MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Tłumaczenie Thunderbirda

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Cleriic » 24 czerwca 2004, 09:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Wlaśnie oglądam RC5. Wygląda na to że prawie wszystko jest ok.

Chociaż, wydaje mi się, że postulaty Wojciecha dotyczące strony językowej są uzasadnione. Gdyż lokalizacja oprogramowania to nie tylko wierne tłumaczenia, a (i to chyba ważniejsze) dostosowanie aplikacji pod względem językowym do wymogów języka (w tym przypadku polskiego).

Ale zostawmy to do następnych wersji :)

Parę uwag:
Menu Narzędzia->Opcje->Tworzenie:
Sekcja "Tworzenie wiadomości"
Jest: "Dla wiadomości, które [...] Pozostaw bez zaznaczenia, aby wysłać wiadomość taką, jaka jest."
Powinno być: "aby wysłać wiadomość taką, jaką jest".
Gdyż: "Ta wiadomość jest taka, jaka jest!".
Mówiąc prosto, końcówki muszą być zgodne.

Menu: Narzędzia->Filtr niechcianej poczty
W opisie u góry okna w nawiasie: "niezamawiane reklamy, spam itp.)
Brakuje przecinka: "niezamawiane reklamy, spam, itp.)
Cleriic
Moderator

Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04

Postautor: Wojciech » 24 czerwca 2004, 12:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Pitreck pisze:Co powiesz na uzycie slowa "Jednakże" zamiast "Jakkolwiek", jako tlumaczenie "However"?
Ja bym jednak obstawał przy przecinku przed jakkolwiek. Jeśli dobrze pamiętam naukę i trochę praktyki z angielskiego, to tam chyba jest możliwe "however" na początku zdania pojedynczego.
Cleriic pisze:...Pozostaw bez zaznaczenia, aby wysłać wiadomość taką, jaka(?) jest.
Prawdopodobnie obie możliwości (tj. taka i taką) są dobre - trzeba by zapytać prof. Miodka - zdaje się, że Olhado/256 jest Wrocławia, to może nawiąże z nim kontakt? :). Ja jednak sugerowałbym "jaka", popatrzmy na zdanie przykładowe: Chciałem Ci dać rzeźbę z III w. p.n.e. - trochę się potłukła - ale nie będę jej kleił, tylko dam Ci taką, jaka jest (jaka jest teraz - potłuczona czy jaką jest teraz - potłuczoną?) Co lepiej brzmi?
Gandalf pisze:...
Dzięki!!! :D Racja, że trzeba chyba kończyć, zwłaszcza że chciałem jeszcze przed urlopem przyjrzeć się FF 0.9 - będzie to co prawda korekta ex post ale mam nadzieję, że się przyda przy becie FF 1.0. No i czekają jeszcze inne projekty, np. Kalendarz...

Odnośnie zawijania w wersji de_AT: jest tam tak w dotychczasowym tłumaczeniu polskim, tylko zamiast zawijania jest "załamywanie" (umbrechen). Pozwolę sobie jednak zuważyć, że ogólnie lokalizacje de_AT nie są najlepsze i są nierówne - w jednych komponentach tłumaczenie jest lepsze, w innych gorsze. Chyba najgorsze jest właśnie tłumaczenie Kuriera - przede wszystkim strasznie dużo anglicyzmów.
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: Cleriic » 24 czerwca 2004, 13:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Wojciech pisze:
Cleriic pisze:...Pozostaw bez zaznaczenia, aby wysłać wiadomość taką, jaka(?) jest.
Prawdopodobnie obie możliwości (tj. taka i taką) są dobre - trzeba by zapytać prof. Miodka - zdaje się, że Olhado/256 jest Wrocławia, to może nawiąże z nim kontakt? :). Ja jednak sugerowałbym "jaka", popatrzmy na zdanie przykładowe: Chciałem Ci dać rzeźbę z III w. p.n.e. - trochę się potłukła - ale nie będę jej kleił, tylko dam Ci taką, jaka jest (jaka jest teraz - potłuczona czy jaką jest teraz - potłuczoną?) Co lepiej brzmi?

To jest zdanie od którego zaczynamy:
...nie będę jej kleił, tylko dam Ci taką potłuczoną
A teraz wtrącimy:
...nie będę jej kleił, tylko dam Ci taką, jaką jest, potłuczoną
"jaką jest" - jest zwykłym wtrąceniem, które nie może zaburzyć całego zdania. Dlatego w Twoim przykładzie nie można napisać "potłuczona" gdyż zdanie: ...nie będę jej kleił, tylko dam Ci taką potłuczona jest niepoprawne.

Jeszcze parę przykładów, które trochę wyraźniej pokazują, jak wygląda prawidłowa odmiana:
"Jaką miarką mierzysz, taką ci odmierzą."
"Jaka piękna pogoda!" a "Jaką piękną pogodę mieliśmy"
"Jaka praca, taka płaca!" a "Taką płacę otrzymujesz, jaką pracę wykonujesz!"
i tak mógłbym mnożyć ;)

Poza tym prof. Miodek byłby pomocny :)
Cleriic
Moderator

Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04

Postautor: Wojciech » 24 czerwca 2004, 13:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

Cleriic pisze:...
Słusznie - masz rację!
Wojciech
Moderator

Postautor: Pitreck » 24 czerwca 2004, 19:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040429 Firefox/0.8.0+ (Pitreck)

Wojciech pisze:Ja bym jednak obstawał przy przecinku przed jakkolwiek. Jeśli dobrze pamiętam naukę i trochę praktyki z angielskiego, to tam chyba jest możliwe "however" na początku zdania pojedynczego.

"This message does not include the sender's digital signature. The absence of a digital signature means that the message could have been sent by someone pretending to have this email address. It is also possible that the message has been altered while in transit over the network. However, it is unlikely that either event has occurred. "

Jesli dobrze do rozumiem, to ostatnie zdanie dotyczy obu wymienionych przepadkow. Takze postawienie przecinka przed Jakkolwiek zmienilo by chyba sens zdania...
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Pitreck » 24 czerwca 2004, 20:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040429 Firefox/0.8.0+ (Pitreck)

Gandalf troche na mnie naciska, aby wydac w koncu Tb 0.7 po polsku, wiec niestety howevera oraz obrazek musze odlozyc na pozniej. Byc moze na Tb 0.7.1, ktore ukaze sie za kilka dni, byc moze na Tb 0.8, kto wie...

Wydanie finalne przed odlotem na SourceForge spoczywa na:
http://beta.thunderbird.pl/testing/
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: Wojciech » 25 czerwca 2004, 13:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Pitreck pisze:"This message etc ...
Jeśli chcesz zastosować zastrzeżenie "jakkolwiek" do obydwu przypadków wystarczy napisać: ..., jakkolwiek zaistnienie takich sytuacji jest mało prawdopodobne.
Ale rozważając to z punktu widzenia brutalnej rzeczywistości nie byłbym tego taki pewny: bardzo często dostaję wirusy z adresów moich znajomych a nawet zdarzają mi się przesyłki od jakichś robotów, czy czort wie czego, z informacjami, że w mailu ode mnie wykryto wirusa... :)
Wojciech
Moderator

Postautor: Pitreck » 25 czerwca 2004, 14:03

W finalnej wersji Tb "Jakkolwiek" zmienione zostalo na "Jednakże".
Co do brutalnej rzeczywistosci: ja co jakis czas dostaje powiadomienia jakobym wyslal wira spod mojego aliasu :D
Pitreck
Moderator

Postautor: piotrek84 » 29 września 2004, 17:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.3) Gecko/20040910

Od czego zalezy ten blad, od serwera czy tlumaczenia? Chodzi mi o wyraz "dostępne".

Znalazlem to przypadkiem, przy mieszaniu z konfiguracja konta, bo mailem jakies problemy z odbieraniem poczty i TB nie chcial zaskoczyc, zreszta Mozilla Mail tez :)
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: E2rd » 29 września 2004, 18:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

piotrek84 pisze: od serwera czy tlumaczenia?

Od serwera. Przecie napis występuje po "Odpowiedź serwera".

Trzebaby chyba skrzyczeć WP, że wywołuje takie wątpliwości... :-?
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: teo » 01 grudnia 2004, 11:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041129 Firefox/1.0

W menu Widok->Wiadomości jest 5 pozycji nie przetłumaczonych. Można je przez edycję zmienić, ale chyba powinno być od razu gotowe po naszemu.
Tb zainstalowany na czysty profil, więc nic nie bruździ. Kiedyś już ten temat był poruszany, ale jak widzę nic się nie zmieniło. Używam binarki.
Obrazek
teo
Moderator

Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Postautor: E2rd » 01 grudnia 2004, 11:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; WinNT4.0; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

teo pisze:Tb zainstalowany na czysty profil,

Nie wierzę.
teo pisze:Kiedyś już ten temat był poruszany,

I wychodziło, że to wina profilu stworzonego pod [en]. Ale rozumiem, że nie jest to w standardowych plikach językowych, więc może faktycznie tym razem tłumacz zapomniał? :roll:
E2rd
Moderator

Postautor: teo » 01 grudnia 2004, 12:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041129 Firefox/1.0

Cholera. Zaimportowałem profil zrobiony pod en z Mozbackupa'. Sorry za pośpiech w zgłaszaniu ale czas nagli, więc pomyślałem, że trzeba to zgłosić Wam. Jak zwykle sprawdza się powiedzenie, że pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł. :D :oops:
Już sprawdzam na czystym.

Sprawdzono. Jest OK oprócz tłumaczenia Widok->Wiadomości. Zamiast "Wiadomości" powinno być "Pokaż wiadomości" i dalej zamiast "Osób, które znam" powinno być "Od znajomych". Przecież osoby, które znamy to "znajomi". Nie ładnie brzmi opisowe określanie znajomych.
Ostatnio zmieniony 01 grudnia 2004, 12:47 przez teo, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek
teo
Moderator

Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Postautor: Pitreck » 01 grudnia 2004, 12:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (Pitreck)

E2rd pisze:
teo pisze:Kiedyś już ten temat był poruszany,

I wychodziło, że to wina profilu stworzonego pod [en]. Ale rozumiem, że nie jest to w standardowych plikach językowych, więc może faktycznie tym razem tłumacz zapomniał? :roll:

Kiedys mi sie zapomnienia zdarzaly, ale odkad za umieszczenie polskich plikow w katalogu programu, ktory potem jest pakowany do zipa lub tar.gz odpowiada skrypt, zaden incydent mi sie nie przytrafil. Niemniej jednak skrypt tez moze zawiesc i w przypadku watpliwosci warto zajzec do katalog programu\defaults\messenger\mailViews.dat, czyli do pliku z wpisami, ktore pojawiaja sie w menu widok -> wiadomosci.
Pitreck
Moderator

Postautor: Wojciech » 03 grudnia 2004, 14:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

teo pisze:Zamiast "Wiadomości" powinno być "Pokaż wiadomości" i dalej zamiast "Osób, które znam" powinno być "Od znajomych". Przecież osoby, które znamy to "znajomi".
Racja. Pewnie WidokWiadomości można zostawić, ale zamiast "Osoby, które znam" rzeczywiście warto napisać Znajomi, albo w tym kontekście Od znajomych, wzgl. Osób znajomych.
Ostatnio zmieniony 03 grudnia 2004, 15:22 przez Wojciech, łącznie zmieniany 2 razy
Wojciech
Moderator

Postautor: Wojciech » 03 grudnia 2004, 14:28

Jako że Bugzilla jest nieczynna, a czas nagli, pozwalam sobie powrócić do starego, niezawodnego wątku.

Kreator kont
Okno Konfiguracja nowego konta
Zdanie pierwsze: "Aby otrzymywać wiadomości, musisz najpierw skonfigurować..." - proponowałbym Aby otrzymywać i wysyłać wiadomości musisz najpierw skonfigurować... Pozwoliłem sobie też usunąć przecinek.

Menedżer importu
U mnie działa tylko do okna Wybierz program... Może ktoś pomoże?

Movemail - cóż to jest, u diaska? :o Trzeba to chyba napisac po polsku???

Razem z zgłoszeniami na Bugzilli byłoby to chyba wszystko. Trzeba jeszcze poczekać na instalatora, bo z doświadczenia wiem, że zawsze znajduje się tam sporo robaków. Jutro postaram się przeglądnąć wersję dla Window$.
Jako że nie udało mi się zaimportować poczty, nie sprawdzilem wszystkiego, co może się wiązać z operacjami na listach. Spróbuję jeszcze później na innym komputerze.
Wojciech
Moderator

Postautor: Wojciech » 03 grudnia 2004, 15:18

Jeszcze w sprawie uwag nikdo do kropki i przecinków (w tym watku, zamiast tutaj - szkoda, że nie ma emotikony z grożącym palcem):
* kropka rzeczywiście niepotrzebna, bo przyjęto konwencję, że po opcjach ich nie stawiamy;
* przecinki - ja bym to zostawił tak, jak jest.
Wojciech
Moderator

Postautor: E2rd » 03 grudnia 2004, 15:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; WinNT4.0; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

A co, jak zwykle się czepnę 8)
Wojciech pisze:proponowałbym Aby otrzymywać i wysyłać

Ta... tylko jak to się ma do faktu , że kreator w zasadzie nie pozwala skonfigurować wysyłania (za wyjątkiem pierwszego konta)? ;)

Wojciech pisze:Movemail - cóż to jest, u diaska? :o

A, taki dziwny protokół obsługi poczty na niektórych UNIXach.
Wojciech pisze:Trzeba to chyba napisac po polsku???

To przetłumacz też IMAP i POP...
E2rd
Moderator

Postautor: Pitreck » 05 grudnia 2004, 19:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (Pitreck)

Obecnie w Thunderbirdzie uzywane jest tlumaczenie "emotikona" dla slowa "emiticon" (Wyswietlaj emotikony, dodaj emotikonke, itp.), ale Cleriic jest zdania, ze powinnismy zmienic tlumaczenie na ikony emocji, gdyz slowo emotikona nie wystepuje w polskim slowniku. Ja jakos nie jestem do tej zmiany przekonany, fakt, ze slowo nie wystepuje w slowniku i jest troche dziwna hybryda dwoch zagranicznych slow, przystosowana do polskich warunkow, ale to slowo juz sie u nas calkiem utarlo. Zreszta podobnie kiedys bylo z e-mail, a teraz slowo to na stale zagoscilo w slowniku (przynajmniej amerykanskim) jako email. Co wiec radzicie? Zostawic, czy zmienic?
Pitreck
Moderator

Postautor: Domel » 05 grudnia 2004, 19:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

Pitreck pisze:slowo emotikona nie wystepuje w polskim slowniku.

W PWN wystepuje slowko w rodzaju meskim - emotikon. Ale najprawdopodobniej w nowych wersjach pojawi sie "emotikona".
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

PoprzedniaNastępna

Wróć do Klient poczty Thunderbird