MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

dziury

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

dziury

Postautor: KWPI » 06 sierpnia 2004, 23:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Co WY na TO ???

cyt:"...Nie tylko Microsoft dziurawy
06.08.2004 12:33
MMM
Odkryte ostatnio sześć luk w oprogramowaniu typu open source może zagrozić bezpieczeństwu zarówno użytkowników pecetów korzystających z "otwartych" przeglądarek innych niż Internet Explorer, a także użytkowników systemu MacOS X - alarmuje serwis "news.com". Błędy znajdują się w bibliotece libPNG obsługującej wyświetlanie obrazków używanego dość często formatu PNG. Najbardziej krytyczny z tych błędów pozwala na włamanie się do komputera na skutek tzw. przepełnienia bufora. Biblioteki tej używają zarówno Internet Explorer czy Netscape, jak i "otwartoźródłowe" przeglądarki Opera, Mozilla, a także przeglądarki na Maki...":evil:

za interia.pl

site admin kwpi.glt.pl
KWPI

Postautor: artkow » 07 sierpnia 2004, 08:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

może zagrozić bezpieczeństwu zarówno użytkowników pecetów korzystających z "otwartych" przeglądarek innych niż Internet Explorer

Biblioteki tej używają zarówno Internet Explorer czy Netscape, jak i "otwartoźródłowe" przeglądarki

To w końcu IE też czy nie ?!

"otwartoźródłowe" przeglądarki Opera

Opera jest open source ? Szczerze mówiąc nie wiedziałem.

Rzetelność godna pewnej jamy.
Artkow - Registered Linux User #337808
www.artkow.prv.pl (kontakt tamże)
artkow

Z nami od: 14 listopada 2002, 09:49

Postautor: Gość » 07 sierpnia 2004, 10:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

artkow pisze:
może zagrozić bezpieczeństwu zarówno użytkowników pecetów korzystających z "otwartych" przeglądarek innych niż Internet Explorer

Biblioteki tej używają zarówno Internet Explorer czy Netscape, jak i "otwartoźródłowe" przeglądarki

To w końcu IE też czy nie ?!

"otwartoźródłowe" przeglądarki Opera

Opera jest open source ? Szczerze mówiąc nie wiedziałem.

Rzetelność godna pewnej jamy.

Czepiasz się szczegółów, a problem rzeczywiście jest. Mozilla i Firefox mają krytyczne bugi i nie zmienisz tego, dezawuując akurat ten serwis.
Gość

Postautor: Gość » 07 sierpnia 2004, 10:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Polecam stronę Firedfox http://www.geocities.com/firedfoxy3/
Szczególnie to stwierdzenie, że Firedfox" ma wprawdzie bugi, ale są to tylko bugi w wersji testowej. A więc gdy tylko przeglądarka osiągnie status 1.0, programiści przestaną umieszczać w niej błędy. :)
Gość

Postautor: argasek » 07 sierpnia 2004, 10:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040615 Firefox/0.9

Anonymous pisze:(cut)
Czepiasz się szczegółów, a problem rzeczywiście jest. Mozilla i Firefox mają krytyczne bugi i nie zmienisz tego, dezawuując akurat ten serwis.

Na razie nic mi nie wiadomo o krytycznych bugach w FireFox 0.9.3 i Mozilla 1.7.2...
Gentoo Linux 2.6.13-gentoo | http://Today.tekla.art.pl/ | JID: argasek@chrome.pl
argasek

Z nami od: 21 lipca 2002, 21:12

Postautor: Gość » 07 sierpnia 2004, 13:44

argasek pisze:
Anonymous pisze:(cut)

Na razie nic mi nie wiadomo o krytycznych bugach w FireFox 0.9.3 i Mozilla 1.7.2...

Gratuluję duzego poczucia humoru. Przyjmij jednak do wiadomości, że nie kazdy ma czas i pieniądze, żeby co chwila ściągać sobie oraz instalować zupełnie nowe wersje przeglądarki. Ja używam FF 0.9.1 na FC2 i wciąż jeszcze FF 0.9.2 na windzie, ale zastanawiam się, czy nie lepiej jednak kupic sobie Operę.
Gość

Postautor: Gość » 07 sierpnia 2004, 13:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040615 Firefox/0.9

Idąc dalej Twoim tokiem myślenia, można dojść do wniosku, że nie każdy ma czas i pieniądze by korzystać z Internetu, nie mówiąc już o tym, że nie każdy ma czas i pieniądze by kupić sobie komputer.

Jak na to, że ściągnięcie nowej wersji FF + instalacja to może 5-15 min. czasu, to rzeczywiście, problem ze znalezieniem _takiej_ ilości czasu oznacza, że musi się być Bardzo Zapracowanym Człowiekiem (tm).

Jak dla mnie EOT, bo dyskusja zacznie się za chwilę przekształcać w jałową.
Gość

Postautor: argasek » 07 sierpnia 2004, 13:52

Damn, nie zalogowałem się.
Gentoo Linux 2.6.13-gentoo | http://Today.tekla.art.pl/ | JID: argasek@chrome.pl
argasek

Postautor: Gość » 07 sierpnia 2004, 17:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Anonymous pisze:Jak na to, że ściągnięcie nowej wersji FF + instalacja to może 5-15 min. czasu, to rzeczywiście, problem ze znalezieniem _takiej_ ilości czasu oznacza, że musi się być Bardzo Zapracowanym Człowiekiem (tm)

nie wiem czy wiesz ale istnieje cos takiego jak _MODEM_. Jesli nie wiesz co to jest to informuje ze jesli sie laczysz z netem przez to dziwne urzadzenie to sciagniecie nowej wersji FF moze zajac "troche" wiecej niz 15 min + jest ono PLATNE (modem to nie to samo co lacze stale (eureka?))
Gość

Postautor: Gość » 07 sierpnia 2004, 18:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7) Gecko/20040723 Firefox/0.9.2

Anonymous pisze:Ja używam FF 0.9.1 na FC2 i wciąż jeszcze FF 0.9.2 na windzie, ale zastanawiam się, czy nie lepiej jednak kupic sobie Operę.

Chcesz powiedzieć, że w Operze nie ma błędów i nie będziesz musiał jej "upgrejdować" ?
:lol: :lol: :lol: :lol:
Gość

Postautor: Gość » 07 sierpnia 2004, 18:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

a ja na to, ze to nie ten dzial forum! kurcze, ludzie! dlaczego robicie taki bajzel? to ze na tym forum nie istnieje praktycznie zadna moderacja, wcale nie oznacza ze mozna bezkarnie smiecic! sam jestem ZU i zanim doszukam sie wreszcie pozadanych informacji, musze przebijac sie przez sterte smieci! :-?
Gość

Postautor: zwierz » 07 sierpnia 2004, 19:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

Anonymous pisze:sciagniecie nowej wersji FF moze zajac "troche" wiecej niz 15 min + jest ono PLATNE (modem to nie to samo co lacze stale (eureka?))

Jest alternatywa dla osób korzystających z modemu. Firefox 0.9 jest umieszczony na CHIP CD 8/2004, podejrzewam że w którymś z najbliższych numerów umieszczą 1.0RC lub pełne 1.0. Pozostaje poczekać dwa, trzy miesiące.
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: argasek » 07 sierpnia 2004, 19:29

Anonymous pisze:
Anonymous pisze:Jak na to, że ściągnięcie nowej wersji FF + instalacja to może 5-15 min. czasu, to rzeczywiście, problem ze znalezieniem _takiej_ ilości czasu oznacza, że musi się być Bardzo Zapracowanym Człowiekiem (tm)

nie wiem czy wiesz ale istnieje cos takiego jak _MODEM_. Jesli nie wiesz co to jest to informuje ze jesli sie laczysz z netem przez to dziwne urzadzenie to sciagniecie nowej wersji FF moze zajac "troche" wiecej niz 15 min + jest ono PLATNE (modem to nie to samo co lacze stale (eureka?))

Proszę cię, dobry człowieku, jeśli masz zamiar odpisywać w takim tonie (czyt. traktować mnie jak niedorozwinięte dziecko), to przynajmniej załóż sobie konto na tym forum, żebym chociaż wiedział, kto pisze.

Z modemu korzystałem 4 lata. Nie musisz mi tłumaczyć czym jest ani jak działa.

Nadal twierdzę, że to kwestia wyboru:
- albo kogoś stać na korzystanie z Internetu (w co _wlicza_ się koszt pieniędzy przeznaczonych na ew. aktualizacje oprogramowania służącego do korzystania z tego Medium właśnie)
- albo kogoś nie stać, i się nie korzysta, albo zmienia się software, albo (tu wstaw swoje Smart Solution (tm)).
argasek

Ale oooo sooo choooozi?

Postautor: lotan_nie_zalogowany » 07 sierpnia 2004, 20:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7) Gecko/20040712 Firefox/0.9.1

Anonymous pisze:Czepiasz się szczegółów, a problem rzeczywiście jest. Mozilla i Firefox mają krytyczne bugi i nie zmienisz tego, dezawuując akurat ten serwis.

Anonymous pisze:Gratuluję duzego poczucia humoru. Przyjmij jednak do wiadomości, że nie kazdy ma czas i pieniądze, żeby co chwila ściągać sobie oraz instalować zupełnie nowe wersje przeglądarki.

O co Ci chodzi? Przyszedłeś się wyżalić, pomarudzić na Mozille, czy oczekujesz konkretnej pomocy, bo nie mogę z Twoich wypowiedzi wywnioskować? To źle, że błędy w Mozilli poprawiane są prawie natychmiast? Wolałbyś, żeby wychodziła jedna wersja rocznie? Bo nie sądze, że wierzysz w bajki o oprogramowaniu bez błędów. Nie ma takiego oprogramowania. Po prostu nie wszyscy producenci przyznają się do luk w swoich produktach tak chętnie i tak szybko je naprawiają.

Bezpieczeństwo to szybkość reakcji na błędy, nie ich brak. Brak błędów zawsze jest podejrzany.

PS. Przez wiele lat używałem modemu. Ostatnio na linii radiowej (maks. 33,6 k). Wiem jaki to ból.
lotan_nie_zalogowany

Wróć do Inne