MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Propozycja - kodowanie znaków

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Propozycja - kodowanie znaków

Postautor: Helo » 10 lipca 2004, 11:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Mogłaby przydać się taka funkcja:
Ustawianie kodowania znaków dla określonej strony xx (i jej podstron)
Helo

Postautor: Olhado/256 » 10 lipca 2004, 21:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Niegłupi pomysł nawet :) Ale niestety nie słyszałem o rozszerzeniu, które by coś takiego umożliwiało, masz więc trzy wyjścia:

1. Nauczyć się pisać rozszerzenia i samemu stworzyć coś takiego
2. (jeśli znasz angielski) wejść na bugzilla.mozilla.org, poszukać, czy ktoś już czegoś takiego nie zgłosił i jeśli zgłosił to zagłosować na to, a jeśli nie, to zgłosić samemu
3. Przekonać któregoś z forumowych programistów, że takie rozszerzenie jest bardzo potrzebne (nie sądzę, żeby to się udało - nikt tu na nadmiar wolnego czasu nie narzeka).
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: E2rd » 11 lipca 2004, 22:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Mam wrażenie, że Mozilla pamięta, że przestawialiśmy kodowanie dla jakiejś strony... i to nawet między sesjami... :roll: :roll: Ale może tylko dla stron, które nie podają żadnego kodowania?
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Olhado/256 » 12 lipca 2004, 10:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Mi się wydaje, że Mozilla dla stron bez podanego kodowania używa kodowania z poprzedniej strony (ale zamotałem :wink: ). Pamiętam, że głowiłem się kiedyś jak to jest, że pewna strona raz wyświetla mi się poprawnie, a raz nie, mimo, że nie ma podanego kodowania i okazało się, że wpływ na to ma strona, którą odwiedziłem wcześniej.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Adrianer » 12 lipca 2004, 10:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616 MultiZilla/1.6.4.0b

to ja opowiem coś z moich bagaeli wyświetlania gruzińskich stron pod Mozillą.

Mianowicie zarówno pod win jak i lin trzeba jako pierwsze zainstalować gruzińskie czcionki. No problem - zrobione.
Po win ustawiam następnie w preferencjach te czcionki jako domyślne i to by było. Ustawiam jeszcze domyślne kodowanie dla stron na "Użytkownika" i działają gruzińskie strony.
A pod lin... to mnie nerwy już wzięły :evil: Robie to samo - co pod win:
instalacja czcionek i ustawienie ich w mozilli. Pierwszym problemem jest zmiana czcionki Serif na inną (do wyboru jest jedynie Sans serif) - dobra, to zmieniam w about:config - niestety, po każdym uruchomieniu preferencji te ustawienia zostają nadpisane :evil:
Teraz jak wejde na gruzińską stronę to... nie widzę gruzińskich liter :( Jak zmienie kodowanie na (prawie) jakie kolwiek inne to one są :o Ale idąc dalej przez np. jakiś odnośnik na następną stronę ona znowu się źle wyświetla - znowu zmiana na jakiekolwiek inne kodowanie pomaga, ale tak się na da używać tego :evil:

Przestawiłem u mnie w akademiku wszystkie kompy na linuxa, ale dzięki temu co wyżej napisałem, Gruzinom musiałem odradzić Mozillę którą do tej pory używali pod windowsem i przesadzić ich na Konquerora bądź Operę, gdzie tych problemów nie ma :(

Dlatego ten system używania kodowania znków w Mozilli chyba nie jest crossplatformowy i zachowuje się pod każdym systemem inaczej.
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite