http://www.marcoos.zwm.punkt.pl/screens/nscpb.jpg
Netscape Browser to Firefox 0.9.3 (choć przedstawia się jako Firefox 0.5.6+ !!!) zapakowany w wyjątkowo kiczowato-beznadziejną skórkę (gorszą nawet od tej z Opery 7.x).
Co dołożyli lub zmienili:
- obsługa zarówno Gecko jak i endżinu IE, dla każdej strony można zdecydować (domyślne jest Gecko, z wyjątkiem microsoft.com, dla której w opcjach ustawiono endżin IE). Jeśli ktoś używa IE 5.0 pod Windows 98 (jak ja), to mu przełączenie na endżin IE tego Netscape'a zawiesi. Później sprawdzę pod jakimś poważniejszym OSem.
- menu główne jest po prawej stronie okna, a samo okno ma własną dekorację. Błeeee.
- prognoza pogody (dla USA, przy instalacji trzeba podać kod pocztowy usański. Jako że oglądałem kiedyś głupie seriale w tv, to przynajmniej znałem jeden taki kod, wklepałem 90210
- domyślne kanały RSS z serwisów AOL, podrasowali to tak, że nowe wiadomości się przesuwają jak <marquee>. Idzie od tego cholery dostać.
- zamiast Google'a jest Netscape Search.
- wymyślili jakiś nowy "wallet" (nazywają to "Passcard"), bardzo wkurzający sposób autowypełniania formularzy (może to nie jest takie złe, ale takie mam 1sze wrażenie)
- przycisk "clear history" na głównym pasku
- blokada pop-upów ma na whiteliście oczywiście netscape.com
- dostęp do ustawień "site controls" dla każdej strony z ikonki na tabie (można wyłączyć JS, Javę, ciasteczka, pop-upy itp. dla konkretnej witryny i/lub przełączyć na engine IE)
- pasek taba ma dodatkową ikonkę z opcjami: close all other tabs, close all to the left, close all to the right, close all from the same site, close all except from the same site) - to mi się akurat podoba...
- przywrócony klasycznomozillowy sajdbar (choć dziwnie działa)
- w programie są 3 rodzaje logo Netscape. Ikonka ma nowe, aktualne (z www.netscape.com), w lewym-górnym rogu programu jako throbber (nieusuwalny!) jest logo znane z NN 7.1/7.2, a w "About Netscape" jest stare kwadratowe logo. To się nazywa branding.
A co wycięli:
- about:mozilla (!)
- w credits nie ma ani słowa o takich ludziach jak Goodger czy Ross. Są wymienieni tylko przerabiacze Firefoksa na to coś...
W sumie nie wiem, co o tym czymś myśleć...