Firefox nie chciał otwierać mi plików HTML z dysku
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Firefox nie chciał otwierać mi plików HTML z dysku
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
Witam.
Napotkałem dziś taki problem:
Gdy Firefox działał w tle próba otworzenia pliku .htm z dysku (podwójnym kliknięciem) kończyła się komunikatem "plik<ścieżka> nie mógł być znaleziony"
Gdy Firefox nie był urichomiony pliki z dysku były normalnie otwierane przez FF, lecz gdy tylko FF działał, nie chciał ładować z dysku niczego.
Problem rozwiązałem po ok 0.5h, przez zamienienie komedy wywołania akcji "open" na pliku HTM (w windowsie XP: opcje folderów -> typy plików, zaawansowane -> akcja "open", Edytuj) z C:\PROGRA~1\MOZILL~1.0\FIREFOX.EXE -url "%1" na
C:\PROGRA~1\MOZILL~1.0\FIREFOX.EXE -url "file:///%1"
W tej chwili wszystko działa.
Chciałbym wiedzieć czy ktoś już spotkał się z tym problemem, w jaki sposób ów ktoś ten problem rozwiązał, czy moje rozwiązanie jest poprawne, i czyją winą jest wyżej wymieniony błąd.
Napotkałem dziś taki problem:
Gdy Firefox działał w tle próba otworzenia pliku .htm z dysku (podwójnym kliknięciem) kończyła się komunikatem "plik<ścieżka> nie mógł być znaleziony"
Gdy Firefox nie był urichomiony pliki z dysku były normalnie otwierane przez FF, lecz gdy tylko FF działał, nie chciał ładować z dysku niczego.
Problem rozwiązałem po ok 0.5h, przez zamienienie komedy wywołania akcji "open" na pliku HTM (w windowsie XP: opcje folderów -> typy plików, zaawansowane -> akcja "open", Edytuj) z C:\PROGRA~1\MOZILL~1.0\FIREFOX.EXE -url "%1" na
C:\PROGRA~1\MOZILL~1.0\FIREFOX.EXE -url "file:///%1"
W tej chwili wszystko działa.
Chciałbym wiedzieć czy ktoś już spotkał się z tym problemem, w jaki sposób ów ktoś ten problem rozwiązał, czy moje rozwiązanie jest poprawne, i czyją winą jest wyżej wymieniony błąd.
- Aclan
- Z nami od: 12 listopada 2004, 00:33
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
Ostatnio jak dorwałem komputer z Windows 2000 to bawiłem się dokładnie tym, co opisałeś. Wszystko było OK. Nie należy się bawić opcjami zaawansowanymi, tylko ustawić otwieranie htm w Firefoksie. Jeśli dobrze pamiętam były tam dwa przyciki: jeden ZAWANSOWANE, drugi ZMIEŃ albo OTWIERAJ W (nie pamiętam). Kliknąłem to drugie, odpaliło się okno wyboru aplikacji - wybrałem Firefox i działało.
- zwierz
- Moderator
- Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
Firefox po ustawieniu go jako przeglądarkę domyślną przejął otwiranie HTMów sam z siebie. Problem tkwił w tym, co opisałem o góry - domyślne ustawienia nie chciały działać - nie grzebałem tam wcześniej.
Podejrzewam że problem był w tym, że FF nie mógł poradzić sobie ze ścieżka do pliku, którą podsuwał mu Windows - po zmianie postaci podawanej ścieżki na "File:///%1" zaczęło działać - z tego wynika że FF nie mógł rozpoznać ścieżki jako protokołu File:///.
Ciekawi mnie tylko to, czy tylko ja miałem taki problem, i z czego to niby on wyniknął.
Podejrzewam że problem był w tym, że FF nie mógł poradzić sobie ze ścieżka do pliku, którą podsuwał mu Windows - po zmianie postaci podawanej ścieżki na "File:///%1" zaczęło działać - z tego wynika że FF nie mógł rozpoznać ścieżki jako protokołu File:///.
Ciekawi mnie tylko to, czy tylko ja miałem taki problem, i z czego to niby on wyniknął.
- Aclan
Re: Firefox nie chciał otwierać mi plików HTML z dysku
Aclan pisze:Napotkałem dziś taki problem:
Wygląda na to, że dzieje się tak w sytuacji gdy plik lub którykolwiek z folderów w ścieżce dostępu zawierają znaki spoza ASCII (np. ąęś...) to Firefox nie radzi sobie z czymś takim!!
Ten błąd nadaje się na bugzillę, jeśli już go tam nie ma!
Wybierz Firefoksa i podbij Internet! 
- Cleriic
- Moderator
- Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04
Wygląda na to, że dzieje się tak w sytuacji gdy plik lub którykolwiek z folderów w ścieżce dostępu zawierają znaki spoza ASCII (np. ąęś...) to Firefox nie radzi sobie z czymś takim!!
Hmm... Racja!
Wszystkie pliki z jakimi testowałem Firefoksa zawierały polskie znaki w ścieżce - dokładniej nazwa folder zawierała polskie znaki (zauważyłem to dopiero teraz).
Po "ulepszeniu" polecenia "open" działa mi wszystko. Czy u kogoś jeszcze są problemy z otwieraniem plików z pliterkami w nazwie? Czy mój sposób pomaga?
Czy ten błąd jest na Bugzilli? Jeżeli nie ma, czy mógłby go ktos zgłosić? Ja na Bugzilli się nie znam, nie mam konta i w ogóle się nie nadaję
- Aclan
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6
to pomaga lecz w tedy nie ma grafiki na stronach. czy u was też tak jest?? jak to zmienić??
- piterq1991
- Z nami od: 21 lipca 2005, 16:06
• Strona 1 z 1