MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

otwieranie plików .EML

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

otwieranie plików .EML

Postautor: julo » 14 stycznia 2005, 20:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Przesiadłem się na Thunderbirda 1.0 PL już jakiś czas temu, ale dopiero teraz zauważyłem, że próba otwarcia plików pocztowych .eml (dwuklikiem na ikonkę pliku) uruchomiła mi Outlooka (którego trzymam sobie "śpiącego" na dysku). Pomyślałem, że widocznie Thunderbird nie przekazał do "Opcji folderów" systemu (używam WinXP), że jest teraz domyślnym programem pocztowym. Wszedłem więc poprzez Menu Start i Panel sterowania do Opcji folderów, a tam do Typów plików. Na liście znalazłem typ EML, który miał domyślnie jako program otwierający - Outlook Express. Dałem więc "Zmień" i przez "Przeglądanie" wskazałem D:\Program Files\Mozilla Thunderbird\thunderbird.exe
Zmieniła się rzecz jasna ikonka, jako domyślny jest Mozilla Thunderbird, tylko że ... pliki EML już się nie otwierają. Nie wyświetla się żaden komunikat, po prostu dwukrotne kliknięcie w plik pocztowy nie otwiera go.

Przywróciłem więc domyślnego Outlook Expressa do takich akcji i poprzez funkcję "Zaawansowane" zobaczyłem, że do otwierania plików typu Internet E-Mail Message wykonuje on akcję open, która sprowadza się do wykonania aplikacji
Kod: Zaznacz cały
"C:\Program Files\Outlook Express\msimn.exe" /eml:%1
przy czym okienko "użyj DDE" jest zaznaczone, pole "Komunikat DDE" jest puste, pole "Aplikacja" zawiera msimn, pole "Nieuruchomiona aplikacja DDE" jest puste, a w polu "Temat" jest System.

Podejrzewam, że w miejsce wyżej zacytowanego "C:\Program Files\Outlook ... powinienem wpisać
Kod: Zaznacz cały
"D:\Program Files\Mozilla Thunderbird\thunderbird.exe" /eml:%1
a w polu "Aplikacja" wpisać thunderbird, ale boję się coś sknocić. Czy ktoś mógłby ocenić, czy moje wnioskowanie jest słuszne? Nie wiem też co to znaczy "użyj DDE"...

Dodam, że - tak jak wynika z powyższych adresów - rzeczywiście Outlooka trzymam na dysku C:, a Thunderbirda na D:.

PS.
Wiem, że pliki EML daje się otworzyć w Thunderbirdzie przez Plik --> Otwórz zapisaną wiadomość, ale w niniejszym poście pytam o otwarcie przez kliknięcie na nazwę.
julo

Z nami od: 14 stycznia 2005, 19:25

Postautor: julo » 19 stycznia 2005, 20:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Nikt nie umie/może/chce mi pomóc?

Trudno, zaryzykowałem więc sam. I... w porządku, komputer nie wybuchł, tsunami nie przyszło. :-?
Opisana wyżej operacja dała skutek dokładnie taki, jak chciałem.

Dziękuję za uwagę ;)
julo

Z nami od: 14 stycznia 2005, 19:25

Wróć do Klient poczty Thunderbird