MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Zakladki Firefoksa 1.0PR pl-PL: ostateczna rozgrywka

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Pitreck » 25 września 2004, 13:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040802 Firefox/0.9.1+ (Pitreck)

->Ludwik
Powiedz, jak to sie stalo, ze przegapiles 3 stronnicowa dyskusje toczaca sie na ten temat tu, na forum? :>
http://mozillapl.org/forum/about-8435-0.html
Ostatnio zmieniony 25 września 2004, 13:24 przez Pitreck, łącznie zmieniany 1 raz
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: jasiu » 25 września 2004, 13:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; rv:1.7.3) Gecko/20040911 Firefox/0.10

Firefox będzie promował "Nasz Dziennik"? Świat się kończy.
Zlitujcie się nad niewiernymi i nie umieszczajcie tej zakładki w FF PL.
jasiu

Z nami od: 07 czerwca 2004, 20:34

Postautor: zwierz » 25 września 2004, 13:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; rv:1.7.3) Gecko/20040914 Firefox/0.10

To, co znajduje się w "Firefox.pl poleca" mnie dziwi.
1. Rozumiem, że należy podać linki do największych portali, ale trudno mi zrozumieć, dlaczego Firefox poleca Onet, mimo iż Onet ma wszystko co jest nie-IE - gdzieś.
Dlatego proponuję dodać dział "Portale" czy coś w tym rodzaju i umieścić tam również Onet albo zostawić tu gdzie jest i wywalić Onet.
2. Dobór tytułów prasowych. Dlaczego akurat te? Uważam, że powinny się tam znaleźć cztery największe dzienniki ogólnopolskie (kolejność wg czytelnictwa - SMG/KRC II-VII/2004):
a) Fakt
b) Gazeta Wyborcza
c) Super Express
d) Rzeczpospolita
Można je ewentualnie pogrupować tabloidy (SE i Fakt) - jedno po drugim.
Umieszczenie na liście "Naszego Dziennika" uważam za kompletnie nieporozumienie. Dodanie np. "Faktów i Mitów" dla równowagi też uważam za głupi pomysł. Im mniej skrajności - tym lepiej. Nie umieszczać ani jednego, ani drugiego. Co do "Życia" - jeśli umieszczać link tej gazety, powinien się wtedy znaleźć tam różnież link do "Trybuny" (powód - jak wyżej). Najlepiej będzie pominąć oba i zostać przy ww. czterech albo dołożyć gazety sportowe, czy finansowe.
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: prp » 25 września 2004, 13:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Gandalf napisał:
>> Ale... pitreck, czemu super express i nasz dziennik? Przeciez to brukowce...

Hmm... jeżeli gazeta, którą codziennie kupuje ponad połowa polskich parafii ma być brukowcem (jakieś tam badania OBOP'u czy innego ośrodka), no to może rzeczywiście dać do linków nie, trybunę i fakty i mity, a resztę wywalić. Tyle, że chyba jednak szkoda dużego kanału informacyjnego. Tam też są internauci.
Poza tym, jaka to skrajność. Panowie...

--
pzdr
prp
prp

Postautor: Gandalf » 25 września 2004, 14:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; rv:1.7.3) Gecko/20040914 Firefox/0.10

hmmm, super express jest brukowcem, nastawionym na sztuczne tworzenie sensacji. tak samo jak fakt. I sprzedaz nic do tego nie ma.
To tak jakby mowic, ze Disco Polo nie jest muzyka jarmarczna, bo slucha jej mnostwo ludzi :)
IE jest to aplikacja, która pozwala przeglądać internet z Twojego komputera i na odwrót
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: zwierz » 25 września 2004, 14:09

prp pisze:Hmm... jeżeli gazeta, którą codziennie kupuje ponad połowa polskich parafii ma być brukowcem (jakieś tam badania OBOP'u czy innego ośrodka), no to może rzeczywiście dać do linków nie, trybunę i fakty i mity, a resztę wywalić. Tyle, że chyba jednak szkoda dużego kanału informacyjnego. Tam też są internauci.
Poza tym, jaka to skrajność. Panowie...

Ja też najchętniej wywaliłbym SE i Fakt (o którym wspomniałem), ale to chyba nie najlepszy pomysł. Te dwa tabloidy mają aż 33% rynku dzienników (na podst. badań jak wyżej).
POPRAWKA: nie 33% rynku tylko 33-procentowe czytelnictwo, a to nie to samo.
Chyba, że przyjmiemy nie kryterium czytelnictwa - tylko ilość przekazywanych informacji (w sieci) - wtedy oba te tabloidy leżą, ze względu na skromną ilość informacji na stronach internetowych. Porównanie serwisu E-fakt.pl i Gazeta.pl jest dla tego pierwszego miażdżące.
zwierz
Moderator

Postautor: zwierz » 25 września 2004, 14:19

Po wejściu przed chwilą na stronę e-fakt.pl i se.com.pl zmieniłem zdanie. Zgadzam się z Gandalfem.
zwierz
Moderator

Postautor: piotrek84 » 25 września 2004, 14:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.3) Gecko/20040910

a dziennik internetowy PAP? http://dziennik.pap.com.pl :)
moim zdaniem najlepszy serwis z informacjami ze swiata :P
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: jasiu » 25 września 2004, 14:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; rv:1.7.3) Gecko/20040911 Firefox/0.10

Na E-fakt.pl nie ma kompletnie nic, nawet dla fanów taniej sensacji.
Uważam, że należy barć pod uwagą wartość (jakość i ilość) contentu na www a nie wyniki czytelnictwa czy jakąkolwiek inną popularność.
Może od razu zróbcie livebookmars podpięte pod OBOP i sprawa załatwiona.
jasiu

Z nami od: 07 czerwca 2004, 20:34

Postautor: Pitreck » 25 września 2004, 15:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040802 Firefox/0.9.1+ (Pitreck)

Wybaczcie, troche zagalopowalem sie z tymi odnosnikami w celu uswiadomienia Gandalfowi, ze stawianie na znane adresy w zakladkach nie jest dobrym pomyslem. Mam nadzieje, ze nie wzieliscie tego zbyt powaznie, no bo jak to? Firefox z odnosnikiem do Super Expressu w zakladkach? Bleee :)
Po krotkiej rozmowie z Gandalfem dokonalem nastepujacych zmian:

Usunalem:
- Super Express
- Rzeczpospolita
- Nasz dzinnik
- Zycie
- Hoga.pl

Dodalem:
- Dziennik internautow
- JabberPL.org

Aktualna wersja znajduje sie oczywiscie pod adresem http://www.pitreck.civ.pl/firefox/bookmarks.html
Chcielibysmy miec to dzisiaj w finalnej postaci, wiec czekam na ostatnie komentarze.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: Ludwik » 25 września 2004, 15:48

Pitreck pisze:->Ludwik
Powiedz, jak to sie stalo, ze przegapiles 3 stronnicowa dyskusje toczaca sie na ten temat tu, na forum? :>
http://mozillapl.org/forum/about-8435-0.html

Tak, że nie byłem tu od ponad dwóch miesięcy? :)
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: zwierz » 25 września 2004, 15:50

Mam uwagę techniczną. Proponowałbym usunąć z linków
http://www.7thguard.net/index.php - index.php
http://www.gazeta.pl/0,0.html - 0,0.html
i zostawić "gołą" domenę. Żeby nie było problemu np. gdy Gazeta.pl coś zmieni.
zwierz
Moderator

Postautor: Pitreck » 25 września 2004, 15:55

Ludwik pisze:Tak, że nie byłem tu od ponad dwóch miesięcy? :)

Wybacz, niezauwazylem ;)
Pitreck
Moderator

Postautor: muddy » 25 września 2004, 15:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; rv:1.7.3) Gecko/20040923 Firefox/0.10

Co prawda dopiero się zarejestrowałem (witam wszystkich :-) ), ale przeglądam forum już od dość dawna, a teraz pozwolę sobie na wypowiedź.

Moim zdaniem w zakładkach na pewno nie powinien znaleźć się Fakt - abstrahując od treści w nim zawartych, na stronach www nie ma praktycznie żadnych informacji: tylko reklama bieżącego wydania z nagłówkami, "Interwencje", Dzięki Faktowi Telekomunikacja Polska naprawiła skrzynkę, Dzięki Faktowi nie muszę płacić rachunku, ach dzięki Ci, o Fakcie i inne mało przydatne rzeczy.

Co do SuperExpressu - zgadzam się, że to gazeta nastawiona na tanią sensację, jednak informacji na stronach www jest trochę więcej. Mimo wszystko chyba nie chciałbym jej widzieć w swoich zakładkach.

Co do NIE, Faktów i Mitów, Naszego Dziennika (nie chcę nikogo obrażać zestawieniem tych tytułów razem) - uważam, że to bardzo "specjalistyczne" gazety, skierowane do konkretnego odbiorcy, nie ma po co wpychać ich do Zakładek każdego potencjalnego użytkownika.

Nie mam zdania co do Życia i Trybuny.

Ukłonem w stronę Krakusów byłby www.dziennik.krakow.pl (gazeta co prawda lokalna, ale szeroko informująca o wydarzeniach w całym kraju + dodatki regionalne), z przyjemną szatą graficzną :-)

Nie wystarczy Wyborcza i Rzeczpospolita? :-) W końcu nie chodzi o ilość, tylko o jakość
:D

Powyższy tekst napisałem zanim Pitreck usunął Rzeczpospolitą, lecz akurat sieć u mnie padła. Wysyłam dopiero teraz, z pytaniem: dlaczego Rzeczpospolita wypadła?
muddy

Z nami od: 25 września 2004, 14:03

Postautor: Pitreck » 25 września 2004, 16:16

OK, uwzglednilem poprawki zasugerowane przez zwierza, dokonalem tez separacji odnosnikow w Firefox.pl poleca wedle tego, co poradzil mi Cleriic.

muddy pisze:Powyższy tekst napisałem zanim Pitreck usunął Rzeczpospolitą, lecz akurat sieć u mnie padła. Wysyłam dopiero teraz, z pytaniem: dlaczego Rzeczpospolita wypadła?

W krotkiej dyskusji z gandalfem uznalismy, ze nie jest az tak bardzo przydatna w zakladkach i ze mozemy sie bez niej obejsc. Oczywiscie, jesli uwazacie inaczej, mowcie!

[edit] Jeszcze jedna poprawka z separacja, tak chyba bedzie najlepiej.
Pitreck
Moderator

Postautor: Jerzyn » 25 września 2004, 16:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Ej, chlopaki, jak wywalamy rzepe i nd (akurat te dwie czytam,) to dlaczego fory ma wyborcza (tylk oczasem czytam) ze zostaje? no a wrzucanie nie i nd do jedngo worka raczej nie pasuje robic inteligentnym ludziom? co?
to wezcie i wywalcie wszystki gazety niz robic jakies wartosciowanie ideologiczne. A gandalf - zasmuciles mnebo zawsze rzeczowy i spokojny, a wobec nd to zadnego logicznego argumentu nie uzyles.

Dajciez juz spokoj z tymi wojnami, niech kazdy znajdzie w NASZYM ff cos dla siebie! Jerzyn
Jerzyn

Postautor: Jerzyn » 25 września 2004, 16:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

sorry - Gandalf a nie gandalf
Jerzyn

Postautor: Pitreck » 25 września 2004, 17:04

Gazeta.pl bardziej przypomina portal pokroju WP, niz stronke reklamowa tytulu. Pozatym... Gazella ;)
Pitreck
Moderator

Postautor: Gość » 25 września 2004, 17:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; rv:1.7.3) Gecko/20040923 Firefox/0.10

Jerzyn pisze:Ej, chlopaki, jak wywalamy rzepe i nd (akurat te dwie czytam,) to dlaczego fory ma wyborcza (tylk oczasem czytam) ze zostaje?

Chyba dlatego, że jej zawartość merytoryczna jest na najwyższym poziomie (myślę, że na równi z Rzepą, ale na gazeta.pl jest naprawdę BARDZO dużo wiadomości).

Jerzyn pisze:no a wrzucanie nie i nd do jedngo worka raczej nie pasuje robic inteligentnym ludziom? co?

Spokojnie, nie chodziło mi o porównywanie czy wartościowanie: przyznasz, że obydwa tytuły mają swoich specyficznych czytelników. Nie zaliczam się do żadnych z nich. Już wolę poczytać Tygodnik Powszechny :-)

Jerzyn pisze:to wezcie i wywalcie wszystki gazety niz robic jakies wartosciowanie ideologiczne.

Wybacz - to Ty próbujesz narzucić wartościowanie ideologicznie, ja napisałem tylko, że dla niektórych osób treści ferowane przez Nasz Dziennik są niestrawne, dla innych takowymi są te prezentowane w Faktach i innych Mitach i NIE. Ja nie czytam żadnej z tych gazet i uważam to za rozsądne podejście ;-)

Jerzyn pisze:A gandalf - zasmuciles mnebo zawsze rzeczowy i spokojny, a wobec nd to zadnego logicznego argumentu nie uzyles.

Spokojnie, chyba chodzi o to, żeby było neutralnie i każdy był zadowolony :D

Jerzyn pisze:Dajciez juz spokoj z tymi wojnami, niech kazdy znajdzie w NASZYM ff cos dla siebie! Jerzyn

Żadna wojna - IMVHO spokojna, rzeczowa dyskusja.
Gość

Postautor: #m » 25 września 2004, 18:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

tygodnik NIE ma cotygodniowo ponad 1 mln nakład, więc proszę nie zestawiać go z jakimiś świerszczykami typu Nasz Dziennik. :lol:

rozumiem że gust - rzecz ludzka, ale nie narzucajcie innym swoich poglądów! albo nie zamieszczajcie wogóle odnośników do czasopism politycznych, albo zrównoważcie tytuły (niech zdecyduje popularność danej pozycji).
#m

PoprzedniaNastępna

Wróć do Przeglądarka Firefox