MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Tłumaczenie Thunderbirda

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Cleriic » 05 grudnia 2004, 19:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Domel pisze:W PWN wystepuje slowko w rodzaju meskim - emotikon. Ale najprawdopodobniej w nowych wersjach pojawi sie "emotikona".

Ehm...! Proszę o sprecyzowanie w którym słowniku?
W wersji online http://sjp.pwn.pl nie widzę?
Wybierz Firefoksa i podbij Internet! :)
Cleriic
Moderator

Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04

Postautor: Wojciech » 06 grudnia 2004, 12:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Emotikona jest zlepkiem z emocji i ikony. Na pewno nie jest to słowo "oficjalne" ale, zdaje się, jest już używane powszechnie. Jako że nie jest to określenie brzydkie, źle się kojarzące, czy trącące żargonowością wzgl. wulgaryzmem, można je zostawić jak jest.
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: stas » 06 grudnia 2004, 14:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Cleriic pisze:Ehm...! Proszę o sprecyzowanie w którym słowniku?
W wersji online http://sjp.pwn.pl nie widzę?

No, może nie jest w słowniku, ale samo słowo istnieje w świadomości językoznawców: http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=emotikon&kat=18.
stas
Moderator

Z nami od: 20 czerwca 2003, 20:30

Postautor: Cleriic » 06 grudnia 2004, 15:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041104 Firefox/1.0RC2

Do poradni nie dotarłem :) Jakoś mi się tak dziwnie kojarzy... ;)
Cleriic
Moderator

Postautor: Wojciech » 06 grudnia 2004, 19:39

Nie wiem, czemu wątek [48h] Thunderbird pre-1.0 pl-PL gotowy do testow! stał się popularniejszy... No ale trudno, tak chyba musi być, że z czasem stare rzeczy się przykrzą, chociaż nie są chyba złe... :(

Grzegorzu_P - wielkie dzięki za pomoc! :D Co to znaczy tzw. "świeże oko"! Przykład z znakami diakrytycznymi jest najlepszym dowodem na konieczność współpracy nowych osób, które znajdują rzeczy oczywiste, nie dostrzegane wcześniej. :D

Oto drobiazgi z wersji RC1 -20041201 (poza stwierdzonymi dotychczas):

Menedżer Importu - nie ma potrzeby pisać go dużą literą (a tak na marginesie: teraz działa i jest rewelacyjny!).

Okno Tworzenie, menu WstawPoziomą linię oraz przycisk Wstaw odnośnik, kotwicę itd.Linię poziomą.:
1. Usunąłbym kropkę po Linii poziomej w menu rozwijanym z przycisku.
2. Napisałbym Linię poziomą w menu Wstaw (żeby było spójnie).

Konfiguracja kont → Ustawienia dla grup dyskusyjnych → Wybierz grupy dostępne w trybie offline → okno Elementy dostępne offline. Mamy kolumny: Foldery i grupy dyskusyjne oraz Zaznacz, są jednak całkowicie nieaktywne. Czy to błąd, czy coś źle poustawiałem? Może wypowiedzą się osoby, które używają tego na codzień?

W sprawie akcentu i silniejszego akcentu: sprawdziliście, jak wygląda tekst sformatowany przy pomocy tych opcji? Akcent to kursywa (właściwie pochylenie) a silniejszy akcent to pogrubienie. W takim razie może:
akcent → wyróżnienie,
silniejszy → nacisk, zaakcentowanie?

To nie dotyczy co prawda tłumaczenia, ale dla porządku:
Nie działa opcja Pobierz więcej w oknie Sprawdź pisownię. Powinno się otworzyć okno domyślnej przeglądarki?
Wojciech
Moderator

Postautor: Pitreck » 06 grudnia 2004, 20:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (Pitreck)

Wojciech pisze:Grzegorzu_P - wielkie dzięki za pomoc! :D Co to znaczy tzw. "świeże oko"! Przykład z znakami diakrytycznymi jest najlepszym dowodem na konieczność współpracy nowych osób, które znajdują rzeczy oczywiste, nie dostrzegane wcześniej. :D

Grzegorz_P to nasz etatowy beta tester, ktory (ku mojej uciesze) okazuje sie byc coraz bardziej skuteczny w wykrywaniu bledow! :)

Wojciech pisze:Konfiguracja kont → Ustawienia dla grup dyskusyjnych → Wybierz grupy dostępne w trybie offline → okno Elementy dostępne offline. Mamy kolumny: Foldery i grupy dyskusyjne oraz Zaznacz, są jednak całkowicie nieaktywne. Czy to błąd, czy coś źle poustawiałem? Może wypowiedzą się osoby, które używają tego na codzień?

Co prawda nie uzywam tego na codzien, ale u mnie opcje te sa aktywne.

Wojciech pisze:W sprawie akcentu i silniejszego akcentu: sprawdziliście, jak wygląda tekst sformatowany przy pomocy tych opcji? Akcent to kursywa (właściwie pochylenie) a silniejszy akcent to pogrubienie. W takim razie może:
akcent → wyróżnienie,
silniejszy → nacisk, zaakcentowanie?

Pomysl z rozdzieleniem jest calkiem niezly, ale tym razem gryzie mi sie to zaakcentowanie :-? Nadal szukam jakiegos lepszego slowa, ktore nie koniecznie musi byc slownikowym tlumaczeniem...

Wojciech pisze:To nie dotyczy co prawda tłumaczenia, ale dla porządku:
Nie działa opcja Pobierz więcej w oknie Sprawdź pisownię. Powinno się otworzyć okno domyślnej przeglądarki?

Tak, powinno sie otworzyc okno/panel z adresem:
http://dictionaries.mozdev.org/installation.html
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: stas » 06 grudnia 2004, 21:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Co do emfazy:
Wydaje mi się, że jednak stopniowanie ma tu znaczenie. Pierwsze wstawia znaczniki em, drugie - strong.

W3C, specyfikacja HTML 4.01 pisze:EM:
Indicates emphasis.
STRONG:
Indicates stronger emphasis.

I to strong jest faktycznie strong, jako że tekst pogrubiony bardzo przyciąga wzrok - z tego powodu właśnie, o ile się nie mylę, dla wyróżnienia tekstu stosuje się w książkach kursywę i rozstrzelenie liter, a nie pogrubienie.
Proponowałbym:
Wyróżnienie
Mocniejsze/silniejsze wyróżnienie.
stas
Moderator

Z nami od: 20 czerwca 2003, 20:30

Postautor: Pitreck » 06 grudnia 2004, 23:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (Pitreck)

Zdecydowalem sie w koncu na:
Wyróżnienie
Mocniejsze wyróżnienie.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: FoQs » 07 stycznia 2005, 23:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

nie czytalem calego tego watku bo nie bardzo mam na to czas ale znalazlem taki blad w tlumaczeniu ze kiedy sie odinstalowywuje Thunderbirda 1.0 PL to wyskakuje taki komunikat.

mam nadzieje ze sie na cos przyda ;)
FoQs

Z nami od: 27 czerwca 2004, 14:47

Postautor: Wojciech » 08 stycznia 2005, 13:09

FoQs pisze:mam nadzieje ze sie na cos przyda
Oczywiście - bardzo dziękujemy i prosimy o następne! :D
Wojciech
Moderator

Postautor: medeski » 13 stycznia 2005, 22:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

Pewnie już ktoś to zauważył, a i pewnie ktoś już zwrócił na to uwagę na tym forum, ale jedna jedyna rzecz mnie w TB denerwuje, jeżeli chodzi o polskie tłumaczenie:

xxx
Odebrano 5 nowe wiadomości

Jakieś małe błędy logiczne, tłumaczeniowe niedociągnięcia - można jeszcze na to machnąć ręką, ale to jest za bardzo widoczne:>
Szczególnie, że kiedy odbiera się 1 wiadomość, to odmienione jest to na 'nową'

Pozdrawiam!
medeski

Z nami od: 10 stycznia 2005, 21:03

Postautor: czadman » 10 marca 2005, 23:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050301 Firefox/1.0.1

Wojciech pisze:Emotikona jest zlepkiem z emocji i ikony. Na pewno nie jest to słowo "oficjalne" ale, zdaje się, jest już używane powszechnie. Jako że nie jest to określenie brzydkie, źle się kojarzące, czy trącące żargonowością wzgl. wulgaryzmem, można je zostawić jak jest.

Wiem, że ciężko jest już zmienić przyzwyczajenie ale poprawnie by było "emocjoikona". Stawiam, że Miodek by się z tym zgodził.

Mamy np.: kwiatostan, elektroanalizę, żelazostop, drzewostan, biochemię, moglibyśmy mieć i emocjoikonę. 8)

Pozdrawiam.
czadman

Z nami od: 10 marca 2005, 20:13

Postautor: Lesiu » 24 marca 2005, 01:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050321 Firefox/1.0.2

Zainstalowałem Thunderbirda i od razu rzucił mi się w oczy kobylasty błąd.
Otóż chodzi mi o:

Folder: "Niewysłane".

Takiego słowa w polskim języku nie ma! Na moje, winno być: "Nie wysłane"
L. | Wrocław
Lesiu

Z nami od: 07 marca 2005, 12:35

Postautor: Cleriic » 24 marca 2005, 09:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050226 Firefox/1.0.1

Lesiu pisze:Takiego słowa w polskim języku nie ma!

Poczytaj proszę: Pisownia łączna partykuły nie
Cleriic
Moderator

Postautor: czadman » 24 marca 2005, 09:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050317 Firefox/1.0.2

Lesiu pisze:Zainstalowałem Thunderbirda i od razu rzucił mi się w oczy kobylasty błąd.
Otóż chodzi mi o:

Folder: "Niewysłane".

Takiego słowa w polskim języku nie ma! Na moje, winno być: "Nie wysłane"

"Nie" z imiesłowami przymiotnikowymi piszemy łącznie. Aczkolwiek, niegdyś można to było pisać rozłącznie jeśli imiesłów był użyty w funkcji czasownikowej. Np. "Otrzymałem wczoraj nie wysłany pocztą, lecz doręczony do rąk własnych, list." Ale w naszym przypadku jest to chyba funkcja przymiotnikowa, która określa jaka jest nasza wiadomość. "W skrzynce znajduje się wiadomość". Ale jaka? Niewysłana, bo wyślemy ją później. Chcemy ją odróżnić od innych wiadomości, np. otrzymanych, więc nadajemy jej określenie "niewysłana". Czyli mamy "W skrzynce znajdue się niwysłana wiadomość" lub "Niwysłane wiadomości".

Aczkolwiek dylemat jest już rozwiązany bo w każdym przypadku użycia w/w imiesłowów z "nie" piszemy łącznie.
czadman

Z nami od: 10 marca 2005, 20:13

Postautor: Lesiu » 25 marca 2005, 04:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050321 Firefox/1.0.2

Proponuję najpierw poszukać tego wyrazu w słowniku ortograficznym lub słowniku języka polskiego, a potem się powoływać na różne zasady... Ewentualnie wpisać w Wordzie i wcisnąć F7. Napiszcie o swoich wrażeniach!

Ja nadal twierdze, że w tym wypadku nie wolno napisac łącznie.

Pozdrawiam.
L. | Wrocław
Lesiu

Postautor: Cleriic » 25 marca 2005, 12:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050223 Firefox/1.0.1

Lesiu pisze:Proponuję najpierw poszukać tego wyrazu w słowniku ortograficznym lub słowniku języka polskiego [...]

Ręce opadają... poczytaj reguły rządzące pisaniem partykuły "nie" łącznie.

Słownik ortograficzny (taki papierowy) musiałby być z 50 razy grubszy, aby móc pomieścić wszystkie wyrazy pisane ze wszystkimi możliwymi przedrostkami, odmianami przez przypadki, osoby, i nie wiadomo jeszcze przez co...
Cleriic
Moderator

Postautor: Lesiu » 25 marca 2005, 12:51

Wygląda to koszmarnie ale zdaje sie ze macie jednak racje. Jak widac przyzwyczajony jestem nadto do reguł sprzed kwietnia 1997. No cóż. Przynajmniej ten kulfon nie będzie mnie tak w oczy raził.

A tym którym ręce opadły powiem tylko, że nie wszyscy są tak ograniczeni za jakich uwaza. Mialem na mysli slownik który podał jako przykład sam, w którym jest bardzo duzo takich wyrazów. Na koniec powiem tylko ze ostatecznie uznaje swoj blad nie po radach lecz właśnie po znalezieniu jednak tego wyrazu w słowniku. Nie papierowym...
L. | Wrocław
Lesiu

Postautor: Cleriic » 25 marca 2005, 13:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050223 Firefox/1.0.1

Lesiu pisze:A tym którym ręce opadły powiem tylko, że nie wszyscy są tak ograniczeni za jakich uwaza.

Ani przez chwilę tak nie pomyślałem :) ani nie powiedziałem...
Czasem ręce mi opadają jak widzę niechęć forumowiczów do poczytania informacji, którą podaje się im na tacy...
Cleriic
Moderator

Postautor: Lesiu » 25 marca 2005, 15:44

Dobrze więc. Napisze ostatni raz skąd mi się wzięło niedowierzanie. : ) Sprawdziłem adres który podałeś. Na marginesie mówiąc sam również na PWN zacząłem poszukiwania. Tam w tym opisie zasad pisowni są podane przykłady imiesłowów pisanych z partykułą nie. Więc wziąłem pierwszy lepszy i sprawdziłem czy są w góle takie w bazie. I był! Sądziłem więc że jest to słownik zawierający właśnie wszelkie odmiany wszystkich wyrazów. Dziś jeszcze raz dokładnie przeczytałem zasady pisowni imiesłowów i faktycznie stwierdziłem że słowo "niewysłane" wg nowych (od 1997) zasad można pisac łącznie. Pozostał ostatni etap. Jedyne źródło które mogło rozwiać do końca moje wątpliwości to słownik do gier OpenSource. No i tam wyraz się pojawił. : ). Uznałem swoją pomyłkę.

Zawsze to lepiej jak się jeden człowiek pomyli mając wątpliwości niż żeby program miał błąd. Z takiego wychodze założenia. : )

Ale to właśnie siła Open Source.
Z przyjemnością wnet wywalę z dysku MS Outlook. : )

Pozdrawiam, życząc Wesołych Świąt!
L. | Wrocław
Lesiu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Klient poczty Thunderbird