MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Enigmail i polskie literki

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Enigmail i polskie literki

Postautor: Andrzej » 16 października 2002, 21:28

Przeglądarka: -

Zainstalowałem sobie Enigmail i pojawił się problem z polskimi literkami. Winny jest Kurier Poczty który przed wysłaniem sprawdza treść i jeśli nie ma w niej polskich znaków to w nagłówku nie dodaje charset=iso-8859-2 a po zaszyfrowaniu w treści są tylko standardowe znaczki. Czy może ktoś powiedzieć jak wyłączyć tą opcję bądź napisać do twórców żeby Kurier Poczty nie sprawdzał treści i zawsze dołączał do nagłówka listu wybrany charset.
--
"Lepiej milczeć i sprawiać wrażenie idioty
niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości."

mailto:a.latanski@eltech.pl
GG# 566458
Andrzej

Re: Enigmail i polskie literki

Postautor: filipus » 29 października 2002, 02:32

Andrzej pisze:Zainstalowałem sobie Enigmail i pojawił się problem z polskimi literkami.
Czy może ktoś powiedzieć jak wyłączyć tą opcję bądź napisać do twórców żeby Kurier Poczty nie sprawdzał treści i zawsze dołączał do nagłówka listu wybrany charset.
Postąpiłem brutalnie: w preferencjach (Kurier poczty / Wiadomości) ustawiłem wymuszenie dekodowania w ISO-8859-2 (Ignoruj kodowanie znaków określone w nagłówku MIME). Na razie chodzi dobrze.
Andrzej pisze:Winny jest Kurier Poczty który przed wysłaniem sprawdza treść i jeśli nie ma w niej polskich znaków to w nagłówku nie dodaje charset=iso-8859-2 a po zaszyfrowaniu w treści są tylko standardowe znaczki.
Moim zdaniem winny jest Enigmail, który nadpisuje nagłówek nie patrząc na to co jest w preferencjach.. Wrrr.
filipus

Z nami od: 26 września 2002, 12:38

Postautor: Andrzej » 29 października 2002, 07:22

filipus pisze:Postąpiłem brutalnie: w preferencjach (Kurier poczty / Wiadomości) ustawiłem wymuszenie dekodowania w ISO-8859-2 (Ignoruj kodowanie znaków określone w nagłówku MIME). Na razie chodzi dobrze.
To rozwiązuje problem tylko u ciebie jeśli ktoś wyśle do ciebie a ja bym chciał żeby dziłało też jak wyślę do kogoś.
filipus pisze:Moim zdaniem winny jest Enigmail, który nadpisuje nagłówek nie patrząc na to co jest w preferencjach.. Wrrr.
Zrobiłem kilka testów po wcześniejszym przejżeniu Enigmail i wyszło na to że jednak wina leży po stronie Kuriera zresztą to łatwo sprawdzić napisz list w którym nie ma żadnej polskiej literki i wyślij go normalnie po odebraniu w nagłówku nie będzie ISO-8859-2 a jeśli dasz choć jedną polską literkę to będzie.
Andrzej

Postautor: mikolaj » 29 października 2002, 11:02

też zrobiłem kilka testów (dokładnie 2):

1. wysłałem wiadomość z użyciem Enigmail 0.7 bez polskich liter i otrzymałem w nagłówku coś takiego:
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit

2. następnie wysłałem maila z polskimi znakami i dostałem:
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit

tak więc kodowanie zadziałało, a oglądając maile w 'Wysłanych' było ładnie widac polskie znaki [/code]
mikolaj

Postautor: filipus » 29 października 2002, 11:15

mikolaj pisze:też zrobiłem kilka testów (dokładnie 2):

1. wysłałem wiadomość z użyciem Enigmail 0.7 bez polskich liter i otrzymałem w nagłówku coś takiego:
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit

W tej sytuacji chyba nie przeszkadza nieustawienie ISO jako charsetu maila? Choć oczywiście miłoby było gdyby..............
mikolaj pisze:2. następnie wysłałem maila z polskimi znakami i dostałem:
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit

tak więc kodowanie zadziałało, a oglądając maile w 'Wysłanych' było ładnie widac polskie znaki

Wczoraj zrobiłem też test, ale nie udało mi się go powtórzyć dzisiaj (z racji tego że bezskutecznie usiłuję w pracy postawić Enigmail, w domu jest ok), ale po aktualizacji GPG do wersji 1.2 i opisanemu wcześniej wymuszeniu kodowania, Mozilla utworzył mi maila z nagłówkiem dokładnie takim jak wysłał Mikołaj. To chyba jest do przyjęcia.
W domu jeszcze sprawdzę czy rzeczywiście wszystko ok. Jakby się nie udało, dam znać.
Poza tym, GPG.CONF (pod windą) zawiera u mnie linijkę:
Kod: Zaznacz cały
charset ISO-8859-2

Nie wiem co ona zmienia, ale niech sobie będzie :)
pozdrawiam
filipus

Postautor: Andrzej » 29 października 2002, 12:25

Problem z polskimi literkami występuje tylko jeśli list jest zaszyfrowany ponieważ po zaszyfrowaniu nie zawiera żadnej polskiej literki. Gdy list jest tylko podpisany jest wszystko OK ponieważ zawiera orginalną treść w której są polskie literki.
Andrzej

Postautor: filipus » 29 października 2002, 18:30

Andrzej pisze:Problem z polskimi literkami występuje tylko jeśli list jest zaszyfrowany ponieważ po zaszyfrowaniu nie zawiera żadnej polskiej literki. Gdy list jest tylko podpisany jest wszystko OK ponieważ zawiera orginalną treść w której są polskie literki.

Słusznie, teraz zwróciłem uwagę że ja sobie podpisywałem wiadomość, a nie szyfrowałem, więc w związku z tym nie miałem polskiego literka.. Niestety, ale to błąd.. Gdzie możnaby go zgłosić ? ;)
pozdrawiam
filipus

Postautor: Andrzej » 30 października 2002, 07:12

filipus pisze:... Gdzie możnaby go zgłosić ? ;)
pozdrawiam
Myślę że tu http://bugzilla.mozilla.org/enter_bug.c ... mat=guided jednak ja nie znam na tylę angielskiego żeby to zrobić.
Andrzej

Postautor: Gość » 07 grudnia 2002, 03:47

filipus pisze:
Andrzej pisze:Zainstalowałem sobie Enigmail i pojawił się problem z polskimi literkami.
Czy może ktoś powiedzieć jak wyłączyć tą opcję bądź napisać do twórców żeby Kurier Poczty nie sprawdzał treści i zawsze dołączał do nagłówka listu wybrany charset.
Postąpiłem brutalnie: w preferencjach (Kurier poczty / Wiadomości) ustawiłem wymuszenie dekodowania w ISO-8859-2 (Ignoruj kodowanie znaków określone w nagłówku MIME). Na razie chodzi dobrze.
Andrzej pisze:Winny jest Kurier Poczty który przed wysłaniem sprawdza treść i jeśli nie ma w niej polskich znaków to w nagłówku nie dodaje charset=iso-8859-2 a po zaszyfrowaniu w treści są tylko standardowe znaczki.
Moim zdaniem winny jest Enigmail, który nadpisuje nagłówek nie patrząc na to co jest w preferencjach.. Wrrr.
co tro kurde jest?
Gość

Postautor: Olhado/256 » 07 grudnia 2002, 13:41

Anonymous pisze:co tro kurde jest?

Tro kurde jest dyskusja o kodowaniu znakow. Masz jakieś, kurde, konkretniesze pytania? :P :lol:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite