MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Tłumaczenie Firefoksa

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Tłumaczenie Firefoksa

Postautor: Wojciech » 12 kwietnia 2004, 18:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Na prośbę Gandalfa sprawdziłem dokładnie interfejs Firefoksa, w wersji 0.8. Sugerowane sprawdzenie jedynie pliku .xpi jest mało sensowne, gdyż nie widać związku komunikatów czy pozycji menu z właściwym dla nich otoczeniem.
Oto wyniki:

Menu Widok
Paski narzędzi => Dostosuj
Proponuję zmienić wskazówkę, na: "Aby dodać wybrany element, należy przeciągnąć go na istniejący pasek narzędzi u góry."

OPCJE

Ogólne
Czcionki i kolory
Listy "Rozdzielczość wyświetlania" i "Minimalny rozmiar czcionki" są za wąskie, w Window$ nie da się zmienić wielkości okna.

Prywatność
Informacja ogólna
Proponuję zmienić pierwsze zdanie na: "Ustawienia kategorii .... hasła internetowe, oraz preferencje użytkownika ..." (zdanie w obecnej formie jest pozostałością z Mozilli Suite, gdzie po fragmencie o preferencjach jest jeszcze następne zdanie, dlatego obecne zdanie brzmi trochę dziwnie).

Formularze
"Informacje wprowadzone ... są zapisywane, aby ..." (dodać przecinek).

Historia Menedżera pobieranych plików
Zdanie "Menedżer pobieranych plików ..." trzeba zakończyć kropką.

Ciasteczka
Proponuję zmienić na: "Ciasteczka to niewielkie pakiety informacji, przesyłane przez niektóre strony WWW na komputer użytkownika, i zachowywane w specjalnie do tego przeznaczonym pliku."

Pola wyboru "Akceptuj ciasteczka" - jeżeli w liście opcji poniżej używamy małych liter, wskazane byłoby umieszczenie dwukropka po "Akceptuj ciasteczka", w przeciwnym przypadku zacznijmy każdą pozycję dużą literą.

Pamięć podręczna
Proponuję zmianę na: "Kopie oglądanych stron są przechowywane na dysku twardym komputera, co pozwala na skrócenie czasu koniecznego do ponownego pobrania danej strony."

Przeglądanie
Okienko "Zaawansowane ustawienia" - w zasadzie powinno być "Ustawienia zaawansowane": okienko ma za małą wielkość w Windows, opcja "Zmieniać aktywne okno, ..." jest obcięta.
Pobieraj obrazki + opcja - patrz sugestie do punktu "Akceptuj ciasteczka".

Pobieranie
Typy plików => Zmień czynność...
Opcje należy napisać małymi literami, po "Otwórz plik za pomocą domyslnej aplikacji" jest niepotrzebny dwukropek. Proponowałbym przecinki albo średniki.

Schematy
Odnośnik "Pobierz nowe schematy" jest wyróżniony w sposób odbiegający od pozostałych - proponowałbym przycisk.

Dodatki
Jak wyżej

Zaawansowane
Dostępność
Opcja: Włącz obsługę wyszukiwania Znajdź wprowadzając (dodałbym cudzysłów, dla Znajdź wprowadzając; można również to pogrubić - w celu wyróżnienia tego z całego zdania).

Menedżer certyfikatów
Należy zmienić zdanie: "Kliknij poniżej..." Proponuję: "Użyj Menedżera certyfikatów, aby zarządzać ... i ośrodków certyfikujących." Można dodać przecinek w oryginalnym zdaniu, przed "za pomocą ...", ale myślę, że zaproponowana forma jest lepsza.

Menedżer urządzeń certyfikujących
Jak wyżej.

Weryfikacja
Lista unieważnionych certyfikatów CRL
Jak wyżej.
Menedżer CRL
Pola listy:
Organizacja (O)
Jednostka organizacyjna (OU) - te skróty są chyba niepotrzebne?
Weryfikacja certyfikatów
Lista rozwijana w "Użyj poniższego ośrodka ..." - lista ta jest za wąska, wpisy są obcięte (Window$).

Menedżer pobierania plików
Komunikat: "Plik xyz nie może zostać otworzony ..." (okienko "Nie można otworzyć pliku xyz"). Mamy tam zdanie w nawiasie (Plik mógł zostać przeniesiony...), po kropce poprzedniego zdania. Proponuję jedno zdanie: "Nie można otworzyć pliku xyz za pomocą ... - plik został usunięty albo przeniesiony do innego katalogu po ukończeniu pobierania."

Pokaż informacje o stronie
Zakładka "Media"
Mamy tam pole "Alternatywny tekst" => "Tekst alternatywny"

Ponieważ nie używam Firefoxa (zainstalowałem go tylko w celu sprawdzenia), możliwe, że gdzieś jeszcze tkwią błędy czy wątpliwości. Proszę zatem wszystkich o współpracę.
Ostatnio zmieniony 19 listopada 2004, 14:24 przez Wojciech, łącznie zmieniany 3 razy
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: Domel » 12 kwietnia 2004, 18:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

A czy przypadkiem nie jest od tego http://bugs.firefox.pl/ ?
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Wojciech » 02 maja 2004, 12:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

W międzyczasie znalazłem jeszcze to (w dialogu z programem instalacyjnym):

Okno "Warunki umowy licencyjnej"
Należy poprawić -> "Nie akceptuję warunków niniejszej umowy licencyjnej"

Okno "Folderu programu" - ???
Trzeba coś zrobić z tym "Folderu programu".
Zdanie: "Folder, w którym zostanie zainstalowana Mozilla Firefox" - dodać przecinek.

Instalator dla Win nie chce utworzyć katalogu innego niż domyślny.

Wybór składników
"Składniki poszerzające funkcjonalność ..." - nie ma możliwości wyboru i zainstalowania ww. składników.

Wybór składników - Podsumowanie:
Zdanie "Instalator posiada wystarczająca ilość informacji ..." - dobrze byłoby to przeformułować, bo posiadanie dotyczy raczej dóbr materialnych. Może tak: "Instalator zebrał wystarczającą ilość danych, żeby zainstalować program", albo coś w tym rodzaju.

Jak dobrze pamiętam, to posiadanie informacji pojawia się też w innych programach Mozilli.
Wojciech
Moderator

motywy?

Postautor: Gość » 14 października 2004, 16:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

Dlaczego w Narzędziach są 'Motywy' a nie 'Tematy'??
Po co tak co chwilę zmieniać? 'Motywy' bardziej się kojarzą z motywami przestępstw, a nie wyglądem przeglądarki...

Ale oprócz tego to robicie kawał dobrej roboty! Oby tak dalej :)
Gość

Postautor: Gandalf » 14 października 2004, 16:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.3) Gecko/20041010 Firefox/0.10.1

temat byl dyskutowany na forum, informowalem o planowanej zmianie, blad dot: http://bugs.firefox.pl/show_bug.cgi?id=96 .
IE jest to aplikacja, która pozwala przeglądać internet z Twojego komputera i na odwrót
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Wojciech » 28 października 2004, 16:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

W niedzielę - poniedziałek powinienem przebrnąć przez korektę Firefoksa 1.0rc1. Będzie tradycyjnie wersja dla Win, postaram się przynajmniej przeglądnąć instalatora do Linuksa.

Byłbym wdzięczny za wsparcie - w końcu chyba ktoś używa tych rc?
Wojciech
Moderator

Postautor: Cleriic » 29 października 2004, 10:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

Wojciech pisze:Byłbym wdzięczny za wsparcie - w końcu chyba ktoś używa tych rc?

Nie martw sie ;) W sobotę będę się znęcał nad helpem z RC1 :D
Właściwie to już widzę że duża część screenów jest do wymiany... :(
Wybierz Firefoksa i podbij Internet! :)
Cleriic
Moderator

Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04

Postautor: piecu » 29 października 2004, 11:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.3) Gecko/20041026 Firefox/1.0RC1

Cleriic pisze:Właściwie to już widzę że duża część screenów jest do wymiany... :(

Kiedyś posłałem screeny zrobione przeze mnie, ale widzę, że w helpie są inne. Co się z nimi stało?
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45

Postautor: nikdo » 29 października 2004, 12:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

piecu pisze:Kiedyś posłałem screeny zrobione przeze mnie, ale widzę, że w helpie są inne. Co się z nimi stało?

W pierwszych wersjach były Twoje, ale potem chłopcy z moz zrobili aktualizację - spieszyłem się na któreś rc czy 0.10 i musiałem machnąć wszystkie na nowo, żeby były spójne...

sorry że Twoja praca się zmarnowała :oops:

nikdo

Połączenia PKP prosto z sidebaru: http://dziedzic.org/pkpanel/
nikdo

Z nami od: 20 lutego 2003, 16:30

Postautor: Wojciech » 01 listopada 2004, 21:33

Muszę podkreslić, że jestem mile zaskoczony zarówno jakością językową tej wersji jak i wieloma sympatycznymi rzeczami, które z przyjemnością widziałbym też w Suite. :) Chciałem tę korektę - zgodnie z prośbą Gandalfa - podać na bugs.firefox.pl, ale serwis ten dzisiaj nie działa. Prześlę dla porządku później.

Wersja 1.0RC1 Gecko/20041027, plik Firefox Setup (1.0rc1, pl-PL).exe
======================================================

INSTALATOR:

Okno "Folderu programu"
(chyba "Folder programu", chociaż osobiście wolałbym "Katalog instalacyjny"?).

Poniżej powtórzenie "Folderu programu"
W informacji brakuje przecinka => Folder, w którym zostanie zainstalowany Firefox.

Okno "Wybór składników"
W polu "Opis" opis Narzędzia do zgłaszania awarii należałoby zacząć "Narzędzie do raportowania..." (opis zaczyna się małą literą, urwany).

Okno "Wybierz skróty"
Może lepiej byłoby "Utwórz skróty", gdyż każemy programowi utworzyć nieistniejące jeszcze skróty w różnych miejscach.
Informacja "Tworzenie ikon programu" - Zmieniłbym na "Tworzenie skrótów i ikon programu".

Okno "Podsumowanie" ma tytuł "Wybór składników"
Proponowałbym przeformułować informację "Instalator posiada..." na "Instalator zebrał wystarczającą ilość informacji żeby zainstalować program Firefox." Dotychczasowe sformułowanie nie jest całkiem złe, tylko nie podobają mi się:
1. "posiadanie"
2. rymowanka - "informacji do instalacji"

Okno "Instalowanie" - jest tam mowa o aplikacji.
Może jestem w błędzie, ale słowo "aplikacja" kojarzy mi się z sztuczną microsoftową nowomową (podobnie jak foldery, Mój komputer, Moje dokumenty i inne moje). Osobiście wolę określenie "program". Co mówią oficjalne wytyczne?

Okno "Zakończenie instalacji"
Opcja "Uruchom program Mozilla Fiefox ... teraz" - to "teraz" bym usunął (anglicyzm).

Okno "Menedżer Importu" - import nie zasługuje na pisanie wielką literą.
"Importuj ustawienia i dane z" - to "z" jest chyba niepotrzebne, chyba że dodamy np. "...z innych programów."

PROGRAM

Okno "Dostosuj pasek narzędziowy"
Literówka w ostatnim słowie informacji => narzędziowe

Menu "Historia", lista "Wyświetl":
1. Strzałka znajduje się za blisko, zlewa się z literką l.
2. Opcja "Według liczby wizyt(N)" - trzeba usunąć to (N).

Okno "Menedżer zakładek"
Menu "Edycja"
Pokazuje się pozycja "Ponów(R)"

Menu "Narzędzia"

"Czytaj pocztę (0 nowych wiadomości)" - może lepiej "Sprawdź pocztę ..." albo "Pokaż pocztę ..."? - program nie może za nas przeczytać poczty.

Okno "Pokaż informacje o stronie"
Zakładka "Media" - nagłówek kolumny "Alternatywny tekst" - powinno być "Tekst alternatywny"

OPCJE

"Prywatność"
"Informacje na temat odwiedzanych stron i czynności, które zostały wykonane, są przechowywane w poniższych kategoriach" - należy dodać przecinek, jak podano, ALE: kategoria nie służy do przechowywania informacji, a tym bardziej czynności. Dlatego proponowałbym to przeformułować (wzgl. usunąć całkowicie). Np.: "W poniższych kategoriach pogrupowano ustawienia określające zachowanie programu w stosunku do informacji o odwiedzanych stronach, czynnościach wykonanych przez użytkownika i innych prywatnych danych.", albo coś podobnego, krótszego.

Okno "Zmień hasło główne"
Informacja: "Hasło główne ...", zdanie drugie: "...uruchomieniu programu Firefox, gdy spróbuje on ..." (zamiast kiedy).
Niespójność między opisem przycisku i tytułem okna.

Ciasteczka
Informacja: "Ciasteczka to małe fragmenty informacji..." - może lepiej "...małe ilości (albo porcje - pasuje do ciasteczka jako takiego) danych..."

Przeglądanie

Okno "Witryny mogące otwierać wyskakujące okienka"
Informacje "Możesz zdecydować ...", zdanie drugie: "Podaj ... zezwolić, i kliknij Zezwól" (dodać przecinek zamykający zdanie wtrącone, przed i).
Okno "Witryny mogące instalować oprogramowanie" - jak wyżej.
Okno "Zaawansowane ustawienia" opcja "Włącz obsługę języka JavaScript": poz. 3 - "Blokować lub podmieniać..." - podmieniać jest słowem potocznym, niezbyt poprawnym; proponowałbym: "...zmieniać menu kontekstowe".

Ustawienia zaawansowane

Okno Firefox-Aktualizacja
Okno Błędy
Informacja - "Firefox nie mógł sprawdzić, ... następujących komponentów ..." - Zdanie to zakończone jest kropką. W takim razie należałoby napisać "poniższych komponentów", gdyż słowo "następujące" sugeruje wyliczenie i należałoby postawić dwukropek.

Certyfikaty
Menedżer certyfikatów
Informacja: "Kliknij poniżej, aby zarządzać ... ośrodków certyfikujących, za pomocą Menedżera certyfikatów." - dodany przecinek; bez niego zdanie sugeruje, że to wymienione ośrodki certyfikujące certyfikują za pomocą Menedżera!

RÓŻNE

Przy zamykaniu okna z kilkoma panelami otrzymujemy pytanie: "Zamierzasz zamknąć 2 otwartych paneli." - może sformułować to tak, jak w Mozilli Suite, aby uniknąć problemu z odmianami? Albo po prostu napisać kilka linijek kodu do odmieniania? :wink:

Wersja z pliku firefox-1.0rc1.pl-PL.linux-i686.installer.tar.gz
=============================================

INSTALATOR

Okno Witamy
Informacja: "Zaleca się zamknięcie wszystkich instacji programu Mozilla .... Naciśnij Dalej, aby kontynuować instalację... - na dole jest jednak przycisk Naprzód!

Okno Rodzaj instalacji
Informacja "Wybierz preferowany ... naciśnij Dalej... - jak wyżej.

Okno Rodzaj instalacji
Wybierz opcje instalacji - jak dla Windows, Wybór składników (patrz wyżej).

Okno Podsumowanie - patrz wyżej, jak dla Windows.

Okno Menedżer importu - Importuj ustawienia i dane z - patrz wyżej, jak dla Windows.

Okno O Mozilli Firefox - Obcięty ostatni wiersz (wpis Gecko itd.)

Pomoc będę sprawdzał stopniowo w tym tygodniu. Czy są jakieś nowsze wersje pomocy? Byłbym wdzięczny za podesłanie odnośników.
Tradycyjnie proszę o wsparcie, gdyż nie używam tego programu na codzień i wielu rzeczy mogę nie zauważyć.
Wojciech
Moderator

Postautor: Wojciech » 02 listopada 2004, 09:11

Już zgłoszone na bugzilli, nr 270.

Proszę o pilną informację dotyczącą aktualnego stanu pomocy, najlepiej na priv albo e-mail, na jabberze jestem ostatnio rzadko dostępny (ale wysłać wiadomość można).
Wojciech
Moderator

Postautor: Wojciech » 04 listopada 2004, 08:43

POMOC!
W Pomocy byłoby co nieco do doszlifowania. Bardzo proszę osoby odpowiedzialne za Pomoc o PILNIE podesłanie plików pomocy w formacie nadającym się edycji.
Wojciech
Moderator

Postautor: marex » 05 listopada 2004, 00:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.3) Gecko/20041027 Firefox/1.0RC1

Mam parę propozycji zmian w tłumaczeniu.

1. Zakładki --> Firefox i Mozilla - odnośniki -- > Schematy i rozszerzenia

występuje tu jeszcze chyba przez niedopatrzenie "schematy" zamiast "motywy"

2. Zakładki --> Firefox i Mozilla - odnośniki -- > Strona sartowa Firefoksa

literówka

3. Nie mogę się do końca pogodzić z niektórymi nazwami na pasku z nawigacją łącznie z tymi, które można dodać opcjonalnie, są po prostu za długie i jeśli wybierze się Ikony i tekst to trudno przeboleć "Manedżer pobierania plików", który zajmuje sporo z miejsca, szczególnie przy 800x600 i dlatego prosiłbym o zamianę tego na krótkie nazwy, np.

Pobieranie - zamiast Manedżer pobierania plików
Domowa albo Główna zamiast Strona domowa

w wersji EN nazwy są krótkie i ładnie się mieści takie Home pod ikonką nie zabierając zbędnego miejsca

i jeszcze pytanie: dlaczego Do przodu zamiast Dalej? Z sentymentu do Sylaby? "Dalej" jest krótsze i zgodne z tłumaczeniem z innymi przeglądarkami, więc po co takie odosobnienie... może zamiast wstecz dać "Do tyłu" :wink:
Pozdrawiam
marex

Z nami od: 01 lutego 2004, 22:43

Postautor: GandOff » 05 listopada 2004, 00:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041103 Firefox/1.0RC2

Pobierz najnowsze nightly. Bledy w zakladkach poprawione.

Co do Menedzera pobierania plikow, to temat jest dyskutowany na bugs.firefox.pl (temat cos tam o Menedzerach ;)).
GandOff

Postautor: marex » 05 listopada 2004, 14:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.3) Gecko/20041027 Firefox/1.0RC1

Tylko że z tego co znalazłem http://bugs.firefox.pl/show_bug.cgi?id=253
chodzi tu o Menedżer pobierania plików w menu Narzędzia, mi chodzi o coś całkiem innego: o skrócenie nazw pod przyciskami, kiedy są wyświetlane, bo przez długie nazwy sztucznie zajmowane jest miejsce głównie przez Menedżer pobierania plików i Strona domowa, kiedy jest włączony tekst pod ikonami. Obecnie wygląda to bardzo nieestetycznie i prosiłbym o zwrócenie na to uwagi przed pojawieniem się finalnej wersji
Pozdrawiam
marex

Postautor: marex » 08 listopada 2004, 20:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041104 Firefox/1.0RC2

No i jaka konkluzja z nazwami przycisków, zostało jak jest?
Pozdrawiam
marex

Postautor: D3LLF » 10 listopada 2004, 11:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041110 Firefox/0.10 StumbleUpon/1.998

ZTC zauważyłem na firefox.pl nie ma jeszcze dostępnego tłumaczenia firefoxa w formacie .xpi, a tylko instalator wersji polskiej . Kiedy będzie xpi ? Ewentualnie gdzie mogę się do niego szybciej dokopać?
D3LLF

Postautor: D3LLF » 10 listopada 2004, 11:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041110 Firefox/0.10 StumbleUpon/1.998

Dla spragnionych : http://ftp.uni-erlangen.de/pub/mozilla. ... eases/1.0/
wybieramy katalog systemu i podkatalog /xpi/
D3LLF

Postautor: Gość » 14 listopada 2004, 04:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Witam !

Wlasnie zainstalowalem z powyzej podanej lokalizacji langpackPL, zrestartowalem przegladarke i ... i nadal mam wersje EN :( Why ?
Gość

Postautor: matid » 14 listopada 2004, 13:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Wejdź do Tools->Extensions i kliknij na opcje tego langpacka. Tam będziesz musiał ustawić jakiego języka ma używać przeglądarka.
matid
matid

Z nami od: 22 czerwca 2004, 16:18

Następna

Wróć do Przeglądarka Firefox