MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Pasek zakładek i cache FF

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Pasek zakładek i cache FF

Postautor: Comandos » 23 sierpnia 2004, 15:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

Witam szczęśliwych posiadaczy programów z rodziny Mozilla :) !!
Mam 2 pytania:
[1] Gdzie znajduje się cache w Firefoxie?? I jak go można przeglądać??
[2] W jaki sposób dodać odnośnik/link do danej strony na pasek zakładek w Firefoxie? W momencie jak uaktywniłem ten pasek, miałem tam linki zawarte z folderu z Zakładek.. Z usunięciem nie miałem problemu(prawoklik), ale z dodaniem to już gorzej :/ . I w jaki sposób można dodać grupę(tzn. wybrany folder z Zakładek do Paska Zakładek??

PS. no dobra, wyszło więcej pytań ..bywa :P

Pozdrawiam i dziękuję za ewentualną odpowiedź!

Comandos
Comandos

Postautor: Comandos » 23 sierpnia 2004, 16:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

Czy jest możliwe dodanie takiej funkcji w FF, aby panele otwierały się w tle?? To by była bardzo przydatna opcja przy przęglądaniu witryn.
Comandos

Postautor: piecu » 23 sierpnia 2004, 16:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

Comandos pisze:Czy jest możliwe dodanie takiej funkcji w FF, aby panele otwierały się w tle?? To by była bardzo przydatna opcja przy przęglądaniu witryn.

Narzędzia -> Opcje -> Zaawansowane -> Przeglądanie -> Przenoś nowo otwarte panele na pierwszy plan (odptaszyć).
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45

Postautor: prawdapunk » 23 sierpnia 2004, 16:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803 MultiZilla/1.6.4.0b

cache w firefoxie znajdują się w:
Dysk C ->>Document and settings->>twój login->>Dane Aplikacji->>Mozilla->>FireFox->>Profiles->>Twój profil->>Cache
prawdapunk

Z nami od: 04 sierpnia 2004, 23:29

Postautor: Comandos » 23 sierpnia 2004, 17:14

[1] Raz jeszcze dzięki za zainteresowanie.
[2] Podczas odpowiedzi, w której miałem napisać ze juz znalazłem Cache, ustawienia klawiatury mi się posypały. Nie wiem dlaczego, czasami tak się dzieje (??)
[3] Panele też już się otwierają ja mają :) (dzięki piecu). Miałem tłumaczenie z FF 0.9.2 i jakoś inaczej było tam napisane :/...teraz już mam PL do 0.9.3.
[4] Nierozwiązane zostało tylko to:
W jaki sposób dodać odnośnik/link do danej strony na pasek zakładek w Firefoxie? W momencie jak uaktywniłem ten pasek, miałem tam linki zawarte z folderu z Zakładek.. Z usunięciem nie miałem problemu(prawoklik--->usuń), ale z dodaniem to już gorzej :/ . I w jaki sposób można dodać grupę(tzn. wybrany folder z Zakładek do Paska Zakładek??

Pozdro
Comandos

Postautor: piecu » 23 sierpnia 2004, 17:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

Comandos pisze:Miałem tłumaczenie z FF 0.9.2 i jakoś inaczej było tam napisane :/...teraz już mam PL do 0.9.3.

Tam był błąd.

Comandos pisze:Nierozwiązane zostało tylko to:
W jaki sposób dodać odnośnik/link do danej strony na pasek zakładek w Firefoxie?

Po prostu dodaj jakąś zakładkę (Zakładki -> Dodaj do zakładek...).
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45

Postautor: Gość » 23 sierpnia 2004, 19:07

Piecu: nie zrozumiałeś mnie. Kliknij prawy myszy na szare(tak jest w moim przypadku) pole tuż nad paskiem adresu...do wyboru jest zaznaczenie opcji:
Pasek narzędzi nawigacyjnych,
Pasek zakładek
Dostosuj...

Chodzi mi własnie o ten pasek. W jaki sposób przenieśc dany link/folder na niego z Zakładek (te u góry :) to wiem..wystarczy użyć z menu kontekstowego komend kopiuj/wklej. NIe rozumiem natomiast dlaczego ZNOWU na Pasku Zakładek jest zawartość tego jednego folderu z Zakładek (nic nie zaznaczałem..nie wiem). ma ktoś rozwiązanie tego (problemu??)

Comandos
Gość

Postautor: Comandos » 23 sierpnia 2004, 19:17

Wcześniejsza wypowiedź to również ja..jakby ktoś się pytał :P

Jedną rzecz już skumałem. Folder z Zakładek, którego zawartośc mam na Pasku zakładek ma we właściwościach napisane tekst:
"Wszystkie foldery i zakładkiprzechowywane w tym folderze będą dostępne na Pasku zakładek przeglądarki."
Ale dlaczego właśnie ten folder?? Nie można zmienić tego?? Jest on domyślny czy jak?? Hmmm..a wy jak macie...??? Sprawa coraz bardziej mnie intryguje :P

Czekam na odpowiedzi
Comandos
Comandos

Postautor: COmandos » 23 sierpnia 2004, 19:33

Znalazłem rozwiązanie :) :) :) :)
Sprawa jest banalna(jak zwykle 8) ). Po zainstalowaniu surowej wersji FF w Zakładkach jest folder o nazwie:"Bookmarks Toolbar Folder", co oznacza że wszystko to co się w nim znajduje znajdzie się w Panelu zakładek. Nie można go usunąć. Mam już długo FF i dopiero teraz sobie przypomniałem, że zmieniłem nazwę ww zakładki na własną, gdyż nie można było go usunąć.

Sprawę uważam za zamkniętą. Wątek można zamknąć.

Dzięki dla tych którzy mi pomogli. #] #] #] dla Was :lol:
COmandos

Re: Pasek zakładek i cache FF

Postautor: furas » 23 sierpnia 2004, 22:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Comandos pisze:W jaki sposób dodać odnośnik/link do danej strony na pasek zakładek w Firefoxie?

w windows mozna dowolny link ze strony albo z pola adresowego przeciagnac (drag&drop) wprost na pasek zakladek. :D
furas

Postautor: Mirmil » 24 sierpnia 2004, 15:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

A zwykłe drag&drop nie działa? Ja dodaję w ten sposób linki na pasek, choć być może jest to zasługa jakiegos plu-inu. Jak nie to jak sam zauważyłeś na pasku wyświetlana jest zawartość katalogu "bookmarks toolbar folder"
Mirmil

Z nami od: 25 lipca 2004, 11:12

Wróć do Przeglądarka Firefox