MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Operowiec chce do FF i ma problemy - proszę o pomoc!

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Operowiec chce do FF i ma problemy - proszę o pomoc!

Postautor: Nowy - zielony » 17 października 2004, 03:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

Witam!
Jako, że jestem nowy to bardzo proszę o wyrozumiałość jeśli już gdzieś były poruszane tematy które mnie interesują. Przejrzałem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi na dręczące mnie pytania.
Sprawy tak się mają. Jestem przez długi czas użytkownikiem Opery i postanowiłem w końcu przesiąść się na Firefox'a jednak siła przyzwyczajenia jest tak ogromna, że muszę FF dopasować do swoich przyzwyczajeń z Opery. Wszystko już sobie ustawiłem prócz dwóch istotnych dla mnie rzeczy.

1. Czy jest możliwość zmian w FF wielkości paneli? W Operze mogę sobie w jedym oknie oglądać jednocześnie dwa i więcej paneli, mogę dowolnie zmieniać ich rozmiar, położenie itd. Dla niezorientowanych załączam obrazek z Opery z otwartymi dwoma panelami o różnych wielkościach Obrazek 1 Jaki dodatek powinienem zainstalować by móc zrobic to w FF?

2. Jakim dodatkiem mogę zwiększyć funkcjonalność FF polegającą na dodaniu dwóch przycisków znanych z Opery czyli:
"Przewiń dalej"
"Przewiń wstecz"
Dla tych co nie widzieli nigdy Opery wytłumaczę, że chodzi tu o "szybki" powrót do początkowej strony, a nie klikanie cały czas strzałką "Wstecz". Oczywiście można rozwinąć sobie menu pod przyciskiem "Wstecz" i przejść do odpowiedniej strony, ale może gdzieć jest już napisany dodatek dodający "Przewiń dalej" i "Przewiń wstecz" do FF. Obrazek 2 chodzi o te niebieskie strzałki.

Z góry serdecznie dziękuję za ewentualną pomoc.
Nowy - zielony

Re: Operowiec chce do FF i ma problemy - proszę o pomoc!

Postautor: Domel » 17 października 2004, 08:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

ad 1
Jesli chodzi o okienka w okienku to FF z zalozenia tego nie ma, FF nie jest aplikacja MDI. Troche tak jakby sie chcialo zamatowac silnik w rowerze. :)
Oczywisice mozna by sprobowac zainstalowac jakies rozszezenia typu MultiZilla (ale pewnosci nie mam czy tam jest taka mozliwosc). Generalnie odchodzi sie od tego typu aplikacji (nie jest to moje zdanie wiec prosze mnie nie pouczac ;) )
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: piecu » 17 października 2004, 09:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

Nowy - zielony pisze:2. Jakim dodatkiem mogę zwiększyć funkcjonalność FF polegającą na dodaniu dwóch przycisków znanych z Opery czyli:
"Przewiń dalej"
"Przewiń wstecz"

Nie wiem czy dokładnie o to chodzi, ale możesz spróbować obejrzeć rozszerzenie Link Toolbar.
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45

Postautor: Domel » 17 października 2004, 11:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

piecu pisze:Nie wiem czy dokładnie o to chodzi, ale możesz spróbować obejrzeć rozszerzenie Link Toolbar.

Chyba chodzi o cos innego. To co podales to nawigacyjny pasek.
Domel

Przyciski rewind/forward jak w Operze

Postautor: mazdo » 17 października 2004, 11:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

ad 2

Poniżej masz link do rozszerzenia rewind/forward

http://piro.sakura.ne.jp/xul/_rewindfor ... n#download

Po instalacji powinieneś dodać przyciski do paska narzędzi: prawy klik na pasku narzędzi - dostosuj - przeciągnij przyciski na pasek.
mazdo

Postautor: Archer » 17 października 2004, 13:06

A mnie zastanawia po co z Firefoksa robić Operę? W roli Opery najlepiej sprawdza się... sama Opera. Poużywaj Firefoksa takiego jakim jest, a może wnet okaże się, że wiele gadżetów z Opery wcale nie jest tak przydatne jak ci się wcześniej zdawało...
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
Archer

Z nami od: 21 maja 2003, 23:41

Postautor: Domel » 17 października 2004, 14:03

Archer: masz czesciowo racje ale zauwaz ze jesli ktos korzysta przez dlugi czas z Opery i zdecydowal sie na przesiadke na FF to troche trudno mu sie przestawic z dnia na dzien. Wiec nie widze problemu zeby taki proces trwal stopniowo (z czasem okazde sie ze rozne opcje przestaja byc juz potrzebne lub korzysta sie z analogicznych rozwiazan dostepnych w FF).
Domel

Postautor: Nowy - zielony » 17 października 2004, 14:21

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

Dziękuję za wszystkim za odpowiedzi (dzięki Mazdo za ten link z przyciskami). Rozumiem jednak, że nie ma możliwości zmiany wielkości i położenia paneli w oknie Firefox'a ???
Nowy - zielony

Postautor: mariuszs » 17 października 2004, 14:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

Witam!
Nowy - zielony pisze:Rozumiem jednak, że nie ma możliwości zmiany wielkości i położenia paneli w oknie Firefox'a ???

Nie wiem czy to o to chodzi, ale może dodatek Content Holder rozwiąże problem?

Na stronie http://mozillapl.org/rozszerzenia/inne
jest taki opis tego dodatku:

"Content Holder zapewnia nam możliwość przeglądania dwóch stron równocześnie w jednym oknie. Druga strona jest pokazywana w tzw. Holderze. Stronę do Holdera możemy łatwo przenieść poprzez menu konteksowe myszki z miejsca normalnego wyświetlania strony, bądż wpisać url (adres) strony, która ma być pokazywana w Holderze. Holder może być ustawiony poziomo lub pionowo, w zależności od naszego upodobania."
Pozdrawiam wszystkich!

Mariusz Strohschein
mariuszs

Z nami od: 05 września 2004, 22:42

Postautor: krasnalek » 17 października 2004, 18:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.3) Gecko/20041017 Firefox/1.0

Archer pisze:A mnie zastanawia po co z Firefoksa robić Operę? W roli Opery najlepiej sprawdza się... sama Opera.

Jeżeli komuś odpowiadają jakieś rozwiązania z Opery, to nie widzę problemu żeby spróbował je przenieść do Firefoxa.
krasnalek

Postautor: SirMike » 18 października 2004, 12:12

Sam sie przesiadlem z Opery na FF niedawno ale jak ktos tu wczesniej napisal nie staram sie przeniesc wszystkich nawykow z Opery do FF tylko akceptuje "liska" takim jakim jest. Jedyne co musialem doinstalowac do normalnej pracy to gesty myszy bez ktorych juz nie moge sie obejsc.

Troche mi tez brakuje pokazywania w pasku stanu postepu wczytywania strony w kilobajtach. Nie chodzi mi o sama predkosc transferu ale o to ile zajmuje strona i ile juz jest sciagniete/wczytane - Przydaje sie przy uploadzie plikow.
SirMike

Z nami od: 06 października 2004, 00:54

Postautor: Strusia » 19 października 2004, 23:52

Pytanie do kolegów, którzy z Opery przeszli na FF: jak zaimportować ulubione z Opery(7.52) do FF(1.0PR)? Bo tak zwyczajnie, normalnie i po ludzku nie działa.
Strusia

Wróć do Przeglądarka Firefox