Dziś przedstawiłbym rzeczy, które zauważyłem w Mozilli 1.0 PL (wiem, że trochę nieświeża, ale nie mogę pozwolić sobie na eksperymentowanie), w wersji dla Wingrozy. Pomijam tu tłumaczenie pomocy
Błędy:
1. W menu podręcznym dla ramki jest: Pokaż tylko tą ramkę => powinno być: Pokaż tylko tę ramkę.
2. W menu: Preferencje > Nawigator > Panele jest skrót Command + Enter; powinno być: Ctrl + Enter.
3. W menu Kuriera: Narzędzia > Importuj... jest połączenie i/lub => powinno być: lub.
Wyjaśnienie:
Moda na to sformułowanie przyszła prawdopodobnie z języka niemieckiego - lub też z angielskiego - bowiem przynajmniej w języku niemieckim nie ma słowa "lub" w naszym rozumieniu. My mamy trzy świetne spójniki:
i - oznacza połączenie WSZYSTKICH elementów;
albo - wybór TYLKO JEDNEGO elementu;
lub - wybór CO NAJMNIEJ jednego elementu (a więc też i wszystkich).
W tamtych językach, przynajmniej w tekstach prawniczych czy technicznych, dla uniknięcia nieporozumień stosuje się powyższe połączenie.
Nieścisłości:
1. W Kompozytorze, w menu Widok mamy Pasek narzędzi trybu edycji. Pasek narzędzi zazwyczaj kojarzy się z ikonkami, a tu mamy zakładki do przełączania trybu. Może jestem lamer (wiadomo, humanista!!!), ale chwilę potrwało, zanim zrozumiałem o co chodzi. Tego samego określenia użyto też w menu: Format > Właściwości i tytuł strony.
2. W pasku narzędzi formatowania Kompozytora i Kuriera mamy etykietki: Pogrubienie, Kursywa i Podkreślony. Proponowałbym: Podkreślenie, dla zachowania spójności z pozostałymi.
3. W menu Zakładek mamy: Archiwizuj zakładkę. Nie wiem, jak Wam, ale mi archiwizowanie kojarzy się z zapisywaniem czegoś w innym miejscu dysku, na zapas czy też w celu zabezpieczenia. Może lepsze byłoby coś w rodzaju: Wybierz miejsce dla zakładki...?
Propozycje:
1. Na forum wspominano coś o słowie hint - proponowałbym Podpowiedź.
2. Temat stary jak Mozilla: Sidebar. Proponowałbym ładne polskie słowo: Przybornik (bo ma różne narzędzia i przybory, potrzebne w czasie pracy, trochę tak jak przybornik kreślarza czy mechanika precyzyjnego).
Na razie nie zauważyłem nic więcej. Przepraszam, jeśli coś jest już nieaktualne. Za jakiś czas podzielę się uwagami dot. wersji dla Linusia.
Pozdrawiam wszystkich!