tą czyli tę
Moderator: Pomocy?!
tą czyli tę
Przeglądarka: -
- czepialski
Re: tą czyli tę
Czy w takim przypadku któraś jest lepsza ??
- pbartecki
- Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31
pbartecki pisze:Ja zawsze miałem z tym problemy.. ale chyba obie formy są dozwolone ??
Czy w takim przypadku któraś jest lepsza ??
Zgadza sie. Obie są dozwolone, chociaż chyba obecnie popualrniejsza jest "tę"
- sms
- Z nami od: 30 kwietnia 2002, 11:25

sms pisze:Zgadza sie. Obie są dozwolone, chociaż chyba obecnie popualrniejsza jest "tę"
Czy "tę" jest bardziej popularną formą w każdym przypadku, czy tylko w tym ?
- pbartecki
pbartecki pisze:Zatem zmieniamy...
Nieeeeeeee!
Jakoś bardziej mi pasuje "tą".
Mam niejasne wrażenie, że różnica między "tą" a "tę" jest podobna do różnicy między "ten" a "tamten"...

- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Przydałby się jakiś autorytatywny głos w tej sprawie

- pbartecki
pbartecki pisze:No to nadal mam problem...![]()
Ja bym zmienił (zresztą już to zrobiłem) na "tę"...
- GmbH
- Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38
GmbH pisze:pbartecki pisze:Przydałby się jakiś autorytatywny głos w tej sprawie
Ech.... Autorytatywny głos się zatem wypowiedział...

- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Czekamy zatem na wiecej glosow autorytatywnych

- pbartecki
krzysiek pisze:wszystko się zgadza. powinno być "pokaż tę ramkę". forma "tę" jest używana w bierniku, a forma "tą" w narzędniku. można by powiedzieć "zasłoniłem sobie wszytko TĄ ramką" ale "zosłoniłem TĘ ramkę".
dokladnie tak jak mowisz, nie ma tu zadnej dowolnosci, nie ma alternatywy, musi byc "te" i tyle
PS
wstyd, ze tyle ludzi sie zdazylo wypowiedziec i tylko nieliczni wiedzieli jak ma byc....

- emdej
- Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40
c.d. :)
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98)

1) obie formy są dozwolone
2) tę stosuje się do wyrazów kończących się na ę a tą konczących sie na ą hehe
3) tak jak w pkt. 2 z tym, że jeżeli w grę bedzie wchodzić osoba to ta zasada sie zmieni, mianowicie nie będzie "weź tę Kasię na zakupy" tylko "weź tą Kasię na zakupy"
hmm... do by było na tyle

pozdrawiam K
- K
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7) Gecko/20040625 Firefox/0.9
- Gandalf
- Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8
GmbH pisze:pbartecki pisze:No to nadal mam problem...![]()
Panowie

Proponuję powtórzyć gramatykę z podstawówki! A dokładniej odmianę przez przypadki, rozbiór gramatyczny zdania - i wtedy wszystko stanie się jasne!
"tę" to Biernik,
"tą" to Narzędnik
- Cleriic
- Moderator
- Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7) Gecko/20040615 Firefox/0.9
Cleriic pisze:"tę" to Biernik,
"tą" to Narzędnik
oczywiscie potwierdzam to, dodam tylko ze mowa tu oczywiscie o rodzaju zenskim

slyszalem gdzies ze juz zaakceptowali obie formy jaki poprawne, ale mnie osobiscie drazni strasznie jak ktos uzywa "tą" w bierniku...
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
- emdej
- Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9
Olhado/256 pisze:A ja proponuję spojrzeć na rok, z którego pochodzi post, który komentujesz
Mea culpa... mea maxima...
- Cleriic
- Moderator
- Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04
Przeglądarka: Opera/7.51 (Windows NT 5.1; U) [pl]
tę czy tą?
Dzień dobry,
Oglądając telewizję polską, zastanawiam się, czy możliwe, że ostatnimi czasy w języku polskim zaszły aż tak wielkie zmiany. Coraz częściej słyszę dziennikarzy, dla których rzeczą oczywistą jest stwierdzić np. „Widziałem TĄ sztukę”, „Czytałem TĄ książkę”. Czy w ostatnich latach zmieniły się zasady? Pamiętam swoją polonistkę, która setki razy powtarzała, że TĘ książkę to ona może podać, natomiast TĄ książką to prędzej komuś w głowę przyłoży.
Proces odchodzenia od formy tę na rzecz formy tą trwa od dawna, na pewno więc nie to coś, co dzieje się „ostatnimi czasy”. Przyczyną jest osamotnienie formy tę, która jako jedyna wśród zaimków przymiotnych ma końcówkę -ę. Por. analogiczne tamtą, moją, każdą i in. – wszystkie z końcówką -ą.
Językoznawcy akceptują już tą biernikowe w języku mówionym. Możemy więc mówić „Widziałem TĄ sztukę”, ale pisać powinniśmy „Widziałem TĘ sztukę”. Jeżeli nawet w mowie woli Pan tę książkę, to tym lepiej. Ja też wolę tę niż tą.
— Mirosław Bańko
tę czy tą?
Szanowna Poradnio.
Proszę o wyjaśnienie, czy właściwe jest powiedzenie np. „Weź tą książkę”, „Połóż tą łyżkę”, „Daj tą skarpetę”. Czy dopuszcza się tylko stosowanie „Weź tę książkę”, „Połóż tę łyżkę”, „Daj tę skarpetę”? Sprawdzałem w wyszukiwarce internetowej częstotliwość używania z tą i z tę. Ok. 30% używanych słów zawiera tą, reszta tę.
Pozdrawiam
W starannej polszczyźnie powinniśmy pisać i mówić „Weź tę książkę”. Tradycyjna forma tę bywa jednak zastępowana formą tą. Wynika to stąd, że wśród różnych określeń rzeczownika rodzaju żeńskiego (w naszym wypadku jest to wyraz książka) tylko zaimek ta ma w bierniku końcówkę -ę, podczas gdy inne określenia przyjmują końcówkę -ą: „Weź tę książkę”, ale: „Weź tamtą książkę”, „Weź pierwszą książkę”, „Weź ładną książkę”.
Mówiąc Weź tą książkę, odmieniamy zaimek ta analogicznie do tych określeń. W mowie potocznej jest to dopuszczalne, zwłaszcza w takich, jak podane w pytaniu, potocznych kontekstach: „Połóż tą łyżkę”, „Daj tą skarpetę”.
- BeMBeN