cprzloczystosc w animacjach flash
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
cprzloczystosc w animacjach flash
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.3) Gecko/20040910
wejdzcie na strone www.speddumar.pl z pomoca ie i mozilli na stronie glownej zobaczycie roznice co zrobuc zeby te biale pola pyly przrzriczyste
- adam smith
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
Zastosowałeś EMBED
... no nic... . Dodaj informację o przezroczystości filmu Flasha do tego znacznika:
<embed wmode="transparent" .... ></embed>
Przeszukaj forum o możliwości osadzania Flasha na stronach bez pomocy znacznika EMBED
. Poza tym nie wszystkie przeglądarki obsługują przezroczystość we Flashu
.
Pozdroofko,
<embed wmode="transparent" .... ></embed>
Przeszukaj forum o możliwości osadzania Flasha na stronach bez pomocy znacznika EMBED
Pozdroofko,
- Gedi
- Z nami od: 10 sierpnia 2003, 17:36
Re: odp
Przeglądarka: Opera/8.00 (Windows NT 5.1; U; en)
Tia? A świstak siedzi i zawija. Masz dodane <param name="wmode" value="transparent">, a to jest akurat informacja o przezroczystości tylko dla MSIE. Inne przeglądarki nie wiedzą nic o przezroczystości. Po dodaniu przewidłowego atrybutu do znacznika <embed> Opera 8.0 dla Windows (i tylko ta to obsługuje) prawidłowo wyświetla animację flasha.Anonymous pisze:<embed wmode="transparent" .... ></embed> dokladnie taki mam parametr i mimo to nie dziala. zauwazylem ze opera ma ten sam problem
- quiris
- Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53
quiris - tak tez
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.3) Gecko/20040910
tak tez probowalem i wiesz co? gowno nie trzeba besztac tylko dlatego ze wie sie troche wiecej ale z tego co widze to wiele wiecej nie wiesz
waz lepiej swoje slowa a jak masz sie zachowywac jak ekspedientka w komunistycznym sklepie to lepiej nie odpisuj
a tak na marginesie to ze opera 8 prawidlowo wyswietla animacje flasha to zadne pocieszenie bo chyba jestes w stanie zrozumiec ze ja nie mam wplywu na to jaka ktos uzywa przegladarke a chodzi o to zeby strone mogli ogladac wszyscy niezaleznie od softu ktorym sie posluguja
Gedi - pozdrawiam i dzieki
waz lepiej swoje slowa a jak masz sie zachowywac jak ekspedientka w komunistycznym sklepie to lepiej nie odpisuj
a tak na marginesie to ze opera 8 prawidlowo wyswietla animacje flasha to zadne pocieszenie bo chyba jestes w stanie zrozumiec ze ja nie mam wplywu na to jaka ktos uzywa przegladarke a chodzi o to zeby strone mogli ogladac wszyscy niezaleznie od softu ktorym sie posluguja
Gedi - pozdrawiam i dzieki
- adam smith
Re: quiris - tak tez
Przeglądarka: Opera/8.00 (Windows NT 5.1; U; en)
adam smith pisze:tak tez probowalem i wiesz co? gowno nie trzeba besztac tylko dlatego ze wie sie troche wiecej ale z tego co widze to wiele wiecej nie wiesz![]()
Jakieś kompleksy masz?
No i co z tego? Firefox/Mozilla dla Windows przezroczystość flasha też nie od zawsze obsługują. Co więcej nie wszystkie przeglądarki na rynku flasha obsługują. Tego flasha chcesz dla Lynxa też przygotować? Skoro próbowałeś podanego wyżej parametru, to dlaczego ja go w kodzie tej strony nie widzę?
- quiris
- Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Z powodu tego, że WMODE=TRANSPARENT nie jest obsługiwane przez wszystkie przeglądarki najlepiej dodawać do filmu Flasha "kawałek" tła. Zasada taka sama jak przy umieszczaniu pociętej grafiki w layoucie z tym, że zamiast któregoś kawałka bitmapy stosujemy SWF z osadzonym jakimśtam fragmenteem grafiki. W związku z bugiem Flasha (tzw. "bug jednego piksela"), fragment grafiki w filmie musi być conajmniej o 1px większy na szerokość i wysokość.
I to jest najlepszy jak dotąd sposób na radzenie sobie z "przezroczystością" flasha w przeglądarkach czyli ... zrezygnowanie w ogóle z WMODE=TRANSPARENT
!
Pozdroofko,
I to jest najlepszy jak dotąd sposób na radzenie sobie z "przezroczystością" flasha w przeglądarkach czyli ... zrezygnowanie w ogóle z WMODE=TRANSPARENT
Pozdroofko,
- Gedi
- Z nami od: 10 sierpnia 2003, 17:36
• Strona 1 z 1
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony