MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

problem z wysylaniem

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

problem z wysylaniem

Postautor: marcello » 28 listopada 2004, 23:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Mam problem zglaszany chyba juz na forum ale zadne z rozwiazan nie pomaga na windzie mam thunderbirda 0.9 - poczta odbiera sie ok ale z wysylaniem klapa - wyskakuje mi ze albo serwer jest nieaktywny albo źle skonfigurowano ustawienia smtp. Kombinowalem juz z kilkomo ustawieniami - konto jest na .wp. Mam inne konto na tym samym serwerku i pod moziilla mail chodzi bez problemu Te same ustawienia serwera (i kilka kombinacji innych) nie pomagaja - po prostu nie można wyslac wiadomości. Wisywanie w ustawieniach serwera smtp uzytkownika i serwera rowniez nie pomaga. Moze ma ktos jakis pomysl?
pozdroawiam
marcello
marcello

Postautor: toszcze » 29 listopada 2004, 10:42

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; MyIE2; Maxthon; .NET CLR 1.1.4322)

Uzywasz moze programu antywirusowego?
Jesli tak, to wylacz go i sprawdz, czy sytuacja sie powtorzy. Trudno mi powiedziec dlaczego, ale TB 0.9+ po prostu nie potrafi wyslac poczty w momencie, kiedy masz odpalonego antywira. Byc moze jest to kwestia konfiguracji antywirusa, ale nie udalo mi sie znalezc w opcjach konfiguracyjnych zadnych 'podejrzanych' opcji. U mnie taka sytuacja ma miejsce przy serwerach SMTP, ktore pozwalaja na uzycie SSLa (i wlasnie w ten sposob TB sie z nimi laczy).
Zaznaczam, ze sytuacja ta ma miejsce nie przy kazdym programie antywirusowym (np. z AVG wszystko dzialalo OK, a z Avast'em juz nie).
toszcze

Z nami od: 14 października 2004, 09:50

nic z tego

Postautor: marcello » 30 listopada 2004, 19:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

kurcze nic nie pomagam, wylaczenie programu antywirusowego nic nie dalo, oj chyba musze jednak zmienic programik - z przykroscia ale jednak
marcello

Postautor: Ludwik » 30 listopada 2004, 19:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Ale te same ustawienia serwera SMTP (są gdzie indziej)?
Powinny być takie - http://poczta.wp.pl/autoryzacja/czytnik.html?cz=moz
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: marcello » 30 listopada 2004, 19:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

dokladnie takie ustawienia jak w podanym linku zreszta jak pisalem na innym kompie na serwerze wp nie ma problemu z tymi ustawieniami (przynajmniejw w mozilla mail ) - nic nie pomaga,
mam na kompie sp2 - ale zapore mam wylaczona wiec niby nie powinno byc problemu a jednak...
marcello

Postautor: marcello » 30 listopada 2004, 20:10

no coz problem staje sie coraz ciekawszy - opisze co probowalem zrobic - wiec pomimo ze zapore mam wylaczona to jednak dodalem tam thunderbirda - do wyjatkow, na poczatku niby sie nic nie zmienilo przy probach wysylania dalej to samo - ale w pewnym momencie wiadomosc zostala wyslana :), niestety nastepna juz nie, ale bylem uparty i przy co jakis czas wyslij, wyslij no i wylaczalem i wlaczalem programiek - co jakis czas, wiec poszla i druga - pozniej znowu susza, potem to samo z 3 i probuje walczyc z 4 ale juz ta jest z zalacznikami, lacze sie przez siec bezprzewodowa z netem - moze tam cos jest nie za bardzo w ustawieniach - na serwerach dostawcy?
marcello

Postautor: wikiyu » 30 listopada 2004, 21:06

to i ja się przyłączę
mam dwa maile - jeden na wp.pl, drugi na o2.pl
i mam problem na o2.pl (zależy mi na nim - nie chcę wysyłać przez wp.pl)
i niezależnie czy wysyłam przez serwer z autoryzacją i SSL czy autoryzacja bez SSL czy też bez autoryzacji to nie mogę tego wysłać po prostu pokazuje że wiadomość nie może zostać wysłana i ZONK!
próbowałem wszystkiego, ustawienia mam identyczne co na outlook`u express
mam XP profi nonSP + Avast4 (na włączonym i wyłączonym tak samo) + Sygate personal firewall (thondek przepuszczony ale przy wyłączonym SPF jest tak samo) i naprawdę nie wiem już co robić.

EDIT> wklepałem adres wp ->
smtp.wp.pl:25 bez szyfrowania
i działa bez problemu na th 0.9 bez dodatków i winXPprof z wyłączonym skanowaniem poczty w Avast4 i uruchomionym (z przepuszczeniem TH) Sygate personal firewall
WWW - ZIN o e-rozrywce
wikiyu

Z nami od: 25 listopada 2004, 20:31

Postautor: hosti » 01 grudnia 2004, 02:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

wikiyu pisze:[ciach...] na o2.pl
i mam problem na o2.pl (zależy mi na nim - nie chcę wysyłać przez wp.pl)
i niezależnie czy wysyłam przez serwer z autoryzacją i SSL czy autoryzacja bez SSL czy też bez autoryzacji to nie mogę tego wysłać po prostu pokazuje że wiadomość nie może zostać wysłana i ZONK!
próbowałem wszystkiego, ustawienia mam identyczne co na outlook`u express
mam XP profi nonSP + Avast4 (na włączonym i wyłączonym tak samo) + Sygate personal firewall (thondek przepuszczony ale przy wyłączonym SPF jest tak samo) i naprawdę nie wiem już co robić.

Mam niemal że identyczny problem, też konto na o2.pl też Sygate Personal Firewall, ale w2k i NAV 2003 z tym że Thunderbird'a ver 0.8. Jak na stronie o2 się zalogowałem i wyłączyłem SSL to poszło wysłanie maila, później poczytałem o tej konfiguracji, i też niestety klapa. Wysyłanie maila nie idzie, z odebraniem nie ma problemu. Również prosił bym o pomoc za którą z góry dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie.
Polakom gratulujemy Auroxa Obrazek
hosti

Z nami od: 18 grudnia 2002, 12:35

Postautor: piotrek84 » 01 grudnia 2004, 17:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-GB; rv:1.7.5) Gecko/20041110 Firefox/1.0

hosti pisze:Jak na stronie o2 się zalogowałem i wyłączyłem SSL to poszło wysłanie maila, później poczytałem o tej konfiguracji, i też niestety klapa. Wysyłanie maila nie idzie, z odebraniem nie ma problemu.

Bo ten opis konfiguracji niedosyc, ze lekko przestarzaly to jeszcze jakis lewy i
trzeba troche pokombinowac. Skonfigurowac da sie, to wiem na pewno, bo od czasu do czasu mecze sie z tym. Za kilkanascie minut siade do tego i cos napisze.
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Grzegorz_P » 01 grudnia 2004, 17:43

Witam!
W poczcie TLEN-u, w SMTP zamiast SSL zaznacz TLS.
pozdrawiam
Grzegorz_P

Z nami od: 01 sierpnia 2003, 22:31

Postautor: piotrek84 » 01 grudnia 2004, 19:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-GB; rv:1.7.5) Gecko/20041110 Firefox/1.0

Potwierdzam, wystarczy tylko tyle. Nie wiem czemu w 0.8 mialem jakies niesamowite problemy.
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: wikiyu » 01 grudnia 2004, 20:10

tylko po co oni (o2.pl) wszędzie piszą o SSL i czemu na outlook`u działa po zaznaczeniu SSL`a ?
WWW - ZIN o e-rozrywce
wikiyu

Z nami od: 25 listopada 2004, 20:31

Postautor: Pelle » 02 grudnia 2004, 02:40

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Podrzucam ten watek, bo mam dokladnie taki sam problem jak ten z poczatku :/ I nic nie pomaga - nawet chwilowe wylaczenie firewalla w XP:/
Pelle

Postautor: E2rd » 02 grudnia 2004, 10:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; WinNT4.0; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

wikiyu pisze:tylko po co oni (o2.pl) wszędzie piszą o SSL i czemu na outlook`u działa po zaznaczeniu SSL`a ?

TLS = włączenie szyfrowania SSL dopiero po nawiązaniu połączenia nieszyfrowanego (na porcie 25). Najczęściej spotykane.
SSL w Mozi/ThB = połączenie od początku szyfrowane (na porcie 465).
http://mozillapl.org/pomoc/FAQ:_Thunderbird
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: hosti » 02 grudnia 2004, 19:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

To ja miał bym ogromną proźbę do Was/któregoś z Was. Ja jestem zasypany robotą i brakiem czasu, ale chylił bym czoła przed osobą/osobami, które by zrobił/y pewnego rodzaju stronkę/przykład jak poprawnie konfigurować Thunderbird pod darmowe konta pocztowe ( czyli wp.pl, onet.pl, tlen.pl, interia.pl), myślę że tyle by wystarczyło, a spore grono ludzi by się ucieszyło z tego faktu.
Z góry dzieki.
Pozdrawiam serdecznie.
Polakom gratulujemy Auroxa Obrazek
hosti

Z nami od: 18 grudnia 2002, 12:35

Postautor: lipton » 04 grudnia 2004, 10:38

No właśnie, ten sam problem, co na początku tematu, nie idzie wysłać poczty, włączam, wyłączam co popadnie (oczywiście w przenośni) i nic. Nie ma problemu ze ściągnięciem poczty. Dzisiaj siedziałem do 3 w nocy i strata czasu. Mam XP Proffesional jeśli to wam coś pomoże. Pomóżcie :(
lipton

Z nami od: 04 grudnia 2004, 10:33

Rozwiazanie: -- ( 100% GWARANCJI ZE ZADZIALA) -- :)

Postautor: prezes Fred » 07 grudnia 2004, 04:05

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

Mnie kiedys pomogli, to teraz ja spelnie dobry uczynek:)

Obsluga dwoch kont pocztowych przez program n!Kurier Poczty, czy jak kto woli Thunderbird'a, zalozonych na jednym serverze pocztowym.

Rozwiazanie: -- ( 100% GWARANCJI ZE ZADZIALA) --

Po odpaleniu programu

1) klikamy zakladke Narzędzia
2) nastepnie wybieramy opcje "konfiguracja kont"
3) nastepnie (z tabeli po lewej) wybieramy zakładke "server poczty wychodzacej"
4) tam klikamy "konfiguracja serverow poczty wychodzacej SMTP"
5) nastepnie klikamy dodaj
6) i dodajemy nowy serwer SMTP, tzn:

7) w polu "nazwa servera" wpisujemy taka sama nazwe jak w
przypadku pierwszego konta
8] !!! numeru portu nie zmieniamy !!!
9) nastepnie zaznaczamy opcje "uzywaj identyfikatora uzytkownika i
haslo"
10) wpisujemy nazwe uzytkownika (czyli adres mejlowy)
11) zaznaczamy opcje "bez szyfrowania" lub "TLS jezeli jest dostepne"
12) klikamy OK

13) nastepnie w tabeli po lewej znajdujemy to konto, o ktore nam chodzi
14) wybieramy zakladke "ustawienia servera"
15) tam klikamy na "zaawansowanie i SMTP"
16) otwieramy liste serverow
17) na liscie pokaza sie dwa identyczne wpisy
18] wybieramy ten, ktory jest nizej na liscie. (Jezeli nie jestescie pewni czy dobrze wybraliscie, to po wykonaniu punktow 19 i 20 wybierzcie z listy to konto i kliknijcie opcje komponuj. W polu nadawca pojawia sie 2 wpisane po sobie adresy mejlowe. Jezeli bedzie to dwukrotnie adres konta, o ktore Wam chodzi to znaczy ze jest OK 8)
19) klikamy OK
20) klikamy OK na zakladce "konfiguracja kont"

I to wszytko i skoro u mnie dziala, to u was tez musi :)

PS
Przy pierwszym wysylaniu poczty program poprosi o podanie hasla do konta, jezeli nie chcecie tego robic za kazdym razem to nie zapomnijcie po wpisaniu hasla zaznaczyc opcji "zapamietaj w menadzeze hasel"

PS2
Jezeli u kogos chodzi o dwa konta na onecie i po wykonaniu powyzszego dalej poczta nie bedzie chodzic to radze sprawdzic:

> Czy dobrze wpisaliscie identyfikator konta W przypadku onetu jest to caly adres mailowy, a nie tylko ta czesc po lewej od @

> Czy wpisaliscie dobra nazwe servera SMTP. Onet stosuje rozne adresy serverow POP3 i SMTP w zależności od nazwy domeny (to na prawo od @ :)), na ktorej macie konto pocztowe. A to jest link do strony na ktorej mozecie znalezc nazwy tych serverow http://pomoc.onet.pl/index.html?KAT=1121.
prezes Fred

Z nami od: 07 grudnia 2004, 04:01

Postautor: pela » 27 października 2005, 12:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7

Oczywiście w konfiguracji serwera poczy wychodzące nie wolno zaznaczać opcji"używaj identyfikatora użytkownika i hasła".Inaczej będzie wysyłać tylko z jednego konta i wyświetlać komunikat, ze to drugie nie jest twoim kontem.Poza tym działa.
pela

odbieranie poczty

Postautor: Herni » 01 listopada 2006, 23:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Mam skrzynki na WP i niestety po zastosowaniu wszystkich opisanych wskazówek program MOzilla Thunderbird 1.5.0.7 nie wysyła wiadomości.

Co robię nie tak???

:-?
Herni

Postautor: Miesek » 04 listopada 2006, 22:12

Przeglądarka: Opera/9.02 (Windows NT 5.1; U; pl)

Niby wszystko smiga. Onet,wp działa elegancko, tylko z o2 kłopot. TB nie chce się zalogować do serwera. Hasło poprawne, bo i na www działa i w tlenie, a w TB nie. Wie ktoś może czemu tak się dzieje?
Miesek

Następna

Wróć do Klient poczty Thunderbird