MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Ranking.pl 04-10 stycznia 2005

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Ranking.pl 04-10 stycznia 2005

Postautor: Gandalf » 11 stycznia 2005, 16:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Wstepne wyniki:

PL: 8127981

IE: 7133249 (87.8) -0.1
Firefox: 402322 (5.0) +0.2
Opera: 376748 (4.6) -0.1
Mozilla: 149973 (1.8) 0.0

Zagraniczni: 2919469

IE: 2623313 (89.8) -0.2
Firefox: 165445 (5.6) 0.0
Opera: 41314 (1.4) 0.0
Mozilla: 28232 (0.9) 0.0

Calosc: 11049880

IE: 9758908 (88.3) -0.1
Firefox: 567793 (5.1) 0.0
Opera: 418106 (3.8) 0.0
Mozilla: 178213 (1.6) 0.0

Zaznaczam, ze moglem sie pomylic, bo w trakcie liczenia mialem spory szum dookola siebie :)
IE jest to aplikacja, która pozwala przeglądać internet z Twojego komputera i na odwrót
Gandalf
 
Posty: 1802
Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ranking.pl 04-10 stycznia 2005

Postautor: zwierz » 11 stycznia 2005, 19:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20050101 Firefox/1.0

Gandalf pisze:Zaznaczam, ze moglem sie pomylic, bo w trakcie liczenia mialem spory szum dookola siebie :)

Firefox w Polsce: 4.9% (zaokrąglenie 4.94983933 do pierwszej cyfry po przecinku to 4.9, a nie 5.0, to co jest po 4.94 jest nieistotne)
zwierz
Moderator
 
Posty: 1913
Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13
Lokalizacja: Kraków

Re: Ranking.pl 04-10 stycznia 2005

Postautor: piecu » 11 stycznia 2005, 19:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

zwierz pisze:Firefox w Polsce: 4.9% (zaokrąglenie 4.94983933 do pierwszej cyfry po przecinku to 4.9, a nie 5.0, to co jest po 4.94 jest nieistotne)

Jak już się czepiamy ;), to 4.949 to jest 4.95, a to jest 5.0 :)
Bartosz Piec
piecu
Moderator
 
Posty: 809
Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ranking.pl 04-10 stycznia 2005

Postautor: zwierz » 11 stycznia 2005, 20:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20050101 Firefox/1.0

piecu pisze:Jak już się czepiamy ;), to 4.949 to jest 4.95, a to jest 5.0 :)

Jak już się czepiamy ;), to
Zaokrąglnie 4.949 do dwóch miejsc po przecinku to 4.95,
zaokrąglnie 4.95 do jednego miejsca po przecinku to 5.0,
ale zaokrąglenie 4.949 do jednego miejsca po przecinku to 4.9.
:)
zwierz
Moderator
 
Posty: 1913
Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13
Lokalizacja: Kraków

Re: Ranking.pl 04-10 stycznia 2005

Postautor: piecu » 11 stycznia 2005, 20:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

zwierz pisze:ale zaokrąglenie 4.949 do jednego miejsca po przecinku to 4.9. :)

Naprawdę? To sorrki i już się nie czepiam...
Bartosz Piec
piecu
Moderator
 
Posty: 809
Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ranking.pl 04-10 stycznia 2005

Postautor: marcoos » 11 stycznia 2005, 21:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

piecu pisze:
zwierz pisze:Firefox w Polsce: 4.9% (zaokrąglenie 4.94983933 do pierwszej cyfry po przecinku to 4.9, a nie 5.0, to co jest po 4.94 jest nieistotne)

Jak już się czepiamy ;), to 4.949 to jest 4.95, a to jest 5.0 :)


Idąc dalej wg takiej logiki, to 5.0 to połowa z 10, więc 10. A 10 to połowa z 20, więc 20. A to połowa z 40, więc możemy zaokrąglić do 40. A to jest połowa z osiemdziesięciu, więc...

:-)
marcoos
Moderator
 
Posty: 2227
Z nami od: 12 października 2002, 10:25
Lokalizacja: Kraków

Re: Ranking.pl 04-10 stycznia 2005

Postautor: wariat » 11 stycznia 2005, 21:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

marcoos pisze:Idąc dalej wg takiej logiki, to 5.0 to połowa z 10, więc 10. A 10 to połowa z 20, więc 20. A to połowa z 40, więc możemy zaokrąglić do 40. A to jest połowa z osiemdziesięciu, więc...
:-)

NIe rozpedz sie za bardzo ... mowimy o procentach udzialu ... max moze byc 100% ... zatrzymajmy sie wiec na 80 i swiętujmy 80% udzialu FF w rynku przegladarek :D
Kazdy powod do imprezy jest dobry!
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat
 
Posty: 720
Z nami od: 09 maja 2002, 20:01
Lokalizacja: Poznan

Re: Ranking.pl 04-10 stycznia 2005

Postautor: Cleriic » 11 stycznia 2005, 22:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

zwierz pisze:ale zaokrąglenie 4.949 do jednego miejsca po przecinku to 4.9. :)

Niestety :) Chyba przespałeś lekcje matematyki :)
Zaokrąglamy ZAWSZE od prawej do lewej uwzględniając każdą cyfrę po kolei!

np. Liczbę 4.949 chcemy zaokrąglić do 1 miejsca po przecinku.
Wykonujemy po kolei zaokrąglenia od prawej do lewej:
Kod: Zaznacz cały
 4.949
 4.95
 5.0

Jakby było prawdą to co napisałeś to zaokrąglenie liczby: 4.849 do 1 miejsca po przecinku dało by wynik 4.8! Co oczywiście nie jest prawdą! Bo prawidłowe zaokrąglenie daje wynik: 4.9!!
Wybierz Firefoksa i podbij Internet! :)
Cleriic
Moderator
 
Posty: 659
Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04
Lokalizacja: Polska :)

Re: Ranking.pl 04-10 stycznia 2005

Postautor: asen » 11 stycznia 2005, 22:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Cleriic pisze:Niestety :) Chyba przespałeś lekcje matematyki :)
Zaokrąglamy ZAWSZE od prawej do lewej uwzględniając każdą cyfrę po kolei!

np. Liczbę 4.949 chcemy zaokrąglić do 1 miejsca po przecinku.
Wykonujemy po kolei zaokrąglenia od prawej do lewej:
Kod: Zaznacz cały
 4.949
 4.95
 5.0

Jakby było prawdą to co napisałeś to zaokrąglenie liczby: 4.849 do 1 miejsca po przecinku dało by wynik 4.8! Co oczywiście nie jest prawdą! Bo prawidłowe zaokrąglenie daje wynik: 4.9!!


No to spróbuj w OpenOffice wpisać 4,849 -
i redukuj miejsca po przecinku, w dziesiątnych otrzymasz 4,8
czyli tyle ile powinno być.
Nie ma czegoś takiego jak dwukrotne, trzykrotne czy wielokrotne zaokrąglanie liczby.
(chyba, że pracujesz dla Urzędu Skarbowego)

Ale wracając do tematu:
Polska:
Data - MSIE - Firefox - Opera - Mozilla

7-13.12.2004 - 89,20% - 3,73% - 4,36% - 1,87%
14-20.12.2004 - 88,73% - 4,14% - 4,45% - 1,85%
21-27.12.2004 - 88,31% - 4,50% - 4,58% - 1,83%
28.12-03.01.05 - 87,88% - 4,85% - 4,70% - 1,82%
4-10.01.2005 - 87,76% - 4,95% - 4,64% - 1,85%

Zagraniczni:
Data - MSIE - Firefox - Opera - Mozilla

7-13.12.2004 - 88,07% - 6,26% - 1,86% - 1,41%
14-20.12.2004 - 88,08% - 6,40% - 1,81% - 1,30%
21-27.12.2004 - 89,49% - 5,81% - 1,55% - 1,02%
28.12-03.01.05 - 90,03% - 5,64% - 1,38% - 0,94%
4-10.01.2005 - 89,86% - 5,67% - 1,42% - 0,97%

Ogółem:
Data - MSIE - Firefox - Opera - Mozilla

7-13.12.2004 - 88,98% - 4,23% - 3,87% - 1,78%
14-20.12.2004 - 88,60% - 4,59% - 3,92% - 1,74%
21-27.12.2004 - 88,59% - 4,81% - 3,86% - 1,63%
28.12-03.01.05 - 88,43% - 5,05% - 3,84% - 1,59%
4-10.01.2005 - 88,32% - 5,14% - 3,78% - 1,61%

Ps. nadal mnie martwią zagraniczne rezultaty.
Asen
Używam Mozillę Firefoxa, bo... Windows 98, jest droższy od XP.
Czy używam IE ? Ooo taaak... do ściągniecia Firefoxa.
asen
 
Posty: 95
Z nami od: 09 listopada 2004, 17:32

Re: Ranking.pl 04-10 stycznia 2005

Postautor: Olhado/256 » 11 stycznia 2005, 22:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)

Cleriic pisze:Jakby było prawdą to co napisałeś to zaokrąglenie liczby: 4.849 do 1 miejsca po przecinku dało by wynik 4.8! Co oczywiście nie jest prawdą!

Nie jest? A powiedz mi - która liczba jest bliższa 4.849 - 4.8, czy 4.9? Bo mi ewidentnie wychodzi, że 4.8, więc to właśnie ta liczba powinna być wynikiem zaokrąglenia 4.849 do jednego miejsca po przecinku.

asen -> ten komentarz z Urzędem Skarbowym to był killer! :lol:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3878
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ranking.pl 04-10 stycznia 2005

Postautor: Cleriic » 12 stycznia 2005, 00:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

asen pisze:No to spróbuj w OpenOffice wpisać 4,849 -
i redukuj miejsca po przecinku, w dziesiątnych otrzymasz 4,8
czyli tyle ile powinno być.


Ręce mi opadają! Toż to podstawy matematyki!

Apropos OO - u Ciebie OO obcina miejsca dziesiętne a nie zaokrągla!
Jakby zaokrąglał to by podał wynik 4.9!
Wybierz Firefoksa i podbij Internet! :)
Cleriic
Moderator
 
Posty: 659
Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04
Lokalizacja: Polska :)

Re: Ranking.pl 04-10 stycznia 2005

Postautor: Cleriic » 12 stycznia 2005, 00:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Olhado/256 pisze:Nie jest? A powiedz mi - która liczba jest bliższa 4.849 - 4.8, czy 4.9? Bo mi ewidentnie wychodzi, że 4.8, więc to właśnie ta liczba powinna być wynikiem zaokrąglenia 4.849 do jednego miejsca po przecinku.


Przepraszam bardzo, ale to już woła o pomstę do nieba!
Zasady zaokrąglania:
- od prawej do lewej
- gdy cyfra >= 5 zaokrąglamy w górę
- gdy cyfra <5 zaokrąglamy w dół!
I naprawdę nie ma to nic wspólnego z tym, czy komuś się wydaje że liczba jest bliższa czy dalsza...
Wybierz Firefoksa i podbij Internet! :)
Cleriic
Moderator
 
Posty: 659
Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04
Lokalizacja: Polska :)

Postautor: Gandalf » 12 stycznia 2005, 00:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Cleriic ma oczywiscie racje. Naprawde, Panowie, matematyka na poziomie podstawowki :)

4.89 = ~4.9 = ~5
IE jest to aplikacja, która pozwala przeglądać internet z Twojego komputera i na odwrót
Gandalf
 
Posty: 1802
Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Timon » 12 stycznia 2005, 00:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

A ja całe życie sądziłem, że zaokrąglamy tylko raz i patrzymy na cyfrę stojącą na prawo od pozycji którą chcemy zaokrąglić.
4.894 = ~4.89
4.894 = ~4.9
4.894 = ~5
Ale nie można tego czytać/czynić jak to zrobił Gandalf.
Nie ma zasady od prawe do lewej : to nie czytanka !!!!
Timon
 
Posty: 45
Z nami od: 31 lipca 2004, 10:11

Postautor: Gandalf » 12 stycznia 2005, 01:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Timon pisze:Ale nie można tego czytać/czynić jak to zrobił Gandalf.
Nie ma zasady od prawe do lewej : to nie czytanka !!!!


Nie napisalem, ze mozna wziasc 4.9388 i z tego zaokraglic do 4.939 a potem z tego do 4.94. Napisalem, ze te trzy sa bliskoznaczne.
Zaokragla sie oczywiscie raz, biorac liczbe miejsc po przecinku, a nastepnie dodajac do ostatniej cyfry 1 jesli pierwsza "poza zakresem" ma wartosc >=5.
IE jest to aplikacja, która pozwala przeglądać internet z Twojego komputera i na odwrót
Gandalf
 
Posty: 1802
Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: wariat » 12 stycznia 2005, 02:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Gandalf pisze:Cleriic ma oczywiscie racje. Naprawde, Panowie, matematyka na poziomie podstawowki :)

4.89 = ~4.9 = ~5

~5 tak .... ale ~5.0 NIE i na tym jak mi sie wydaje polega 'błąd' pierwotnej wersji ... co nie zmienia faktu, ze najbardziej podoba mi sie wersja marcoosa z 80% :D
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat
 
Posty: 720
Z nami od: 09 maja 2002, 20:01
Lokalizacja: Poznan

Postautor: zwierz » 12 stycznia 2005, 04:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20050101 Firefox/1.0

No proszę, nie wiedziałem, że tyle zamieszania wywołam.

Napisałem prosty skrypt w PHP do zaokrąglania liczb, oparty o funkcję round()
Kod: Zaznacz cały
float round ( float wartość [, int dokładność])

Jeśli dalej to kogoś nie przekonuje - niech odpali jakiś arkusz kalkulacyjny i odszuka funkcji do zaokrągleń i sobie sam zaokrągli. Z reguły takie funkcje nazywają się ROUND().

Być może w czwartek Gemius doda trochę użytkowników Firefoksa. Wtedy będze np. 4.950123%, co zostanie zaokrąglone do 5.0. No i będziemy mieli to wspaniałe 5.0%.
zwierz
Moderator
 
Posty: 1913
Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Olhado/256 » 12 stycznia 2005, 11:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)

Gandalf pisze:Cleriic ma oczywiscie racje. Naprawde, Panowie, matematyka na poziomie podstawowki :)

4.89 = ~4.9 = ~5

Ale Cleriic sugeruje, że 4.849 = ~4.9, a to jest bzdura. 4.849 = ~4.8, co potwierdza skrypt Zwierza (jak również Excel).

Edit:
Skonsultowałem sprawę z magistrem matematyki w osobie mojej matki ( :) ) i ona twierdzi, że na Uniwerku ją uczyli metody Cleriica (czyli że lecimy od prawej do lewej za każdym razem zaokrąglając), ale potem, kiedy pracowała w księgowości, kazali jej liczyć moją metodą. Mnie w szkole też uczyli tej mojej metody.

[złośliwość] Ale w matematyce nie chodzi o regułki, lecz o logikę. Spróbujcie na moment wyjść poza ramy tego, co wam wbili do głów w szkole i zastanowić się nad tym - 4.8 jest ewidentnie bliższa 4.849, niż 4.9. Sprawdźcie na kalkulatorze, jeśli nie wierzycie :P [/złośliwość]
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3878
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: zwierz » 12 stycznia 2005, 12:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20050101 Firefox/1.0

Cleriic pisze:Zaokrąglamy ZAWSZE od prawej do lewej uwzględniając każdą cyfrę po kolei!

Tzn., że 4,44444444444444444444444444444444444444444444445 w zaokrągleniu do liczby całkowitej to 5? :D

Jeśli ktoś zna JavaScript - przygotowałem jeszcze jeden teścik.
Kod: Zaznacz cały
javascript:var liczba = prompt("Podaj liczbę do zaokrąglenia (w liczbie dziesiętnej użyj kropki, zamiast przecinka)","");var dokladnosc = prompt("Podaj dokładność zaokrąglenia (tylko liczba całkowita)","");var wynik = Math.round(liczba*Math.pow(10,dokladnosc))/Math.pow(10,dokladnosc);window.alert("Zaokrąglenie liczby "+liczba+" z dokładnością "+dokladnosc+": "+wynik);

Wystarczy wkleić do paska adresu i nacisnąć ENTER ;)
zwierz
Moderator
 
Posty: 1913
Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13
Lokalizacja: Kraków

Postautor: vasart » 12 stycznia 2005, 13:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.2)

cóż. niektórzy potrafią skomplikować najprostrze rzeczy... ale to pewnie wpływ studiowania na nieodpowiednich uczelniach :P skoro na polibudzie wymyślono środek symetrii trójkąta równobocznego :P to można i nowe zasady zaokrąglania :P
jedyna pociecha, że URZĄD SKARBOWY NIE MA PROBLEMÓW Z PRAWIDŁOWYM ZAOKRĄGLANIEM :-) przynajmniej mój :-)
vasart
 
Posty: 55
Z nami od: 22 lutego 2002, 17:04


Wróć do Promocja

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: dexter, Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: