MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Pinstripe tu, ale nie tam...

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Pinstripe tu, ale nie tam...

Postautor: Gargamel » 02 lipca 2004, 13:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

Niech mi ktoś wyjaśni na czym polega ta "polityka" Mozilla Foundation - zmieniono domyślny theme Firefoksa (wg. mnie jest o wiele ładniejszy, głównie dlatego, że mniej infantylny), ale nie zmieniono theme Thunderbirda :-? .
Są to w końcu uzupełniające się produkty Mozilla czy nie? Jeśli tak, to powinny jakoś się "dopasować" graficznie.
Firefox zaczął mnie już nawet powoli do siebie przekonywać, ale potrzebuję "w zestawie" klienta poczty. Jako człowiek o pedantycznym podejściu do interfejsu ;) nie mogę zcierpieć tego, że owe theme'y do siebie nieprzystają :( .
Czytałem bloga autora Pinstripe - wydał już skórkę dla Thunderbirda, ale tylko pod MacOS.
Przecież to śmieszne/wkurzające - zmieniono w FF, za jaaaaaaakąś "chwilę" zmieniono w TH, ale tylko pod MacOS :x ...
Pozdrawiam
Gargamel
Gargamel

Z nami od: 19 marca 2003, 12:01

Re: Pinstripe tu, ale nie tam...

Postautor: Domel » 02 lipca 2004, 15:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Gargamel pisze:Przecież to śmieszne/wkurzające

Wiesz, ja powiem tak: znalazlem sposob na to zeby sie nie wkurzac. Mowie sobie tak: ani FF ani TB nie sa pelnymi aplikacjami bo ich wersje to 0.9.1 i 0.7.1 a poki nie osiagna wersji 1.0 to moze sie z niki dziac wszystko (zreszta dosyc podobnie bylo np z Mozilla 0.8). Dopiero "pelna" (nie ulamek) wersja niesie za soba niedopuszczania do chaosu.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Gargamel » 02 lipca 2004, 23:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

Domel pisze:
Gargamel pisze:Przecież to śmieszne/wkurzające

Wiesz, ja powiem tak: znalazlem sposob na to zeby sie nie wkurzac. Mowie sobie tak: ani FF ani TB nie sa pelnymi aplikacjami bo ich wersje to 0.9.1 i 0.7.1 a poki nie osiagna wersji 1.0 to moze sie z niki dziac wszystko (zreszta dosyc podobnie bylo np z Mozilla 0.8). Dopiero "pelna" (nie ulamek) wersja niesie za soba niedopuszczania do chaosu.

Tak, wiem że "to dopiero beta", ale po pierwsze zaaplikowanie obydwu bliźniaczym programom tego samego theme nie jest chyba arcytrudnym zadaniem ;) . Zwłaszcza że, jak podejrzewam, autor Pinstripe'a nie jest jedynym człowiekiem, który chciałby przygotować nowy wygląd dla tych projektów. A po drugie, jeśli tak myślimy o tych programach, to może należałoby się wstrzymać z tak aktywną promocją. "Reclaim your inbox"... a jak się nieco przyjrzeć tym aplikacjom i temu co się wokół nich dzieje (jakieś spory o to, kto ma robić theme) przestaje to wyglądać tak profesjonalnie jak te marketingowe chwyty. Poza tym ileż można czekać na tę "poważną" odsłonę :-? .
Pozdrawiam
Gargamel
Gargamel

Postautor: marcoos » 02 lipca 2004, 23:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

Gargamel pisze:Tak, wiem że "to dopiero beta", ale

...ale nie przyjmujesz tego do wiadomości, prawda? :)

po pierwsze zaaplikowanie obydwu bliźniaczym programom tego samego theme nie jest chyba arcytrudnym zadaniem ;)

Trudnym nie jest. Jest czasochłonnym.

. Zwłaszcza że, jak podejrzewam, autor Pinstripe'a nie jest jedynym człowiekiem, który chciałby przygotować nowy wygląd dla tych projektów.

Nie, ich jest trzech. Kevin Gerich, Stephen Horlander i Steven Garrity. I nikogo więcej do pracy nad Winstripe raczej nie potrzeba ("gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść").

Czepiasz się rzeczy nieistotnych. Naprawdę. Jeśli Cię tak boli, że w tej chwili Tb ma inną skórkę niż Fx, to sobie ją po prostu zmień.

Równie dobrze możesz się narzekać na Microsoft, że bezczelnie promuje Longhorna, kiedy ikonki w IE w LH są niespójne z czymśtam.

Thunderbird to Technology Preview i ma prawo nie wyglądać w tej chwili tak, jak w wersji ostatecznej...
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Gargamel » 03 lipca 2004, 00:26

marcoos pisze:

No niestety boleśnie się o tę "betowość" rozbiłem :lol: . Skoro jestem zmuszony przyjąć ją do wiadomości, to co wg Ciebie mam zrobić? Wyrzucić program na śmietnik dysku? Wszystko da się wyjaśnić słowami "to dopiero beta" więc może nie warto wogóle wytykać jakichkolwiek błędów? :lol:
Dodatkowo w parze z tymi wyjaśnieniami idzie wielki (jak dla mnie) promocyjny hałas.

OK, jestem zrzęda. To jednak dlatego, że już miałem chrapkę na spełnienie moich "browserowo-emailowych" marzeń ;) .

marcoos pisze:
Gargamel pisze:po pierwsze zaaplikowanie obydwu bliźniaczym programom tego samego theme nie jest chyba arcytrudnym zadaniem ;)

Trudnym nie jest. Jest czasochłonnym.

Od 0.1 chyba było nieco czasu.

marcoos pisze:
Gargamel pisze:Zwłaszcza że, jak podejrzewam, autor Pinstripe'a nie jest jedynym człowiekiem, który chciałby przygotować nowy wygląd dla tych projektów.

Nie, ich jest trzech. Kevin Gerich, Stephen Horlander i Steven Garrity. I nikogo więcej do pracy nad Winstripe raczej nie potrzeba ("gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść").

?
Na co to miała być odpowiedź? Napisałem tylko, że (jak sądzę) Mozilla Foundation nie powinna narzekać na brak zdolnych i sprawnych "themerów".

marcoos pisze:Czepiasz się rzeczy nieistotnych. Naprawdę. Jeśli Cię tak boli, że w tej chwili Tb ma inną skórkę niż Fx, to sobie ją po prostu zmień.

Niech Ci będzie, że się czepiam, ale (tak, znów "ale" ;) ) ta frustracja to po prostu efekt nieprzyjemnego dla mnie zrewidowania reklamowych haseł.
Wg mnie sprawa domyślnego theme jest b. istotna, wziąwszy pod uwagę, że mało jest wartościowych skórek dostępnych zarazem dla obydwu programów, i oczywiście to, że zwraca się na takie rzeczy jak interfejs uwagę ;) .

marcoos pisze:Równie dobrze możesz się narzekać na Microsoft, że bezczelnie promuje Longhorna, kiedy ikonki w IE w LH są niespójne z czymśtam.

Cóż, akurat jeśli o to chodzi - są spójne.

marcoos pisze:Thunderbird to Technology Preview i ma prawo nie wyglądać w tej chwili tak, jak w wersji ostatecznej...

Problem w tym, że ciężko mu do tej ostatecznej wersji dobrnąć. Tak to wygląda z perspektywy ZU. Umiem czytać, wiem że to TECHNOLOGY PREVIEW, tylko w takim razie po co opowiadać, że mam "reclaim my inbox"?

Dobra, możemy skończyć temat - pozrzędziłem, Ty pobroniłeś "idei" czy czegoś tam - tośmy sobie pogadali :) .
Pozdrawiam
Gargamel
Gargamel

Postautor: marcoos » 03 lipca 2004, 01:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

Gargamel pisze:

No niestety boleśnie się o tę "betowość" rozbiłem :lol: . Skoro jestem zmuszony przyjąć ją do wiadomości, to co wg Ciebie mam zrobić?

Nie czepiać się o to, że nie ma czegoś, nad czym właśnie są prowadzone prace. Bo to absolutnie nie ma sensu i niczego nie wnosi.

Sens ma czepianie się o coś, czego nie ma i nad czym nikt nie pracuje.

Wyrzucić program na śmietnik dysku?

Zainstalować sobie odpowiednie skórki w obu programach.

Wszystko da się wyjaśnić słowami "to dopiero beta" więc może nie warto wogóle wytykać jakichkolwiek błędów? :lol:

Nie warto wytykać tego, co już jest w fazie naprawiania. Bo po co? Gadaniem ani tego nie przyspieszysz, ani nie opóźnisz, ani nawet nie zaproponujesz (bo już to zaproponowano)...

Dodatkowo w parze z tymi wyjaśnieniami idzie wielki (jak dla mnie) promocyjny hałas.

Jaki hałas promocyjny? W TV reklamowali Firefoksa? Czy może na CNN.com był banner "Reclaim your inbox with Mozilla Thunderbird"? Albo chociaż na Onecie wyskoczyło okienko z napisem "A w Firefoksie byś mnie i innych wyskakujących okienek nie zobaczył?"

Na co to miała być odpowiedź? Napisałem tylko, że (jak sądzę) Mozilla Foundation nie powinna narzekać na brak zdolnych i sprawnych "themerów".

Bo nie narzeka. Jest Visual Identity Team w składzie wymienionym przeze mnie.

Argument "od 0.1 był czas" jest hmm... cyniczny i zmanipulowany. Rok temu nie było Mozilla Foundation, a ówczesne Firebird i Thunderbird były pobocznymi projektami. Prace Mozilla.org nie były ukierunkowane na użytkowników końcowych, tylko na dostarczenie AOL/Netscape dobrej podstawy pod Navigatora i jabłuszkowego klienta AOL, Phoenix/Firebird/fox, Minotaur/Thunderbird nie były priorytetowe.

Od roku mamy inną sytuację, Mozilla.org jako MF radzi sobie sama i dopiero teraz zajmuje się takimi rzeczami jak dopieszczanie dla użytkownika.

Tak, MF popełniła błąd - na samym początku współpracy z Arvidem Axelssonem powinni byli wprost powiedzieć "MPL/GPL/LGPL albo śmierć". Myśleli pewnie jednak, że takie rzeczy są oczywiste.

Skoro jednak A.A. nie chciał spełnić wymogów MPL/GPL/LGPL, musiano zmienić theme.

Tak więc nie, Winstripe nie mógł być gotowy wcześniej.

Wg mnie sprawa domyślnego theme jest b. istotna, wziąwszy pod uwagę, że mało jest wartościowych skórek dostępnych zarazem dla obydwu programów, i oczywiście to, że zwraca się na takie rzeczy jak interfejs uwagę ;) .

Noż kurczę, co Ty powiesz?
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Gość » 03 lipca 2004, 01:23

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.2) Opera 7.51 [pl]

marcoos pisze:Jaki hałas promocyjny? W TV reklamowali Firefoksa? Czy może na CNN.com był banner "Reclaim your inbox with Mozilla Thunderbird"?

Miałem na myśli, to że z jednej strony Mozilla Foundation (czy tam Organization) pisze, że "techonology preview", a z drugiej sama promuje. Wydaje mi się, że cała otoczka jest lepiej przygotowana niż sam produkt - tę otoczkę, być może hiperbolizując, nazwałem hałasem ;) .

marcoos pisze:Tak, MF popełniła błąd - na samym początku współpracy z Arvidem Axelssonem powinni byli wprost powiedzieć "MPL/GPL/LGPL albo śmierć".

I na samym początku powinny były powstać nowe skórki zarówno dla Firefoksa i dla Thunderbirda. I tylko o to chodzi. Nie o to czy AOL, czy MPL, czy technology preview, czy zaproponowano czy nie.

marcoos pisze:Noż kurczę, co Ty powiesz?

Noooo :lol: .
Gość

Postautor: Gargamel » 03 lipca 2004, 01:36

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.2) Opera 7.51 [pl]

Powyższy post jest mój. Chciałbym jeszcze dodać...

marcoos pisze:Argument "od 0.1 był czas" jest hmm... cyniczny i zmanipulowany.

Argument "od 0.1 był czas" nie jest cyniczny czy zmanipulowany (sposób w jaki go oceniłeś pokazuje jednak jak bardzo emocjonalnie odbierasz każdy mój "zarzut"). Jest wyrazem tego jakie wnioski wyciąga, przytoczony już przeze mnie, ZU (czyli ja ;) ). Wg mnie sprawa skórek to jeden z nieprofesjonalnych "ruchów" Mozilli, takich jak np. kwestia nazewnictwa.
Pozdrawiam
Gargamel
Gargamel

Postautor: Pitreck » 03 lipca 2004, 04:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040429 Firefox/0.8.0+ (Pitreck)

Gargamel, powiem krotko, zebys mi nie zarzucil, ze biore to do siebie ;)
Chlopie, Chill Out! Zle sie stalo, ze Firefox zmienil schemat tak szybko i niespodziewanie. Nie ma co ukrywac, Winstripe jest niedopracowany i malo elastyczny wzgledem zmian wygladu srodowiska, na ktorym jest uruchamiany. Mowiac prosciej, wyglada on dobrze tylko pod Luna, na "windows classic" czy innych schematach XP, o modyfikacjach wygladu GNOME czy KDE nie wspominajac, wyglada on hmm archaicznie. Qute byl/jest bardziej elastyczny. Zle sie stalo, ze praktynie bez zapowiedzi, bez wysluchania komentarzy uzytkownikow, bez testow, bez wprowadzenia sugerowanych poprawek wyladowal on w milestone. To zapalencom i testerom powinien on byc wpierw dany jako schemat wydan nightly, a nie koncowym uzytkownikom jako wydanie "finalne". Miejmy nadzieje, ze developerzy wyciagneli z tego jakies wnioski i taki blad sie nie powtorzy. Usiadz wiec spokojnie, zrelaksuj sie, daj tworcom schematu w wersji dla Thunderbirda go dopracowac. A gdy bedzie on juz na tyle gotowy, by pokazac go publicznie, pobierz nightly i slij feedback.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Domel » 03 lipca 2004, 11:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

marcoos pisze:

Nie mam zamiaru opowiadac sie po jednej ze stron ale pragne zauwazyc ze nie przyjmujesz tego do wiadomosci raczej Ty, Marcoos. strona www.firefox.pl promuje program nieskonczony - to napisales wyzej (wiec sie nie czepiaj bo to nie moje zdanie). I powiem szczerze, ze nie mam zamiaru sie klucic ale uwazam ze warto by trzymac sie jednego zdania bo nie mozna byc (w jednym watku) za i jednoczesnie (w drugim watku) przeciw.
Dlatego ja bedac neutralny zycze sobie zeby wybrac jedna z drog:
1. Albo mowimy ze FF, TB (takze nvu) jest niedopracowany a co za tym idzie absolutnie go nie promujemy a polecamy skonczona przegladarke/kilenta poczty (czy edytor stron) - Mozille.
2. Albo trzymamy sie wersji (jaka dotad Wam czy moze nam przyswiecala) : FF, TB (i tak dalej) sa dopracowane i je promujemy.
Ja mam swoja opinie na ten temat jednak jej nie bede zdradzal bo i tak nikt mnie nie przekona a robis wojne dla samej wojny to ja nie chce i nie mam czasu :)
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Gargamel » 03 lipca 2004, 11:51

Pitreck pisze:Usiadz wiec spokojnie, zrelaksuj sie, daj tworcom schematu w wersji dla Thunderbirda go dopracowac. A gdy bedzie on juz na tyle gotowy, by pokazac go publicznie, pobierz nightly i slij feedback.

OK, nic już nie piszę i czekam na Pinstripe dla TH ;) .
Pozdrawiam
Gargamel
Gargamel

Wróć do Klient poczty Thunderbird