MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Eksport e-maili do innego programu pocztowego

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Eksport e-maili do innego programu pocztowego

Postautor: Przemmi » 10 września 2004, 19:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Szukam namiętnie po sieci jak wyeksportować całą listę maili i folderów / podfolderów z n!Kuriera poczty do innego programu pocztowego. Czy istnieje jakaś prosta metoda, tak jak np. z eksportem listy adresowej? Jak za to wogóle się zabrać?
Pozdraiwam i dzięki z góry za info.
Przemek
Przemmi

Postautor: kabum » 17 września 2004, 23:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

chyba sie nie da, masakra, ja toc to musze wyexportowac emaile wszystkie swoje i co? nico.. ni ma .. pozostaje ewentualnie zapisz jako, ale to zachlastac sie mozna.
kabum

Postautor: piotrek84 » 18 września 2004, 00:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Export
1. zaznacz wszystkie wiadmosci w danym folderze
2. menu Wiadomosc -> Przekaz (ctrl+L) lub Przekaz jako zalacznik
3. zapisz jako Szkic
4. kliknij (pojedynczo) na szkic
5. w Panelu wiadomosc w okienku z zalacznikami -> prawoklik myszy -> Zapisz wszystkie...

Wiadomosci zapisywane 'masowo' sa w formacie eml, przynajmniej teoretycznie. Mozilla zapisuje pliki bez rozszerzenia. Wiadomosci zapisywane pojedynczo maja dodawane rozszerzenie eml.
Prosze do czesci plikow dodac rozszerzenie eml i porownac, jak radzi sobie przegladarka z rozszerzeniem i bez :)

Tak zamo eksportuje sie maile w programie OE (z Outlookiem nie mialem do czynienia).

Import eml w Mozilli
Import przez Narzedzia -> Importuj... u mnie nie dziala bez roznicy jaki wybiore program pocztowy.
W Win wiadomosci eml sa domyslnie otwierane przez OE, by byly otwierane przez Mozille trzeba wprowadzic zmiane w rejestrze.
Dane nadawcy oczywiscie nie zostaly utracone

Metoda przegladania
Wpadlem na fajna metode przegladania wiadomosci :)
Katalog w ktorym znajduja sie wiadomosci przeciagnij nad ikone Mozilli. Wyswietli sie lista plikow. Wyglada to tak, jakby przegladalo sie zawartosc FTP.
W plikach z rozszerzeniem eml naglowek jest wyswietlany w bardziej strawnej postaci.

Firefox i Thunderbird
Powyzsza operacja wykonana na Firefox. Pliki bez rozszerzenia eml sa wyswietlane tak jak w Mozilla Suite. W przypadku klikniecia na plik z rozszerzeniem eml, Firefox pyta przez jaki program otworzyc plik (domyslnie przez MS Internet Mail - OE)
Thunderbird wogule nie radzi sobie z plikami nie wazne czy z czy bez rozszerzenia.

Dziwna sprawa
Mozilla, przy "masowym" zapisywaniu wiadomosci, umieszcza wiadomosc miedzy znacznikami:
<div class="moz-text-flowed" style="font-family: -moz-fixed"> </div>
Przy zapisywaniu pojedynczych wiadomosci nie ma powyzszego wpisu.

Wiadomosci miedzy programami MozillaSuite <=> Thunderbird mozna przeniesc uzywajac MozillaBackup.
Do samego przegladania wiadmosci w przegladarce MozillaSuite/Firefox opisana wyzej metoda jest wystarczajaca. Programy OE oraz Outlook z plikami eml nie powinne miec problemu, inne programy raczej tez nie.

Po sprawdzeniu i ewentualnie napisaniu tego ludzkim jezykiem oraz najwazniejsze: uznaniu stopnia przydatnosci, prosze o umieszczenie tego w FAQ/Wiki. Ja jestem na to zbyt leniwy :P Na pytanie o eksport wiadomosci odpowiadam 3 a moze 4 raz :)
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Olhado/256 » 18 września 2004, 19:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

piotrek84 pisze:prosze o umieszczenie tego w FAQ/Wiki. Ja jestem na to zbyt leniwy :P Na pytanie o eksport wiadomosci odpowiadam 3 a moze 4 raz :)

Ale pomyśl: jeśli dodasz to do Wiki, to zamiast pisać to wszystko czwarty, czy piąty raz, będziesz mógł po prostu zarzucić linkiem :)
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite