MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Import wiadomosci i ustawien z The Bat do Thunderbirda

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Import wiadomosci i ustawien z The Bat do Thunderbirda

Postautor: Reporter » 26 stycznia 2005, 17:51

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322)

Mam pytanie czy ktos probowal przenies wszystkie wiadomosci i konta z The Bat do Thunderbirda (ksiazka adresowa przeniosla sie bez problemu). Moze ma ktos doswiadczenie jak to zrobic poniewaz z tego co sprawdzilem chyba ciezko bedzie to zrobic.

pozdrawiam
Reporter
Reporter

Re: Import wiadomosci i ustawien z The Bat do Thunderbirda

Postautor: piotrek84 » 26 stycznia 2005, 22:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Chociaż używałem The Bata dawno temu, to nie chciało mi się przenosić poczty :) ale jest opis przenoszenia poczty.
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: toszcze » 27 stycznia 2005, 17:54

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; Maxthon)

Ustawien kont nie da sie (z tego co wiem) przeniesc. Z poczta nie ma wiekszych problemow.
toszcze

Z nami od: 14 października 2004, 09:50

A jak dokladnie zaimportowac wiadomosci/

Postautor: Reporter » 27 stycznia 2005, 20:08

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322)

Ok wiec konta przepisze a jak w prosty sposob zaimportowac wiadomosci, dla przykladu powiem ze mam ok 4 kont i w kazdym jest stworzonych ok 10 folderow. jak to przeniesc w prosty sposob, chyba ze w prosty sie nie da to jak inaczej ?
Bede wdzieczny za pomoc.

pozdrawiam
R......
Reporter

Postautor: jedre » 14 maja 2007, 14:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

Używam Thunderbirda 2.0 i próbuję przenieść do niego wiadomości z the bata, stosowałem sie do poradnika, jednak nie wiem gdzie jest ten folder Mail/ w folderze głównym nie mogę go znaleźć. Gdzie znajduje sie ten folder i gdzie mam skopiować wyeksportowane pliki wiadomości z programu the bat.

Artykuł o położeniu plików nie istnieje (http://mozillapl.org/index.php?name=New ... cle&sid=36)
jedre

Postautor: Ninek » 14 maja 2007, 17:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

Przed kilkoma dniami tez to "przechodzilem". Niestety przeniesienie poczty jest dość upierdliwe.
Z eksportem i kopiowaniem plików mbox zrób tak jak w opisie na stronie ktorą Ci ktoś wcześniej polecił.
Dodam tylko swoje spostrzeżenia.
Gdy skopiujesz pliki mbox (bez rozszerzenia) do katalogu ze swoim profilem w thunderbirdzie - uruchamiasz thunderbirda - zobaczysz załadowane pliki. Najlepiej nic nie rób i wyjdź z programu
Dopiero po ponownym uruchomieniu thunderbirda możesz zabrać się do przerzucania wiadomości między folderami.

Nie wiem czemu, ale gdy przenosiłem wiadomości (a mialem ich sporo) zaraz po zaimportowaniu - to spora część z nich ginęła.
Zauważyłem ze wyjście i powrót do thunderbirda zapobiega ginięciu wiadomości (ta walka ze znikającymi listami sprawiła mi sporo kłopotów - dlatego ostrzegam).
Ninek

Z nami od: 10 maja 2007, 21:43

Postautor: jedre » 14 maja 2007, 20:11

a do jakiego katalogu je skopiowac? prosiłbym konkretnie np. ścieżkę.

oraz jak eksportuje z the bata! to mam możliwość wyeksportowania wszystkich w postaci jednego pliku wtedy zapisuje się plik bez rozszerzenia lub w postaci kazda wiadomosc w osobnym pliku z roz. *.EML.

Które pliki kopiować?
jedre

Postautor: Ninek » 14 maja 2007, 21:18

jedre pisze:a do jakiego katalogu je skopiowac? prosiłbym konkretnie np. ścieżkę.

Polozenia plikow byly wielokrotnie na forum podawane - wystarczy poszukac.
ja znalazlem informacje np. tutaj:
http://kb.mozillazine.org/Profile_folder

oraz jak eksportuje z the bata! to mam możliwość wyeksportowania wszystkich w postaci jednego pliku wtedy zapisuje się plik bez rozszerzenia lub w postaci kazda wiadomosc w osobnym pliku z roz. *.EML.

Eksportuj wszystkie wiadomosci do poliku (eksport w formacie systemu Unix).
Kopiujesz plik (lub pliki w zaleznosci ile bedziesz przenosil) do katalogu z poczta w thunderbirdzie (pliki te sa bez rozszerzenia - przynajmniej tak bylo w mojej wersji Bata).
Uruchamiasz thunderbirda. Reszta tak jak pisalem wczesniej
Ninek

Z nami od: 10 maja 2007, 21:43

Wróć do Rozszerzenia dla Thunderbirda