Firefox
- Wydanie 0.9.3 pl-PL stoi w miejscu od dluzszego czasu z powodu braku instalatora dla Linuksa, kilka osob juz probowalo go zbudowac (w tym takze i ja), ale poleglo na bitwy polu. Nie wiemy dokladnie gdzie lezy problem, albo sa to uprawnienienia, albo sposob kompresji zip poszczegolnych skladnikow instalatora zrobionych pod windows. Wiemy natomiast, ze Gandalf byl jedyna znana nam osoba, ktora potrafila ten instalator zlozyc. Pozostale pliki leza w od miesiaca w roznych miejscach sieci i pokrywaja sie coraz to wieksza warstwa kurzu.
- Marcoos rzucil pomysl zainteresowania sie zblizajacym sie wydaniem 1.0 Preview. Jesli mieli bysmy swoje pliki w CVSie, to moz.org budowala by za nas wydania, tym samym problem instalatora dla linuksa w wydaniach post 0.9 mielibysmy z glowy. Pozostalby tylko problem mainternera... no prawie. Abysmy mogli wrzucic pliki na serwer, musza byc one przystosowane do struktury folderow CVSa oraz musza byc one w miare aktualne (zrodlo). Niestety, z tego co mi wiadomo z tlumaczeniem nic nie ruszylo, nadal jestesmy na etapie 0.9.x. Brakuje rak do pracy, brakuje ludzi, ktorzy wzieli by na siebie aktualizacje plikow, oraz po wrzuceniu tego do CVSa, starali by sie w miare na bierzaco to wszystko aktualizowac, przynajmniej lokalnie. Dla mnie Thunderbird i Firefox to niestety za duzo, takze prosze by chetni do pomocy zglaszali sie do Marcoosa, ew. jesli nie beda mogli nawiazac kontaktu to do mnie, a ja juz to jakos dalej przekaze i postaram sie rozdzielic i zorganizowac prace.
- Pojawil sie szkic polityki ochrony znakow towarowych uzywanych w lokalizacjach Tb/Fx. Jest to dokument mowiacy co robic mozemy, a co nie, jesli chcemy wydawac Firefoksa oraz Thunderbirda pod ich nazwami oraz z ich logosami. Mowi on nam tez do czego mamy prawo, jesli zdecydujemy sie wydac wzbogacony produkt. Sam dokument dostepny jest tu:
http://www.mozilla.org/foundation/trade ... olicy.html
warto sie z nim zapoznac, przydalo by sie tez tlumaczenie. Jesli nikt sie nie zglosi, to ja moge sie tym zajac
Aha, jeszcze jedna sprawa. Gdy mozilla.org bedzie budowala za nas wydania oficjalne, my nie bedziemy mogli ingerowac w takie pliki jak np. toolkit.jar. Dotychczas taka ingerencja byla dla nas koniecznoscia, jesli chcielismy miec zlokalizowane about:mozilla czy about:buildconfig. Postanowilem wiec zawalczyc o sposob lokalizacji dla tych rzeczy poprzez pliki jezykowe. Z buildconfig nic nie wyszlo, raz ze bylo by to za trudne do zrealizowania, dwa, jak to ujal Benjamin D. Smedberg:
jesli jestes na tyle zaawansowany, aby czytac about:buildconfig to bedziesz wiedzial co w angielskim oznacza slowo "compiler"
ale za to ksiega mozilli prawdopodobnie bedzie do przetlumaczenia poprzez plik .dtd. Pacz jest gotowy, zyskal tez review, teraz tylko czeka na wrzucenie do aviary.
Thunderbird
Jak mozecie wywnioskowac z powyzszego, przyszlosc zlokalizowanych wydan Firefoksa nie jest zbyt przejzysta i kolorowa. Niestety ciezkie czasy moga czekac takze i Thunderbirda. Jak wiecie (albo i nie
1) wtedy wszystkie pliki jezykowe zaszyte byly by w pl-PL-mail.jar, co ulatwilo by tlumaczenie.
2) Tb w tamtym momecie nie nadawal sie do tlumaczenia, "porzadki" narobily takiego zamieszania, ze nie moglem sie polapac ktory plik gdzie zostal przeniosiony, pozatym struktura plikow to byl istny smietnik.
Postanowilem, ze przeczekam burze. Po jakims czasie powinny pojawic sie skrypty w perlu, ktore same przystosowaly by pliki "starego ukladu" do nowej struktury, tak jak to mialo miejsce w przypadku Firefoksa. Byla to polowa, moze srodek lipca. Gdy wrocilem z wakacji pod koniec sierpnia okazalo sie, ze jak za przeproszeniem burdel byl, tak nadal jest. Co gorsza, w takim stanie najprawdopodobniej zostanie wydany finalny Tb 0.8.
Niestety, musialem wziasc sie w garsc i zabrac za tlumaczenie. Roboty bylo od groma, ale na szczescie czesc plikow okazala sie byc transportem z Mozilla Suite, wiec wystarczylo przekopiowac tlumaczenie z CVSa MozillaPL.org. Pewnie nawet te pliki nie beda wykorzystywane, ale coz... No ale, do czego daze. Okazuje sie, ze obecna struktura plikow utrudnia zrobienie dzialajacego, zlokalizowanego nightly. Juz wczesniej o tym problemie informowal nasz Holenderski przyjaciel po fachu, Mad Maks, ktory tez stara sie byc w miare na bierzaco. Jemu nie udalo sie zbudowac zlokalizowanego wydania, mnie niestety rowniez. Sprawdzalem wszystko kilka razy, rowniez za pomoca compare-locales.pl. Niby wszystko OK, co bylo zle poprawilem, ale nadal nie chce dzialac. Jesli nie rozwiaze problemu, a pliki nie doczekaja sie uporzadkowania przed premiera, to o zlokalizowanym wydaniu Thunderbirda 0.8 mozemy niestety zapomniec. Zapewne nie tylko my...
Nic, ja juz nie mam z tym sily walczyc. Upubliczniam to, do czego doszedlem w postaci windowsowego nightly Tb spakowanego do 7-zip SFX, moze wam sie uda cos znalesc
tu byl odnosnik
[edit]problem rozwiazany, szczegoly na nastepnej stronie[/edit]
Aha, jeszcze jedna rzecz. Mala bolaczka zwiazana z tlumaczeniem oraz szkicem polityki ochrony znakow towarowych. Bug #257378