MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak Sprawdzać Stronki?

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Jak Sprawdzać Stronki?

Postautor: InSiDe » 24 października 2002, 12:13

Przeglądarka: -

Nie wiem za bardzo jak sformułować pytanie. Więc po przykładach. Wpadam na stronę dajmy na to YYY (żeby było bez skojarzeń :]) i czuję, że coś nie jest tak. Odpalam Explorerka i już wiem, że są różnice. Mogę na tej podstawie wysnuć wniosek, że autor stronki gdzieś się machnął i nie trzymał standardów W3C.
   Pytanie brzmi: Jak sprawdzić co jest nie tak? Przepuszczam mozillpl.org przez validator i cały czas mam błędy. Tak mnie natchnęło, że chyba nie potrafię się tym posługiwać :]]
   Jak już się zamotaliście to wersja lite. Jak to robicie, że wiecie co nie jest tak na stronie :]]]
InSiDe

Z nami od: 22 października 2002, 12:28

Re: Jak Sprawdzać Stronki?

Postautor: pbartecki » 25 października 2002, 16:06

W nowym zestawie zakładek MozillaPL jest jedna, która pod nazwą Sprawdź kryje serwis validator.w3.org - wystarczy kliknąć i wprowadzić adres strony (bez http://) w odpowiednim polu.

Jeżeli dana strona nie została utworzona zgodnie z obowiązującymi standardami Validator o tym poinformuje - wszystkie błędy zostaną po krótce wyjaśnione.

Bardzo dużo stron używa niedozwolonych kolekcji document.all lub document.layers, które są firmowymi rozszerzeniami odpowiednio firmy Microsoft i Netscape (wersja 4.x) i nie działają w innych przeglądarkach - na forum było już wielokrotnie dlaczego nie powinno się ich używać.

Bardzo często poprawienie kodu strony, która zupełnie nie działa w Mozilli to kwestia zmiany lub wprowadzenia tylko jednej strony - zapraszam do analizy błędów, które już zostały rozwiązane przez Jacka Piskozuba na Bugzilli (podsumowanie niektórych polskich stron można znaleźć w dziale e-Usługi na mozillapl.org).
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: Olhado/256 » 25 października 2002, 18:04

Faktycznie, przepuściłem serwis MozillaPL przez Validator i... aż mnie zatkało! Panowie! Innych ganicie, a sami macie stronkę niezgodną z W3C! Zapraszam tutaj
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: hADeSik » 27 października 2002, 15:42

Kiedyś ten temat był już poruszany na forum - między innymi zarysowała się wtedy różnica zdań na ten temat między moją skromną osobą i Piotrem B. i nie tylko ;)
Wtedy jakoś wybyłem na troszkę i temat się rozmył (znaczy skapitulowałem ;) ) ale nie jestem odosobniony w poglądach, że nie zawsze wszystko trzeba na sztywno...
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony