MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

mozilla a ING bank slaski

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

mozilla a ING bank slaski

Postautor: rUstU » 09 lipca 2004, 19:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

mam taki maly problem. chodzi wlasnie o przelewy w koncie online dokladnie ing. samo konto po instalacji pluginu javy dziala ale jezeli chce sie puscic przelew na samym koncu nie pojawia sie okno w ktorym nalezy wpisac haslo. nie wiem co jest grane. ogolnie wszystko dziala prawidlowo tylko to cos nie chce. bardzo prosilbym o syzbka pomoc
rUstU

Postautor: ttt » 19 lipca 2004, 13:58

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)

Musisz zainstalowac sobie nowsza wersje java, niestety jest jakis problem mozilli z jedna z wersji javy (chyba 1.4.1), w wyniku ktorej wiesza sie przegladarka, ale na nowszej wersji wszystko dziala poprawnie
ttt

Postautor: Grzegorz » 16 kwietnia 2007, 11:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

Niestety ale chyba ze wszystkimi wersjami Javy ;(

Mam okropnie irytujący błąd w Firefox 2.x z przelewami w ING Bank Śląski.

Stronka wczytuje się normalnie i wszystko jest OK (choć widać różnice w interpretacji formatowania i css, między FF a IE - ale to nie problem!). Kiedy próbuję wykonać przelew. Przeglądarka wczytuje i uruchamia aplet Java.

I tutaj pojawia się błąd - aplet nie został poprawnie zainicjowany lub aplet nie został poprawnie uruchomiony, oczywiście nie można wykonać przelewu, a kolejne wczytanie/zainstalowanie apletu nie pomaga!

Uprzedzę odpowiedzi w stylu zaktualizuj - wszystko mam aktualne: Java, Firefox itd.

MozillaPL.org - ''Wiki'' pisze:Nie działa Java, pojawiają się komunikaty o błędach mówi:
Bardzo często dzieje się to z winy samych użytkowników, którzy zmieniają identyfikację przeglądarki, tzw. User Agent, w celu ominięcia limitów pobierania na stronach. Nie wiedzą jednak, że powoduje to skutki uboczne właśnie w postaci nieprawidłowego działania wtyczek, w tym Javy.

Aby przywrócić domyślną identyfikację należy:

* wpisać w Pasku Adresu about:config
* za pomocą filtra odnaleźć ustawienie general.useragent.override
* kliknąć na nie prawym przyciskiem myszki i wybierać z menu kontekstowego Resetuj.

Nie zaszkodzi uruchomić przeglądarkę ponownie.

Po pierwsze moja przeglądarka w ogóle nie ma takiego wpisu. Dodałem go ręcznie, jaka powinna być jego wartość? Mogliby to napisać! Bo instrukcja zresetuj nie wiele daje w moim wypadku...

Żeby było dziwniej - wszystko działa w Firefox pod Ubuntu, a w Windows tylko w Internet Explorerze. Wydaje mi się, że to jakieś błędy między Java a Firefoxem. Jakieś sugestie?
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Tomek » 16 kwietnia 2007, 11:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

GrzegorzJZD pisze:po pierwsze moja przeglądarka w ogóle nie ma takiego wpisu. Dodałem go ręcznie, jaka powinna być jego wartość? Mogliby to napisać! Bo instrukcja zresetuj nie wiele daje w moim wypadku...

Czytaj wiki ze zrozumieniem. Jeśli nie modyfikowałeś swojego UA - to nie masz tego wpisu. Także w twoim wypadku - pozostaw ten wpis pusty (czyli tak jakby go nie było).
Jest na forum temat o podobnej już treści e-Banki i MozillaPL latem - może tam znajdziecie rozwiązanie...
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: KLAPEK » 16 kwietnia 2007, 13:44

Przeglądarka: Links (2.1pre11; Linux 2.4.21-243-athlon i686; 100x40)

Moi znajomi mają SeaMonkey i bezproblemowo korzystają z ing.
1. SeaMonkey@WinXP@Sun Java 1.4
2. SeaMonkey@Slackware GNU/Linux@Sun Java 1.5
Są to dwa różne kompy.
Sam w domu też mam [SeaMonkey@Slackware GNU/Linux@Blackdown Java] i też działa.
Choć przelewów nie sprawdzałem, głownie stany konta :)
Ogólnie ing wogóle nie jest user friendly, ciężko się połapać, zrobienie czegokolwiek trwa wieki.
Dlatego korzystam z mbanku - szybko, łatwo, przyjemnie i bezproblemowo :)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Re: mozilla a ING bank slaski

Postautor: qwer » 16 kwietnia 2007, 14:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.8.1.2) Gecko/20070222 SeaMonkey/1.1.1

rUstU pisze:mam taki maly problem. chodzi wlasnie o przelewy w koncie online dokladnie ing. samo konto po instalacji pluginu javy dziala ale jezeli chce sie puscic przelew na samym koncu nie pojawia sie okno w ktorym nalezy wpisac haslo. nie wiem co jest grane. ogolnie wszystko dziala prawidlowo tylko to cos nie chce. bardzo prosilbym o syzbka pomoc

problemem są wersje javy. najlepiej zainstalować najnowsze jre 1.5.0_x. na razie 1.6 nie jest polecane przez informatyków z ING (pomimo, że nie jest już wersją beta).
qwer

Postautor: KLAPEK » 16 kwietnia 2007, 22:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.2) Gecko/20070227 SeaMonkey/1.1.1

Informatycy z ing nie powinni się nazywać informatykami ;p
Jak instalowałem u ojca to półtorej godziny spędziłem na helplinii podczas gdy oni nerwowo próbowali ustalić co zrobić by ich ustrojstwo zadziałało na IE @ WinXp!!!
[w międzyczasie kazali mi ściągać nielegalną wersję pseudojavy MS z jakiejś prywatnej strony ;o - no ale to było już dawno, teraz działa z normalną javą lub nie ;p]
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: Grzegorz » 16 kwietnia 2007, 23:23

KLAPEK pisze:Informatycy z ing nie powinni się nazywać informatykami

Dokładnie. Po wymianie e-maili powiedzieli żebym zadzwonił, a po kilkunastu minutach, za które to ja płaciłem powiedzieli, że problem wymaga zainstalowania innego systemu operacyjnego lub Javy... Parodia :o bo kompletnie nie potrafili wskazać jaką wersję itd.
Grzegorz
Moderator

Postautor: KLAPEK » 17 kwietnia 2007, 19:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.2) Gecko/20070227 SeaMonkey/1.1.1

Myślałem, że ing jest najgorszy, ale w bph jest jeszcze gorzej.
Równie nieintuicyjny i nieprzyjazny interfejs, a ponadto w SM nie działa poprawnie autoryzacja przelewów [skrypt wykonał błąd...]
Odpowiedź na hotlinii - mają takie informacje, nie wiedzą dlaczego w SM/Fx/Moz tak się dzieje.
Zalecają instalację Opery - tu faktycznie ładnie działa.
Problemem jest sposób komunikacji Javy z przeglądarką.
W ogóle to paranoja by internetowe banki opierały się o tego muła.
mbank działa idealnie bez javy.

Na plus dla bph trzeba dodać informację na stronie na temat konfiguracji pod linuksem, a także względną znajomość zagadnień linuksowych przez pracowników pomocy.
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: Grzegorz » 17 kwietnia 2007, 20:09

KLAPEK pisze:Problemem jest sposób komunikacji Javy z przeglądarką.
W ogóle to paranoja by internetowe banki opierały się o tego muła.
mbank działa idealnie bez javy.

Używają jawy ze względu na to, że jest niezależna od platformy - można z niej korzystać od Unixów, Linuxów, Solarisów aż do Windowsów... I to na wszystkich architekturach.

Może z czasem przeniosą się na Phyton (obsługuje od dość dawna większość architektur) lub dotnet (no młody, ale prężny, byle Microsoft wszystkiego nie opatentował, a będzie miał przyszłość).

Tak czy owak z tym, co jest obecnie też się da! Tylko bankom się nie chce. Wiedzą, że ludzie i tak muszą mieć konta. A w Polsce konkurencji w tym względzie nie ma.

Oj, będę śledził temat - może się coś pojawi, co pozwoli na bezproblemowe użytkowanie bankowości on-line w Firefoksie?

Linki do tematu:
http://di.com.pl/archiwum/14494.html
http://osiolki.net/osiolek/ingbankonline
http://grupy-dyskusyjne.money.pl/ing;on ... 30903.html
Ostatnio zmieniony 17 kwietnia 2007, 20:43 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 3 razy
Grzegorz
Moderator

Postautor: Tomek » 17 kwietnia 2007, 20:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

@GrzegorzJZD - lekki OT - ja od 3 lat używam bankowości on-line - bez najmniejszych problemów... po prostu mam dobry bank ;) (ps - a ING jest na liście osiołków...)
Tomek
Moderator

Postautor: KLAPEK » 17 kwietnia 2007, 22:24

mbank nie opiera się na javie i... działa zarówno pod windowsem jak i linuksem.
Podejrzewam że równie dobrze radzi sobie z *bsd, *nixami, osx etc.
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: Tomek » 18 kwietnia 2007, 06:24

tak samo bzwbkw.... nie działa mi jedynie na linksie ;)
Tomek
Moderator

Postautor: Jack » 06 października 2007, 10:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.7) Gecko/20070914 Firefox/2.0.0.7

Jesli ktos ma nadal problem z przelewami online na stronie ING Banku Śląskiego to mam na to rozwiazanie: http://mozillapl.org/forum/post-161197.html#161197

// Ta sama treść. Nie dubluj postów, w tym wypadku wystarczy link do rozwiązania na innej stronie (poprawiłem). Z resztą to rozwiązanie nawet jeśli działa u Ciebie w wielu innych przypadkach nie zadziała - bo nieprawdą jest jakoby Java 6.x nie działała ze stroną ING Banku Śląskiego. Problem leży nie w wersji Javy tylko systemie operacyjnym i jego sposobie wyboru i obsługi domyślnej maszyny Javy.
Jack

Postautor: SXS » 10 kwietnia 2008, 13:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.13) Gecko/20080311 Firefox/2.0.0.13

Ja mam taki problem ze wszystko działało i odinstalowałem seamonkey , zainstalowałem nowsza wersje 1.1.9 plus nowa java i nie działa :evil: nic robiłem zgodnie z instrukcja na stronie java.com instalowałem podpinałem pod przegladarke i nadal nic uzywam slackware wczesniej działało swiezo po instalacji praktycznie nic nie robiłem i było ok zachciało mi sie nowych wersji :evil:
SXS

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite