MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[48h] Thunderbird 0.8 pl-PL prawie final gotowy do testow

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

[48h] Thunderbird 0.8 pl-PL prawie final gotowy do testow

Postautor: Pitreck » 15 września 2004, 22:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040802 Firefox/0.9.1+ (Pitreck)

http://www.pitreck.civ.pl/tb_pliki/0.8/

Znane problemy:
- Tb wymusza na stronie startowej kodowane ISO-8859-1, przez co na stronach z innym kodowaniem znakow wyswietlaja sie krzaki (Bug #258447)
- Tb wymusza w kanalach RSS kodowanie UTF-8, przez co pliki z innym kodowaniem wyswietlane sa z krzakami w tytulach i opisach (Bug #253807)

Dodatkowe informacje:
O co chodzi z testami 48h?

PS. Jako ze jest to pierwsza proba zrobienia testow na wieksza skale i w krotszym czasie, a ja przez ostatnie 2 dni nie mialem internetu, wiec nie moglem rozpoczac testow w dniu premiery, tym razem testy trwac beda 96h od chwili publikacji tego wydania testowego.

[edit] 2004-09-17 04:21
Wersja RC2 tlumaczenia laduje na stronie!
Wrzucilem takze wersje instalacyjna dla windows, warto sie jej przyjzec.

[edit] 2004-09-19 21:14
Poradzilem sobie z lagpackiem, RC3 lezy na mojej stronie!
Ostatnio zmieniony 19 września 2004, 20:14 przez Pitreck, łącznie zmieniany 6 razy
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Re: [48h] Thunderbird 0.8 pl-PL RC1 gotowy do testow

Postautor: piotrek84 » 16 września 2004, 05:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Prawdę mówiąc nie chce mi się zaglądać na bugzillę. thunderbird.pl i firebird.pl zawisły :)

Pytanie o domyslnego klienta:
Jest: "Czy Mozilla Thunderbird ma być używany jako domyślny program pocztowy?"
Propozycja: "Czy Mozilla Thunderbird ma być domyślnym programem pocztowym?"

Tworzenie konta pocztowego i grup dyskusyjnych:
Jest: Wprowadz swój adres e-mail (...) (na przykład "michalw@trylogia.pl")
Propozycja: dwukropek po "na przykład"
Propozycja 2: wszystkie "na przyklad" zmienić "przykład" lub "jak"

Menu
Menu, Ustawienia trybu offline:
Jest: Wysłać niewysłane wiadomości po przejściu do trybu offline?
Pobrać wiadomości do przeglądania offline podczas przechodzenia do trybu offline?
Propozycja 1: Bez słówka "Czy" brzmi to dziwnie, ni to pytanie ni zdanie twierdzące.
Propozycja 2: Forma: Wysyłanie niewysłanych wiadomości (...)
Pobieranie wiadomości (...)
Propozycja 3: Forma: Wyślij niewysłane wiadomości (...)
Pobierz wiadomości (...)
Propozycja 4: Zrezygnować z pytajników.
Propozycja 5: Chyba najtrudniejsze to jakos uproscic zdanie drugie.
W 1, 2 i 3 w drugim zdaniu tekst niestety będzie się łamać.

Menu, Narzędzia -> Importuj... -> Ustawienia -> Outlook/Outlook Express
Jest: Wystąpił błąd podczas importu ustawień. Niektóre lub wszystkie ustawienia mogły nie być zaimportowane.
Propozycja: Wystąpił błąd podczas importu ustawień. Niektóre lub wszystkie ustawienia mogły nie zostać zaimportowane.

Informacja o Filtrze niechcianej poczty (pierwsze uruchomienie):
Jest: Każda wiadomość, która zostanie rozpoznana jako niechciana, zostanie oznaczona za pomocą ikony niechcianej poczty.
Propozycja: Każda wiadomość rozpoznana jako niechciana, zostanie oznaczona za pomocą ikony niechcianej poczty.

Menedżer profili, tworzenie nowego profilu. Komunikat informujący o przeznaczeniu profili:
Jest: Na przykład można posiadać odrębne profile do użytku służbowego i osobistego.
Propozycja: Można, na przykład, posiadać odrębne profile do użytku służbowego i osobistego.
Nie wiem jak z przecinkami. Może bez "na przykład"?

Taka operacja: lewoklik na głównym folderze konta -> Menu Edycja -> Właściwości folderu
Brak trójkropka: Właściwości folderu...
Dotyczy to kont pocztowych, grup dyskusyjnych, folderów lokalnych, aktualności i blogów. Foldery wewnątrz - jest dobrze.
PSss: Wygląda to trochę dziwne. Przy zaznaczonym głównym folderze konta w menu byla zwykle Konfiguracja kont (przynajmniej w MozillaSuite)
edit: oczywiscie Konfiguracja kont jest w narzędziach, ale i tak wyglada to dziwnie :)

Konfiguracja kont, dostęp j.w. lub pod prawoklikiem:

Aktualności i blogi -> Menedżer subskrybcji -> wybrać subskrybcję -> Edytuj
Jest: Przechowywuj artykuły podajnika w
Propozycja: Przechowuj artykuły podajnika w

Jest: Pokazuj podsumowanie artykułu, zamiast wczytywać witrynę internetową.
W interpunkcji jestem raczej słaby, ale nie wydaje mi się, by ten przecinek był konieczny.

Menedżer certyfikatów
Zakładki: Inne osoby, Serwery WWW, Ośrodki certyfikacji
Jest: Posiadane certyfikaty, które identyfikują następujące osoby/witryny/ośrodki wydające certyfikaty:
Propozycja: Pozbyć się w tych miejscach , które lub Posiadane (tu równiez zakładka Twoje certyfikaty)

Opcje

Wyświetlanie -> Użyj następujących ustawień podczas wyświetlania wiadomości zawierających zwykły tekst oraz cytaty -> Styl
Jest: Pogrubiona
Propozycja: Pogrubiony
ale widze, że w Suite też jest rodzaj żeński, co troche nie pasuje.

Zaawansowane -> Prywatność
Jest: Blokuj wyświetlanie zawartych w wiadomościach obrazków , które pochodzą z innych serwerów.
Propozycja: Blokuj wyświetlanie zawartych w wiadomościach obrazków pochodzących z innych serwerów.
Ostatnio zmieniony 16 września 2004, 08:37 przez piotrek84, łącznie zmieniany 2 razy
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: nikdo » 16 września 2004, 08:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

- ja na szybko czepnąłbym się tego "aktualności i blogi RSS". To mi nie pasuje.
Ja bym to przetłumaczył "RSS: aktualności i blogi" albo samo "Kanały RSS"

- jest nieprzetłumaczone w menu widok > pokaż nagłówki (chyba że to mnenhy bruździ)

- sprawdźcie też początkowy rozmiar okna "Rozszerzenia" (czy nie jest za wąskie)

nikdo (z pracy)

Połączenia PKP prosto z sidebaru: http://dziedzic.org/pkpanel/
nikdo

Z nami od: 20 lutego 2003, 16:30

Postautor: Cleriic » 16 września 2004, 08:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

nikdo pisze:- ja na szybko czepnąłbym się tego "aktualności i blogi RSS". To mi nie pasuje.
Ja bym to przetłumaczył "RSS: aktualności i blogi" albo samo "Kanały RSS"

Popieram! Szczególnie propozycję drugą: "Kanały RSS", gdyż ten zwrot jest często używany w różnych czasopismach tzw. "komputerowych" :)
Cleriic
Moderator

Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04

Postautor: nikdo » 16 września 2004, 08:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

a... i jeszcze w oknie narzędzia > filtrowanie wiadomości > dziennik filtru
raz mamy filtrów a raz filtru trzeba by się zdecydować (IMO powinna być l.pojedyncza)

n

nikdo

Postautor: piotrek84 » 16 września 2004, 08:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Babole, zależne raczej od developerow MF:

Menedżer urządzeń bezpieczeństwa - można zmienić rozmiar okna, ale nie da się przesunąć belki między 'Urządzeniami i modułami (...)' a informacjami po prawej stronie, gdzie z kolei nie można zmieniać szerokości kolumn (nie widać długich opisów w kolumnie Wartość)

Aktualności i blogi - brak Menedżera subskypcji w oknie po prawej (analogicznie do Subskrybuj grupę dyskusyjną)
Podsumowanie artukułu jest w formie tytułu newsa i nie zawsze działa (działa w przypadku wybrania opcji podczas zakładania subskrybcji).
Przydałoby sie przekształcenie newsa na format tekstowy.
Testowane na badziewnym RSS z dobreprogramy.pl (link na infojama.pl), gdzie wyświetlana jest cała stronaa nie fragment z newsem.
W końcu RSS to nowa funkcja TB.

To co nie podoba mi się w TB już od dawna, to brak dostępu do książki adresowej z menu. Osoba, która nie miała prędzej do czynienia z MozillaSuite a lubi wyłączać wszelkie paski i działać z klawiatury może nie wiedzieć, że by uruchomić książke trzeba użyć ctrl+2.

[edit] Plik -> Menedżer subskrybcji, pierwszym rzutem okiem nie wiadomo czy chodzi o Grupy dyskusyjne czy Aktualności i blogi [/edit]

Chyba jeszcze coś było. Po takich dziwnych babolach uważam, że ten TB powinien mieć w UA dopisek Alpha. Jest bardziej Preview Release niz Firefox :D
piotrek84

Postautor: piecu » 16 września 2004, 09:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

A jak ma się instalator do testów 24? Bo z doświadczenia wiadomo, że w instalatorze błędy też się zdarzają... Kiedy to będzie testowane?
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45

Postautor: piotrek84 » 16 września 2004, 09:34

nikdo pisze:- ja na szybko czepnąłbym się tego "aktualności i blogi RSS".

Zwłaszcza, że na stronach internetoych pisze raczej RSS i bez tego wyrazu raczej trudno zrozumieć o jakie aktualności i blogi chodzi, zwłaszcza, że nie każdy ZU miał z RSS do czynienia.

nikdo pisze:- jest nieprzetłumaczone w menu widok > pokaż nagłówki (chyba że to mnenhy bruździ)

Jest przetłumaczone. TB mam swieżego, nawet nie imporotowałem niczego z MozillaSuite. Konta były zakładane tylko do testów. Nie miałem profilu po poprzednich wersjach TB.

nikdo pisze:- sprawdźcie też początkowy rozmiar okna "Rozszerzenia" (czy nie jest za wąskie)

Potwierdzam, po pierwszym uruchomieniu było za wąskie w poziomie ale okno można sobie roższerzyć co (przynajmniej u mnie) jest zapamiętywane.

Pozostałe procedury ze strony Testowanie:

* czy teksty nie są zbyt długie, czy nie rozwalają okna dialogowego, czy nie wychodzą poza okno. A może po prostu można by część z nich skrócić nie tracąc przy tym sensu zdania?

Mogą być problemy przy "Ustawieniach trybu offline" w przypadku wprowadzenia propozycji z mojego poprzedniego posta.

* czy okna kreatorów nowego konta oraz nowego profilu nie są za małe lub za duże?

U mnie w sam raz. Jeżeli ma to jakieś znaczenie mam rozdzielczość 1024x768. Profile uruchamiane przez thunderbird -ProfileManager

* czy okna opcji, ustawień kont, książki adresowej, schematów i rozszerzeń nie są za małe lub za duże?

W Narzędzia -> Opcje -> Zaawansowane, są paski przewijania, ale działa ręczne rozszerzenie okna.
Narzędzia -> Rozszerzenia, po pierwszym uruchomieniu było za wąskie na szerokość (częściowo zakryte 'Pobierz więcej rozszerzeń'), działa ręczne poszerzanie i zapamiętanie ustawień.

* czy przyciski nie są za duże? Może lepiej było by skrócić napis na nich?
Nie mam zmysłu artystycznego i trudno mi się wypowiedzieć :) chociaż jak dla mnie w głównym oknie programu (Pasek narzędzi poczty) mogłyby być między nimi nieznacznie większe odstępy z kolei w Komponowaniu wiadomości odstępy mogłyby być trochę mniejsze.
Dla "Ikony i tekst" + "Użyj małych ikon" przyciski Pobierz, Drukuj, Oznacz (ostatni po użyciu opcji Dostosuj...) nie są w tej samej linii co pozostałe przyciski, jakby odstawały.

To co zauważyłem owówiłem. Reszta czeka na innych a ja mogę najwyżej potwierdzać bądź zaprzeczać jak wygląda to u mnie. Nie porównywałem z angielską wersją.
piotrek84

Postautor: Cleriic » 16 września 2004, 09:38

Narzędzia -> Konfiguracja kont

Wybieramy wcześniej utworzone konto dla Kanałów RSS -> Menedżer subskrypcji -> Dodaj

Mamy napisy:

1. Właściwości podajnika wiadomości
2. Adres URL podajnika
3. Przechowuj artykuły podajnika w:

Wydaje mi się, że należałoby oprzeć się na wyrażeniu "Kanały RSS", gdyż powyższe brzmi trochę dziwnie.

1a. Właściwości Kanału RSS
lub
1b. Właściwości kanału wiadomości
2. Adres URL kanału
3. Przechowuj artykuły w:

w 3. nie ma sensu jeszcze raz używać słowa "kanał" gdyż jesteśmy w wąskiej grupie opcji dot. własnie kanałów RSS.

[Poprawka]
Czy jest mozliwość zmiany szerokości pola do wprowadzenia adresu URL kanału RSS? Jest trochę za krótki. Mieści się w nim tylko około 25 znaków.
Ostatnio zmieniony 16 września 2004, 10:33 przez Cleriic, łącznie zmieniany 1 raz
Cleriic
Moderator

Postautor: Domel » 16 września 2004, 10:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

Cleriic pisze:Popieram! Szczególnie propozycję drugą: "Kanały RSS", gdyż ten zwrot jest często używany w różnych czasopismach tzw. "komputerowych" :)

Zgadzam sie, moze argumentacja jest niespecjalnie najwazniejsza. Ale kanaly RSS pasuja najlepiej to tego, poniewaz aktualnosci i blogi to tylko czesc w zastosowaniach RSS.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Cleriic » 16 września 2004, 10:11

Narzędzia -> Importuj

Na pierwszycm ekranie kreatora mamy wybór co chcemy zaimportować do Tb. Wybieramy np. "Książki adresowe" i dajemy "Dalej".

W drugim oknie kreatora, mamy możliwość wyboru z jakiego programu importujemy! I tutaj jest Zonk. Gdyż podpowiedzi do programów Eudora, Outlook, Outlook Express, sugerują, że będziemy importować "Pocztę i książki adresowe dla..." a nie tylko "Książki adresowe".

Podobnie jest w pozostałych przypadkach. Podpowiedzi mają się nijak do aktualnie wybranej opcji importu!

Nie wiem jak jest w wersji angielskiej, ale przypuszczam że są to wspólne podpowiedzi, w takim przypadku podpowiedzi powinny być bardziej ogólne.
Cleriic
Moderator

Postautor: Pitreck » 16 września 2004, 10:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040802 Firefox/0.9.1+ (Pitreck)

piecu pisze:A jak ma się instalator do testów 24? Bo z doświadczenia wiadomo, że w instalatorze błędy też się zdarzają... Kiedy to będzie testowane?

Za testy bykow w tlumaczeniu instalatora wezmiemy sie, gdy pliki jezykowe programu beda juz przetestowane i poprawione.

piotrek84 pisze:* czy przyciski nie są za duże? Może lepiej było by skrócić napis na nich?
Nie mam zmysłu artystycznego i trudno mi się wypowiedzieć :) chociaż jak dla mnie w głównym oknie programu (Pasek narzędzi poczty) mogłyby być między nimi nieznacznie większe odstępy z kolei w Komponowaniu wiadomości odstępy mogłyby być trochę mniejsze.
Dla "Ikony i tekst" + "Użyj małych ikon" przyciski Pobierz, Drukuj, Oznacz (ostatni po użyciu opcji Dostosuj...) nie są w tej samej linii co pozostałe przyciski, jakby odstawały.

No nie za bardzo o to chodzilo ;) Wielkosci przyciskow z ikonami oraz odstepow miedzy nimi nie zmienie, nie mam ani takiej mozliwosci ani prawa jako lokalizator. Tutaj chodzi o przyciski typu Wyslij, jak tutaj w okienku pisania posta. Jesli w oknie programu jest kilka przyciskow z napisami powiedzmy po 9 liter, a jeden ma napis "powrot do przyszlosci 3"

Ilustracja:
[ menedzer1 ]
[ menedzer2 ]
[ menedzer3 ]
[ powrot do przyszlosci 3 ]

to na pierwszy rzut oka widac, ze ten ostatni odstaje, rozni sie od innych, przez dluzszy napis sam przycisk rozni sie wielkoscia od pozostalych. Takich rzeczy wlasnie chcemy unikac.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: nikdo » 16 września 2004, 11:21

Jeszcze tekst pytania po naciśnięciu Ctrl+Enter w oknie pisania listu. Konkretnie to checkbox "Nie pokazuj więcej tego dialogu" - "dialogu" to jest slangowe. Lepiej byłoby "... tego okna dialogowego" lub "Nie zadawaj więcej tego pytania".

(zresztą wpisałem kiedyś buga na to w bugs.firefox.pl)

nikdo

nikdo

Postautor: piotrek84 » 16 września 2004, 12:31

Pitreck pisze:to na pierwszy rzut oka widac, ze ten ostatni odstaje, rozni sie od innych, przez dluzszy napis sam przycisk rozni sie wielkoscia od pozostalych. Takich rzeczy wlasnie chcemy unikac.

Nie o tym mówię. Patrz tu. Napisy mają jednakową czcionke i nie zabardzo ma im co odstawać a nie widziałem, by w Mozilla/FF/TB celowo łamało się napisy w menu lub na pasku narzędzi.
Własciwie to o czym mówie wygląda jak małe niedopasowanie schematu a na to tłumacze nie mają wpływu.
piotrek84

Postautor: Pitreck » 16 września 2004, 12:41

Dobra, zostawmy te przyciski, bo cos czuje ze sie nie dogadamy :D

---
Rzeczy wylapane przez naszego betatestera, Grzegorza Podgórskiego:
- czcionki-czcionki&jezyki domyslnie jest Europa zachodnia, moze ustawic w wersji polskiej od razy srodkowoeuropejska?
- przy importowaniu pliku z adresami okno nie pokazuje w calosci przyciskow
Pitreck
Moderator

Postautor: nikdo » 16 września 2004, 14:14

tooltip dla tej "wtyczki" od trybu offline w lewym dolnym rogu mówi między innymi proxy: żadne może dać proxy: brak ?

nikdo

nikdo

Postautor: piecu » 16 września 2004, 14:18

nikdo pisze:tooltip dla tej "wtyczki" od trybu offline w lewym dolnym rogu mówi między innymi proxy: żadne może dać proxy: brak ?

Właśnie miałem to napisać...
Ja jestem za. brak brzmi zdecydowanie lepiej.
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45

Postautor: nikdo » 16 września 2004, 14:41

Narzędzia > Opcje > Czcionki:

Dolna część okna nazywa się Języki a ustawia się tam kodowanie.
Może dać jednak Kodowanie (znaków)? (to samo w tytule tej kategorii - Czcionki i języki zmienić na Czcionki i kodowanie)

nikdo

Postautor: @hADeSik » 16 września 2004, 14:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.1) Gecko/20040707 MultiZilla/1.6.4.0b

piotrek84 pisze:Menedżer profili, tworzenie nowego profilu. Komunikat informujący o przeznaczeniu profili:
Jest: Na przykład można posiadać odrębne profile do użytku służbowego i osobistego.
Propozycja: Można, na przykład, posiadać odrębne profile do użytku służbowego i osobistego.

Wydaje mi się, że lepiej brzmi:
Można posiadać np.: odrębne profile do użytku służbowego i osobistego.
Generalnie wszystkie na przykład: zmieniłbym na np.:
@hADeSik

Postautor: burleska » 16 września 2004, 18:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

@hADeSik pisze:
piotrek84 pisze:Menedżer profili, tworzenie nowego profilu. Komunikat informujący o przeznaczeniu profili:

Wydaje mi się, że lepiej brzmi:
Można posiadać np.: odrębne profile do użytku służbowego i osobistego.
Generalnie wszystkie na przykład: zmieniłbym na np.:

Zaczęcie zdania od "Przykladowo, można...' rozwiaze problem
burleska

Następna

Wróć do Klient poczty Thunderbird