MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Kopiowanie do folderu Wysłane ....

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Kopiowanie do folderu Wysłane ....

Postautor: kawka » 07 stycznia 2005, 20:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

Szwankuje....
Wiadomości się wysyłają, a jakże, ale kopie nie chcą się zrobic do folderu Wysłane.
I tak się stało dziś po pół roku intensywnego używania TB.
Jakies pomysły ktoś ma?
Pozdrawiam
kawka
kawka

Z nami od: 07 stycznia 2005, 20:03

Postautor: Stef » 07 stycznia 2005, 21:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041111 Firefox/1.0

A w "konfiguracji konta" sprawdzałeś czy w
"kopiach i folderach" jest jak być powinno?

Pozdrawiam
Stef
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: kawka » 07 stycznia 2005, 21:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

No pewnie :-)
Z resztą wcale tam nie zaglądam skoro cały czas dobrze wszystko działa. Ot, tak nagle się co jakiś tam mail nie chce skopiować....
Niepokoi mnie to bo już mam jeden problem, że się nie da wywalić trzech folderów [pisałam o tym tutaj], ale przywyczaiłam się i niech se siedzą jak muszą ;-)
Pozdrawiam
kawka
kawka

Postautor: Stef » 07 stycznia 2005, 21:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041111 Firefox/1.0

Nie do końca rozumiem o co chodzi?
O np. automatyczne zapisywanie poczty wychodzącej w folderze wysłane,
czy też o przenoszenie z/do tego folderu jakichś maili?
Jeśli jednak to drugie to sprawdź czy wszystko w porządku z twoim profilem.
Może namieszało się z jakimiś prawami dostępu do folderu... :o (jakiś antywir albo co..)

Generalnie wobec zadziwiających przeciwności losu uniemożliwiających
bezproblemowe korzystanie z Tb proponuję zalożyć nowy profil
(Start>programy>Thunderbird>manadżer profili (nie kasując starego)), skonfigurować od nowa
konta pocztowe, uważając co się klika/zaznacza i powinno być dopsze :)
(nie kasuj tych trzech folderów, niech sobie będą)

Pozdrawiam
Stef
Stef
Moderator

Postautor: kawka » 07 stycznia 2005, 21:46

Stef pisze:Nie do końca rozumiem o co chodzi?
O np. automatyczne zapisywanie poczty wychodzącej w folderze wysłane

Dokładnie. Chodzi o to automatyczne kopiowanie maila zaraz po jego wysłaniu. Coś się zawiesza, zacina, sama nie wiem... Nie zawsze ale ostatnio częściej ...

(nie kasuj tych trzech folderów, niech sobie będą)

:) i tak się nie da. Nie da się ich otworzyć, nie da się tam nic skopiować, nie da się ustawić filtrów, nic. Wiecznie klepsydra lub jakieś tam komunikaty, zalecenia, po wykonaniu których nadal jest to co było. Normalnie czary...
Pozdrawiam
kawka
kawka

Postautor: Stef » 07 stycznia 2005, 22:59

kawka pisze:Dokładnie. Chodzi o to automatyczne kopiowanie maila zaraz po jego wysłaniu. Coś się zawiesza, zacina, sama nie wiem... Nie zawsze ale ostatnio częściej ...

Być może jest to spowodowane manewrami które usiłowałaś przeprowadzić na tych folderach
(opisanymi w tym wątku: http://mozillapl.org/forum/about-9900.html :-? )
Próbowałaś na nowym profilu?
kawka pisze::) i tak się nie da. Nie da się ich otworzyć, nie da się tam nic skopiować, nie da się ustawić filtrów, nic. Wiecznie klepsydra lub jakieś tam komunikaty, zalecenia, po wykonaniu których nadal jest to co było. Normalnie czary...

Normalnie foldery "się otwierają" ( :lol: ) , można do nich kopiować itp itd.
Te komunikaty to ciekawa rzecz!
Można czsem z nich wywróżyć co jest nie tak! (prawie jak kryształowa kula :) )

Reasumując: jeśli nie masz nadpobudliwego antywira, to na nowym profilu i poprawnie skonfigurowanych kontach powinno wszystko śmigać.

Stef
Stef
Moderator

Postautor: E2rd » 10 stycznia 2005, 12:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Spróbuj usunąć pliki .msf od tych folderów.
W Konfiguracji kont -> Konfig. serwera masz na dole napisane, gdzie one są na dysku. Wejdź do tego katalogu, wyłącz TB, skasuj np. Sent.msf. Po włączeniu TB kliknij w folder np. Wysłane i odczekaj, aż ten plik się odbuduje ("Tworzenie pliku podsumowania...").
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: kawka » 10 stycznia 2005, 14:21

Stef pisze:Te komunikaty to ciekawa rzecz!
Można czsem z nich wywróżyć co jest nie tak! (prawie jak kryształowa kula :) )

Reasumując: jeśli nie masz nadpobudliwego antywira, to na nowym profilu i poprawnie skonfigurowanych kontach powinno wszystko śmigać.

Stef

Oto komunikat jaki się pojawia w chwili gdy sie chce tam coś skopiować:
"Wiadomości nie zostały przeniesione lub skopiowane do folderu "XX" ponieważ operacja zapisywania danych w folderze nie powiodła się. Aby zwolnić więcej miejsca na dysku, należy z menu Plik wybrać Opróżnij kosz, a następnie Porządkuj foldery. Po wykonaniu tych czynności można spróbować ponownie."

No i kicha bo ja miejsca wolnego na dysku mam coś koło 30GB, wszystko co ten komunikat zaleca wykonałam i nic.
Bardzo mnie to śmieszy bo jakims cudem mam już 3 takie foldery. Mogę jedynie zmieniać ich nazwy.
Pozdrawiam
kawka
kawka

Postautor: kawka » 10 stycznia 2005, 14:24

E2rd pisze:Spróbuj usunąć pliki .msf od tych folderów.
W Konfiguracji kont -> Konfig. serwera masz na dole napisane, gdzie one są na dysku. Wejdź do tego katalogu, wyłącz TB, skasuj np. Sent.msf. Po włączeniu TB kliknij w folder np. Wysłane i odczekaj, aż ten plik się odbuduje ("Tworzenie pliku podsumowania...").

DZIĘKI !!!!!!!!
Jesteś pierwszą osobą, która mi to łopatologicznie wytłumaczyła i się udało !!!!
Wreszcie jestem wolnym człowiekiem bez 3 głupich folderów :-))))
Pozdrawiam
kawka
kawka

Wróć do Klient poczty Thunderbird