MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Po co Phoenix?

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Po co Phoenix?

Postautor: Olhado/256 » 11 listopada 2002, 19:50

Przeglądarka: -

To nie żadna prowokacja, tylko moje kolejne głupie, acz męczące pytanie - co takiego ma Phoenix, że ludzie instalują go na jednym kompie z Mozillą? Na screenshotach wyglądą bardzo podobnie/identycznie. I czy może mi ktoś podać adres jakiejś stronki (może być anglojęzyczna), na której jest dokładnie napisane co to Phoenix i do czego służy? Bo tak szukałem trochę, ale nie znalazłem... :wink:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: hADeSik » 11 listopada 2002, 20:12

Po co Phoenix?

Bo jest mniejszy? Bo jest szybszy? Bo to tylko przeglądarka (coś jak Opera)?

Nie wiem, znawcy powiedzą więcej...

A stronka z informacjami? Może www.mozilla.org ?
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Re: Po co Phoenix?

Postautor: GabrielBaines » 11 listopada 2002, 20:35

Olhado/256 pisze:I czy może mi ktoś podać adres jakiejś stronki (może być anglojęzyczna), na której jest dokładnie napisane co to Phoenix i do czego służy?

Jak to często bywa, najlepszym źródłem informacji jest (nie do końca wprawdzie aktualne) readme w CVS. Jest tam m.in. wyjasnione dlaczego w ogóle Phoenix jest robiony, skoro istnieje Mozilla.
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: Marian » 11 listopada 2002, 23:25

Phoenix bo:
- nie zawiera klienta poczty, a pod linuxem jest świetny Eolution do poczty i nie tylko, więc po co sobie kobyłą pamięć blokować
- bo jest szybszy i lżejszy niż Mozilla
- bo jest bardziej zaawansowany... ostatnia wersja bazuje podobno na Moz1.3a, ogólnie ma dużo nowych niesprawdzonych rzeczy a mimo to, jest stabilny :)
- bo nie trzeba go instalować pod windows - czasami to użyteczne :)
Marian

Postautor: Olhado/256 » 13 listopada 2002, 16:51

Ja rozumiem, że można używać Phoenixa ZAMIAST Mozilli i to mnie wcale nie dziwi, ale ktoś tu, z tego, co pamiętam, używał I tego I tego... a to już mnie dziwi nieco. A tak BTW - zainstalowałem toto, prawie polubiłem, ale w pewnym momencie chciałem użyć gestu i... oczywiście się nie użył. Bo w Phoenixie nie ma obsługi gestów. Jak dla mnie - dyskwalifikacja!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: Domel » 13 listopada 2002, 17:56

Marian pisze:- bo jest bardziej zaawansowany... ostatnia wersja bazuje podobno na Moz1.3a, ogólnie ma dużo nowych niesprawdzonych rzeczy a mimo to, jest stabilny :)

No tu chyba przesadziles, u mnie jest Mozilla 1.2b ;)
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: quiris » 13 listopada 2002, 19:41

Olhado/256 pisze:Ja rozumiem, że można używać Phoenixa ZAMIAST Mozilli i to mnie wcale nie dziwi, ale ktoś tu, z tego, co pamiętam, używał I tego I tego... a to już mnie dziwi nieco. A tak BTW - zainstalowałem toto, prawie polubiłem, ale w pewnym momencie chciałem użyć gestu i... oczywiście się nie użył. Bo w Phoenixie nie ma obsługi gestów. Jak dla mnie - dyskwalifikacja!

Ech... Nie rozumiesz idei Phoenixa: Rozbić molocha Mozillę na jak najmniejsze kawałki, zostawić to co najlepsze (engine Gecko), a resztę ludzie jak będą chcieli to doinstalują sobie za pomocą rozszerzen "Extensions". Dlatego zajrzyj do preferencji i na "Themes and Extensions" i "Get New Extensions" i doinstaluj sobie Gesty i... po problemie.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Olhado/256 » 13 listopada 2002, 21:34

quiris pisze:Dlatego zajrzyj do preferencji i na "Themes and Extensions" i "Get New Extensions" i doinstaluj sobie Gesty i... po problemie.

Ooo to ja nie wiedziałem, że tak można :oops: . W takim razie jeszcze pewnie wrócę do Phoenixa - jeżeli Proctor działa pod nim, ale zakładam, że działa. Mozilla jako przeglądarka ma faktycznie masę opcji, które wcale mi nie są potrzebne. Poza tym Phoenix się lepiej nazywa 8)
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: Domel » 13 listopada 2002, 21:42

Olhado/256 pisze:Ooo to ja nie wiedziałem, że tak można :oops: . W takim razie jeszcze pewnie wrócę do Phoenixa - jeżeli Proctor działa pod nim, ale zakładam, że działa.

Obawiam sie ze Proctor dziala tylko pod Mozilla.
Olhado/256 pisze:Poza tym Phoenix się lepiej nazywa 8)

Z tym bym polemizowal ;)
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Lisek » 13 listopada 2002, 23:30

Domel pisze:No tu chyba przesadziles, u mnie jest Mozilla 1.2b ;)

Nie bądź tego taki pewien :) To jest ostatni Phoenix nightly z 12.11.2002.

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.3a) Gecko/20021112 Phoenix/0.4
Lisek

Z nami od: 07 kwietnia 2002, 09:19

Postautor: GabrielBaines » 13 listopada 2002, 23:55

Domel pisze:Obawiam sie ze Proctor dziala tylko pod Mozilla.

Ano niestety Domel ma rację - Proctor nie działa pod Phoenixem. Pisałem o tym tutaj. Ale jak będzie zainteresowanie, to nie wykluczone, że zrobię drugie podejście. Na razie wpisze propozycje do Mantisa :wink:
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: Marian » 14 listopada 2002, 00:04

Domel pisze:
Marian pisze:- bo jest bardziej zaawansowany... ostatnia wersja bazuje podobno na Moz1.3a, ogólnie ma dużo nowych niesprawdzonych rzeczy a mimo to, jest stabilny :)

No tu chyba przesadziles, u mnie jest Mozilla 1.2b ;)

Hmm, moja raczej już zbyt nowa nie jest a mam:

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.3a) Gecko/20021108 Phoenix/0.4

gdzie 1.3a to chyba Moz1.3a? Np chyba, że się mylę...
Marian

Postautor: quiris » 14 listopada 2002, 07:40

GabrielBaines pisze:Ale jak będzie zainteresowanie, to nie wykluczone, że zrobię drugie podejście. Na razie wpisze propozycje do Mantisa :wink:

Please, please... ;-) Bardzo nam zależy na tym wspaniałym rozszerzeniu w Phoenixie. A poza tym czytałem na forum Phoenixa htttp://mozillazine.org , że Rozwijający mogą pomóc, jeśli brakuje nam jakiegoś ID. Bo chyba tutaj leży główny problem?
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Rafał » 14 listopada 2002, 09:03

Phenix jest super. To dopiero wersja rozwojowa - 0.4. Tylko czekać na następne wersje. Pytanie więc rodzi się zasadnicze: Kiedy będzie Polska wersja?
Rafał

Postautor: hADeSik » 14 listopada 2002, 09:11

Polska wersja jest do pobrania w dziale Pobierz.

PS: Ostatnio był na dole strony ;)
hADeSik
Moderator

Postautor: Marian » 14 listopada 2002, 09:22

Pytanie zasadnicze numer dwa: Dlaczego nie było informacji na ten temat na stronie głównej?
Marian

Postautor: Lisek » 14 listopada 2002, 11:42

quiris: nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie sie ostro rypie ten tabcośtam :) To znaczy uruchomisz przeglądarke, zamkniesz - odpalasz ponownie i możesz zapomnieć że się włączy :( Sprawdzałem na 0.4 final i nightly.

A co Phoenix'a PL to faktycznie nikt o tym nie pisał.
Lisek

Postautor: Lisek » 14 listopada 2002, 12:01

No i jeszcze jedno, ta funkcja Tabbrowser ma opcje w "Advanced" brzmiącą tak: "Don't open another browser window (Single Windows Mode)" - zdaje się, że po zaznaczeniu tej opcji taby w Phoenix'ie mają się zachowywać tak jak w Operze - ale coś zdaje sie nie wyszło, bo jak klikam na link z "target=_blank" to ten dalej zamiast w nowym tabie odpala się w nowym oknie :/
Lisek

Postautor: Gość » 14 listopada 2002, 12:03

Lisek pisze:No i jeszcze jedno, ta funkcja Tabbrowser ma opcje w "Advanced" brzmiącą tak: "Don't open another browser window (Single Windows Mode)" - zdaje się, że po zaznaczeniu tej opcji taby w Phoenix'ie mają się zachowywać tak jak w Operze - ale coś zdaje sie nie wyszło, bo jak klikam na link z "target=_blank" to ten dalej zamiast w nowym tabie odpala się w nowym oknie :/

Podobnie jak i wiele innych opcji z menu, również i ta nie do końca jest zaimplementowana... w końcu to 0.4 a nie 7.0 :)
Gość

Postautor: hADeSik » 14 listopada 2002, 12:04

Marian pisze:Pytanie zasadnicze numer dwa: Dlaczego nie było informacji na ten temat na stronie głównej?
Najlepiej spytać decydentów ;)
Lisek pisze:[...]A co Phoenix'a PL to faktycznie nikt o tym nie pisał.
GmbH podawał juz komuś taką informację na jednym z forów...
hADeSik
Moderator

Następna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite