Propozycja - kodowanie znaków
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Propozycja - kodowanie znaków
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
Mogłaby przydać się taka funkcja:
Ustawianie kodowania znaków dla określonej strony xx (i jej podstron)
Ustawianie kodowania znaków dla określonej strony xx (i jej podstron)
- Helo
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2
Niegłupi pomysł nawet
Ale niestety nie słyszałem o rozszerzeniu, które by coś takiego umożliwiało, masz więc trzy wyjścia:
1. Nauczyć się pisać rozszerzenia i samemu stworzyć coś takiego
2. (jeśli znasz angielski) wejść na bugzilla.mozilla.org, poszukać, czy ktoś już czegoś takiego nie zgłosił i jeśli zgłosił to zagłosować na to, a jeśli nie, to zgłosić samemu
3. Przekonać któregoś z forumowych programistów, że takie rozszerzenie jest bardzo potrzebne (nie sądzę, żeby to się udało - nikt tu na nadmiar wolnego czasu nie narzeka).
1. Nauczyć się pisać rozszerzenia i samemu stworzyć coś takiego
2. (jeśli znasz angielski) wejść na bugzilla.mozilla.org, poszukać, czy ktoś już czegoś takiego nie zgłosił i jeśli zgłosił to zagłosować na to, a jeśli nie, to zgłosić samemu
3. Przekonać któregoś z forumowych programistów, że takie rozszerzenie jest bardzo potrzebne (nie sądzę, żeby to się udało - nikt tu na nadmiar wolnego czasu nie narzeka).
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Mam wrażenie, że Mozilla pamięta, że przestawialiśmy kodowanie dla jakiejś strony... i to nawet między sesjami...
Ale może tylko dla stron, które nie podają żadnego kodowania?
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2
Mi się wydaje, że Mozilla dla stron bez podanego kodowania używa kodowania z poprzedniej strony (ale zamotałem
). Pamiętam, że głowiłem się kiedyś jak to jest, że pewna strona raz wyświetla mi się poprawnie, a raz nie, mimo, że nie ma podanego kodowania i okazało się, że wpływ na to ma strona, którą odwiedziłem wcześniej.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616 MultiZilla/1.6.4.0b
to ja opowiem coś z moich bagaeli wyświetlania gruzińskich stron pod Mozillą.
Mianowicie zarówno pod win jak i lin trzeba jako pierwsze zainstalować gruzińskie czcionki. No problem - zrobione.
Po win ustawiam następnie w preferencjach te czcionki jako domyślne i to by było. Ustawiam jeszcze domyślne kodowanie dla stron na "Użytkownika" i działają gruzińskie strony.
A pod lin... to mnie nerwy już wzięły
Robie to samo - co pod win:
instalacja czcionek i ustawienie ich w mozilli. Pierwszym problemem jest zmiana czcionki Serif na inną (do wyboru jest jedynie Sans serif) - dobra, to zmieniam w about:config - niestety, po każdym uruchomieniu preferencji te ustawienia zostają nadpisane
Teraz jak wejde na gruzińską stronę to... nie widzę gruzińskich liter
Jak zmienie kodowanie na (prawie) jakie kolwiek inne to one są
Ale idąc dalej przez np. jakiś odnośnik na następną stronę ona znowu się źle wyświetla - znowu zmiana na jakiekolwiek inne kodowanie pomaga, ale tak się na da używać tego
Przestawiłem u mnie w akademiku wszystkie kompy na linuxa, ale dzięki temu co wyżej napisałem, Gruzinom musiałem odradzić Mozillę którą do tej pory używali pod windowsem i przesadzić ich na Konquerora bądź Operę, gdzie tych problemów nie ma
Dlatego ten system używania kodowania znków w Mozilli chyba nie jest crossplatformowy i zachowuje się pod każdym systemem inaczej.
Mianowicie zarówno pod win jak i lin trzeba jako pierwsze zainstalować gruzińskie czcionki. No problem - zrobione.
Po win ustawiam następnie w preferencjach te czcionki jako domyślne i to by było. Ustawiam jeszcze domyślne kodowanie dla stron na "Użytkownika" i działają gruzińskie strony.
A pod lin... to mnie nerwy już wzięły
instalacja czcionek i ustawienie ich w mozilli. Pierwszym problemem jest zmiana czcionki Serif na inną (do wyboru jest jedynie Sans serif) - dobra, to zmieniam w about:config - niestety, po każdym uruchomieniu preferencji te ustawienia zostają nadpisane
Teraz jak wejde na gruzińską stronę to... nie widzę gruzińskich liter
Przestawiłem u mnie w akademiku wszystkie kompy na linuxa, ale dzięki temu co wyżej napisałem, Gruzinom musiałem odradzić Mozillę którą do tej pory używali pod windowsem i przesadzić ich na Konquerora bądź Operę, gdzie tych problemów nie ma
Dlatego ten system używania kodowania znków w Mozilli chyba nie jest crossplatformowy i zachowuje się pod każdym systemem inaczej.
- Adrianer
- Moderator
- Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite