MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Znikajacy profil...

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Znikajacy profil...

Postautor: Lichurec » 06 października 2002, 20:17

Przeglądarka: -

Z gory przepraszam, jezeli byla juz mowa o podobnym problemie, ale jeszcze nie zdazylem przejzec calego forum...

Moj zwierzak domowy (kot) zaczal mi dzisiaj w pokoju "pozadki" robic ;) No i tak sie zlozylo, ze "zpowodowal" niekontrolowany reset systemu (WinXP)... Niestety, po ponownym uruchomieniu moj Kurier Poczty zachowuje sie tak, jak by dopiero co zostal zainstalowany - zero kontaktow, zero zaporogramowanych kont pocztowych, zero archiwum...

Sprawdzalem w Documents and Settings\[User]\Dane aplikacji\Mozilla\Profiles\default... etc. i wszystko wyglada, ze jest na swoim miejscu..

Co ciekawsze, sama Mozilla nie odczula zadnych zmian - ustawiony theme, moje zakladki, sidebar'y, etc.. Kurier zas - a ni rusz... :(

Moze ma ktos jakis pomysl, co z tym zrobic??

Z powazaniem,
Towarzysz Lichurec
Lichurec
Moderator

Z nami od: 25 września 2002, 16:25

Postautor: GabrielBaines » 06 października 2002, 20:45

Napisz proszę jaką masz wersję Mozilli oraz dokładniej jaki to kot.
==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: Lichurec » 06 października 2002, 20:50

Mozilla 1.1 [Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.1) Gecko/20020826]

Kot natomiast.. Mlody zwierz, wiec sie uczy dopiero co mu wolno a co nie ;)
Lichurec
Moderator

Re: Znikajacy profil...

Postautor: E2rd » 06 października 2002, 23:37

Lichurec pisze:Co ciekawsze, sama Mozilla nie odczula zadnych zmian - ustawiony theme, moje zakladki, sidebar'y, etc.. Kurier zas - a ni rusz... :(

Powyższe wskazuje, że straciłeś tylko prefs.js z profilu.
Jeśli masz backup profilu, to odtwórz prefs.js.
Jeśli nie, to chyba najłatwiej będzie ręcznie odtworzyć ustawienia poczty, a potem w każdym koncie w "Ustawienia serwera" zmienić "Katalog lokalny" (na dole okienka) na stary. (Dla niusów jeszcze trzeba przestawić ścieżkę do pliku newsrc).

Zanim cokolwiek zrobisz, zrób aktualny backup profilu...
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: irekc » 07 października 2002, 10:29

E2rd pisze:
Lichurec pisze:Co ciekawsze, sama Mozilla nie odczula zadnych zmian - ustawiony theme, moje zakladki, sidebar'y, etc.. Kurier zas - a ni rusz... :(

Powyższe wskazuje, że straciłeś tylko prefs.js z profilu.
Jeśli masz backup profilu, to odtwórz prefs.js.
Jeśli nie, to chyba najłatwiej będzie ręcznie odtworzyć ustawienia poczty, a potem w każdym koncie w "Ustawienia serwera" zmienić "Katalog lokalny" (na dole okienka) na stary. (Dla niusów jeszcze trzeba przestawić ścieżkę do pliku newsrc).

Zanim cokolwiek zrobisz, zrób aktualny backup profilu...

U mnie w katalogu profilu znajduje się plik prefs.bak. Wygląda mi to na kopię bezpieczeństwa, którą robi sobie sama Mozilla. Chyba wystarczy zmienić nazwę tego pliku jeżeli nie ma się kopii zapasowej profilu.

--
Irek
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: E2rd » 07 października 2002, 16:21

irekc pisze:U mnie w katalogu profilu znajduje się plik prefs.bak. Wygląda mi to na kopię bezpieczeństwa, którą robi sobie sama Mozilla. Chyba wystarczy zmienić nazwę tego pliku jeżeli nie ma się kopii zapasowej profilu.

Sorki, masz rację, można spróbować.

Problem w tym, że Mozilla robi tę kopię przy każdym zamknięciu, więc zazwyczaj kopia jest zamazywana już uszkodzonym plikiem preferencji zanim się zdążymy o nią zatroszczyć. (No bo przynajmniej ja, jak widzę, że coś nie działa, bardzo często robię po prostu restart :lol: ).
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Lichurec » 07 października 2002, 18:51

E2rd pisze:Problem w tym, że Mozilla robi tę kopię przy każdym zamknięciu, więc zazwyczaj kopia jest zamazywana już uszkodzonym plikiem preferencji zanim się zdążymy o nią zatroszczyć.

Niestety takoz sie wlasnie stalo.. Chyba bede zmuszony ponownie wprogramowac wszystkie skrzynki pocztowe :(

Ech.... :(
Lichurec
Moderator

Postautor: Lichurec » 08 października 2002, 22:56

Hmm.. po ustwanieniu od nowa kont pocztowych i wskazaniu "starych" folderow program i tak sciaga wszystko od nowa (dublujac przy tym niektore zarchiwizowane na koncie emaile)... :( nie da sie z tym cos zrobic??
Lichurec
Moderator

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite