MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mozi 1.2b i Win XP Pro

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Mozi 1.2b i Win XP Pro

Postautor: sir_yoki » 23 października 2002, 07:55

Przeglądarka: -

Przesiadłem się wczoraj z Mozi 1.1 na 1.2b.
Odinstalowałem najpierw starą jak Bozia przykazała, zainstalowałem nową bez problemu i przez kilka godzin cieszyłem sie nią w pełni. Uśmieszek znikł mi z lica gdy chciałem znów wejść do okna Preferencji... niestety przestało ono działać - tzn. próba wejścia do Preferencji kończy się u mnie "wiecznym" ładowaniem... :cry: Jedyne co dodałem do mozilli po instalacji to kilka schematów i zestaw ikonek.
Myśle sobie - zainstaluje jeszcze raz - znów usunąłem (nawet ręcznie pozbyłem się resztek pozostałych w Program Files/mozilla.org) i zainstalowałem ponownie - tym razem Preferencje nie działają mi od samego początku :(
jakieś sugestie?
sir_yoki

Z nami od: 17 sierpnia 2002, 20:30

Re: Mozi 1.2b i Win XP Pro

Postautor: pbartecki » 23 października 2002, 07:58

Proszę zacząć od utworzenia nowego profilu. Jak zadziała to prefs.js może być uszkodzony lub zawierac jakies nieprawidłowe dane.

Czy masz może zainstalowane SP1, albo czy mozesz przetestować i wypowiedzieć się w wątku problemow z Win XP + SP1 + Mozilla 1.2Beta?
http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?p=5349
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: E2rd » 23 października 2002, 10:12

sir_yoki pisze:próba wejścia do Preferencji kończy się u mnie "wiecznym" ładowaniem... :cry:

Oooo, to wskazuje, że być może widzisz błąd, który próbuję namierzyć...
Bugzilla 172826 dla Linuxa i Bugzilla 173359 dla Windows.

Prośba: Jeśli masz zainstalowany Talkback, to zrób tak:
Poczekaj kilka minut (nawet do 10). Jeśli to ten sam błąd, to Mozilla powinna wreszcie paść. Jak pojawi się TalkbackAgent, pozwól mu wysłać info. Wrzuć numerek z TbA tutaj lub do Bugzilli.

A potem usuń sobie XUL.mfl z profilu i działaj normalnie... :D
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: pbartecki » 23 października 2002, 10:58

I jeśli to to (Mozilla zawiesza się za każdym razem przy próbie użycia Edycja > Preferencje) to jeśli możesz postaraj się potwierdzić powtarzalność - tzn. zrób to samo, żeby ją zawiesić kilka razy i jeśli możesz za każdym razem wyślij TalkBack ID (lub zrób to hurtowo na końcu).
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: sir_yoki » 23 października 2002, 12:24

pbartecki pisze:Proszę zacząć od utworzenia nowego profilu

hmmm...
klikam na "Mozilla/Menadżer Profili" i odpala mi się zwykłe okno Nawigatora :(
we właściwościach skrótu mam:
Kod: Zaznacz cały
"C:\Program Files\mozilla.org\Mozilla\mozilla.exe" -ProfileManager

więc chyba tak jak powinno być a mimo to nie odpala się Menadżer... można jakoś inaczej utworzyć nowy profil, albo zrobić coś z tym aby ten skrót działał jak trzeba?
pbratecki pisze: Czy masz może zainstalowane SP1

Nie - jeszcze go nie instalowałem.
sir_yoki

Postautor: sir_yoki » 23 października 2002, 12:27

no i mam przykrą wiadomość ...
chciałem wywołać znowu błąd lecz już go nie ma :(
jak będzie się pojawiał to zgłoszę go przez TbA - tylko takie małe pytanko bo jak dobrze pamiętam zaznaczyłem ptaszka żeby sie TalkBack nie zgłaszał - jak go teraz odpalić w razie awarii?
sir_yoki

Postautor: E2rd » 23 października 2002, 14:17

sir_yoki pisze:klikam na "Mozilla/Menadżer Profili" i odpala mi się zwykłe okno Nawigatora :(
Najpierw wyjdź z Mozilli i wyłącz SzybkiStart.

sir_yoki pisze:chciałem wywołać znowu błąd lecz już go nie ma :(
:o Czy robiłeś coś ciekawego w międzyczasie? (Np. nowy profil, usunięcie XUL.mfl)?

sir_yoki pisze:zaznaczyłem ptaszka żeby sie TalkBack nie zgłaszał - jak go teraz odpalić w razie awarii?
Znajdź talback.exe w [Program Files/mozilla.org/.../components], odpal i wybierz Settings -> Turn Agent on. Zrób to teraz bo w razie padu będzie już za późno :wink:
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: sir_yoki » 23 października 2002, 15:27

E2rd pisze:
sir_yoki pisze:klikam na "Mozilla/Menadżer Profili" i odpala mi się zwykłe okno Nawigatora :(
Najpierw wyjdź z Mozilli i wyłącz SzybkiStart.

szybkiego startu nie używam, ale wyjście z Mozilli przed odpaleniem pomogło, jednakże juz nie mam potrzeby tworzenia nowego profilu 8)
E2rd pisze:
sir_yoki pisze:chciałem wywołać znowu błąd lecz już go nie ma :(
:o Czy robiłeś coś ciekawego w międzyczasie? (Np. nowy profil, usunięcie XUL.mfl)?

nic z tych rzeczy - nic a nic... kilka razy mozia była wyłączana i kilka restartów systemu było jedynie w międzyczasie i ło :o też jestem zdziwiony. Mozilla jest samonaprawialna :wink:
E2rd pisze:
sir_yoki pisze:zaznaczyłem ptaszka żeby sie TalkBack nie zgłaszał - jak go teraz odpalić w razie awarii?
Znajdź talback.exe w [Program Files/mozilla.org/.../components], odpal i wybierz Settings -> Turn Agent on. Zrób to teraz bo w razie padu będzie już za późno :wink:

ok TbA odpalony więc jakby co dam znać gdzie trzeba...
pozdrowionka i dzięki za szybką reakcję
sir_yoki

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite