MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Wielkosc mozilli

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

Wielkosc mozilli

Postautor: ktos? » 29 sierpnia 2004, 16:46

Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.1; U) [pl]

Może mi ktoś wyjaśnić:
Dlaczego instalka opery (przeglądarka, klient poczty, czytnik grup dyskusyjnych, klient IRC, i czytnik naglówków RSS) zajmuje tylko
3.49 MB a instalka Mozilli 12 mb? to prawie 4 razy więcej?

Jestem bardzo ciekawy ... co tam w tej mozilli tyle zajmuje.

Pozdawiam wszystkich użytkowników jedynej "słusznej" przeglądarki 8)
ktos?

Postautor: Gość » 29 sierpnia 2004, 19:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7) Gecko/20040618

Wiem, że nieładnie pisać postu w stylu "popieram" ale piszę, żeby zwrócić uwagę developerom, że nietylko jedna osoba jest bardzo ciekawa ogromnych rozmiarów Gadziny.

Wiem, że "Size does mather" ale może by tak skupić się na wielkości możliwości a nie na rozmiarach instalki.

Taka różnica rozmiarów m. Operą, a Mozillą, może sugerować takiemu laikowi, jak ja, że albo Opera jest nakładką na IE, albo Mozilla zawiera ogromne ilości niepotrzebnego kodu.

IMHO developerzy Mozilli powinni od czasu do czasu pomyśleć o rozmiarach instalki. Taki modemowiec ściąga instalkę 1,5h. Tego się po prostu nie chce nikomu ściągać.

Co takiego ma Mozilla, że jest taka ciężka?
Gość

Postautor: lenrock » 29 sierpnia 2004, 22:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

Mozilla jest całą platformą pod którą tworzy się oprogramowanie , potencjał tego wszystkiego jest ogromny co odzwierciedla ilość rozszerzeń.
Np całą zawartość katalogu chrome (ok 10 mb) jest plikami tekstowymi zapakowanymi tylko w archiwa jar , zaś w Operze raczej wszystko jest kompilowane ,a tu połowa programu jest napisana językami skryptowymi .
Jest zupełnie inna filozofia rozwoju programu .
W Operze jako programie komercyjnym nie można uwidoczniać żródeł , zaś w Mozilli i Firefoxie cały GUI (wygląd zewnętrzny) można zmienić w chrome bez kompilacji jakichkolwiek żródeł (pomyśł jak ciężko było by uchować banner reklamowy w Mozilli :) ) i jeszcze są opisy pomagające się zaznajomić co za co odpowiada.
Mozna miec troche za zle że nie stosuje się lepszych kopresji w instalatorze ,gównie chodzi mi o LZMA , dzięki której instalator Firefoxa schudł z do 5mb zamiast 8 wcześniej , ale pewnie za jakis czas spotkamy to takze w Mozilli . Trzeba jednak pamiętać że wielkość dysków rośnie , prędkości połączenia się cały czas zwiększają, więc trudno uznać by dotarcie do 3 mb było priorytetem developerów Mozilli.
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: zwierz » 30 sierpnia 2004, 01:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

lenrock pisze:instalator Firefoxa schudł z do 5mb zamiast 8 wcześniej

A dlaczego tylko w Windows?
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: Pitreck » 30 sierpnia 2004, 07:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040802 Firefox/0.9.1+ (Pitreck)

Upraszczajac wypowiedz lenrocka:
Mozilla renderuje swoj interfejs tak samo jak strony internetowe. A grafika, kod html, javascript, xml oraz xul niestety troche zajmuja. Pozatym kompilacja kodu mozilli, w przeciwienstwie do innych jezykow programowania, ktore wykorzystuje np. Opera, niestety nie redukuje tak znacznie rozmiarow finalnego produktu.

Operze do wyswietlenia swojego interfejsu wystarczy to, co ma do zaoferowania system, na ktorym jest uruchamiana, wiec finalna paczka ogranicza sie do minimum bibliotek. Mozille musimy pobrac z jej wlasnym inwentarzem, bez ktorego nic nam sie nie pojawi.

Tak to wyglada w wielkim uproszczeniu, jesli chciec srawe przedstawic laikowi.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: lenrock » 30 sierpnia 2004, 12:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

zwierz pisze:
lenrock pisze:instalator Firefoxa schudł z do 5mb zamiast 8 wcześniej

A dlaczego tylko w Windows?

LZMA jest algorytmem zainplementowanym w programie 7-zip który jest tylko pod windowsa (na szczęście jest to program Open source) , instalator Fx i Tb po Win korzysta z rozwiązań zawartych w tym programie.
Pod *nixy można znaleść jakieś początkowe projekty obsługujące ten algorytm, ale to nie mnie pytać czemu ich się nie wykorzystuje. Tak samo jak by zastosować bzip2 zamiast tar.gz też by uzyskano lepszy stopień kompresji .
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: gandHome » 30 sierpnia 2004, 15:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.2) Gecko/20040813 Firefox/0.9.1+

gandHome

Wróć do Inne