Od wielu miesiecy na pierwszej stronie Polskich Kolei Państwowych jest błąd, który pojawia się tylko pod Mozillą (tzn. nie wiem, czy tylko; pod IE jest ok). I to błąd nie tyle poważny, co mocno denerwujący. Mianowicie w polu do wpisywania daty, automatycznie pojawia się dzisiejsza, ale zamiast roku 2002 (jak jest pod IE) jest 102! Oczywiście wyszukiwarka odmawia znalezienia pociągu z taką datą, jeśli ktoś nieopatrznie wciśnie "Szukaj" bez uprzedniego poprawienia błędu.
Wysłałam maila do Webmastera 7.07.2002. Nie było żadnego odzewu ani poprawy.
Moja Mozilla 1.2b (to samo było pod wszystkimi wcześniejszymi, które instalowałam, począwszy od 1.0), Win 2000 Pro.
Pozdrawiam,
Joanna.
http://www.pkp.pl
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
http://www.pkp.pl
Przeglądarka: -
- Joanna
- Z nami od: 27 sierpnia 2002, 13:29
Re: http://www.pkp.pl
Joanna pisze:Od wielu miesiecy na pierwszej stronie Polskich Kolei Państwowych jest błąd, który pojawia się tylko pod Mozillą (tzn. nie wiem, czy tylko; pod IE jest ok). I to błąd nie tyle poważny, co mocno denerwujący. Mianowicie w polu do wpisywania daty, automatycznie pojawia się dzisiejsza, ale zamiast roku 2002 (jak jest pod IE) jest 102! Oczywiście wyszukiwarka odmawia znalezienia pociągu z taką datą, jeśli ktoś nieopatrznie wciśnie "Szukaj" bez uprzedniego poprawienia błędu.
Wysłałam maila do Webmastera 7.07.2002. Nie było żadnego odzewu ani poprawy.
Znany problem, związany z (nie)używaniem funkcji getFullYear do odczytu roku z daty, ta funkcja która używana jest na pkp.com.pl (getYear) zwraca rok jako 3 cyfry - trzeba jeszcze obliczyć faktyczną wartość. Opis funkcji jest tu: http://devedge.netscape.com/library/man ... ml#1194138
Tematy związane na forum znajdziesz szukając hasła 'getfullyear'.
Proponuję zgłosić do Bugzilli, w odpowiednim dziale - mam nadzieję, że wiesz w jakim
--
Irek
- irekc
- Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41
no i irekc mnie wyprzedził...
ale tak to jest jak się zaczyna pisać odpowiedź, a później sprawdza w których tematach na forum to było poruszane...
A swoją drogą ta wyszukiwarka na górze to fajna rzecz
ale tak to jest jak się zaczyna pisać odpowiedź, a później sprawdza w których tematach na forum to było poruszane...
A swoją drogą ta wyszukiwarka na górze to fajna rzecz
- hADeSik
- Moderator
- Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
Re: http://www.pkp.pl
Joanna pisze:Wysłałam maila do Webmastera 7.07.2002. Nie było żadnego odzewu ani poprawy.
Strona http://rozklad.pkp.pl - po kliknięciu w jedyny na niej link - pokazuje ekran następujący:
(Polskie literki jak w oryginale).Państwa przegl¹darka WWW przedstawiła się jako
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.2b) Gecko/20021016
. Niestety system nic nie wie o możliwo?ciach tego programu.
Wysłałem już daaaawno temu list do łebmajstra, że Mozilla to również nowa Netszkapa i że mógłby coś z tym zrobić...
Kamień w wodę.
Oczywiście nie blokuje to korzystania z rozkładów PKP, ale ewidentnie łebmajster ma takie drobiazgi jak Mozilla (i pliterki) w głębokim poważaniu...
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Ja moze jeszcze dopowiem, iz problem ten pojawia sie na wielu stronach.. Jako przyklad przytoczyc moge chociazby www.uwmfm.pl (pomijam, iz strona niemal calkowicie traci swoja estetyke pod Mozilla, ale.. Jestem w trakcie negocjacji z webmajstrem - moze cos poprawi ;P )
Na wszystkich jest to spowodowane (chyba) wczesniej wspominanym bledem??
Moze mi tylko ktos wyjasnic, dlaczego IE interpretuje to "prawidlowo"??
Na wszystkich jest to spowodowane (chyba) wczesniej wspominanym bledem??
Moze mi tylko ktos wyjasnic, dlaczego IE interpretuje to "prawidlowo"??
- Lichurec
- Moderator
- Z nami od: 25 września 2002, 16:25
Bo się zdenerwuję
Jeśli już mamy błąd to jest to błąd webmastera a nie Mozilli...
Wszystko jest w specyfikacji JavaScript (jeśli ktoś nie bardzo ufa dokumentacji Netscape, może sobie sprawdzić dokumentację ECMA)...
getFullYear:
The value returned by getFullYear is an absolute number. For dates between the years 1000 and 9999, getFullYear returns a four-digit number, for example, 1995. Use this function to make sure a year is compliant with years after 2000.
Use this method instead of the getYear method.
Czyli skrótowo: Wartość zwracana jest 4 cyfrową wartością, funkcja jest zgodna z rokiem 2k, należy jej używać zamiast getYear
getYear:
getYear is no longer used and has been replaced by the getFullYear method.
The getYear method returns the year minus 1900; thus:
* For years above 2000, the value returned by getYear is 100 or greater. For example, if the year is 2026, getYear returns 126.
* For years between and including 1900 and 1999, the value returned by getYear is between 0 and 99. For example, if the year is 1976, getYear returns 76.
* For years less than 1900 or greater than 1999, the value returned by getYear is less than 0. For example, if the year is 1800, getYear returns -100.
To take into account years before and after 2000, you should use Date.getFullYear instead of getYear so that the year is specified in full.
Skrótowo: Funkcja nie jest już używana i została zastąpiona przez getFullYear. Funkcja zwraca wartość (datę) odjąć 1900. Dla lat 1900-1999 zwraca 0-99, 2000 w górę - od 100.
Jeśli już mamy błąd to jest to błąd webmastera a nie Mozilli...
Wszystko jest w specyfikacji JavaScript (jeśli ktoś nie bardzo ufa dokumentacji Netscape, może sobie sprawdzić dokumentację ECMA)...
getFullYear:
The value returned by getFullYear is an absolute number. For dates between the years 1000 and 9999, getFullYear returns a four-digit number, for example, 1995. Use this function to make sure a year is compliant with years after 2000.
Use this method instead of the getYear method.
Czyli skrótowo: Wartość zwracana jest 4 cyfrową wartością, funkcja jest zgodna z rokiem 2k, należy jej używać zamiast getYear
getYear:
getYear is no longer used and has been replaced by the getFullYear method.
The getYear method returns the year minus 1900; thus:
* For years above 2000, the value returned by getYear is 100 or greater. For example, if the year is 2026, getYear returns 126.
* For years between and including 1900 and 1999, the value returned by getYear is between 0 and 99. For example, if the year is 1976, getYear returns 76.
* For years less than 1900 or greater than 1999, the value returned by getYear is less than 0. For example, if the year is 1800, getYear returns -100.
To take into account years before and after 2000, you should use Date.getFullYear instead of getYear so that the year is specified in full.
Skrótowo: Funkcja nie jest już używana i została zastąpiona przez getFullYear. Funkcja zwraca wartość (datę) odjąć 1900. Dla lat 1900-1999 zwraca 0-99, 2000 w górę - od 100.
- GmbH
- Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38
GmbH pisze:Bo się zdenerwuję![]()
Nie mialem zamiaru nikogo zdenerwowac
Na czym polega blad juz przeczytalem.. Wiem, ze to blad WebMastera a nie Mozilli.. Po prostu zastanawialo mnie, dlaczego IE, wbrew temu co powinien, wyswietla rok 2002 a nie 102..
To Ja jestem inny, czy to tylko M$IE ("misie")
- Lichurec
- Moderator
- Z nami od: 25 września 2002, 16:25
• Strona 1 z 1
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony