MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Instalować 0.9.2?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Instalować 0.9.2?

Postautor: grobik » 21 lipca 2004, 22:26

Przeglądarka: Mozilla/4.0

Przekonałem do Firefoxa kilku znajomych...
Jestem bardzo zadowolony z przesiadki z IE !
Mam zainstalowaną wersję 0.9 pl i kilka rozszerzeń. Czy warto uaktualnić wersję do 0.9.2? Dlaczego?
Czy wówczas będę musiał ponownie instalować rozszerzenia? Czy są one zgodne z nową wersją?
A może - skoro nie mam problemów - poczekać na wersję Ff 1.0?
grobik

Z nami od: 04 lipca 2004, 20:32

Re: Instalować 0.9.2?

Postautor: Bolo » 21 lipca 2004, 22:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

grobik pisze:Przekonałem do Firefoxa kilku znajomych...
Jestem bardzo zadowolony z przesiadki z IE !
Mam zainstalowaną wersję 0.9 pl i kilka rozszerzeń. Czy warto uaktualnić wersję do 0.9.2? Dlaczego?
Czy wówczas będę musiał ponownie instalować rozszerzenia? Czy są one zgodne z nową wersją?
A może - skoro nie mam problemów - poczekać na wersję Ff 1.0?

Warto gdyż została wykryta luka w zabezpieczeniach w FF 0.9 w wersji na Windowsa. FF 0.9.2 już tej luki nie posiada. Można też doinstalować tą łatkę do wersji 0.9 bez potrzeby uaktualniania całego FF.

Rozszerzenia powinny zostać.
Ostatnio zmieniony 22 lipca 2004, 07:47 przez Bolo, łącznie zmieniany 1 raz
Bolo

Z nami od: 15 czerwca 2004, 23:54

Postautor: Gość » 21 lipca 2004, 22:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

wszysykie ustawienia masz w profilu, dlatego wszystko zostanie bez zmian. polecam nie instalowanie na przyszlosc tylko sciaganie spakowanych binariow. ulatwia to upgradowanie., bo wystarczy usunac stara wersje, rozpakowac nowa i przekopiowac pliki do odpowiedniego katalogu.
Gość

Postautor: grobik » 21 lipca 2004, 23:00

Przeglądarka: Mozilla/4.0

@ Gość
Za słaby jeszcze jestem, żeby sobie poradzić z Twoją radą
polecam nie instalowanie na przyszlosc tylko sciaganie spakowanych binariow. ulatwia to upgradowanie., bo wystarczy usunac stara wersje, rozpakowac nowa i przekopiowac pliki do odpowiedniego katalogu.

To znaczy, co ja powinienem teraz zrobić, zakładając, że chcę mieć nową wersję i zachować posiadane rozszerzenia?
grobik

Z nami od: 04 lipca 2004, 20:32

Postautor: MusK » 21 lipca 2004, 23:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Ściągnij wersję spakowaną ZIP. Następnie skasuj/odinstaluj katalog z Firefoxem z Program Files (pewnie C:\Program Files\Mozilla Firefox), następnie rozpakuj w to miejsce ściągniętego ZIPa. dzięki temu zachowasz profil (z Docs and Settings), a będziesz miał nową wersję Firefox'a.

Pozdrawiam, MusK
MusK

Z nami od: 13 lutego 2004, 01:08

Postautor: E2rd » 22 lipca 2004, 10:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

MusK pisze:dzięki temu zachowasz profil (z Docs and Settings),

Hę? Przy odinstalowaniu też profil zostaje na miejscu...
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: MusK » 22 lipca 2004, 15:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

E2rd pisze:
MusK pisze:dzięki temu zachowasz profil (z Docs and Settings),

Hę? Przy odinstalowaniu też profil zostaje na miejscu...

No przeciez po odinstalowaniu Firefox'a, czy Thunderbirda usuwany jest katalog z programem (z reguły c:\prog files\mozilla firefox), natomiast profil z c:\docs and sett\uzytkownik\dane app\mozilla\firefox pozostaje nie ruszony...

Napisałem tylko, że dzięki temu można usunąć starą wersję programu, a profil (z ciasteczkami, keszem itp.) pozostaje na miejscu (w docs and sett). Następnie do c:\program files\mozilla firefox można nagrać nową (nowszą) wersję programu.

Pozdrawiam, MusK
MusK

Postautor: Olhado/256 » 22 lipca 2004, 15:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

MusK pisze:Napisałem tylko, że dzięki temu można usunąć starą wersję programu, a profil (z ciasteczkami, keszem itp.) pozostaje na miejscu (w docs and sett). Następnie do c:\program files\mozilla firefox można nagrać nową (nowszą) wersję programu.

Przecież dokładnie tak samo jest w wersji z instalatorem - odinstalowujesz starą wersję, profil zostaje na miejscu, wywalasz ręcznie katalog z Program Files (ewentualnie) i instalujesz nową wersję. Naprawdę nie wiedzę różnicy :roll:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Gość » 22 lipca 2004, 16:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Olhado/256 pisze:
MusK pisze:Napisałem tylko, że dzięki temu można usunąć starą wersję programu, a profil (z ciasteczkami, keszem itp.) pozostaje na miejscu (w docs and sett). Następnie do c:\program files\mozilla firefox można nagrać nową (nowszą) wersję programu.

Przecież dokładnie tak samo jest w wersji z instalatorem - odinstalowujesz starą wersję, profil zostaje na miejscu, wywalasz ręcznie katalog z Program Files (ewentualnie) i instalujesz nową wersję. Naprawdę nie wiedzę różnicy :roll:

jesli chodzi o profil to na pewno, ale jak to instalacja - rozne dziwne rzeczy moga sie podczas niej wydarzyc (nawet jak zalozymy, ze nic nie zostalo skopane w instalatorze). przekopiowanie zawartosci binariow jest szybsze i bezpieczniejsze.
Gość

Postautor: MusK » 22 lipca 2004, 16:24

grobik pisze:@ Gość
Za słaby jeszcze jestem, żeby sobie poradzić z Twoją radą
polecam nie instalowanie na przyszlosc tylko sciaganie spakowanych binariow. ulatwia to upgradowanie., bo wystarczy usunac stara wersje, rozpakowac nowa i przekopiowac pliki do odpowiedniego katalogu.

To znaczy, co ja powinienem teraz zrobić, zakładając, że chcę mieć nową wersję i zachować posiadane rozszerzenia?

Ja tylko odpowiadałem na tego posta - grobik pytał sie o co chodzi z tym spakowanymi binarkami i jak założyć nową wersję.
Olhado/256 - Jasne, że instalator jest łatwiejszy i szybciej wszystko można zrobić. Tylko pisałem po krótce jak wygląda sprawa z ZIPem :wink: ...

Pozdrawiam, MusK
MusK

Wróć do Przeglądarka Firefox