MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Nie moge usunąć rozszerzeń :/

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Nie moge usunąć rozszerzeń :/

Postautor: rafael » 11 grudnia 2004, 15:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Ano mam taki problem, mam dwie wtyczki, Minimize to tray & Firesomething i kiedy dałem odinstaluj napisało mi, że zostanie to usunięte po restarcie firefoxa, wziąłem zrestarotowałem, ale dalej to siedzi...
Może jest jakiś edytor ?
Próbowałem ChromeEdit ale coś mi nie wychodzi.

Z góry dzięki

Obrazek

http://www.zippyimages.com/files/11138/rozszerzenia.jpg
rafael

Z nami od: 11 grudnia 2004, 14:59

Postautor: Olhado/256 » 11 grudnia 2004, 15:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)

Nie wiem, czy to wciąz aktualne, ale spróbuj:
http://mozillapl.org/pomoc/FAQ:_Rozszerzenia
(tylko na wszelki wypadek zrób kopię zapasową profilu zanim zaczniesz w nim grzebać).
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: teo » 11 grudnia 2004, 15:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041208 Firefox/1.0

Nadal działa, ale trzeba uważać, jak nie ma się wprawy.
Obrazek
teo
Moderator

Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

no

Postautor: rafael/niezalogowany » 11 grudnia 2004, 16:32

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; Maxthon)

no to mi sie porobiło...
Zrobiłem jak kazaliście, właczyłem FF i sie okazało ze wogole nic nie reaguje, na pasku u góry nazwa strony startowej (google.pl) ale puste białe tłu, zakładki u góry wogóle nic nie reagują...
Wziąłem wcześniej zrobiłem kopie profilu tak jak zalecał Olhado, wziąłem odinstalowałem FF, wraz z jego wszystkimi komponentami, w rejestrze również wszystko pousuwałem co z tym związane ale po instalacji, nawet bez wklejania starego profilu cały czas jest to samo...
No teraz jade na MyIE2, jednak dla mnie to prawie to samo co znienawidzony IE6.0, tyle, że z większą liczbą opcji i z zakładkami...
Macie jakieś pomysły co do tego ? Co z tym zrobić, żeby znów zaczęło działać ?
Mam FF1.0, nie wiem jaka wersja dokładnie, właśnie ściagam z domowej strony firefoxa najnowszą...
rafael/niezalogowany

eh

Postautor: rafael/niezalogowany » 11 grudnia 2004, 16:42

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; Maxthon)

dodatkowo, nie wiem co jest grane ponieważ, po ściągnięciu całkiem nowego firefoxa i zainstalowaniu go całkiem na czysto nie mam pojęcia czemu nie otwiera sie standardowa skórka FF tylko moja dodatkowo zainstalowana (Noia bodajrze...)... Może w tym właśnie tkwi błąd ? Tylko co teraz z tym zrobić ?
rafael/niezalogowany

no

Postautor: rafael/niezalogowany » 11 grudnia 2004, 16:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

uff, jakoś mi sie udało wyjść z opresji...
Teraz jednak boje sie instalowac rozszerzeń ;)
No bo np. Minimize to tray chciałem usunąć dlatego, że nie działało... Nie mam pojęcia dlaczego :)
Może jakiś mały kurs dobrego instalowania rozszerzeń :) ?
rafael/niezalogowany

Re: eh

Postautor: Olhado/256 » 11 grudnia 2004, 17:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)

rafael/niezalogowany pisze:dodatkowo, nie wiem co jest grane ponieważ, po ściągnięciu całkiem nowego firefoxa i zainstalowaniu go całkiem na czysto nie mam pojęcia czemu nie otwiera sie standardowa skórka FF tylko moja dodatkowo zainstalowana (Noia bodajrze...)...

To znaczy, że jednak NIE usunąłeś profilu.
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: rafael/niezalogowany » 11 grudnia 2004, 17:11

Olhado/256 pisze:
rafael/niezalogowany pisze:dodatkowo, nie wiem co jest grane ponieważ, po ściągnięciu całkiem nowego firefoxa i zainstalowaniu go całkiem na czysto nie mam pojęcia czemu nie otwiera sie standardowa skórka FF tylko moja dodatkowo zainstalowana (Noia bodajrze...)...

Nie, nie, już jest wszystko oki, coś siedziało w documents&settings :)
Tylko, że teraz boje sie instalować jakichkolwiek rozszerzeń zeby to sie nie powtórzyło :)
rafael/niezalogowany

Postautor: Olhado/256 » 11 grudnia 2004, 17:45

rafael/niezalogowany pisze:
Olhado/256 pisze:

Nie, nie, już jest wszystko oki, coś siedziało w documents&settings :)

Profil siedział ;) Tak cię tylko informuję, że możesz FF usuwać i instalować ile razy chcesz, a skórka i ustawnienia (i ewentualne błędy w konfiguracji) zostaną zachowane.
rafael/niezalogowany pisze:Tylko, że teraz boje sie instalować jakichkolwiek rozszerzeń zeby to sie nie powtórzyło :)

Szczerze mówiąc nie wiem skąd się wziął twój problem, ale dla pewności możesz przed instalacją rozszerzenia robić kopię zapasową profilu - jeśli coś się skaszani, wystarczy przywrócić profil i po kłopocie :)
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: lenrock » 11 grudnia 2004, 17:52

rafael/niezalogowany pisze:Tylko, że teraz boje sie instalować jakichkolwiek rozszerzeń zeby to sie nie powtórzyło :)

Sądzę że nie musisz się aż tak bać, w Fx1.0 jak coś się wali z rozszerzeniami , to najprościej skasować cały katalog "extensions" z profilu i pokolejnym starcie bedzie czysty Fx bez rozszerzeń . Ogólnie dobrze jest znać zasade że jak coś sie wytnie z profilu to Fx podczas ładowania sam uzupełni najbardziej potrzebne rzeczy domyslnymi. wiec warto po prostu wiedzieć czego nie ruszac jak np plik z zakładkami albo z zapisanymi hasłami na strony (tą wiedzę możesz znaleść w Wiki-szkole),a reszte w razie czegoś spokojnie wykasować

<notka już skierowana ogólnie>
FAQ jest też do poprawy , bo zapewne gdy wiekszość nowych użytkowników to Firefoxiarze , to informacje o rozszerzeniach starego typu dla Mozilli na początku mogą ich zmylić.
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

no

Postautor: rafael » 11 grudnia 2004, 18:47

dodatkowo mam pytanie,a nie chcem zakładac nowego tematu...
Czy istenie jakieś rozszerzenie dzięki któremu będę mógł nie blokować reklam w przeze mnie wyznaczonej witrynie ? Coś cały czas czytam AdBlock, ale czy to służy właśie do tego ?
Z góry dzięki za odp.
rafael

Z nami od: 11 grudnia 2004, 14:59

Postautor: teo » 11 grudnia 2004, 21:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041208 Firefox/1.0

AdBlock służy między innymi do tego. Tylko spokojnie zapoznaj się z nim abyś znowu nie przedobrzył. Jeżeli jeszcze nie instalowałeś rozszerzeń, to dla czystości Fx radzę Ci jeszcze raz:
- odinstalować Fx jeżeli był instalowany z pliku instalacyjnego (na wszelki wypadek po deinstalacji sprawdź folder Mozilla Firefox w Program Files, jeżeli cos tam jest, to wykasuj cały folder.
- usuń swoj profil, ktory jest w folderze C:\Documents and Settings\Twój profil\Dane aplikacji\ Mozilla (Documents and Settings widoczy jest jeżeli ustawiłeś pokazywanie folderów systemowych i ukrytych)
Teraz rozpocznij nową instalację. W przyszłości bardzo pomocny jest programik MozBackup do robienia i odtwarzania kopi Twojego profilu. Znajdzisz go jak użyjesz opcji Szukaj na forum :D . Powodzenia
Obrazek
teo
Moderator

Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Postautor: dzi4d3k » 11 grudnia 2004, 21:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)

usuń swoj profil, ktory jest w folderze C:\Documents and Settings\Twój profil\Dane aplikacji\ Mozilla (Documents and Settings widoczy jest jeżeli ustawiłeś pokazywanie folderów systemowych i ukrytych)

Wczesniej jednak znajdz w profilu plik bookmarks.htm i zachowaj gdzies indziej - to sa Twoje zakladki. Po tym jak po ponownej instalacji FX utworzy nowy profil podmien plik bookmarks.htm z nowego profilu na ten zachowany wczesniej, a zachowasz swoje zakladki.
dzi4d3k

Z nami od: 07 marca 2004, 17:41

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa