MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Pelna obsluga tabbed browsing w Firefoksie!

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Pelna obsluga tabbed browsing w Firefoksie!

Postautor: Pitreck » 01 września 2004, 01:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040802 Firefox/0.9.1+ (Pitreck)

Nie wiem, czy ktos juz zauwazyl, ale wszystko wskazuje na to, ze w najblizszym czasie (prawdopodobnie liczonym w godzinach) kompilacje Firefoksa z aviary zyskaja pelna obsluge tabbed browsing. Jesli ktos nie nadarza, to juz wyjasniam. W Firefoksie, bez instalowania zadnych rozszerzen bedzie mozna wybrac, aby odnosniki otwierajace sie w nowych oknach byly otwierane w nowych panelach. Bedzie tez mozna zdecydowac, jak otwierane maja byc wywolania z innych programow (nowe okno, nowy panel, to samo okno/panel). O godzinie 15:03 czasu strefy Pacyfiku 31.08.2004 roku (g00:03 1.09.2004 czasu letniego w Polsce) w aviary wyladowala poprawka dodajaca nowe pliki jezykowe. Nie jestem do konca pewny, czy od lat wypraszana funkcjonalnosc ostatecznie zostala zaimplementowana, bo dodane zostaly tylko pliki jezykowe

Tabbed Browsing
Open links from other applications in:
[ ] a new window
[ ] a new tab in the most recent window
[ ] the most recent tab/window

Force links that open new windows to open in:
[ ] the same tab/window as the link
[ ] a new tab

bez kodu odpowiedzialnego za wykonywanie tych funkcji. Nie wiem jak to mam rozumiec, czy ten kod juz tam byl i dzieki temu, ze doszly pliki jezykowe pojawi sie UI i bedzie mozna za kilka godzin z tych opcji korzystac, czy tez zabieg ten mial na celu dac troche czasu tlumaczom i bedziemy musieli poczekac jeszcze troche na implementacje kodu...
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Pitreck » 01 października 2004, 01:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040802 Firefox/0.9.1+ (Pitreck)

Jak sie okazuje, we wrzesniu dodane zostaly tylko nowe teksty dla lokalizatorow, ale miesiac minal i wreszcie doczekalismy sie implementacji nowych funkcjonalnosci! Nowosci nalezy szukac w opcje(preferencje) -> Zaawansowane:

Obrazek
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: piotrek84 » 01 października 2004, 02:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.3) Gecko/20040910

ciekawe, bo ta funkcjonalnosc juz byla w jakims Firebirdzie a potem wywialo ja i od tego czasu FB/FF przestal mi sie podobac
wiem, ze bylo rowniez zapisywanie grup paneli, ktore dopiero pozniej pojawilo sie w Mozilla Suite (chyba, ze cos krece) ale to tez zniklo :(
instalowanie dodatkow dla byle pierdoly nie jest zbyt ciekawe :evil: a po zainstalowaniu ich duzej ilosci (moj rekord to ok. 35 8) ) FF chodzi gorzej niz koszmarnie :P
w kazdym razie jest nadzieja, ze przyszyja FF przynajmniej jego jedno jajo i nie bedzie to wykastrowana Mozilla Suite Frankenstain :D
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: piecu » 01 października 2004, 09:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

Pitreck pisze:wreszcie doczekalismy sie implementacji nowych funkcjonalnosci!

Alleluja! W końcu będzie porządnie...
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45

Postautor: Astro » 01 października 2004, 10:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

piecu pisze:
Pitreck pisze:wreszcie doczekalismy sie implementacji nowych funkcjonalnosci!

Alleluja! W końcu będzie porządnie...

jeszcze żeby to wszystko było po polsku to byłoby cudownie... :(
Astro

Z nami od: 09 lipca 2004, 14:19

Postautor: Antietam » 01 października 2004, 12:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20040930 Firefox/0.10.1

... zainstalowałem wersję 0.10.1 i nie znalazłem w Zaawansowanych opcji Tabbet Browsing :(
Antietam

Z nami od: 28 września 2004, 15:19

Postautor: Gość » 01 października 2004, 12:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20040930 Firefox/0.10.1

Pitreck pisze:Nowosci nalezy szukac w opcje(preferencje) -> Zaawansowane:

nie ma :(
Gość

Postautor: Pitreck » 01 października 2004, 13:07

Antietam pisze:... zainstalowałem wersję 0.10.1 i nie znalazłem w Zaawansowanych opcji Tabbet Browsing :(

Nie orientuje sie jak to jest z 10.1, czy to jakies wydanie poprawkowe, czy tez kolejne wydania z aviary beda nosily ten numer. W kazdym badz razie, do czasu ukazania sie wydania nightly z nowymi funkcjonalnosciami mozna je przetestowac na buildach z tinderboksa:
http://ftp35.newaol.com/pub/mozilla.org ... etlou-0.9/
Pitreck
Moderator

Postautor: Antietam » 01 października 2004, 14:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; rv:1.7.3) Gecko/20040930 Firefox/0.10.1

... dzięki za info Pitreck, wiesz może jak wiele jest dystrybucji Firefoxa obecnie (myślę o wersji 1.0 pr), o aviary i tinderbox juz wiem.
Antietam

Postautor: Olhado/256 » 01 października 2004, 15:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; rv:1.7.3) Gecko/20040911 Firefox/0.10

I musieli to dodać właśnie teraz, kiedy nauczyłem się używać TBE? :P :wink:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: duke_leto » 01 października 2004, 17:19

Przeglądarka: Mozilla Firefox/0.9.1+

jest autofokus taba gdy najedziemy na niego kursorem ? wtedy zrezygnuje z TBE...
duke_leto

Z nami od: 09 czerwca 2004, 08:31

Postautor: Gość » 02 października 2004, 12:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

Gość

Postautor: Pitreck » 02 października 2004, 21:05

Antietam pisze:... dzięki za info Pitreck, wiesz może jak wiele jest dystrybucji Firefoxa obecnie (myślę o wersji 1.0 pr), o aviary i tinderbox juz wiem.

Trudno to nazwac dystrybucjami i jest to raczej temat na grubsze wypracowanie, ale postaram sie to jakos strescic. Normalnie cykl produkcyjny wyglada w ten sposob, ze jest glowny kod, do ktorego dodawane sa nowe rzeczy, usuwane te niepotrzebne, poprawiane sa w nim tez bledy. Z tego kodu budowane sa Mozilla, Firefox, Thunderbird, Sunbird, ale na to, co sie tam dzieje glowny wplyw ma cykl wydawniczy Mozilli. Z kodu tego budowane sa wydania alfa i beta, a przed premiera kolejnej finalnej wersji nastepuje podzial kodu. Powiedzmy, ze zblizamy sie do premiery Mozilli 1.8 Final. Kod Mozilli 1.8 zostaje oddzielony od trunka, powstaje galaz Mozilla_1_8_BRANCH. W galezi tej beda juz tylko poprawiane bledy, aby Mozilla 1.8 byla mozliwie nastablniejszym i najbezpieczniejszym produktem. Do trunka zaczynaja byc dodawane nowe, potencjalnie niestabilne rzeczy - w trunku zaczynaja sie prace nad Mozilla 1.9 Alpha 1. Jak wiec widzisz prace nad Mozilla maja charakter ciagly. Z Firefoksem i Thunderbirdem do tej pory bylo podobnie, tzn wydania byly budowane z trunka, a przed premiera finalnej wersji tworzona byla dlan osobna galaz.

Jakis czas temu deweloperzy uznali, ze kod Firefoksa oraz Thunderbirda trzeba oddzielic od kodu, w ktorym rozwijana jest Mozilla. Oba te programy zblizaly sie do wersji 1.0 i trzeba bylo skupic sie na ich problematyce, co podczas prac w glownym kodzie nie bylo latwe. Pozatym waznym bylo, aby wydania 1.0 cechowala najwyzsza jakosc i stabilnosc, a glowny kod, jako ze non stop sie zmienia, gwarancji temu nie dawal. Wzieto wiec kod z galezi kolejnego superstabilnego wydania (Mozilla 1.7) i stworzono galaz AVIARY, wewnatrz ktorej rozwijane sa obecnie Firefox i Thunderbird i beda rozwijane az do premiery wersji 1.0 kazdego z nich. Oczywiscie nie oznacza to braku wydan Firefoksa czy Thunderbirda z trunka, one sa i nawet bylo takie zalozenie, ze nowe fukcjonalnosci najpierw beda implementowane do glownego kodu, a po przetestowaniu i poprawieniu beda ladowaly w Aviary. Ale plan wzial w leb i na obecna chwile wydania z Aviary posiadaja wiecej funkcjonalnosci niz wydania z trunka.

Tinderbox to odzielna bajka, wydania z Aviary i z trunka budowane sa automatycznie raz na dobe, wiec trzeba by czekac pare ladnych godzin, zeby przetestowac w szerszym gronie, czy nie dawno dodana nowa, wazna fukcjonalnosc lub poprawka dziala jak nalezy i czy nie wyrzadzila jakichs dodatkowych szkod. Wiec jesli czas nagli, w ruch ida maszyny z Tinderboksa i testowe wydanie jest gotowe w ciagu godziny.

To nic innego jak 1.0PR + poprawka krytycznego bledu, wydanie to nie zawiera pelnej obslugi tabbed browsing.
Pitreck
Moderator

Postautor: Antietam » 02 października 2004, 23:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

... dzięki serdeczne za pouczający wykład 8)
Antietam

Wróć do Przeglądarka Firefox