TB nie sciaga poczty - brak prawa do zapisu
Moderator: Pomocy?!
TB nie sciaga poczty - brak prawa do zapisu
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0
Nie ukrywam ze dzisiaj jestem zaskoczony tym co sie stalo. Nie wylaczam komputera i dziala bez przerwy. Dzisiaj rano siadlem do peceta i chcialem sciagnac poczte. Wchodze do TB (jest caly czas wlaczony w trayu) i klikam sprawdzanie poczty a tu komunikac, ze nie mam wystarczajacej ilosci mijsca na dysku lub nie ma uprawnien do zapisu na dysku i poczta nie moze byc sprawdzona.
Jak sie domyslam chodzi o dysk na ktorym jest profil TB. Nie zmienialem domyslnej lokalizacji i profil jest na swoim miejscu w Documents and Setings. Natomiast TB jest na tym samym dysku w Program Files.
Sprawdzilem ilosc miejsca. Mam jeszcze wolne 11 GB. Sprawdzilem prawa do zapisu w katalogu Documents and Setings i z tego co widze to jest tam wlaczona opcja Tylko do odczytu. Pomyslalem ze w tym lezy problem i chcialem to zmienic - niestety zdejmuje atrybut i jak za chwile sprawdzam to jest on znowu zakladany.
Czy ktos z szanownych kolegow sie z tym spotkal?
Dysk ma NTFSa od dawna i dzialalo bez problemu.
Wczoraj dokonalem update TB z 0.9 na 1.0 i dzialalo prawidlowo.
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0
Jeszcze raz prosze o pomoc.
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217 MultiZilla/1.6.4.0b Mnenhy/0.6.0.101
Spróbuj w nowym probilu zrobić IDENTYCZNE ustawienia skrzynek pocztowych, a następnie kopiować po kolei pliki z katalogu Mail w profilu... w ten sposób dojdziesz conajmniej do tego co jest uszkodzone (zapewne inbox
- Adrianer
- Moderator
- Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Adrianer pisze:zapewne jeden z plików przechowujących pocztę uszkodził się podczas zwiechy windy...
Spróbuj w nowym probilu zrobić IDENTYCZNE ustawienia skrzynek pocztowych, a następnie kopiować po kolei pliki z katalogu Mail w profilu... w ten sposób dojdziesz conajmniej do tego co jest uszkodzone (zapewne inbox). Jak to odzyskać w miarę szybki sposób to nie mam pojęcia...
Wydaje mi sie, ze znalazlem ten plik ktory sie uszkodzil. Usunalem go ale to nic nie dalo. Wiec usunalem caly profil i odzyskalem go z kopii. Niestety stracilem poczte z 2 dni ale to nie jest duzy problem.
Zastanawia mnie tylko dlaczego MozBackup zrobil pelny backup profilu TB i odzyskal go w calosci ale niestety w odzyskanym profilu musialem na nowo zainstalowac dodatki i motywy bo niby wisialy one ze sa zainstalowane ale nie dzialaly.
- Gość
Poprzednio tez dostalem zwrot i tak sie stalo.
PS
Jest jakis wirus ktory uszkadza TB a moze jakis bug?
- Gość
Filtry w kliencie poczty automatycznie cala poczte z tego konta przenosza do folderu. Jezeli zablokuje sie TB to pomaga: kompletne reczne usuniecie tego folderu z Profilu. Trzeba skasowac folder jaki tam jest oraz dwa pliki o takiej nazwie. Wtedy wszystko zaczyna dzialac.
PS
Mam jeszcze jeden trop. Mam filtr ktory ma kasowac poczte wyslana z adresow z domeny *@*.ru. Wlaczylem opcje kasowania na serwerze POP. Byc moze to nie dziala jak nalezy w przypadku gdy konto obslugiwane jest przez SSL.
- Gość
Otoz jezeli na dowolne konto przyjdzie wiadomosc z wirusem to TB zachowuje sie jak opisalem to powyzej.
Blokuje dostep do tej wiadomosci i co ciekawe nie mozna jej usunac z poziomu programu. Ten sam problem ma znajomy z ktorym wlasnie rozmawialem tyle, ze u niego komputer sie zatyka - uzywa antywisusa NAV. Natomiast ja nie mam dostepu do poczty - uzywam darmowego AVG.
- Gość
Adrianer pisze:to nie TB blokuje dostep, lecz twoj antywir - zmien na jakis ktory nie robi takich kawalow
Ok do tego juz doszedlem i na chwile obecna znalazlem rozwiazanie (nie zadowala mnie do konca). Problem dotyczy wylacznie jednego konta na ktore dostaje te wirusy (nie ma tam av na serwerze). Po prostu sciaga naglowki i na tej postawie filtruje wiadomosci. Nie zadowala mnie to i zmienie program antiwrusowy.
Do tej chwili uzywalem darmowego AVG i on robil takie jaja. Zastanawiam sie nad przesiadka na cos innego - mysle o Avast. Tylko nie wiem czy on nie bedzie sie zachowywal sie podobnie. A moze cos polecisz to dziala na 100% poprawnie i nie bedzie blokowac dostepu do plikow?
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Olhado/256 pisze:Od kilku miesięcy używam Avasta i Tb, dostałem przez ten czas sporo wirusów i żadnych problemów nie było
Wlasnie zainstalowalem Avasta i faktycznie problemow nie ma. Pomijam to, ze 3 miesiace temu skonczyla sie licencja na NAV i odinstalowalem go. Dzisiaj zainstalowalem Avasta i okazalo sie, ze zostaly jakies smieci po Nortonie i kombinowalem jak sie tego pozbyc, ale udalo sie.
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
Takie jedno pytanko: czy skonfigurowałeś te programy tak, aby TB odbierał listy za pośrednictwem AVG? Bez tego rzeczywiście mogą zdażać się takie niespodzianki. Ta konfiguracja wymaga grzebania w obu programach.
- daniel_dg
- Z nami od: 26 czerwca 2004, 12:37
daniel_dg pisze:Mam AFG 7.0 Free i TB 1.0. Żadne tego typu numery u mnie nie występują, a zdażyło mi się że AVG przejął list z wirusem i wywalił sam załącznik.
Takie jedno pytanko: czy skonfigurowałeś te programy tak, aby TB odbierał listy za pośrednictwem AVG? Bez tego rzeczywiście mogą zdażać się takie niespodzianki. Ta konfiguracja wymaga grzebania w obu programach.
A co masz konkretnie na mysli?
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
Anonymous pisze:A co masz konkretnie na mysli?
OK. Opiszę jak to zrobić dla Interii (tylko pocztę przychodzącą).
Poczta przychodząca
W AVG 7.0 Free trzeba zdefiniować serwer POP3: Control Center -> E-mail scaner -> przycisk Properties -> zakładka Servers -> Add.
Jako typ serwera wybrać POP3.
Z prawej wybrać Connection:
- Type of login: USER/COMPUTER
- Local port: pozostawić bez zmian, chyba że port jest już zajęty (domyślnie 5200 wzwyż)
- Use APOP - wyłączone
- Connection: TSL (w tym wypadku dla Interii tak; należy wybrać taki sposób połączenia, który obsługuje serwer poczty)
W polu E-mail client POP3 server pojawia się podpowiedź jak skonfigurować klijenta poczty (w tym wypadku będzie to TB 1.0), np.:
Server: "127.0.0.1:5202", Login: "user/computer"
Jeśli chodzi o AVG wystarczy poklikać OK gdzie się da.
W TB wybrać Konfigurację kont. Wybrać Konfigurację serwera (u mnie dla Interii).
W polu Nazwa serwera jest poczta.interia.pl. Zmienić to na 127.0.0.1.
W polu Port wpisać numer portu utworzonego servera w AVG (przykładowo: 5202).
W polu Użytkownik jest przykładowo userek. Zmienić na userek/poczta.interia.pl.
Używaj bezpicznego połącznie (SSL) ma być odznaczone (w AVG konfiguruj e się sposób połczenia - szyfrowane czy nie - z severem poczty). Podobnie Użyj bezpiecznego uwierzytelnienia.
Terz wystarczy kliknąć OK i poczta przychodząca jest już skonfigurowana. Teraz TB będzie odbierał pocztę za pośrednictwem AVG.
- daniel_dg
- Z nami od: 26 czerwca 2004, 12:37
Wróć do Klient poczty Thunderbird