MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Do tłumaczy dodatków: dlaczego nie informujecie autorów...?

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Do tłumaczy dodatków: dlaczego nie informujecie autorów...?

Postautor: Adrianer » 09 stycznia 2005, 21:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217 MultiZilla/1.6.4.0b Mnenhy/0.6.0.104

Dlaczego żaden tłumacz nie informuje autorów rozszerzeń o przetłumaczonych wersjach aby włączyli tłumaczenie do swoich wydań, albo żeby dali conajmniej odnośnik do polskiej wersji na swoich stronach?!

Np. mamy od kilku dni polskie Crash Recovery, a przed chwilą wyszła nowa wersja w której autor włączył francuskie tłumaczenie... po polskim śladu!

Ludzie, jak tak dalej będziemy robić to w dalszym ciągu większość nie będzie miała pojęcia o istnieniu o polskich wersji rozszerzeń... :evil:
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: teo » 09 stycznia 2005, 23:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041208 Firefox/1.0

Częściowo masz rację. Przyjeliśmy zasadę, że przy polskiej lokalizacji rozszerzeń wycinamy wszystkie pozostałe lokalizacje, aby nie zwiększać "wagi" rozszerzeń. Jeżeli wszystkie tłumaczenia byłyby dodawane do podstawowej wersji mielibyśmy wówczas pliki, które ważyłyby często nawet powyżej 1MB. Wielokrotnie twórcy rozszerzeń tworzą je tak, że instaluje się to wszystko bez względu na wersję językową. Takie działanie powoduje, że instalka np. Fx na dysku zaczyna zajmować dużo miejsca, no i Fx znacznie zwalnia działanie. Zdarzyło mi się też i tak, że pomimo, że istniała już polska wersja rozszerzenia, (FoxyTunes) w jego podstawowej wersji pojawiło się polskie tłumaczenie wykonane przez nikomu (z grona naszych lokalizatorów) nie znaną osobę. Mnie osobiście nie zależy na figurowaniu w oficjalnych wersjach rozszerzeń jako contributor. To co robię sprawia mi przyjemność i zadowolenie, że mogę coś zrobić dla polskiej społeczności Mozilli. To moja wersja - dlaczego nie zależy nam (mi) na zamieszczaniu polskich lokalizacji w podstawowych wersjach.

Jeżeli chodzi o zamieszczanie linków do polskich lokalizacji rozszerzeń, to najpierw musimy zbudować prawdziwą Polską Bazę Rozszerzeń, a dopiero później podawać jej adres. Niektórzy autorzy zamieszczają już linki do polskich lokalizacji (TBE).
Obrazek
teo
Moderator

Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Postautor: lenrock » 10 stycznia 2005, 01:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Co tu będe dużo mówił , jest to trochę męczące i tyle . Na odnosniki na stronach autorów i tak żadko kto patrzy (większość osób korzysta z baz odnośników) . Czasem autor umieszczać lokalizacji nie chce , bo nie zależy mu przed każdą wersją pytać się iluś osób aby przetłumaczyli to a tamto. Czasem jednak przyjmują bardzo chętnie (np FlashBlock , Gesty) . Jednak biorąc pod uwagę aktualne mechanizmy menedżera rozszerzeń dla FX i TB trudno nazwać to pełną lokalizacją skoro opisy w mendżerze nie są multijęzyczne .

Ważne że przynajmniej tłumaczenia sa zebrane w jedno miejsce , gdzie nawet jak ktoś nic nie rozumie po angielsku , to powinien sobie poradzić .

Podobają mi się także rózne legendy z forum że na polskie wersje Fx najlepiej bezawaryjnie działają polskie wersje rozszerzeń :) , w zasadzie uznaje to za świetny komplement i docenienie pracy , dostosowujemy przecież czasem rozszerzenia do nowych wersji Fx zanim zrobią to autorzy.

Po za tym za jakiś czas będzie niespodzianka dla fanów polskiej bazy , tak że jeszcze chętniej będzie można ją promowac .
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: piecu » 10 stycznia 2005, 12:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

lenrock pisze:Podobają mi się także rózne legendy z forum że na polskie wersje Fx najlepiej bezawaryjnie działają polskie wersje rozszerzeń :)

No w niektórych przypadkach to akurat jest prawda...
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa