpowiednia pozycje w ustawieniach programu jaka czesc wygladu Mozilli/Fx'a/Tb zmieniamy, wybrac kolor z palety, obrazek z dysku i podejzec, jak wygladac bedzie np. pasek narzedzi navigacyjnych. Niektore nakladki na IE cos takiego posiadaja i to jest plus.
-Problemy z kompatybilnoscia jezykowa programu i dodatkow.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf