MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

K-Meleon 0.9

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

K-Meleon 0.9

Postautor: Wilk » 21 stycznia 2005, 18:13

Przeglądarka: Opera/7.54u1 (Windows NT 5.1; U) [pl]

Sprawa dotyczy co prawda K-Meleona, a nie Firefoksa, ale nie znalazłem odpowiedniej kategorii... w końcu to też geckowata przeglądarka.

Zainstalowałem właśnie wersję 0.9 w miejsce 0.83 i okazało się, ze nagle przeglądarka straciła możliwość łączenia się z internetem. Bez żadnego komunikatu, ot tak.

Orientuje się może ktoś czy ta wersja ma jakies specjalne wymagania?
Wilk

Z nami od: 13 lipca 2004, 11:58

Postautor: Datek » 21 stycznia 2005, 19:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041220 K-Meleon/0.9

Zainstalowalem niedawno 0.9. FF przy niej chodzi jak zolw. :) Polecam
Darek
Datek

Postautor: Darek78 » 26 stycznia 2005, 19:47

Przeglądarka: Opera/7.54u1 (Windows NT 5.0; U) [pl]

Ponizej zamieszczam opis tej przegladarki zamieszczony przez Nasty'ego na forum opery http://tiny.pl/vk3

Od siebie dodam ze, FF poszedl do kosza. ;-)

Darek
===========

[...]
Super, czy wręcz ultra, -lekki to K-Meleon jest nawet z defaultowo ładowanymi wszystkimi (z kilku) pluginów. Nie byłbym w stanie odczuć różnicy po wyłączeniu wszystkich wtyczek, bo teraz pojawia mi się dosłownie natychmiast po lub równocześnie z kliknięciem skrótu do niego. A goły Firefox musi trochę pomielić, z 2 sekundy - pusty FF ładuje się tyle samo czasu (!) , co moja Opera z zapamiętanymi 40+ stronami.

No, dziś po raz pierwszy spróbowałem K-Meleona i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem! W małej, jak na Gecko, przeglądarce, mniejszej (porównując instalator) od FF o ponad 0.5MB (ponad 10%) jest naprawdę duużo ciekawej i przydatnej funkcjonalności (nieobecnej w defaultowym FF)!

Z tego co widzę, K-Meleon zaczerpnął wiele funkcji z Opery, ale bynajmniej nie poprzez skalkowanie ich - zaimplementowali je we własny, twórczy sposób. Domyślnie po instalacji są m.in.:
- gesty (choć trochę mniej niż w Operze),
- kliknięcie środkowym przyciskiem na linku/tabie/pustym miejscu na pasku kart powoduje otworzenie linka w nowym tabie/zamyka taba/otwiera nowy tab,
- otwieranie ostatnio zamkniętej strony (skrót klawiszowy jak w Operze ),
- pełna obsługa sesji (nawet lepiej niż w Operze - są lepsze możliwości manipulowania na nich) z przywracaniem na starcie wybranej lub zapamiętanej przy poprzednim zamknięciu,
- wyszukiwanie-w-trakcie-pisania,
- Zoom (do wyboru: samego tekstu, samych obrazków lub całej strony!),
- odświeżanie strony co jakiś czas (z licznikiem na dole za ile następne przeładowanie ),
- uzupełnianie prefiksów i końcówek adresów (są dostępne 3 osobne ustawienia - w zależności od kombinacji skrótu klawiszowego Ctrl/Ctrl+Alt/Ctrl+Shift +Enter)
- lista linków na stronie
- opcje wyglądu i zachowania tabów (m.in. opcjonalne otwieranie nowych przy obecnej i na który przejść po zamknięciu)
- ...i prawdziwy tryb pełnego ekranu - jak w Operze, choć znów - można sobie łatwo zmienić, aby pojawiały się w tym trybie paski "narzędziowe" i pasek statusu oraz... ustawić automatyczne włączanie tego trybu przy starcie

Ma też takie ciekawostki jak... tworzenie profili użytkowników (!), komendy Kill Flash/Kill Applets (Javy) , opcję Znajdź i podświetl (wszystkie wyrazy na raz - tak jak to robi Google w kopii strony - fajna rzecz), ustawianie domyślnych folderów "zapisawania do" osobno dla obrazków, stron, linków i ogólnego foldera.

Ciekawie zaimplementowany jest widok RSSów - jak wpisy w blogu - kolejne wiadomości jedna pod drugą - temat, który jest linkiem i treść. Tylko sposób ich dodawania jest obecnie dość skomplikowany - trzeba wejść na drugą zakładkę w nierzucającej się w oczy opcji subskrybcji RSS i ręcznie wpisać adres do feeda i nazwę. Kliknięcie na RSS próbuje zapisać stronę. Ale może to poprawią na 1.0.

Co mi głównie brakuje.. notatek, "gestu" flipback/forward (prawy-lewy przycisk myszy i na odwrót -> Wstecz/Dalej), czy zmieniania kart poprzez kręcenie rolką myszy z przytrzymanym PPM. No i paska szczegółowego postępu ładowania strony oraz M2.

W każdym razie niesamowita prędkość działania i spora ilość przydatnych funkcji na wejście, w połączeniu z przejrzystym interfejsem czyni K-Meleona generalnie świetną przeglądarką dla mało i średniozaawansowanych użytkowników, którzy nie zamierzają ściągać na tony rozszerzeń - dla nich FF pozostanie niedościgniony - dla wszystkich innych K-Meleon będzie zapewne znacznie lepszym wyborem.

[...]
Darek78

Re: K-Meleon 0.9

Postautor: Nasty » 26 stycznia 2005, 20:03

Przeglądarka: Opera/7.54 (Windows 98; U) [en]

Wilk pisze:Zainstalowałem właśnie wersję 0.9 w miejsce 0.83 i okazało się, ze nagle przeglądarka straciła możliwość łączenia się z internetem. Bez żadnego komunikatu, ot tak.

Odblokuj go na Firewallu. Pewnie masz Sygate, ZoneAlarm czy coś i Cię nie poinformował, że blokuje go z powodu podmienionego pliku programu.
Nasty

Z nami od: 26 lipca 2004, 20:18

Postautor: Gość » 26 stycznia 2005, 20:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

wybaczcie, ale jak ktos porusza problem kilku marnych sekund na uruchomienie przegladarki to ja rechocze i turlam na podlodze :P. no chyba, ze ktos zamyka ja i otwiera co 5 minut.
Gość

Postautor: Nasty » 26 stycznia 2005, 20:25

Anonymous pisze:wybaczcie, ale jak ktos porusza problem kilku marnych sekund na uruchomienie przegladarki to ja rechocze i turlam na podlodze :P. no chyba, ze ktos zamyka ja i otwiera co 5 minut.

Dokładnie tak robię - zamykam i otwieram dosyć często.
Nasty

Postautor: Gość » 26 stycznia 2005, 20:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8b) Gecko/20050117 Firefox/1.0+ (BlueFyre)

To korzystaj z Internet Explorera! Czyżby jakaś niekonsekwencja?
Reszty nie komentuje bo najzwyczajniej w świecie porównywanie golasa do golasa nie ma sensu, biorąc pod uwagę, że jeden golas może jeszcze się ubrać w ładne wdzianko.
Gość

Re: K-Meleon 0.9

Postautor: Wilk » 26 stycznia 2005, 20:47

Przeglądarka: Opera/7.54u1 (Windows NT 5.1; U) [pl]

Nasty pisze:Odblokuj go na Firewallu. Pewnie masz Sygate, ZoneAlarm czy coś i Cię nie poinformował, że blokuje go z powodu podmienionego pliku programu.

Nie blokowalem go, przy komunikacie o zmianie pliku dałem akceptację (w Kerio). Pomogło dopiero wykasowanie wszystkich bez wyjątku plików K-Meleona i zainstalowanie go na czysto.
Wilk

Z nami od: 13 lipca 2004, 11:58

Postautor: Nasty » 26 stycznia 2005, 20:51

Anonymous pisze:

Co takiego?? Explorera? Sam sobie używaj tego powolnego gniota bez żadnych funkcji. :lol:
I nie wiem o jakiej niekonsekwencji mówisz.

Anonymous pisze:Reszty nie komentuje bo najzwyczajniej w świecie porównywanie golasa do golasa nie ma sensu, biorąc pod uwagę, że jeden golas może jeszcze się ubrać w ładne wdzianko.

Zupełnie nie wiem o co ci chodzi. Coś bredzisz... :roll:

P.S. Jak chcesz dalej rozmawiać, to się od-Anonymousuj kim jesteś proszę, bo nie mam przyjemności rozmawiać z anonimowym trollem. W przeciwnym wypadku na tym zakończymy naszą wymianę zdań. Dziękuję.
Nasty

Postautor: costam » 26 stycznia 2005, 20:54

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; pl) Opera 7.60

lol, u mnie internet explorer otwiera się znacznie wolniej niż kameleon

plus co ty wogóle porównujesz człowieku...dziurawe 80megowe powolne badzIEwie sprzed lat z najnowszą leciutką przeglądareczką? to tak jakby nie ta liga :wink:
costam

Postautor: costam » 26 stycznia 2005, 20:55

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; pl) Opera 7.60

costam pisze:lol, u mnie internet explorer otwiera się znacznie wolniej niż kameleon

plus co ty wogóle porównujesz człowieku...dziurawe 80megowe powolne badzIEwie sprzed lat z najnowszą leciutką przeglądareczką? to tak jakby nie ta liga :wink:
to bylo oczywiscie do użytkownika "Gość" w odpowiedzi na ten post:

Reszty nie komentuje bo najzwyczajniej w świecie porównywanie golasa do golasa nie ma sensu, biorąc pod uwagę, że jeden golas może jeszcze się ubrać w ładne wdzianko.
costam

Postautor: Nasty » 26 stycznia 2005, 20:58

costam pisze:lol, u mnie internet explorer otwiera się znacznie wolniej niż kameleon

Ano właśnie - IE wolniej startuje, wolniej działa, nie ma funkcji które by ułatwiały i przyspieszały korzystanie z niego itp., więc nie wiem o co chodziło "Gościowi". :roll:
Nasty

Postautor: Gość » 26 stycznia 2005, 21:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

nie jestem milosnikiem nudyzmu, dlatego k-meleon jakos mnie nie kreci 8)
Gość

Postautor: Nasty » 27 stycznia 2005, 01:38

Anonymous pisze:nie jestem milosnikiem nudyzmu, dlatego k-meleon jakos mnie nie kreci 8)

Nie nie.. Goły to jest Firefox w domyślnej konfiguracji.
K-Meleon ma na wejście naprawdę spory zestaw przydatnych funkcji. 8)
Nasty

Postautor: Edys » 27 stycznia 2005, 09:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8b) Gecko/20050117 Firefox/1.0+ (BlueFyre)

Nasty
Ano właśnie - IE wolniej startuje, wolniej działa, nie ma funkcji które by ułatwiały i przyspieszały korzystanie z niego itp., więc nie wiem o co chodziło "Gościowi".

Ah ty jesteś jakoś mało przywiązany do swoich słów!!! Przecież co chwilę restartujesz przeglądarkę i to dla ciebie najważniejsze, więc używaj IE - to chyba Gość miał na myśli. I nie gadaj dyrdymałów, że IE na czystym systemie wolniej startuje od jakiejkolwiek innej przeglądarki bo bzdury opowiadasz. A dlaczego tak nie jest to chyba nie muszę tłumaczyć?? ci o ładowaniu ze startem systemu. Otwórz sobie raz IE zamknij i 2 raz. :) A jak to ci się nie spodoba to używaj Windows Eksplorera a nie trollisz na forum Firefoxa w zanadrzu mając misję nawracania kogoś. :lol: Kapłan od siedmiu boleści.

NastyZupełnie nie wiem o co ci chodzi. Coś bredzisz...

P.S. Jak chcesz dalej rozmawiać, to się od-Anonymousuj kim jesteś proszę, bo nie mam przyjemności rozmawiać z anonimowym trollem. W przeciwnym wypadku na tym zakończymy naszą wymianę zdań. Dziękuję.

Bredzisz to ty nie czytając swoich słów. Trollem to jesteś ty bo niby po co przyszłęś na to forum? Klechą jesteś tego bądź tamtego kościoła? Daj ludziom tutaj spokój, bo tu nie rozmawia się o goliźnie.

Nasty
Co takiego?? Explorera? Sam sobie używaj tego powolnego gniota bez żadnych funkcji.
I nie wiem o jakiej niekonsekwencji mówisz.

Przecież ci chodzi tylko o szybki start bo później wyłączasz przeglądarkę i tak w kółko Panie Macieju. Masz niekonsekwencję? Po co ci coś innego? Jakbyś chciał czysto tylko funkcje to przecież FF byje konkurencję po pysku już podczas sparingów i może mu równać tylko z rozszerzeniami Mozilla, ale to prawie jeden pies.

costam
plus co ty wogóle porównujesz człowieku...dziurawe 80megowe powolne badzIEwie sprzed lat z najnowszą leciutką przeglądareczką? to tak jakby nie ta liga

A co to ma do znaczenia dla kogoś kto tylko otwiera i zamyka przeglądarkę? Przecież koronnym argumentem był szybki start. Więc se niech startuje szybko z IE. BTW ma rozszerzenie do FF które jeszcze szybciej go uruchomii ale już na to oślepł. No tak porównuje golasów. Cholerny nudysta.

costam
lol, u mnie internet explorer otwiera się znacznie wolniej niż kameleon

Patrz poniższą odpowiedź.

Nasty
Ano właśnie - IE wolniej startuje, wolniej działa, nie ma funkcji które by ułatwiały i przyspieszały korzystanie z niego itp., więc nie wiem o co chodziło "Gościowi".

A tam bzdury opowiadasz z tym wolnym startem. Jeżeli sam IE ci słabo startuje to sobie nie wyobrażam w jakim stanie masz sam system. To wypadkowa dla samego IE.

Nasty
K-Meleon ma na wejście naprawdę spory zestaw przydatnych funkcji.

I co z tego? Każdy program wymaga konfiguracji więc osso ci chodzi? BTW w niedomyślnej konfiguracji już nie ma równych Firefoxowi? Tak to prawda jedno rozszerzenie i wrrrum nie widać konkurencji w tym aspekcie. :)
Edys

Postautor: Nasty » 27 stycznia 2005, 10:26

Edys pisze:
Nasty

Ah ty jesteś jakoś mało przywiązany do swoich słów!!! Przecież co chwilę restartujesz przeglądarkę i to dla ciebie najważniejsze,

Nie, nie co chwila restartuję przeglądarkę. To ty sobie dopowiedziałeś. Używam Opery, ale w miarę często otwieram stronę przyciskiem "otwórz w.." Gecko, żeby sprawdzić jak w nim działa. Wówczas musi się odpalić, po czym po sprawdzeniu ją zamykam. A za jakiś czas znowu odpalam, na innej stronie.

Edys pisze:więc używaj IE - to chyba Gość miał na myśli.

Nadal nie widzę związku logicznego pomiędzy jednym a drugim.

Edys pisze:I nie gadaj dyrdymałów, że IE na czystym systemie wolniej startuje od jakiejkolwiek innej przeglądarki bo bzdury opowiadasz.

Akurat ty bzdury opowiadasz. Do czasu kiedy pojawia się interfejs IE trzeba doliczyć czas (z 2s) zanim będzie można coś w nim zrobić - bo jest przez chwilę jakby zamrożony. I to nie jest kwestia mojego systemu, na każdym tak startuje.
Ale choćby nawet IE ładował się porównywalnie szybko jak K-Meleon, to działa wolniej i nie ma funkcji, które pozwalają cokolwiek zrobić szybko na stronie. Więc po co mi on. Poza tym mam go zablokowanego na firewallu i ustawiony na wszystko najwyższy poziom bezpieczeńśtwa - wszystko w nim poblokowane. A obecnie używam Win98 na którym jest IE5, które wyświetla strony jeszcze gorzej niż IE6.

Edys pisze:
Nasty
K-Meleon ma na wejście naprawdę spory zestaw przydatnych funkcji.

I co z tego? Każdy program wymaga konfiguracji więc osso ci chodzi? BTW w niedomyślnej konfiguracji już nie ma równych Firefoxowi? Tak to prawda jedno rozszerzenie i wrrrum nie widać konkurencji w tym aspekcie. :)

Nie każdy wymaga konfiguracji, a przynajmniej nie trzeba wkładać w to tak dużej pracy jak przy ściąganiu i konfigurowaniu rozszerzeń. W Operze jest dużo funkcji skonfigurowanych optymalnie na wejście (ok. nie ma tyle co w bazie rozszerzeń FF, więc jak nie wystarcza, to niech używa FF), w K-Meleonie też jest całkiem sporo. Chodzi o to, że ty może sobie ściągasz rozszerzenia do FF, ale jestem przekonany, że całe mnóstwo ludzi tego nie robi - bo np. nie wie że można, nie wie co to im da, czy im się nie chce grzebać po jakiś stronach, próbować. Wtedy stopniowe poznawanie tego, co mają wbudowane w przeglądarkę na wejście, w końcowym rozrachunku daje im większy komfort korzystania z niej niż FF bez żadnych rozszerzeń. Dlatego zdecydowanie jest część odbiorców, dla których FF nie będzie wyborem optymalnym. I to jest clue sprawy.
Ale wiem - przecież FF ROXXOR i RULEZ i zaraz będziesz mnie wyśmiewał, że jak śmiem powiedzieć, że FF nie jest optymalnym rozwiązaniem dla każdego. Dobrz... :lol:
Nasty

Postautor: Gość » 27 stycznia 2005, 13:02

Nasty pisze:
Anonymous pisze:nie jestem milosnikiem nudyzmu, dlatego k-meleon jakos mnie nie kreci 8)

K-Meleon ma na wejście naprawdę spory zestaw przydatnych funkcji. 8)

jakos nie uswidaczylem tych funkcji :). K to golas jak sie patrzy, choc na jego plus jest to, ze jest "leciutki".
Gość

Postautor: Zdihu Hemracek » 27 stycznia 2005, 16:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041220 K-Meleon/0.9

Anonymous pisze:jakos nie uswidaczylem tych funkcji :). K to golas jak sie patrzy, choc na jego plus jest to, ze jest "leciutki".

Ślepyś mocium panie :D. Zobacz menu Tools i View :P
Zdihu Hemracek

Postautor: Gość » 27 stycznia 2005, 22:46

Zdihu Hemracek pisze:
Anonymous pisze:jakos nie uswidaczylem tych funkcji :). K to golas jak sie patrzy, choc na jego plus jest to, ze jest "leciutki".

Ślepyś mocium panie :D. Zobacz menu Tools i View :P

nie slepy. jeszcze na tyle dobrze widze, zeby umiec poruszac sie sprawnie w jego opcjach :), ale to golas straszny. dla kogos kto ma troche zainstalowanych podrecznych rozszerzen w FF to niedogodnosc straszna.
Gość

Postautor: lotan » 28 stycznia 2005, 11:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20050117 Firefox/1.0

Anonymous pisze:dla kogos kto ma troche zainstalowanych podrecznych rozszerzen w FF to niedogodnosc straszna.

IMO przesadzasz. Dla przeciętnego użytkownika przechodzącego z MSIE nawet goły Firefox to szok ;-). K-meleon na starcie ma Flashblocka i gesty myszy, do których w FF trzeba doinstalowywać rozszerzenia (co zawsze czynię w chwilę po instalacji).
lotan

Z nami od: 02 sierpnia 2003, 21:56

Następna

Wróć do Inne