MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

załączniki inline - jakie się da?

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

załączniki inline - jakie się da?

Postautor: tere-fere » 16 stycznia 2005, 01:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; rv:1.7.3) Gecko/20040913 Firefox/0.10

Witam -

na samym wstępie powiem, że nie używam (jeszcze :)) TB; motam się trochę i rozglądam, ale jako stary amator Netscape'a, potem Mozilli, a teraz user FF jestem coraz bardziej za. Ale do rzeczy:

Czy ktoś z Was mógłby mi powiedzieć, jakie załączniki można w TB dodać inline (to znaczy widoczne w treści strony, a nie jako załączniki w osobnym okienku)? Domyślam się, że jpgi i gify, a także niewykluczone że png - z zachowaniem przezroczystości, ale czy flashe (swf) też? Prosty skrypt Perlowy to umie. Przypominam, że chodzi mi o załączniki inline, czyli takie siedzące 'jak na stronie www'.

Idzie o to, że jako grafik siedzący w reklamie muszę czasem zaprojektować takie maile z migającym bajerkiem, czy podobnym badziewiem - święta, renifery, jaja, króliki, wiecie - te denerwujące, ruchome rzeczy... I nie śmiejcie się, muszę z czegoś żyć.

Pozdrawiam, tere-fere
tere-fere

Re: załączniki inline - jakie się da?

Postautor: E2rd » 17 stycznia 2005, 03:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Po prostu, piszesz list w HTMLu, osadzając w nim flaszkę jak na stronie www. Żeby pisać HTMLowe listy trzeba trochę poprzestawiać.

PS. Nie znasz uczciwszych sposobów zarabiania na życie niż zapychanie ludziom skrzynek mrugającymi Mikołajami? :wink:
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Gość » 17 stycznia 2005, 09:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; rv:1.7.3) Gecko/20040913 Firefox/0.10

Ufff, dzięki że ktoś w ogóle się odezwał :)

Oczywiście wiem, że można pisać listy w htmlu, pytam tylko, czy TB inline może załączyć flasha. Bat, Eudora i Outlook nie może. Załączają obrazki, ale flaszki nie. Stąd moje pytanie. I dziękuję za ten link, ale nic tam tym nie piszą.

E2rd pisze:Nie znasz uczciwszych sposobów zarabiania na życie niż zapychanie ludziom skrzynek mrugającymi Mikołajami? :wink:

Dokąd nie usłyszałem ceny też miałem takie podejście. 'Robię w htmlu' od lat, ale cena była szokująca, wierz mi. I ponieważ na razie praca jest dla banku, żadne mikołaje i króliki nie wchodzą w grę. Raczej migające procenty... I w trosce o userów, żeby nie robić tego gifami (duże) chcę załączyć tam flaszkę (mała).

I w sumie nie wiem, co gorsze. Może te renifery w porównaniu z procentami nie były takie złe...

Pozdrav...
Gość

Postautor: E2rd » 17 stycznia 2005, 18:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

No dobra, ale nie możesz osadzić flaszki przez link do serwera? Musisz ją pchać razem z wiadomością?
Pytam na wszelki wypadek, bo nigdy nie próbowałem tego robić w TB - i nie wiem czy potrafi...

BTW, masz świadomość, że TB ma opcję "Wyświetl wiadomości jako zwykły tekst", którą ustawia się raz na zawsze? Wielu użytkowników tak robi. Wtedy nie ma mowy o jakimkolwiek mruganiu - wszystko jest tekstem. Oczywiście o zaciąganiu grafik czy flaszek przez link z serwera nie ma mowy. Strasznie mnie śmieszą listy od tych spamerów, którzy olewają część tekstową - wygląda jak bezładna kupa długaśnych linków...

Niestety (dla Ciebie i tego co napisałem na początku) nawet przy wyłączeniu tej opcji można ustawić żeby nie otwierało obrazków z serwerów (po co spamer ma wiedzieć, że link został odwiedzony, czyli mail doszedł i został wyświetlony?)
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Ludwik » 17 stycznia 2005, 20:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Nie wiem czy coś mogło by mnie zniechęcić bardziej do nadawcy niż mail ze wstawionym flashem :o
Na szczęście chyba nikt wcześniej na coś tak genialnego nie wpadł. Prawdpodobnie też dlatego, że prawie żaden klient poczty tego nie wyświetli - oprócz tych zintegrowanych z przeglądarką. Reszta nie ma przecież zainstalowanego w sobie pluginu flash.
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: SirMike » 18 stycznia 2005, 00:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

E2rd pisze:BTW, masz świadomość, że TB ma opcję "Wyświetl wiadomości jako zwykły tekst", którą ustawia się raz na zawsze? Wielu użytkowników tak robi.

np. ja :D

Wtedy nie ma mowy o jakimkolwiek mruganiu - wszystko jest tekstem. Oczywiście o zaciąganiu grafik czy flaszek przez link z serwera nie ma mowy.

Wlasnie - to takze TB blokuje i ja mu sie nie sprzeciwiam :)
SirMike

Z nami od: 06 października 2004, 00:54

Postautor: Gość » 18 stycznia 2005, 05:03

E2rd pisze:No dobra, ale nie możesz osadzić flaszki przez link do serwera? Musisz ją pchać razem z wiadomością?

Na tym polega - niestety - mój problem. Muszę pchać z wiadomością załączniki, przy czym załączniki mają być inline oczywiście. Taki kontrakt. Mogę zrobić to gifami (ale będzie tylko mrugało), flaszka ma action script, więc mam ogromne możliwości (przede wszystkim oczarowania klienta).

No nic, zostaje mi tylko ten Perl...

Co do reszty wypowiedzi: widzę, że niedobrze, że w ogóle zacząłem. Zdaję sobie sprawę z ułatwień przeznaczonych dla aktywnych userów (blokada wiadomości pisanych html, filtry, ignorowanie załączników różnych typów) i tak dalej, i tak dalej. Sam mam blokowanie odczytu htmlowej poczty - bo drażni.

Ale Wy, Koledzy żyjecie widzę w innym świecie. Używacie tej Mozilli i wydaje Wam się, że świat zmierza ku lepszemu, co?... ;) Nie macie pojęcia o niezmierzonym kosmosie panienek z działów marketingu, pulchnych i nielotnych sekretarek, przedstawicieli handlowych - oppp, pardą - merchandiserów, zagonionych PiaRówek w modnych szmatach, menagerów różnej wagi z czterema komórkami każdy i temu podobnych, dla których istnieje tylko Outlook i IE. Powtarzam: tylko!!!

I wierzcie mi - towar, który im wepchnę będzie im się podobał tym bardziej, im bardziej będzie mrugał. Tą bolesną prawdę uświadomił mi jeden jedyny człowiek w banku, który wzbudził moją niekłamaną sympatię: zakurzony magik od podsieci w przechodzonej skórze. W banku. W skórze. W banku! On tam pracuje w tej skórze.

Ludwik pisze:Nie wiem czy coś mogło by mnie zniechęcić bardziej do nadawcy niż mail ze wstawionym flashem. Na szczęście chyba nikt wcześniej na coś tak genialnego nie wpadł. Prawdpodobnie też dlatego, że prawie żaden klient poczty tego nie wyświetli

Nie chcę Cię martwić, ale Outlook połyka to bez pierdnięcia - nawet nie wpadnie mu do głowy zapytać; wyświetla i już (odkąd IE domyślnie instaluje FlashPlayera). I Ciebie zniechęca, a piarówki piszczą z zachwytu. :)

Thats all folks, jak się żegna ze mną Struś Pędziwiatr. Dzięki za odpowiedzi - zwłaszcza E2rd, zajrzę tu jeszcze kiedyś. Pozdrawiam!
Gość

Postautor: microust » 21 stycznia 2005, 01:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

niestety tere fere ma duzo racji jesli rzecz dotyczy 'pionu reklamy i marketingu'. mnie zastanawia tylko jedno , czy do wysylania takiego wynalazku uzywasz oe czy automatu, czy sprawe przekazuje koledzew skorze :)
z ciekawosci pytam, gdyz sam kieds musialem wykonac podobna usluge
jestem typowym end userem - ale moze kiedys i ja bede mogl pomoc
microust

Z nami od: 11 listopada 2004, 10:48

Wróć do Klient poczty Thunderbird