MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Schemat wygladu

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Schemat wygladu

Postautor: Babinicz » 22 lipca 2004, 22:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Znacie jakiś schemat wygladu dla FF co by przypominał MorphOSa albo Workbencha? I dlaczego na stronie ze schematami tylko przy niektórych schematach pokazane jest jak dany schemat wyglada? Co za chamstwo :lol:
Babinicz

Postautor: Jasiek » 22 lipca 2004, 22:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

też jestem zdegustowany skinami!!!!!!
Jasiek

Z nami od: 05 czerwca 2004, 12:57

Postautor: Babinicz » 22 lipca 2004, 22:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

A te schematy do Thunderbirda to juz prawdziwa tragedja :D Jest dostepny tylko jeden i nawet go nie mozna zainstalować korzystając z TB :lol:
Babinicz

Postautor: Gość » 23 lipca 2004, 00:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Gość

Postautor: Zapewniam że to Łukasz » 23 lipca 2004, 01:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

Wreszcie mam 'crystal' :D Długo ogwlekałem przesiadkę z firebirda na ff z powodu tego tematu :D Dzięki stary
Zapewniam że to Łukasz

Postautor: To znów ja » 23 lipca 2004, 03:09

Mam jeszcze prośbę. Mianowicie, czy ktoś obeznany z tematem mógłby mi wytłumaczyć co mam zrobić, żeby mieć kolorowe ikonki w menu kontekstowym tak jak na załączonym obrazku >> http://www.tom-cat.com/mozilla/ << Zainstalowałem dodatek Cute Menus i zbaraniałem. Jestem co prawda chamem lingwistycznym, ale co nieco rozumiem z tej barbażyńskiej mowy. Co to jest to "userChrome.css file", gdzie to powinno być i jak to sie je?
To znów ja

Postautor: KomarQ » 23 lipca 2004, 09:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

To znów ja pisze:Co to jest to "userChrome.css file", gdzie to powinno być i jak to sie je?

Jeżeli nie zmieniałeś miejsca swojego profilu FX'a, to jest on (profil) w 'C:\Documents and Settings\%nazwa użytkownika%\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\%nazwa profilu%\'. Teraz wchodzisz sobie do katalogu 'chrome' i tworzysz (jeżeli nie ma) plik 'userChrome.css'. I to wszystko. :) Możesz też skorzystać z rozszerzenia 'chromEdit' [http://cdn.mozdev.org/chromedit/].

Edit: Widzę, że używasz wersji PL, więc tutaj [http://mozillapl.org/rozszerzenia/ustawienia/chromedit] jest to rozszerzenie po polsku. :)
Ostatnio zmieniony 23 lipca 2004, 14:21 przez KomarQ, łącznie zmieniany 1 raz
KomarQ

Z nami od: 30 czerwca 2004, 22:13

Postautor: Gość » 23 lipca 2004, 11:46

Dzięki za ten dodatek :) wcześniej co prawda postępowałem zgodnie z instrukcjami, tzn. tak mi się wydawało bo plik który utwporzyłem nie był taki jak potrzeba. Nie mniej korzystając z edytora plików dodaje taki tekt do pliku useChrome: /* Show "CuteMenus"-style icons for menuitems. */
@import url("chrome://global/skin/subskin/menuitems.css"); tak jak to jest opisane TU, ale nic się nie dzieje. Wyłaczam przed tym dodatek cute menus, ale ikonki w menu kontekstowym jakie były takie są. Dziwne, bo inne funkcje userChrome działają, jak np. zmiana tła dla paska zadać itd. A te cholerne ikonki nic sobie z tego nie robią. Może robię coś źle? Może trzeba dodać jeszcze jakąś opcje do pliku? Zielony jestem w tych sprawach.
Gość

Postautor: Tak jak wyżej Łukasz » 23 lipca 2004, 11:58

Wycfaniłem się :wink: i dodałem drugą opcje opisaną w zalinkowanej powyżej stronie. Dzięki temu mam "office xp menu" :D z takim ładnym paskiem z lewej strony. Pierwsza opcja dalej mi nie działa. Może ktoś instalował ten schemat i miał podobny problem? A może to ja dalej coś robię nie tak?
Z góry przepraszam za zaśmiecanie forum tak przyziemnym tematem :oops:
Tak jak wyżej Łukasz

Postautor: KomarQ » 23 lipca 2004, 14:43

Tak jak wyżej Łukasz pisze:Może ktoś instalował ten schemat i miał podobny problem? A może to ja dalej coś robię nie tak?

Ja zainstalowałem, aby posprawdzać i ... w końcu, po wielu próbach (wyłączanie i włączanie opcji na nowo) udało mi się uzyskać obie funkcje na raz. ;)

Tak jak wyżej Łukasz pisze:Z góry przepraszam za zaśmiecanie forum tak przyziemnym tematem :oops:

Jak dla mnie, to to jest jakiś błąd. :/ Bo teraz wróciłem do mojego schematu (Noia 2.0 Lite 2.7) i ... nie mogę na powrót uzyskać szaro-białego gradientowego tła i menu na wzór Office XP. :| Coś mi to się nie podoba.

Edit: odkryłem coś (albo tak mi się tylko wydaje. ;) Tzn. albo już ktoś to odkrył albo tak po prostu jest. ;)). Jeżeli w 'userChrome.css' chcemy coś wykomentować (przy użyciu #), to ... nie możemy tego zrobić z pierwszą linią, ponieważ ... Firefox olewa wtedy resztę i nie stosuje się do tego, aby np. zrobić menu na wzór OXP. Jeżeli gdzieś o tym już była mowa, to sorry. :)
KomarQ

Postautor: Łukasz i basta » 23 lipca 2004, 18:11

No cóż, szkoda mi sie nie udało :( Takie szczegóły wywołują u mnie nerwice natręctw.

P.S.
Wybaczcie te głupie nicki, ale zarejestrowałem się daaaaawno temu, gdzieś koło Mozillli 1.2 i zapomniałem hasła a to forum mi ciągle puyszczy, ze jeden Łukasz już tu jest :-?
Łukasz i basta

Postautor: KomarQ » 23 lipca 2004, 18:32

Łukasz i basta pisze:No cóż, szkoda mi sie nie udało :( Takie szczegóły wywołują u mnie nerwice natręctw.

Spróbuj coś takiego.
1) Usuń wszystko z 'userChrome.css' (uC), daj schemat na domyślny.
2) Wyłącz i włącz.
3) Przełącz schemat na MS (skrót taki jakiś znienawidzony ... ;) ).
4) Punkt 2.
5) Wklej do uC '@import url("chrome://global/skin/subskin/menuitems.css");'.
6) Punkt 2.
7) Wklej do uC '@import url("chrome://global/skin/subskin/menuitems-xp.css");'. /Poniżej tego pierwszego/
8) Punkt 2.

Udało się? ;)
KomarQ

Postautor: Ł » 23 lipca 2004, 19:30

Niestety nie :( Dzięki za zainteresowanie, i że się starasz mi pomóc w takiej błahostce :oops: ale nie wsyszło. Pobawie sie jeszcze z tym wyłaczanie i włączanie opcje a jak sie nie uda płakał też nie będę ;)
Ł

Postautor: Floorek » 23 lipca 2004, 19:59

Niestety obsługuje on tylko angielską wersje. Żeby obsługiwał polską trzeba spolszczyć napisy w pliku menuitems.css w archiwum ze stylem.
Mam przerobiony mostlycrystal_ff_8.jar więc mogę ci podesłać na priva. Wygląda CUDOWNIE.
Zresztą do Thunderbirda też :)
Pozdrawiam
Floorek aka Stwór z Bagien
Floorek

Z nami od: 04 sierpnia 2003, 14:32

Postautor: KomarQ » 23 lipca 2004, 20:05

Ł pisze:Niestety nie :( Dzięki za zainteresowanie, i że się starasz mi pomóc w takiej błahostce :oops: ale nie wsyszło.

Ostatnio się przesiadłęm na Firefoksa i mam jakąś taką chęć pomocy innym. ;) Poza tym, to przy okazji się uczę tego wszystkiego, hihi. ;)

Ł pisze:Pobawie sie jeszcze z tym wyłaczanie i włączanie opcje a jak sie nie uda płakał też nie będę ;)

Najpierw spróbuj uzyskać menu wzorem OXP. Dopiero potem dodaj ikonki. Ja tak robiłem. Przy okazji mieszaj z miejscem - albo jedno pierwsze albo drugie. Nic więcej nie mogę Ci poradzić. Powodzenia. :) Napisz, jeżeli Ci się uda. :)
KomarQ

Postautor: Gość » 23 lipca 2004, 20:59

Floorek pisze:Niestety obsługuje on tylko angielską wersje. Żeby obsługiwał polską trzeba spolszczyć napisy w pliku menuitems.css w archiwum ze stylem.
Mam przerobiony mostlycrystal_ff_8.jar więc mogę ci podesłać na priva. Wygląda CUDOWNIE.
Zresztą do Thunderbirda też :)

Chętnie, nie mogę się zalogować bo zapomniałem hasła i maila na jakiego mi mieli wysłac to hasło w razie gdybym je zapomniał ;) ale możesz możesz mi to przesłać na lukasz.szamburski@wp.pl. Będę wdzięczy. Teraz zainstalowałem wersję angielską i faktycznie wygląda to pięknie :D Mała rzecz a cieszy.

KomarQ pisze:Ostatnio się przesiadłęm na Firefoksa i mam jakąś taką chęć pomocy innym. ;) Poza tym, to przy okazji się uczę tego wszystkiego, hihi. ;)

Miło :D Altruizm jest w cenie, ale to faktr, że tutaj się dostaje pomoc w wielu z pozoru łatwych dla doświadczonego użytkownika Mozilli i FF, problemach. A później człowiekowi się uruchamia taka opcja Matki Teresy i sam zaczyna odpisywac na każdy kolejny post dotyczący importu zakąłdek z IE ;) Pozdrawiam i dzięki za Twoją pomoc.
Gość

Postautor: KomarQ » 23 lipca 2004, 21:14

Anonymous pisze:
Floorek pisze:Niestety obsługuje on tylko angielską wersje. Żeby obsługiwał polską trzeba spolszczyć ...

Nie no, ale jaja. ;)

Anonymous pisze:Teraz zainstalowałem wersję angielską i faktycznie wygląda to pięknie :D Mała rzecz a cieszy.

I radzę Ci przy niej pozostać. Wszystkie dodatki masz w najnowszych wersjach i w ogóle wolę coś, co jest takie ... bardziej oryginalne. ;) /Bez urazy dla tłumaczy. :) Odawlacie kawał dobrej roboty i chwała Wam za to. :)/

Anonymous pisze:Miło :D Altruizm jest w cenie, ale to faktr, że tutaj się dostaje pomoc w wielu z pozoru łatwych dla doświadczonego użytkownika Mozilli i FF, problemach. A później człowiekowi się uruchamia taka opcja Matki Teresy...

Ale ja się jeszcze o nic nie zapytałem. ;) Sam rozwiązuję wszystkie problemy. ;) A jak coś, to w archiwum na pewno wszystko jest, hehe. ;)

Anonymous pisze:Pozdrawiam i dzięki za Twoją pomoc.

Nie ma za co. Jak powiedziałem, ... na bieżąco się tego uczę. :)
KomarQ

Postautor: Łukasz ;-) » 30 sierpnia 2004, 07:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

To ja tylko pozwolę sobie zareklamować, że własnie ukazała się skórka Opera dla firefoxa :) Cód miód i orzeszki :)

Obrazek

http://www.deviantart.com/deviation/10162030/
Łukasz ;-)

Postautor: Netch » 03 października 2004, 13:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

Pomóżcie mi, szukam pewnego stylu którego miałem na firefoxie 0.9
A teraz go nie mogę znaleźć bo zapomniałem jego nazwę :/
Był podobny do tego: http://republika.pl/city_star/firefox.jpg tylko że miał inne przyciski.

Help :cry:
Netch

Z nami od: 03 lipca 2004, 20:02

Postautor: piecu » 03 października 2004, 13:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

Ten, który masz na obrazku, to Plastikfox Crystal SVG.
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45

Następna

Wróć do Przeglądarka Firefox